×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места
  • Главчев и Гвоздейков обсъдиха как протича подготовката за изборите
  • „Зелената зона“ в Бургас става целогодишна
  • На 30 април изтича срокът за данъчните декларации
  • Пожар избухна близо до военноморска база на остров Крит
  • Започна проверка по случая с арестанта, който скочи от етаж на Районното управление в Казанлък
  • 43% недостиг на офицери в румънската армия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Физиката на изчезналото привличане на Пеевски - Василев


Физиката на изчезналото привличане на Пеевски - Василев
Какво щеше да прави Василев без Пеевски? - вероятно същото, но в много по-малък мащаб
07 Август 2017, Вторник, 01:07 ч.
Източник: Вестник КАПИТАЛ

Днес Цветан Василев се опитва да се представи за дисидент, изправил се срещу цялото статукво в България и съответно репресиран жестоко

Покрай буквалния магнетизъм на името на добилия нова местна слава американски закон "Магнитски" логично е човек да го налегнат малко физико-финансови мисли.

Днес Цветан Василев се опитва да се представи за дисидент, изправил се срещу цялото статукво в България и съответно репресиран жестоко. За да има шанс в това начинание и да убеди поредица американски институции в своята версия за случилото се, той средно умело изкривява светлината и представя истината само от един ъгъл. И тук дори не говорим за безумието да ползва като защитна теза това, че е финансирал "антикорупционния" политически проект на Николай Бареков. Най-сериозното му предизвикателство е да успее да накара широката публика да повярва, че той никога не е бил едно с Делян Пеевски.

Във физиката няма частица и вълна - зависи как го гледаме всеки обект проявява характеристиките на едното или на другото. Така и някогашният дует Василев - Пеевски беше това - по финансовата част се изявяваше единият, по осигуряването на политически, съдебен, медиен и всякакъв комфорт - другият. Между другото физиците му казват на това корпускулярно-вълнов дуализъм (да не се бърка с корпулентен!)

Ако можем да продължим с фриволните аналогии, от около двеста години учените са разбрали какво е това интерференция. Най-лаишки и грубо казано, когато две вълни с еднаква честота се насложат и се напаснат добре, те могат взаимно да се усилят. Или да се унищожат. Подобно до 2014 г. интересите на двамата интерферираха и така успяваха да завладеят много повече от всеки поотделно. Ако трябва да го разбием:

- Какво щеше да прави Василев без Пеевски? - вероятно същото, но в много по-малък мащаб. Практиките на КТБ не са уникални и се срещат и в други банки, само че без политическия и институционален гръб те не можеха да се развихрят до размах да се усвоява практически всичко към свързани лица.
- Какво щеше да прави Пеевски без Василев? - вероятно същото, но с някоя друга банка. Когато ползотворното им партньорство се развихря преди около 10 години, КТБ не е особено голяма и друга институция също можеше да изиграе тази роля. Сега Пеевски продължава без проблем да си осигурява финансов гръб от няколко институции (ПИБ, ББР, Д банк)

След раздора между двамата интерференцията се разпадна. Вълните им не се унищожиха взаимно, а по-скоро едната тотално скри другата. Как изглежда резултатът:

- Преди според разни медийни класации, макар и с не много ясна методология, Василев беше сред най-богатите хора в страната, най-влиятелния българин, банкер на годината и Мистър Икономика. Пеевски - редови народен представител, притежаваше на хартия два апартамента и стар Opel.

- Сега Пеевски е официално най-богатият български депутат с декларирано имущество за десетки милиони (и още многократно повече недекларирано). Василев е заточен в Сърбия, обвиняем, има дял във фалирала банка, частичен контрол над няколко предприятия и възможност да съди държавата и да си търси правата в Страсбург, Вашингтон или някъде другаде. За целта обаче трябва да се покаже само в светлината на жертва, а не и на съучастник.

Чисто практически последното е трудно. Погледнато отвън, разбира се, може да се разкаже историята за банкера, който говори за корупция, като директно назова с името му премиера Бойко Борисов и затова е смачкан. За "най-бедната и корумпирана страна в ЕС", каквото е неизменното описание на България в международните агенции, това не звучи неправдоподобно. Въпреки частта "в ЕС".

На практика обаче извън тесен кръг негови сподвижници, никой не приема версията му: банката беше управлявана перфектно, но беше съборена. И това не е само в границите на България, където според Василев всички са в комплота срещу него. Всички международни институции, описвайки институционалния провал на БНБ, споменават КТБ като криминален случай. Затова и въпреки желанието му българският банкер трудно може да се окичи с Магнитски, Ходорковски или друг подобен ореол. За целта Василев трябва да си плаща прескъпо за адвокати. Да си ползва контактите от Атлантическия съвет, където някога името му попадаше срещу финансиране. Да се пазарува медийно отразяване (още през февруари в създаден по поръчка псевдоновинарски сайт Василев е обрисуван а ла Магнитски). Доста е спорно доколко това ще е достатъчно.

Иначе въпросният закон "Глобален Магнитски" е нов - по него досега няма никаква практика. Явно има желание в САЩ да се покаже твърдост и да се задействат казуси по него и да се наложат санкции. Със сигурност обаче има доста по-откровени и отявлени прояви на нарушение на човешките права по света и ще е интересно доколко защитата на Василев ще може да убеди две комисии в Конгреса, две в Сената и президента на САЩ, че именно този противоречив казус на сблъскване на елементарни балкански частици трябва да е първият.

И накрая, само да покажем, че познанията ни по физика не са замръзнали в зората на квантовата механика, можем да продължим с все по-фриволните аналогии. Действията на Цветан Василев от Белград и желанията му за защита от САЩ плачат да бъдат описани натуралистично по айнщайнски като spooky action at a distance. А Пеевски, ами той със своето имущество продължава да си е нещо като Хигс бозона - всички знаят, че съществува и има огромна маса, с която влияе на всичко наоколо, но дълго време никой не може да го докаже. Или поне не иска.

В категории: Политика


7
Коментара
7
Коментара по темата
7.
baihui do toto2 1 nategliane
08.08.2017 21:11:21
1
0
Ти май си гей бе, маймун! Не разбра ли тъпата ти чутура, че ТИКВАТА е в основата на мошенгията, кретен !
6.
Тодор Живков
08.08.2017 16:02:09
1
3
Аз като стана и като взема една сопа .......... неблагодарни свине. Подредена държава с работещи институции , безплатно здравеопазване и всички със собствени жилища -ПУСТИНЯ
5.
до 3
08.08.2017 15:38:28
0
2
Това е самата истина Всичките богати и необезпокоявани от никой Харчат си нашите откраднати пари и не ги е еня за никой Гарван гарвана око не вади
4.
тото2 1теглене
08.08.2017 10:31:34
1
7
Сайта ФЛАГМАН от2-3 години е под шапката на медийната групировка на дубайския милионер Джейлян ал Шиши бин Пеевски( бивш кадър на НСС водач на младежкото НДСВ преминал успешно към ДС-ДПС мафиотските структури подчиненно на тъмни външни сили предимно от Россия)
3.
БГ овцата
08.08.2017 09:58:38
5
9
Колко сте заблудени всички абсолютно никой не се притеснява от това какво ще каже Цветан Василев пред никой съд на света.Абсолютно нищо няма да направят на тези милиардери като Пеевски,Борисов или Доган.Нищо няма да им направят а Цветан Василев дето точи трезора с подставени фирми и той е крал много но на края трябва да има някой виновен за пред обществото.Това за да го докажа е почти невъзможно.Затова изведнъж Пеевски изскочи с над 1.5 милиарда лева активи и абсолютно никой не му търси сметка от НАП,ДАНС или икономическа полиция.До преди 3 години с Опел и два апартамента и пт 2017 година с над 1.5 милиарда лева активи.И нито САЩ нито ЕС ще им направят нещо дреми и на оная работа.Абсолютно никой ме де страхува нито му пука кервана ще си върви и кичетата ще си лаят отстрани.Приемете е жалката истина само едно противо действия ще има ако народа ги измете всичките до като седят в парламента иначе друг шанс няма той е нулев.С какво ще ги санкционира тях САЩ с какво ще им конфискува активите ли с какво Държавата ли ще санкционира че дреме ин на кура че ще санкционират Държавата те не се Държавата те са едни единици който крадат и използват властта дето им дадена от избирателите това са те и са станали по нелегален начин милиардери.Втобще не се заблуждавайте че лично на тях нещо ще им се случи.
2.
titi
08.08.2017 08:33:29
0
11
Те са свързани през 10 годишния си период на съвместни действия,но добвете още Б.Борисов,Г.Първанов и политици от ДПС,БСП и ГЕРБ,които се облажиха от тях.Сега големия татко Сам ще ги оправи.
1.
Бисеров , Масларова , Цв.Цв... 'сичкото т
08.08.2017 07:28:21
1
13
Видно е , че някои хоря ЯКО ги хвана шубето ! Щото Американският съд със сигурност НЕ Е Българският !
А Американският правосъден министър със сигурност НЕ СЕ казва Цецка Цачева ...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Съдът окончателно върна отнетите лицензи на охранителна фирма „Делта гард“ Съдът окончателно върна отнетите лицензи на охранителна фирма „Делта гард“ Един от собствениците - Димитър Спасов бе привлечен като обвиняем през 2019 г., но не е знаел, и се наложи да прекрати участието си в дружеството на фирмата   Има ли политическо вмешателство и в избора на Сливенски митрополит Има ли политическо вмешателство и в избора на Сливенски митрополит Православно сдружение с остра декларация заради отстраняването на епископ Йеротей Агатополски Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ През годините Средна Европейска Класа винаги се е противопоставяла на порочните практики в модела на управление на ГЕРБ и ДПС, се казва в прессъобщение до медиите  Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Великият Приорат на България не е само най-големият в международния Орден на тамплиерите, но и най-младият. В събота ще създадем и втора пловдивска командерия - "Филипопол" Инвестират в хотели и търговски обекти Инвестират в хотели и търговски обекти Нарастват вложенията в жилища Община Бургас ще санкционира „ЛАЙМ”, ако тротинетките им навлизат в пешеходните зони Община Бургас ще санкционира „ЛАЙМ”, ако тротинетките им навлизат в пешеходните зони Глобите ще са в размер между 500 и 5000 лв. Полицията пък държи отговорни нарушителите на ЗДвП Кроношпан ще представи новата Глобална колекция Kronodesign в София Кроношпан ще представи новата Глобална колекция Kronodesign в София KRONOSPAN DESIGN CENTER SOFIA  обяви Седмица на отворените врати Марин и Стефан Димитрови влизали в МФ, без да са регистрирани, според отговорник за охраната Марин и Стефан Димитрови влизали в МФ, без да са регистрирани, според отговорник за охраната Били са и в сградата на Централното управление на Агенция "Митници" Готвят организацията на Лято 2024 г., областният управител на Бургас събра кметове за важна среща Готвят организацията на Лято 2024 г., областният управител на Бургас събра кметове за важна среща Ще продължим да работим конструктивно с всички вас, можете да разчитате на мен, подчерта проф. Мария Нейкова Тази верига отваря първия си аутлет за нехранителни стоки с до 70 % намаление Тази верига отваря първия си аутлет за нехранителни стоки с до 70 % намаление Селекцията от продукти в аутлета се различава от останалите обекти, като включва и артикули от предишни колекции
Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно Полковник Роман Червински бе цяла година в ареста заради злоупотреба с власт след провала на операция за задържане на руски пилот Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Хороскоп за деня – 23 април 2024, вторник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник В материала се подчертава, че през 2019 година лекарите за първи път са диагностицирали Кадиров с панкреатична некроза Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Въпреки че херцогът на Съсекс наскоро прекъсна всички връзки с Великобритания, шансовете за помирение с роднините му остават Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Доста е пристрастяващо пазаруването в приложението, където постоянно получавате предложения за сделки
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори