×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тестват сирените в София на 1 април
  • Откриха труп до детска ясла в Русе
  • Енергийната система на Украйна е разрушена на 50%, според източник от Киев
  • Експлозия в най-голямата румънска рафинерия Петромидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Смешният плач на меринджеите в туризма


Смешният плач на меринджеите в туризма
Младите и руси рецепционистки са предпочитани от хотелиерите
31 Август 2017, Четвъртък, 08:59 ч.
Източник: Стоил Стоилов, e-vestnik.bg, снимката е илюстративна

Собственик на хотелче или 1-2 заведения иска да кара "Бентли", а дава мизерни заплати

Цяло лято четем и слушаме безкрайни глупави обяснения за кризата с кадрите в туризма. Нямало квалифицирани, хора с езици и т. н., търсят ги от чужбина. Това са крокодилските сълзи на туристическите меринджеи.

А какво се случва на практика?

Първи пример. Мъж на 60 години с перфектен руски и много добър английски и много добър полски, бивш екскурзовод, живял и работил  в чужбина, пуска 20-25 сивита за администратор на хотел по морето и на други места.

Живее добре, не умира от глад, просто му е писнало да си стои у дома. Обаждат му се само от един хотел в Созопол.  Пита с мейл за следното: какъв е графикът на смените, каква е заплатата, през какъв период се плаща и как е решен въпросът с настаняването. Пита два пъти.

Отговор от  меринджеите на хотела няма. Няма нищо, нито отказ, нито благодаря за интереса. Нищо. "Да ви пикам на бизнес културата", си казва човекът и отива на почивка.

Е, уважаеми туристически меринджеи, майната ви.

Щом търсите силиконки за рецепциите си, ще получите съответната кандидатка. Вие администраторките и за консумация ли ги предлагате, че не вземате хора на средна възраст? Например учители за сезонна работа. (Може би трябва да погледнат как е по света, да видят как работят и пенсионери, особено в Щатите, защото никой не се отказва от квалифицирани хора). Изглежда в този бизнес жените над 40-45 стават само за камериерки (да ги ритат пияни задници в главите), а мъжете за водопроводчици. Докато има такова мислене - такива ще са и кадрите.  И по-лошо - такива ще са ви и туристите.

Пример втори. Човек със същата езикова квалификация - английски, руски - пуска за един месец около 30-40 сивита за работа в туризма, в транспорта и логистиката, в образованието, в администрацията. Получава два отговора - единият е предложение за шофьор на куриерски микробус. Толкова.
И това е при застаряващата нация, която вдига пенсионната възраст, защото не може да изхрани старите си хора. Един огромен ресурс от хора над 50-55 години, в т. ч. и такива с висше образование, чужди езици и др. квалификации, е оставен извън трудовия пазар.

Хора, които освен досегашната квалификация, могат да усвоят и нещо ново. В т. ч. да работят на някакви машини, например. Да не говорим, че трудовият морал на по-възрастните работници не е за пренебрегване. Но не би - българските меринджеи искат млади, леко глуповати служители, които да работят за трохи и да бъдат изхвърлени при първия каприз на меринджея. И такива ще получават, включително и от чужбина. Има, разбира се, и умни хора, които се хващат да работят за малко пари. От зор. Само че те при първа възможност си бият камшика и се махат от пишман-мениджърите в туризма. Много от собствениците на хотели и мениджърите им искат с 20-30 стаи за два месеца или с едно-две заведения да карат "Бентли" или поне "Майбах". И то, ако може, още на втората година. Искат децата им да учат в частна детска градина, а после в Лондон или в Цюрих.

Искат да имат и една интимна приятелка 22-25-годишна и местенце, където да се срещат. Затова не плащат, а консумират или изнасят голяма част от печалбата. Докато е така, никакви чужди работници не трябва да има.

Немалка част от българските собственици и мениджърите трябва да сменят бентлитата и мерцедесите си с пасати, даже и втора употреба, да пратят децата в кварталната детска градина, в местното квартално училище и после в местния университет. И със спестените пари да правят още инвестиции и да плащат по-високи заплати. Иначе да затварят. Качествените млади хора се изнасят да учат или да работят и после не се връщат до пенсия. Ще видим кога последният ще затвори вратата.



37
Коментара
37
Коментара по темата
37.
Запознат - до36. фак
03.09.2017 00:12:44
0
1
Ами да ти обясня да разбереш. В Европа, институциите работят, не спят и не са корумпирани. Въпросните институции при една реална и детайлна проверка такива актове и глоби ще наложат, че за босовете е по -добре всичко да им е изрядно .Фактът, че в Бг институциите не работят се потвърди това лято в Сънито -наложи се Валерката лично да ходи да се разправя.
36.
фак
02.09.2017 23:57:42
0
1
аз не мога да разбера как в Европа цената на услугата е същата, а заплатите не са 700 лв, а 1500 евро=3000 лв, което в три пъти повече, че при все че там данъците са по-високи от тук, и там сезонът е колкото при нас, къде отива тогава разликата от 700 лв до 3000 лв? в джоба на меринджея, значи плащаш за 700 лв, получаваш за 700 лв, точка
35.
служителя
01.09.2017 20:31:21
0
6
във всички сфери е така. Един млад човек как да оцелее с 700лв. !?!?
На човек за издръжка му трябват едни 1200лв. минимум за оцеляване - да не умре по кофите!
За да излиза и да живее нормално му трябват над тези пари! Работодателите масово се гаврят със служителите си !
34.
До новия Отворко # 33
01.09.2017 15:25:50
1
6
В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ в България РОБСКИЯ ТРУД НЕ Е РАЗРЕШЕН. Тези " бизнес институции " точно това правят - извличат високи печалби ЕКСПЛОАТИРАЙКИ СЛУЖИТЕЛИТЕ СИ, КАТО НАРУШАВАТ ТРУДОВОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО.
33.
действителност
01.09.2017 13:24:43
10
9
Бизнеса не е институция, създадена с цел да ви облагодетелства. Компаниите са юридическа конструкция с едно задължение - да увеличават размерите на печалбите си и да правят инвеститорите си богати. Всички приказки за социална отговорност, морал и т.н. не означават абсолютно нищо когато са в противоречие с по-висока възвръщаемост на инвестициите. Проблемът е от системен характер и не опира до една конкретна личност. Не обвинявайте "меринджеите", че си изпълняват задълженията и защитават интересите си. В крайна сметка вие си избирате политически сили, които предварително ви казват, че ще защитават интересите на акционери и директори пред този на обикновения служител.
32.
p.s. до Отворковците - #16 и # 17
01.09.2017 03:05:21
0
6
p.s.Забравих да спомена -НЕОТМЕННА ЧАСТ ОТ ТРУДОВИЯ ДОГОВОР Е ДЛЪЖНОСТНА ХАРАКТЕРИСТИКА за позицията на, която ще се работи. В характеристиката точно и ясно се упоменават нещата, които трябва да правя.Да ви видя тогава как ЩЕ ГЪРБИТЕ СЛУЖИТЕЛИТЕ - ЕДИН ДА ИЗПЪЛНЯВА ТРИ ДЛЪЖНОСТИ. .
31.
до Отворковците - #16 и # 17
01.09.2017 02:24:07
0
6
Ами той проблема си има решение. Като сте много курназ назначавайте си хората на СРОЧНИ ТРУДОВИ ДОГОВОРИ с клаузи ЗА НЕУСТОЙКА ОТНОСНО ЦЕЛИЯ ПЕРИОД НА ДОГОВОРА и ЗА ДВЕТЕ СТРАНИ. Да видим тогава кой лъже, кой маже. НЕЩО ОБАЧЕ НЕ ВИ СТИСКА МАЙ,ДА ПОСТАВИТЕ КАРТИТЕ НА МАСАТА.
30.
Соня
01.09.2017 00:04:56
0
7
По професия съм учител по информатика. Завърших специалността си с отлична диплома, участвала съм в създаването на икономически софтуер. Миналото лято кандидатствах по една обява в един хотел. Търсеха служител, който да въвежда данни и изискваха добра компютърна грамотност. На 45 години съм. Дори не ме повикаха на интервю. И на два или три пъти след това обявата им се появяваше отново, предполагам избраните кандидати не са си вършили работата добре.
29.
До 17
31.08.2017 21:14:45
1
4
Г-н Меринджей, пише се сътвОрил!!!!Научи се да пишеш правилно и тогава ми се отваряй като поморийска мида! Интервюта провеждал. Като ви знам въпросите, повечето HR-и сте мега зле. Любимите ми са: къде се виждате след 10 години и мислите ли да имате още деца.
28.
До пишман меринджея 17
31.08.2017 20:52:51
0
9
Московчанин да дойде да работи в БГ хотел сезонно ....... Ти серизен ли си ве,само това стига да се разбере,че си многоооо далече от нещата фантазьор !!!
27.
зззззззззз
31.08.2017 18:08:59
0
11
Работила съм администратор в хотел Лондон, работих и тук. Разликата е, че е в Лондон си само администратор. Стоиш си на рецепцията, регистрираш си туристите, усмихваш им, обясняваш им, ако имат нужда от помощ, правиш си резервации и нищо повече от това. Ако се наложи да работиш и 1 часа повече, ти се плаща извънреден труд. Какво беше тук- тук си всичко- и администратор, и техническа поддръжка и интернет администратор и чистач, когато трябва, запълваш дупки всякакви и правиш всичко. И никога извънредния труд не се заплаща. Ако тези условия ги предложите на работници в западна Европа, никой няма да дойде да ви работи, ама никой. Намерили сте, че сте примерили тука. И да видим следващия сезон дали украинките ще се върнат, ще се върнат ама на куку лято.
26.
Факт
31.08.2017 16:20:41
0
16
Статията е много вярна! Истината боли, нали пишман хотелиерчета? Това, че имаш смешен хотел, не те прави професионалист, а пореден глист! Защото със ниските заплати няма да идват вече дори и руси момиченца, те си знаят къде си заслужава! И да, за 50 лева ще избягам от мизерния ти хотел! Това е нормално, дори и в чужбина хората ходят там, където са по-добре платени! Искаш от един сезон да си милионер, ама си сбъркал нещо палячо!
25.
В СЛУЧАЙНИ РЪЦЕ
31.08.2017 16:19:40
2
13
90% ОТ ТУРИСТИЧЕСКИЯ БИЗНЕС Е В РЪЦЕТЕ НА ИЗМЕКЯРО, ТАРИКАТИ И ГЕШЕФТАРИ.
ТА ТЕ И НА ПРЪСТА НА ЦИГАНСКИЯ МЕРИДЖЕЙ НЕ МОГАТ ДА СЕ ЗАВЪРТЯТ.
ДАНО ДАНЪЧНИТЕ НЕ ИЗЛЯЗАТ ОТ КУПТОРИТЕ ВИ ИЗМЕКЯРИ АЛЧНИ И ГНУСНИ.
24.
Б.Д.Ж.
31.08.2017 14:12:53
8
3
Kaто дойде френският президент и каза че им крадем работата и им прецакваме социалната система ревнахте срещу тях, обаче ви дразни че бизнеса в бг си намира ефтина работна ръка да му върши работата от чужбина
23.
ДО 19 ТИ ИДИОТ ЛИ СИ ?????
31.08.2017 13:51:39
1
7
ИЛИ МУТРА –НАЙ ВЕРОЯТНО И ДВЕТЕ ЧЕТЕ ЛИ СТАТИЯТА??
22.
Ха ха
31.08.2017 13:07:19
2
20
Баси работодателите сте, щом стоите и четете флагман. Че и коментирате. Хората със сериозен бизнес нямат време за глупости.
21.
До 19
31.08.2017 12:53:54
0
14
Съмнява ме,че можеш да говориш очи в очи мИндил хахахах.Ти за това и се изяваваш тук,да обясняваш колко са безотговорни и мързеливи българите.На живо ще ядеш бой с такива приказки хаххаха
20.
Работник
31.08.2017 12:53:40
2
23
Най-ценния капитал на фирмата са хората. Ако работодателите не го осъзнаят, ще си работят сами или ще фалират.
19.
до 18
31.08.2017 12:41:44
23
4
Ей мендил не ми говори така скрит мишок. С такива като теб мога да говоря очи в очи само
18.
До реалния
31.08.2017 12:35:04
0
22
Ще вкараш работна ръка от чужбина и кой ще дойде майка ти проста ? Румънски цигани,албанци,мароканци,виетнамци ? Българите са работни хора и много голяма част от тях вече не са в България,защото им писна да ги правят на шматки,да ги унижават,да им работят по 12 часови смени,а понякога и повече за без пари.Ти на Марс ли живееш ? Стой мирно проста овчицо и вярвай ..
17.
Меринджей
31.08.2017 12:32:51
24
9
Така много хубава статия, самоче 50% от Българския сезонен работник не разбира какво е СиВи и за какво служи.. да не говорим че поставените в него нива на чужд език абсолютно никога не отговарят на практическите знания.. а съм отварял сивита със снимка от плажа, снимка с изпълнител или от маса с кана вино в ръка.. за това е виновна образователната система, цяло лято работих сс вносна р.р. От москва и виждам че хората са една идея по образовани от нашите деца..
А до колкото пенсионерите учители за администратори, първо те не искат да работят нощни смени, което е несправедливо спрямо тяхните колеги, второ последния възрастен човек когото бях наел в 12:30 вече беше със събути обувки краката качени на дивана и сладък сладък сън в Сл.Бряг.
Така че драги ми Авторе на статията дето те е страх да си сложиш името върху това което си писал, защото знаеш че ще бъдех хранен за простотйята която си сътвурил, запознай се първо на практика как стоят нещата и после критикувай бизнеса
16.
реален
31.08.2017 12:14:43
24
10
Пълни глупости!!! Точно такива които пускат СВ на 20 места работят по една седмица и напускат защото някъде им дават 50 лв повече . Българите са безотговорни и мързеливи без значение колко им се плаща!! Спешно трябва да се вкара работна ръка от чужбина !!
15.
Морски
31.08.2017 12:12:08
10
5
Това са пълни глупости.То хора няма, а тук само примери как е направен грешния избор...Алооооооо ! Докато пречат Бентлитата няма да виждаме истинските неща !
14.
ддд
31.08.2017 12:06:18
1
16
голяма тайна са тия заплати по 500-600 лв, че да не питали, то верно не са за питане, ама като ви е срам да ги казвате, ами вдигнете ги
13.
13
31.08.2017 11:57:20
1
15
Всичко това е валидно за повечето български меринджеи, не само за тези в туризма.
12.
Аман от гиганти
31.08.2017 11:50:10
0
10
Да и гигант като Лидл, постоянно му текат обяви, защо ли?
11.
Георги
31.08.2017 11:28:10
2
23
Брех, фирмени тайни, брех! Фирма с пет души персонал и големи фирмени тайни, големи политики. А в същото време гигант като Лидл си обявява заплатите в обявите за работа. Голям майтап са нашите работодатели, голям майтап.
10.
Митьо лайното
31.08.2017 11:23:16
1
4
Ей господин млад меринджей! Ти си млад меринджей! 24 са определяш ти!!!
9.
до 8
31.08.2017 11:18:10
2
27
"Фирмена политика"- хахаххаа, мотаете хората по петнайсет интервюта, все едно кандидатстват за НАСА и накрая им сервирате заплата от 500 лв без почивен ден. Ей, за това на някой им е писнало от "фирмените ви политики" и директно пристъпват към въпроса, да я е ясно дали изобщо да си губят времето в писане на сивита и явяване по интервюта с едни и същи тъпи въпроси. Той един професионалист знае какви са му задълженията на една позиция, естествено че ще пита какво предлагате.
8.
Не става само с езици
31.08.2017 11:13:57
19
10
От цялата работа разбрах, че въпросния кандидат хем му се обадили хем пък после писал и-мейл??? Кандидатстващите за работа трябва да се научат, че първо трябва да те одобрят, да те поканят, да кажеш какво можеш и тогава, ако решат че ти си човека могат да ти те обадят допълнително за да ти кажат работните параметри. Сульо и пульо звъни по телефона и първото което пита е кви пари ще взима. Има си фирмени политики, тайни, не всеки е длъжед да дава информация на първото хипи намерило директен контакт.
7.
3333
31.08.2017 11:11:35
0
29
Правило ми е много силно впечатление, че в Западна Европа по хотелите масово администратори са мъже на възраст 50+ години. Дори и малкото жени, които да съм виждал да работят тази работа по света, също са възраст над 45 години. А продавачките в моловете масово са пенсионерки. В България липса на кадри НЯМА. Има неправилно зададени критерии и тарикатлъци на собствениците.
6.
LM
31.08.2017 11:09:44
5
21
Тя,статията е много хубава но... истината никога не е само с едно лице.
Пример:"Меринджей", каращ Х6 и "дуещ перки" постоянно(иначе е гол като пушка) с лекота си намира персонал,който му работи буквално за храната и квартирата.Идват му на крака, щото вдъхвал доверие със "демонстрирания висок стандарт на живот".Последните думи са негови и на работниците му.
Другата крайност- добри и коректни работодатели(има още и такива)който едвам избутват лятото и при които няма желаещи да работят защото видиш ли "той бил "цървул"и карал някакво Рено...А човека е "плащач" и разбиращ си от работата и не афишира с какви средства разполага. Пиша за абсолютно реални хора,които познавам...така че мили работници подбирайте си внимателно работодателите!Работата не е само заплата и почивни дни...
5.
Разгеле
31.08.2017 11:04:48
0
19
Тъкмо щях да ви похваля за статията, ама вие сте я копнали..нищо де, браво че сте копнали нещо качествено
4.
:)
31.08.2017 10:37:48
2
20
Много точно казано!
3.
Zv.
31.08.2017 10:32:11
2
29
Много,много вярно и точно.Това е истината за жалкия ни туризъм и още по-жалките му представители.Искат хора с умения и опит,обаче да са 20-25годишни,красиви,с манекенски размери и визии-като да ги избират за публичен дом.А колко са свидливи и стиснати-да не говорим.Дават мижави заплати и после-няма желаещи,няма работна ръка.Да,ама не.Това е поредното абсолютно доказателство за ПОСЛОВИЧНО АЛЧНИЯ БЪЛГАРСКИ РАБОТОДАТЕЛ-БАЙ ГАНЬО!
2.
W
31.08.2017 10:14:26
6
27
Страхотна статия
1.
Kolio
31.08.2017 10:13:38
2
14
Ami za da praviat svirkinna upraviteli te
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
И днес кандидатите за служебен премиер отказаха на Радев И днес кандидатите за служебен премиер отказаха на Радев Петър Чобанов заяви, че консултациите са на етап, в който няма директно решение, и намекна за други хипотези Стефка Костадинова за ЧРД на Доган: Историята ще оцени най-вярно ролята му Стефка Костадинова за ЧРД на Доган: Историята ще оцени най-вярно ролята му Председателят на Българския олимпийски комитет с послание за почетния председател на ДПС Изпълнителката на „Лиляно моме“ с 15 шева от зъбите на домашния й любимец Изпълнителката на „Лиляно моме“ с 15 шева от зъбите на домашния й любимец Инцидентът станал малко след празника Благовещение, когато на гости й дошъл бившият й съпруг Венци Мартинов Инж. Димчо Радев: Гората е природен дар, но без грижи не би могла да съществува Инж. Димчо Радев: Гората е природен дар, но без грижи не би могла да съществува Директорът на „Югоизточно държавно предприятие“ ДП гр. Сливен инж. Димчо Радев поздравява всички лесовъди и приятели на българската гора по повод Седмица на гората 2024 г. Срочна и добра правораздавателна дейност отчетоха Окръжен съд – Бургас и районните съдилища за 2023 година Срочна и добра правораздавателна дейност отчетоха Окръжен съд – Бургас и районните съдилища за 2023 година „Правораздавателната дейност на съдиите от Окръжен съд – Бургас и осемте районни съдилища в региона може с пълно основание да бъде определена като много добра“, отчете Административният ръководител на Окръжен съд – Бургас Росица Темелкова Братя Халваджиян вземат милион от финала на „Като две капки вода“ Братя Халваджиян вземат милион от финала на „Като две капки вода“ 11 хиляди места в "Арена София" с цени между 40 и 150 лева са разпродадени като топъл хляб Лепа Брена с шокиращи подробности за развода на Драгана Миркович Лепа Брена с шокиращи подробности за развода на Драгана Миркович Двете са близки приятелки Първият човек на Гешев в Бургас се представи като президент на чужда фирма, собственикът в шок Първият човек на Гешев в Бургас се представи като президент на чужда фирма, собственикът в шок Не е ли това фалстарт за политическия проект на бившия главен прокурор, с който ще атакува парламента  Няма сърце! 33-годишен мъж открадна кутия за дарения с пари за лечение на онкоболна жена Няма сърце! 33-годишен мъж открадна кутия за дарения с пари за лечение на онкоболна жена В кутията имало 200 лева Кралят на крадците ще помага на Боби Михайлов да открие кой обра къщата му Кралят на крадците ще помага на Боби Михайлов да открие кой обра къщата му Пацо Килията обещал на бившия шеф на БФС да проучи по свои канали кой е извършил удара
Избори в Турция решават дали идва краят на Ердоган Избори в Турция решават дали идва краят на Ердоган Изборите в неделя може да са още по-важни Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Създателят на „Тесла“ обясни, че понякога има лошо настроение и депресивни епизоди, а кетаминът му помага Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Баба Шейде е най-близката й Правителството продава хиляди жилища на атрактивни цени Правителството продава хиляди жилища на атрактивни цени Целта е да се реализират възможно най-много стари и необитаеми от дълго време апартаменти Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори