×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Готвят нов закон за къмпингуването, незаконните биваци по Черноморието замърсявали околната среда


Готвят нов закон за къмпингуването, незаконните биваци по Черноморието замърсявали околната среда
В Бургас днес се проведе дискусия "За по-чист морски туризъм", в която участваха кметът Димитър Николов(вляво), Ивелина Василева, председателят на КРИБ Бургас Стоян Караненов(вторият вдясно) и Вълчо Чолаков
05 Август 2017, Събота, 14:23 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, снимки: Иван КОЛЕВ

Палатка ще може да се постави само на регламентирани места, ще има облекчен режим за отваряне на къмпинг

Къмпингуването в неопределените места води до тонове отпадъци и нарушаването на баланса, свързан с опазването на околната среда. Това заяви днес в Бургас министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя участва във форума „За по-чист морски туризъм”, който се проведе в заседателната зала на Община Бургас.

Домакин на събитието бе кметът на Бургас Димитър Николов, а сред участниците в дискусията бяха ръководителят на отдела за кохезионна политика в главна дирекция „Околна среда” към Европейската комисия Джордж Кремлис, председателят на комисията по екология в 44-ото Народно събрание Ивелина Василева, зам.-министърът на МОСВ Красимир Живков, областният управител Вълчо Чолаков, кметовете на Поморие и Созопол Иван Алексиев и Панайот Рейзи и председателят на КРИБ Бургас Стоян Караненов.


Кметовете на Поморие и Созопол Иван Алексиев и Панайот Рейзи също се включиха в дискусията. Общините им са за пример и имат едни от най-чистите заливи

Министърът на туризма Николина Ангелкова категорично изрази мнение, че за да се опази екологията трябва час по-скоро да се уреди казусът с къмпингуването.

„Изключително важната тема за гарантиране на по-чисто море е свързана с регламентирането на къмпингуването. Къмпингуването в неопределените за това места води до тонове отпадъци и до нарушаване на баланса, свързан с опазване на околната среда. Затова и Министерството на туризма инициира работна група, която отново да повтори взетите миналата година решения за това да се определи какво е къмпингуване и видовете къмпингуване“, уточни Ангелкова.


Николина Ангелкова е доволна от ръста в българския туризъм през това лято, но отбеляза, че трябва да се направи всичко възможно, за да се запази природата чисто. В това число и регламентират къмпингите

Тя посочи, че се предвиждат промени в Закон за устройство на територията, според които ще се разреши в по-облекчен режим изграждането на къмпинги, за да може да се отговори на нуждите на тези, които искат да упражняват този вид туризъм.

„Често ме питат и сравняваме Гърция и България. По отношение на къмпингуването Гърция е много добър пример. Там къмпингуването е разрешено само на определените за това места. За нарушителите там има предвидена глоба до 150 евро и до три месеца лишаване от свобода. Ние обсъждаме какви са регламентите, имаме вече ясна представа за законодателството на другите държави членки на ЕС”, каза още министърът на туризма.

Крайният срок за предоставяне на предложения е до 15 септември, след което идеите ще бъдат обединени в общия закон за изменение и допълнение на Закона за туризма.

Ангелкова отбеляза, че морският туризъм формира над 70% от приходите в тази сфера на годишна база. Само за миналата година страната ни е била посетена от над 6 млн. чуждестранни туристи, което е 18% ръст. Положителната тенденция продължава и тази година. От януари до юли са пристигнали 3.3 млн. чуждестранни гости, което е около 8% ръст спрямо 2016 г. Само в област Бургас приходите от нощувки за първите пет месеца на тази година са над 20 млн. лв., което е 2% ръст.

„Темата за чистият туризъм е изключително важна. И ние се опитваме да я надграждаме, за да гарантираме устойчивост и по-високо качество. Неслучайно, още в началото на летния сезон, съвместно с МОСВ направихме проверка по Черноморието на пречиствателните станции, проверихме и дали преместваемите обекти са свързани с канализационната мрежа. За първи път създадохме такава работна група между двете министерства и РЗИ, която да извършва проверките”, коментира още Николина Ангелкова.

Тя отбеляза, че продължава изграждането на пречиствателни съоръжения по Черноморието. Миналата година бяха довършени станциите край Несебър, Созопол, Поморие. От есента стартира разширяването на пречиствателната станция в Златни пясъци.

Ангелкова припомни, че за чистота на морските плажове отговарят концесионерите и наемателите на ивиците. Ако няма такива, отговорността се прехвърля върху общината, на чиято територия се намира плажът.


Бургаските депутати от ГЕРБ Ася Пеева(на преден план) и Диана Саватева

Кметът на Бургас Димитър Николов, който заедно с екипа си успяха в последните години новаторски да внедри редица проекти в екологичната сфера, бе категоричен, че общините имат сериозна отговорност, за да поддържат природата и екологията.

„Смея да твърдя, че и нормативните документи, приети до този момент очертават отговорностите на общините. Знаете, че девет общини в Бургаска област изпълняваме комплексна програма по събиране и оползотворяване на отпадъците. Няколко години, благодарение на европейското финансиране и категоричната подкрепа на МОСВ се справя с все по-увеличаващите се количества отпадък. Освен тази система прилагаме и система за компостиране на растителни отпадъци, а преди няколко месеца успяхме да получим сертификат от международна организация за приложимост на компоста. Това ни позволи активно да си партнираме със земеделски производители, основно на територията на Община Бургас, използваме този отпадък и за поддържането на зелената система в града”, каза от своя страна кметът Димитър Николов.

Областният управител на Бургас Вълчо Чолаков го допълни, че общините от региона действат изключително целенасочено в тази посока, за да могат да предоставят чист туризъм.

„Нужен е сериозен контрол – и в държавната, и в местната власт, за да сме сигурни, че ще опазваме околната си среда. Радваме се, че досега всички сигнали, които сме изпратили до институциите – Министерството на туризма, РИСОВ Бургас и Агенцията по храните се обработват и предприемат мерки”, каза Чолаков.

Сред участниците в дискусията бе и Ивелина Василева, бивш екоминистър, настоящ председател на комисията по екология и околна среда в 44-ото Народно събрание.

Интересът на бизнеса и съучастието на КРИБ в организиранет она днешното събитието е безспорен знак, че бизнесът, проявявайки своята социална отговорност има особено внимание към околната среда. През 2012 година бе приет Законът за управлението на отпадъците, който транспонира европейското законодателство. Радвам се, че Бургас е домакин на това събитие, защото целият регион може да случи за пример – той е с водеща позиция, защото има 6 пречиствателни станции, направиха се и трите регионални системи за управление на отпадъци, които обхващат всички общини”, каза Ивелина Василева.

По думите й регион Бургас отговарял на всички екоизисквания при най-високи стандарти. В областта са направени инвестиции за стотици милиони – в нови пречиствателни станции, канализационна мрежа, модерни депа за преработка на отпадъците.

„Вървим уверено в посока подобряване на състоянието за управлението на отпадъците. Миналата година отчетните стойности са 29 % от генерираните отпадъци са били предварително третирани или рециклирани. Това съответна на стойностите в ЕС”, отбеляза Василева.

Председателят на комисията по екология в 44-ото Народно събрание подчерта, че чистата околна среда е сред приоритетите на настоящото правителство.

"Бургас е една от трите общини, които могат да получат финансиране за изграждане на система за анаеробно третиране на биоразградими отпадъци. След цялостен анализ на територията на страната са идентифицирани няколко района, които са подходящи за такава  инсталация. Бургас е особено подходящ, защото голяма част от генерираните отпадъци са от хранителен характер. През туристическия сезон около 70% от отпадъците са биоразградими", каза още Ивелина Василева

В категории: Политика


8
Коментара
Флагман.БГ Ето я новата лимузина на Путин Ето я новата лимузина на Путин 07/05/2024, Вторник 19:20 4
8
Коментара по темата
8.
ььь
06.08.2017 14:28:47
0
1
Една част са калинки, а други, в една нормална държава, отдавна щяха да са в затвора.

http://www.desant.net/show-news/34181/
7.
Erikson Swenska
06.08.2017 12:20:21
0
3
Кмета е хубаво дa внедри новаторски идеи как НАЙ-големия замърсител на бургашkия въздух ЛУКОЙЛ да вземе да си ПЛАТИ ддс таксите и данъците
към државната хазна ккто го правят във Виена Барселона Лион и в побратимения с Бургас Хондураски град Ла Сейба
6.
Kojcho
06.08.2017 01:23:15
0
1
Пот

наредили се разни кибици кметове, метнали им по едно шишенце минерална вода...а не им дали чаши??!! :) туризъм иначе развиват
5.
.
06.08.2017 00:25:57
0
5
По тези снимки които се сложили тук такъв смях ме избива, но иначе сте ги хванали всеки един от тях добре залисани в своите проблеми.
Ивелинка гледа влюбено Караненов и си казва наум дадох ме ти едни пари по санирането сега ако мога да те ущипя че за кметица се глася.
Рейзито стои притеснен - вика си да не вземат сега нещо да заровят мойта пречествателна, че така съм ги осрал нещата оле мале по добре тихо тихо и дим да ме няма.
Алексиев и той е улисан нещо явно мисли от къде да одере още някой лев ама трябва да пита за схемата най-доволния на снимката.
На Митето му е през оная работа вече види му се краят квото съм наковал три поколения не могат да изхарчат.
А забравих Ангелкова тя както обикновено блещи някакви глупости ама за толкова пари какъв човек искате.
А истината е че пречиствателните станции са с капацитет много под необходимия но пари да се изливат и глупости да се говорят това е важното.
4.
sedr
05.08.2017 20:01:54
0
10
Какво стана с наредбата за шумът....снощи какао пак думкаше! Къде е оня с измервателния уред....или пак нищо....само пушек за пред хората.
3.
Слънчев PR ГЕЙБерастки
05.08.2017 18:10:18
3
19
Наистина високите температури, се отразяват зле на власт имащите. Какво къмпингуване ги тресе? Ако успеят да си изкарат мандата, както се гласят, след тях няма да остане небетонирано място по Южното Черноморие. Загрижели се за природата която унищожиха, а всичко е една димка която ще скрие главната им цел - увеличение на глобите за да има какво да крадат от хазната. Държавата на Мафията се издържа само и единствено от данъци, такси и глоби, защото успяха да унищожат производството.
2.
4as pik
05.08.2017 17:52:28
2
8
garantirano ot GROB galasuvajte oligofreni pak za tqx
1.
Нестор
05.08.2017 17:48:55
4
22
Болката им е, че все повече хора искат да си почиват СВОБОДНО, без да плащат на мутраци! Замърсявали -ами огранизирайте там места за отпадъка! Ама искате да наврете всички в къмпингите за да им смучете парите! Дава пример с Гърция! Боже! Тая патка виждала ли е гръцки къмпинг и български??????
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Те ще искат вашата подкрепа, вижте всички кандидат-депутати от 2 МИР Бургас Те ще искат вашата подкрепа, вижте всички кандидат-депутати от 2 МИР Бургас 29 партии и коалиции се регистрираха с листи за участие във вота Пандизчия превърна мазето си жк. "Изгрев" в нарколаборатория Пандизчия превърна мазето си жк. "Изгрев" в нарколаборатория 38-годишният бургазлия бил с влязла в сила присъда от февруари, но защо все още е бил на свобода, е загадка  Взривоопасен Grand opening на култовия The Corner Live Club дава началото на нощния живот в Слънчев бряг Взривоопасен Grand opening на култовия The Corner Live Club дава началото на нощния живот в Слънчев бряг Купонджии, готови ли сте да се събудите от зимния сън и да се насладите на цяла плеяда от фолк звезди. Запретнете ръкави, защото те идват ПП-ДБ регистрираха листата си в Бургас и обявиха: Ние сме единствените, които желаят реформи ПП-ДБ регистрираха листата си в Бургас и обявиха: Ние сме единствените, които желаят реформи Това е най-силната ни листа до момента, може да спечелим 4 мандата от Бургаска област, обявиха от политическото обединение  Бургазлия се засече с холивудската звезда Джералд Бътлър в Лондон Бургазлия се засече с холивудската звезда Джералд Бътлър в Лондон Белослава се изповяда! Карането пияна й помогнало Белослава се изповяда! Карането пияна й помогнало Полицаят ми направи услуга, заяви тя "Солидарна България" регистрира листите си - има интересни имена в тях "Солидарна България" регистрира листите си - има интересни имена в тях Ваня Григорова и Мая Манолова ще водят в софийските избирателни райони Общинските съветници Боян Дяков и Иван Станев с приемен ден за граждани Общинските съветници Боян Дяков и Иван Станев с приемен ден за граждани Записвания за приемния ден могат да бъдат направени на телефон 0889 01 09 40, както и на място в офиса на ПП ГЕРБ Бутат старите сгради на терена на бъдещата Национална детска болница Бутат старите сгради на терена на бъдещата Национална детска болница Изграждането на Национална детска болница е основен приоритет за Министерството на здравеопазването. Правим всичко възможно да ускорим процесите там, където това зависи от нас, посочи министър  д-р Галя Кондева Историческо! Известен бизнесмен дава старт на строежите в бъдещия най-красив квартал на Бургас - Кьошето Историческо! Известен бизнесмен дава старт на строежите в бъдещия най-красив квартал на Бургас - Кьошето В процес на подготовка са и други проекти, с които се отприщва превръщането на бургаската Ривиера в реалност
Ето я новата лимузина на Путин Ето я новата лимузина на Путин Бронираното возило със система за нощно виждане Дидие Дрогба ще запали олимпийския огън в Марсилия Дидие Дрогба ще запали олимпийския огън в Марсилия Той няма да е единственият футболист, който ще носи огъня в града Тази певица издаде защо излиза с доста по-млади мъже Тази певица издаде защо излиза с доста по-млади мъже Наборите ѝ не са сред живите... Путин встъпва в петия си президентски мандат, САЩ и повечето от ЕС бойкотираха инаугурацията Путин встъпва в петия си президентски мандат, САЩ и повечето от ЕС бойкотираха инаугурацията Украинското министерство на външните работи призова международната общност да не го признават за демократично избран и легитимен президент на Русия Глобиха Тръмп и го заплашиха със затвор заради неуважение към съда Глобиха Тръмп и го заплашиха със затвор заради неуважение към съда Причината е нарушаване на заповедта да не прави публични коментари за съдебните заседатели Израелски танкове атакуваха Рафах, петима палестинци убити при удари Израелски танкове атакуваха Рафах, петима палестинци убити при удари Бенямин Нетаняху не се вслуша в призивите на международната общност да не атакува южния град, в който живеят около 1,4 милиона души Телецът да се пази, а Ракът да не говори за пари! Телецът да се пази, а Ракът да не говори за пари! Хороскоп за деня – 7 май 2024, вторник  Как Грузия върви по пътя на Украйна Как Грузия върви по пътя на Украйна В Тбилиси "Грузинска мечта" формално поддържа проевропейски курс, но всъщност все повече се отдалечава от Европа и се приближава към Москва Почина един от най-великите футболни треньори в света Почина един от най-великите футболни треньори в света Издъхна на 85-годишна възраст 8 загинали и 11 ранени при катастрофа между микробус и камион в Турция 8 загинали и 11 ранени при катастрофа между микробус и камион в Турция Микробусът бил смачкан при удара и е паднал по склон
Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма България хич не е зле като брой туристи Виц на деня Виц на деня Харалампи търси работа на жена си. Моли да е в някаква секретна служба, за да няма право да му разправя как е минал денят ѝ. Виц на деня Виц на деня - Гладна ли си?
- Да, много!
- Ай наяж се преди да дойда да те взема!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нови изследвания показват, че хората вярват на всяка простотия, ако тя започва с думите: "Нови изследвания показват, че"...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори