×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бойко Борисов си е избрал образа на екзотичен тромав мечок, за да извлече ползи с хитрост


Бойко Борисов си е избрал образа на екзотичен тромав мечок, за да извлече ползи с хитрост
Корнелия Нинова не говори за Доган, но и Борисов не обелваше дума за него, като атакуваше „тройната ламя”, казва социологът Кольо Колев
30 Август 2017, Четвъртък, 02:34 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов

Големият проблем с Пеевски ще бъде историята около КТБ и дали той ще успее да излезе сух от това, казва директорът на „Медиана”

Кольо Колев е социолог, роден през 1956 г. Завършил е психология в СУ „Св. Климент Охридски”. Специализирал е социална психология и социология. През 1994 г. учредява социологическа агенция „Медиана”, чийто директор е и в момента.

- Г-н Колев, как се представи българската власт при посещението на френския президент Макрон?
- В общи линии – по български. Малко така с любопитни закачки от типа „всички парле ву франсе”, но като че ли започнахме вече да му свикваме. Преди беше популярен изразът „да не се изложим пред чужденците”, но вече свикнахме да сме малко не в час по отношение на самите чужденци.

- Чисто политически виждате ли някаква полза  от тези срещи, които се състояха у нас?
- Честно казано – не. Г-н Макрон се опитва да вади свои политически и икономически дивиденти с оглед на интересите на Франция, без да се съобразява обаче с основното, на което се крепи Европа – а именно свободния пазар. Той се опитва да ограничи пазара на труда за източноевропейците, като едновременно с това поставя ограничения пред да кажем българските превозвачи, българските предприемачи. Така че каква полза може да има в случая? Доста е съмнително, че въобще може да се очаква някаква полза.

- А президентът Румен Радев как се представи? Показа ли компетентност или по-скоро преобладаваха клишетата?
- При всяко положение в такава среща ще преобладават клишетата по простата причина, че не може да се каже директно на г-н Макрон „гледай си работата, всички тези неща е ясно за какво ги правиш, само че нямаме интерес от това”. Затова се използват обтекаеми фрази и клишета. Според мен г-н Радев, макар и клиширано, но точно постави въпроса – да, разбираме, че казусът спира социалния дъмпинг, но не трябва да се пренебрегват принципите на свободния пазар, на който се крепи самата европейска общност. Може би звучи клиширано, но е по същество.

- Бойко Борисов като че ли не показва сериозен напредък в политическата си култура въпреки завидния стаж в политиката. Защо се получава така?
- Подозирам, че той си е избрал този образ на екзотичния тромав мечок. Подозирам, че му харесва донякъде и вероятно би искал да го използва с известна доза хитрост. В този смисъл като се правиш на непохватен, не в час и на некадърен евентуално би могъл да извлечеш някакви ползи в бъдеще. В случая единственото, което се оперира, е Шенгенското пространство от една страна срещу ограничаването на така наречения от Макрон социален дъмпинг. Ако е възможно да се прави някакъв компромис, Бойко Борисов вероятно ще се възползва от това. Но той си е избрал позата на едва ли не тромавия, стъпващ като мечка в стъкларски магазин с характерните си бойковизми, вероятно преследвайки донякъде стил „Силвио Берлускони”, който също беше известен с доста странните си жестикулации.

- Какво да очакваме от новия политически сезон – каква е Вашата прогноза? Каква е вероятността правителството дори да падне?
- Според мен е малка вероятността правителството да падне. От новия политически сезон не можем да очакваме практически нищо освен крепене на статуквото и задържане на това положение. От друга страна, не се забелязва ярка политическа алтернатива. В този смисъл не се е появила партия или политическо лице, което да събере в себе си надеждите на избирателите за нещо по-различно и по-добро. Това е шансът на настоящото управление. То ще се стреми да крепи положението, без да прави резки движения. Разбира се, всичко това ще подложено на корупционен натиск от страна на местните партийни функционери, които съвсем естествено ще искат да осребрят властта все по-бързо. Това съответно ще изправи Бойко Борисов и ръководството на ГЕРБ пред нови и нови предизвикателства, както при историята със суджуците.

- Корнелия Нинова как се представя като лидер, дали тя мина апогея си на последните парламентарни избори? Каква е вероятността тя да е следващият премиер на България?
- Както казах, в момента не се оформя политическа криза. В този смисъл въпросът за новия политически лидер и евентуален бъдещ премиер в лицето на Корнелия Нинова е доста ранен. В момента тя като че ли овладява партията си, седи доста добре на политическата сцена с 2-3% след ГЕРБ, но това е абсолютно преодолима разлика. Големият проблем тук, както и при ГЕРБ, е липсата на партньор. С кой ще си партнира – това е големият проблем пред БСП. Ако искат да управляват, те ще трябва да намерят тези партньори, тъй като без всякакво съмнение, поне на този етап при едни възможни избори, не се очертава възможността която и да е партия да вземе мнозинство.

- Всъщност търсенето на партньор не е ли причината Корнелия Нинова да не говори с имена за „паралелната държава” – т.е. тя не говори за ДПС, за Делян Пеевски, за Доган?
- Да, това беше характерно също и за Бойко Борисов, ако си спомняте. Той атакува т. нар. тройна ламя, но въобще не обели дума, че Ахмед Доган е част от тройната ламя – нормални политически ходове. Големият проблем с Пеевски ще бъде историята около КТБ и дали той ще успее да излезе сух от това. Засега се опитва да го направи, но предстои да видим.

- А какво можем да очакваме от старата десница?
- От старата десница в момента нищо не можем да очакваме. Вероятно ще трябва да мине време и след евентуален крах на ГЕРБ тя да започне да шава и да се структурира отново. Преди падането на ГЕРБ те нямат никакви аргументи за своето съществуване. Вдясно вече стана ясно кой е опонентът на лявото, макар и масово да се твърди, че ГЕРБ не е идеологическа партия (в този смисъл за какво дясно става дума), но така са се сложили нещата. Така че не виждам особена перспектива пред тях към този момент.




В категории: Политика


6
Коментара по темата
6.
до 5
29.08.2017 07:40:50
3
7
Наистина е факт, по-НЕПОДХОДЯЩ човек за премиер не сме имали!!! Срам за страната!
5.
Факт
29.08.2017 05:14:16
4
4
Кольо, Кольо! Ти си един льольо!!!
4.
хмм
28.08.2017 20:44:49
1
10
герб - зоват се граждани, а ги оглавява селянин... за европейско развитие на българия, а станахме по-зле от албания ?!
3.
?
28.08.2017 20:37:42
1
8
мече се изака на пътече, увиха лайното в целофан, казаха че продукта се нарича герб, и вече 10 години го ядем

а ти папай мечо, папай бойче, лапай от медеца, после ще го плащаме, важното е да ти се радваме !
2.
Бургазлия
28.08.2017 20:33:40
7
6
Аман от цървули в този сайт!
1.
цървулът
28.08.2017 20:23:16
3
9
мечок-еничарин значи
вярно че се държи като нещо хванато от гората, ама толкова анално податлив мечок не знам дали съществува в природата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Най-засегнати от заболяването са децата Ученици от СУ „Димчо Дебелянов“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Ученици от СУ „Димчо Дебелянов“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Младежите разиграха импровизиран съдебен процес Силви ще съди участничките в Ергенът Силви ще съди участничките в Ергенът Сплетните в любовното риалити обещават нестандартно продължение Симона показа защо е откритието на риалити форматите Симона показа защо е откритието на риалити форматите Хоби готвачката се самоиронизира по забавен начин Козичино празнува „Голямо Лазари“ на 28 април Козичино празнува „Голямо Лазари“ на 28 април Вижте каква е програмата Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Депресията не е настроение, не е просто умора или меланхолия, а опасно заболяване С финансовия министър гасихме два „пожара” тази седмица, обяви премиерът Димитър Главчев С финансовия министър гасихме два „пожара” тази седмица, обяви премиерът Димитър Главчев Единият от тях беше в сектор „Земеделие”, а другият - с миньорите и енергетиците от Мини „Марица Изток” и Бобов дол, каза служебният премиер  Автомобил пропадна в огромна дупка в Пловдив Автомобил пропадна в огромна дупка в Пловдив Нямаше никакви индикации, че мястото е опасно, казва шофьорът Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Ако в тази кампания изнасянето на мръсно бельо не престане, това ще гарантира рекордно ниска избирателна активност 7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас 7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас Няма пострадали, щетите са само материални 
В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ 76-годишната комедийна легенда наскоро пак имаше перипетии със здравето, но се надявал до есента да бъде в отлична кондиция, за да не се провали екскурзията на живота му Лихвите тръгнаха нагоре Лихвите тръгнаха нагоре Средните лихвени проценти по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро се запазват на нивата от предходния месец съответно 0.10% и 0.15% Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Още повече от мъж, в когото е влюбена Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Спортният мениджър се шири в просторен апартамент в Сентрал парк, който е на минути от София Защо Маги от "Ергенът" се разрева Защо Маги от "Ергенът" се разрева Тя не получи покана за мечтаната среща с Алек
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори