×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Путин печели изборите с 87%
  • Путин печели изборите с 87%
  • Жена е намерена мъртва в дома й в Пловдив, задържан е синът й
  • Остават 2 седмици, в които може да платите данъка си с 5%
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ето ги пазителите на българщината! Над 20 хил.души в Жеравна доказаха, че традициите са живи (СНИМКИ/ВИДЕО)


Ето ги пазителите на българщината! Над 20 хил.души в Жеравна доказаха, че традициите са живи (СНИМКИ/ВИДЕО)
Това бе обичайна гледка на фестивала - младо семейство, облечено в традиционна фолклорна носия
19 Август 2017, Събота, 04:05 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, снимки и видео: Иван КОЛЕВ

Организаторът и хореограф на ансамбъл „Българе” Христо Димитров получи специален приз в 10-ото издание на фестивала

Над 20 хил.българи в Жеравна, облечени в автентични фолклорни носии, доказаха, че традициите са живи.

Снощи в Котелския балкан започна най-патриотичното сборище – Фестивалът на фолклорната носия и през уикенда хиляди ще се върнат във времето назад, за да покажат, че има приемственост и са горди да продължат богатото ни културно наследство.

10-ото издание на фестивала е с изключително разнообразна програма – с известни изпълнители, възстановка на Шипченската епопея, народни борби, традиционна българска сватба, надиграване и много други.



Организаторите имат строги правила. Във фестивалната зона може да се влезе само с войводско, четническо или дамско облеко, характерно за края на 19-и и началото на 20-и век, абсолютно забранени са мобилните телефони, пластмасови бутилки и всякакъв тип аксесоари от 21-и век. Идеята е посетителите да се върнат за три дни със 120 години назад и да се потопят в магията на българските народни танци и традиции.

В Жеравна пристигнаха духови оркестри, музиканти и танцови състави от цялата страна. Флагман.бг забеляза и десетки чужденци с български носии.

Традиционно съборът се уважава от вицепремиера Валери Симеонов, а в публиката бяха забелязани още зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, Валентин Касабов от Обединени патриоти, Делян Добрев от ГЕРБ, кметът на Сливен Георги Славов, бизнесменът Стефан Шарлопов и много други.


Георги Манев(вдясно) е основен спонсор на фестивала, до него облечен като войвода е вицепремиерът Валери Симеонов, който традиционно присъства в Жеравна от 6 години


Депутатът от Обединени патриоти Валентин Касабов(вляво) с Цветан Цветанов(в средата) и съпругата му Десислава


Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев със съпругата си и трите си деца на влизане във фестивалната зона


Фестивалът бе открит с традиционното връчване на приза "Апостол на българщината" за 2017 година. Тазгодишният носител е Христо Димитров, създател на фестивалното явление Жеравна и хореограф на ансамбъл „Българе”.

„Чест е да бъда и на 10-ото юбилейно издание на най-красивия и истински традиционен празник. Това е връщане към нашите корени, към българското в нас!”, каза вицепремиерът Валери Симеонов.


Георги Манев е в основата на феномена - фестивал на фолклорната носия в Жеравна

Националният лидер на СЕК Георги Манев, който е основен спонсор на патриотичния сбор,  благодари на всички млади хора, че са избрали този уикенд да се спазят традициите, да присъстват в Жеравна, а не в Слънчев бряг, например.


Гледка, която пълни душата - млади българи, облечени в традиционни фолклорни носии

Спомням си първата година, когато на тази поляна бяхме 500 души. Събрахме се обединени от щурата идея на един човек, с който Господ ме срещна – Христо Димитров. 10 години по-късно виждате до какви размери стигна този фестивал. Това липсваше на България – да сме заедно, ръка за ръка, когато играем хора, го правим с непознати, но сме хванати заедно. Заради това този фестивал е уникален и ви благодаря, че спазвате българските традиции”, каза Георги Манев.

Той благодари на семейството си, че го подкрепя през всичките тези 10 години в идеята му да финансира най-големия патриотичен сбор в България.


Само в петък присъстваха над 20 хил.души, бройката ще се увеличи през уикенда

Христо Димитров сподели, че си е направил равносметка за последните 10 години. Спомнил си как през 2007 година канил приятели, дошли шепа хора, тук-там имало някой с носия, но той вярвал, че фестивалът ще се превърне в марка. 

„Днес има толкова много хора, които идват от всички краища на света, заради което ви благодаря – Вие правите този фестивал”, обърна се към множеството Христо Димитров. "В началото идваха по-възрастни хора, но днес сърцето ми се изпълва с радост като виждам хиляди млади хора и деца по поляните, което показва, че приемствеността между поколенията я има”, каза още Димитров и отбеляза, че шивашки ателиета не смогват да шият традиционни фолклорни носии, а негови приятели като Стефан Шарлопов празнували рождените си дни със задължителен дрескод - народна носия.


Христо Димитров(в гръб) получи званието "Пазител на българщината"


Динко Вълев от Ямбол със семейна носия на фестивала


На поляната в Жеравна нямаше къде пиле да кацне


Дамата вдясно на снимката провежда последен телефонен разговор, след което за три дни се връща 120 години назад





В категории: Животът


13
Коментара
13
Коментара по темата
13.
LSFC
19.08.2017 17:17:39
3
11
Никога не бих отишъл на подобно събитие за да гледам наркомана Манев,пияндурника Касабов,криминалния престъпник Цветанов и турбоселяка Динко с Ативету,некви смешни министърчета и герберастка номенклатура...пък нека не ме броят за българин
12.
Kojcho
19.08.2017 16:44:39
2
5
Моля първо някой да дефинира "българщина". Що е то, какво представлява, какво включва и т.н. и след това да видим нужно ли е да се защитава, да се подобрява или да се влошава а и да се подарява :)
11.
Петко
19.08.2017 16:34:52
1
15
Що за простотия е пследната снимка?
10.
наблюдател
19.08.2017 16:27:47
0
3
То хубаво пазители на българщината, но за съжаление от последните. Отдолу от новите поколения след 2010 г някъде българите сме малцинство.
9.
Bat zoro
19.08.2017 16:11:03
0
1
Бай танасе,и азе сакам сьщото,ако може я да сьм първи,ке те черпим облак с маслини.
8.
Valeri da otgovori
19.08.2017 15:14:32
5
3
1. Стоят ли негови лични или бизнес интереси зад целенасочените му атаките срещу най-големия морски курорт на България – Слънчев бряг?

2. Притежава ли други недвижими имоти освен цитираните по-горе два апартамента в курорта Слънчев бряг или местните хора просто злословят по негов адрес?

3. Каква реална цена е платил за покупката на въпросните два апартамента?

4. Ощетил ли е вицепремиерът държавния бюджет чрез занижаване на покупко-продажната цена по сделките, след като е повече от ясно, че за скромните 900 лева в Слънчев бряг не може да се купи дори и половин квадратен метър застроена площ?

5. Има ли вицепремиерът бизнесинтереси към морските дискотеки и концесиите на плажни ивици в Слънчев бряг, които така яростно атакува като раздадени на неправилните хора?

6. Има ли връзка между апартаментите на "СКАТ" ООД в Слънчев бряг и среднощните акции на вицепремиера, завършили със затваряне на най-оборотните дискотеки в пика на сезона?
7.
Cvnn
19.08.2017 15:11:06
4
4
В така изрисуваната странна картина е непонятно защо Симеонов е купил чрез „СКАТ” ООД цели два апартамента в най-омразния му курорт, който по мнението на вицепремиера е едно блато, прогнило от корупция и завладяно от мутренски групировки. От времето, в което са придобити имотите до днес, Слънчев бряг си е все същия. Изключително странно е да си купиш не един, а цели два апартамента в курорт, който после да обявиш за помийна яма. Признаваме, че вицепремиерът е прав за едно – Слънчев бряг май наистина е едно голямо жабунясало блато! Какво ли още ще изскочи от дълбините му след двата апартамента на „СКАТ” ООД, купени по времето, когато неин мажоритарен собственик е Валери Симеонов чрез другата си фирма ЕТ „Селект-К”?
6.
Флагман...!?!
19.08.2017 15:05:44
1
4
Снимки 2,3,4,5,9 и13 са опорочаващи събитието!
5.
до 3
19.08.2017 15:03:03
0
2
тая в ляво нали .....?
4.
Chffm
19.08.2017 15:00:56
4
4
Валери Симеонов е горд собственик на цели два апартамента, придобити чрез една от фирмите му в курорта Слънчев бряг, сочен от него като най-омразното му място и наричан „Содом и Гомор”. Официално те не се водят на негово име като частно лице, а са закупени чрез "СКАТ” ООД. Тази прелюбопитна новина идва като гръм от ясно небе, след като се има предвид, че откакто е станал вицепремиер, Симеонов е обявил свирепа война на целия курорт – от заведенията по плажните ивици, които вдигали шум, до сергиите и презастрояването.
3.
Бай Танас
19.08.2017 14:36:57
1
4
Уй тая българка от последната снимка,ще я порна кат пиян селянин гайда.
2.
ogzotsogsogsogsogsogxog
19.08.2017 14:28:59
2
3
АМА КАТО НА НАПАДНЕ ЦИГАНИНА ЕРДОГАН .....ТЕЯ ОТ СНИМКИТЕ ДА НЕ ИЗБЯГАТ ПЪРВИ В ГЕРМАНИЯ. ...ПРИ ДРУГИТЕ ГАСТАРБАЙТЕРИ. .....
1.
Желязко
19.08.2017 13:54:34
3
6
Осраха гората ...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Гавриил Ловченски и варненският владика в спор за патриарх, митрополит Николай развя бялото знаме Гавриил Ловченски и варненският владика в спор за патриарх, митрополит Николай развя бялото знаме Не желая да съм кандидат за патриаршеския престол, каза духовникът от града под тепетата Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. С вдигането на градусите започнаха да стягат българските плажове за новия сезон Заблудите, които провалят секса и интимния живот Заблудите, които провалят секса и интимния живот Хубавият секс, който ни държи здраво скрепени с половинката, невинаги е свързан толкова с това колко демонстрираме желанието си един към друг, а колко харесваме самия полов акт Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Ако вашият партньор рядко ви е глезил с цветя и подаръци, но усещате промяна в тази посока и получавате жестове на внимание без причина, тогава си струва да се замислите Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Ето кои са те  Турската бисквитена сладост Сарай сарма, която ще ви подлуди с вкуса си Турската бисквитена сладост Сарай сарма, която ще ви подлуди с вкуса си Нежен, копринено мек и много приятен на вкус Тя стана водеща на "Съдебен спор" и вече се хвали с нова къща Тя стана водеща на "Съдебен спор" и вече се хвали с нова къща Имотът се намира край София, а Ромина Тасевска го определя като своя "мечта" Хората пощуряха от безпаричие: Домашното насилие драстично нарасна Хората пощуряха от безпаричие: Домашното насилие драстично нарасна Най-често мъже бият жените си, синове също посягат на майките „Генерал СВР“: Кремъл планира за лятото да парализира няколко страни от ЕС и НАТО (видео, български субтитри) „Генерал СВР“: Кремъл планира за лятото да парализира няколко страни от ЕС и НАТО (видео, български субтитри) „Това ще е хакерска хибридна операция, в която ще бъдат блокирани всички банки, учреждения, услуги и пътища“, твърди каналът, зад който стоят бивши руски разузнавачи Ергенът избра две лелки, перничанка,  софтуерен инженер и студентка да стигнат до финал Ергенът избра две лелки, перничанка, софтуерен инженер и студентка да стигнат до финал Ясни като бял ден са 5-те финалистки в третия сезон на шоуто
Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Скокът в насилието върви ръка за ръка с имиграцията  На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа 10 000 бойци ще са дислоцирани в Констанца Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Рекламната кампания беше свалена заради липсата на съобразителност и вълна от недоволство Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Барикадирал се мъж е ранил и други двама души Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Той е млад човек, така че статистически погледнато трябваше да е жив още дълго време, каза Тръмп Мъж загина след падане от балон в Австралия Мъж загина след падане от балон в Австралия Тялото е намерено в жилищен район Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Компанията поискала от тях да си резервират по две места заради теглото Пролетта идва с лунно затъмнение Пролетта идва с лунно затъмнение Началото на явлението от полусянката ще бъде в 06:53 ч. на 25 март Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Очаква се да се появи в новия формат на бТВ Историята на Азис, когато още беше Васко Историята на Азис, когато още беше Васко Днешният Крал на попфолка е започнал от църковния хор
Христо Иванов, ДБ Христо Иванов, ДБ Ако има разум, шанс винаги има Виц на деня Виц на деня При пластичния хирург:
- А може ли да направите лице, като на Лили Иванова?
- Разбира се! Ето ви каталога, изберете си година...
Виц на деня Виц на деня По време на сватба две жени си говорят:
- Булката има уморен вид!
- Ми ще има я, за това място се бори цели 10 години!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако след купон те боли главата, значи си се забавлявала.
Ако те боли задника, значи друг, се е забавлявал!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори