×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Роберт Фицо дойде в съзнание след тежката операция
  • Ето какво време ни очаква днес
  • Откриват мащабен форум на Google в София
  • Радев ще удостои с Почетния знак на президента изявени български дейци
  • Путин пристигна в Китай на държавно посещение
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как настъпва краят на глобализма и защо това е добра новина!


Как настъпва краят на глобализма и защо това е добра новина!
Светът скоро ще се върне към онова развитие, в което държавите отново ще започнат да имат смисъл, както и държавните граници
31 Юли 2017, Понеделник, 11:13 ч.
Автор: Божидар БОЖКОВ

Доналд Тръмп изпълни най-важното си обещание - да прекрати безпринципната икономическа политика на предшествениците си

Вчера (28 юли) официално бе положено началото на края на глобализацията. И това е добра новина! Най-тежките до този момент американски санкции срещу Русия, облечени в обичайните финтифлюшки за демокрация, за да радват шутове, като Росен Плевнелиев, са всъщност протекционистки закон, който именно е първият пирон в ковчега на глобализацията.

Някои твърдят, че с него Русия вече официално е обявена за враг, но по-реално е да се каже, че с помощта на тези санкции Америка отново започва да обгрижва своите собствени корпорации.

Те разделят фирмите, които се занимават с енергетика, на правилни и лоши. Като правилни, разбира се, са американските, а лоши – руските и всички, които имат бизнес с тях. Лошите ще бъдат наказвани, а правилните – всячески насърчавани. Това е всичко друго, само не глобализация.

Говорим за тежък протекционизъм, който разбива на пух и прах една от най-свидните рожби на глобализацията, само 23 години след създаването ѝ – Световната търговска организация.

Тези санкции спускат тежки икономически бариери най-напред напред Европа, а оттам процесът неминуемо ще се прехвърли и към целия свят. И ще обхваща още и още сфери на живота. Така постепенно светът ще се върне към онова развитие, в което държавите отново ще започнат да имат смисъл. Както и държавните граници.

Естествено нищо няма да се случи отведнъж, но важното е, че началото е поставено. Както някога, когато се е създавал мастодонтът ЕС, всичко е тръгнало от някаква си стомана и постепенно е обхванало всяка сфера в живота, та чак до безумия, като големината на клозета и кривината на краставицата, или още по-големите – коя страна кога и колко влакове може да си купува, така и сега краят на глобализацията тръгва пак от икономиката, в случая от енергетиката. Но постепенно ще обхване и всичко останало.

Неслучайно законът за санкциите е общ за Русия, Иран и Северна Корея. Дори само това посочва, че той има много по-сериозни задачи и ще се простира доста отвъд икономиката, с чийто дух уж е пропит.

Това е закон, който ще накара много страни да се определят, което в крайна сметка отново ще образува в света и други политически и икономически центрове,

а не само един – САЩ. Дори мнозина в Америка обаче не го съзнават. И те са основно в редиците на демократите.

Защото факт е, че с този закон Тръмп изпълни най-важното си обещание – да прекрати безпринципната икономическа политика на предшествениците си, насърчаващи транснационалните корпорации за сметка на чисто американските, и да въведе протекционизъм.

Да си американска фирма вече ще има голямо значение, макар законът уж засега да говори само за онези, които се занимават с енергетика. Забавно е как републиканците използваха политическия словоред на демократите (ние сме за световна демокрация, Путин е тиранин), за да пробутат и с техните гласове закон, от който на първо място най-доволни ще са Тръмп и избирателите му.

С този закон американският президент едно към едно изпълнява основния си предизборен девиз: Да направим отново Америка първа. Какво друго, ако не това, е прогласеното в закона право на американските власти да разчистват пътя на американските корпорации за енергийни сделки в Европа и света, като вменяват на американското право екстеритариалност!

Но печеливша от този закон ще е и самата Русия. Вкарвайки я в общо законодателство с Иран, Америка буквално я подбутва насила към образуването на нов силен геополитически съюз в света.

Ако досега Русия и Иран само си намигаха неофициално, сега обстоятелствата ще ги накарат да го играят вече и официално един отбор. Въпрос на време е това да се оформи и като писмен договор. Към който в следващия момент ще се присъединят и още държави, на първо място Китай. Вторият план е, че официалното обявяване на Русия за истински враг ще постигне в самата Москва точно обратния ефект.

Наместо народът да се вдигне на бунт, да свали „диктатора“ и на власт там да дойде някоя удобна за Запада хипотетична Путинка, след Путин най-вероятно ще се появи съответен Курягин, който вече няма да нарича Америка „нашите партньори“, а ще има съвсем друг, много по-характерен и ясен подход.

Мисля, че от вчерашния закон много доволен е и Ким Чен-ън. Нищо, че сенаторите наложиха най-жестоките санкции срещу страната му.

Северна Корея се е научила чудесно да живее в тежки санкции. Оттук-нататък обаче тя се сдобива със събрат по неволя – Русия, която вече много ще се замисли дали да гласува в синхрон с Америка в Съвета за сигурност поредното решение срещу КНДР, както правеше досега. Америка връчи на КНДР огромен, скъп подарък – цяла една Русия, за което Ким само е могъл да си мечтае досега.

Когато в света отново се оформят няколко геополитически центъра, от това доволни ще останат и държави като България.

Стига тези, които са на власт, да имат пипе да се възползват. Много по-лесно е да лавираш и намърдваш националните си интереси, движейки се между няколко големи играчи, отколкото когато е само един. Някогашна Югославия е пример как това може да се получава по чудесен начин.

*Коментарът е на журналиста Божидар Божков, публикуван е във фейсбук на 29 юли. Заглавието е на редакцията на Флагман.бг!

В категории: Политика


Флагман.БГ 5 неща, които мъжете силно искат 5 неща, които мъжете силно искат 16/05/2024, Четвъртък 22:00 0
Флагман.БГ Бременна ли е тази фолк певица Бременна ли е тази фолк певица 16/05/2024, Четвъртък 20:40 3
Флагман.БГ Никога не пръскайте парфюм върху косата си Никога не пръскайте парфюм върху косата си 16/05/2024, Четвъртък 20:21 0
12
Коментара по темата
12.
Дернев
01.08.2017 19:35:44
1
0
СЕЩ е единствената възможност за спасението на света. Светът ще остане разделен, но не както бе в миналото. А за новото, без СЕЩ и Русия Европа, а от там и светът е загубен.
11.
Да!
01.08.2017 17:14:34
0
0
Дернев, СЕЩ НИКОГА,НИКОГА няма да се случи!!! Светът е бил и ще бъде разделен! САЩ никога няма да се откажат от лидерската позиция! А ЕС е НЕфункционираща структура!
10.
Дернев
31.07.2017 18:51:28
2
6
Нито е края на глобалицията, нита е добра новина за някого. Връщане на времето назад е невъзможно, но САЩ се опитват да го правят, а с това въвличат и Русия в подобни опити, което в крайна сметка не е добре и за двете страни. Целта и страха на САЩ е прерастването на ЕС в СЕЩ и неминуемият им икономически и военен съюз с Русия за осигуряване стабилност и мир в Европа и от там в света. В което САЩ не виждат ролята си, такава каквато е била досега, а им се ще да я запазят. Това те вече няма да могат да направят без СЕЩ и Русия. А с разединен ЕС още по-малко. Светът е друг вече и не Русият им е основният противник вече. А и не само на тях.
9.
:)
31.07.2017 17:35:39
1
2
Хубав роман. Само, че малко в бъдеща фантастика се случват тези писания.
8.
ВасилЛевски
31.07.2017 16:27:27
4
5
Няма Русия има само България и Български език.
7.
bgman
31.07.2017 15:26:31
5
7
Рубладжийски мокри сънища...
6.
на местно ниво
31.07.2017 15:12:16
2
8
туй значи ли че ще видим бургаското хюмне-кмет натиснато от мазни цигани в затворо?
5.
Бай Ганьо
31.07.2017 15:05:59
3
3
Бай Дончо е играч руските хакери н а Путин му осигуриха изборна победа за награда НАЛЯХА над 100милки$ във ваканциони имоти във Флорида на зетя на Дончо белоруското еврейче Кушнер женен за Иванка Тръмп(приела юдаизма 2007година)Сега атаките на бай Дончо Тръмп ще са отправени към ИРАН(веечния враг на Израел роднините на Кушнер)новата медийна дъвка и новия идеологически враг.
4.
Dht
31.07.2017 15:04:25
1
4
Очаквам да си отворят очите и ушите и нашите "политически" подлоги! Не е нормално някой друг да решава съдбата на страната ни! Нужни са ни силни държавни мъже, а не мижитурки!
3.
До авторчето
31.07.2017 15:03:33
6
6
Ще ти се педер@ст нещастен измислен !
2.
dinko valev
31.07.2017 14:53:29
10
8
бахти комунистияеския пасквил чи и непрочетаем.
1.
hes
31.07.2017 14:49:23
5
7
Да, едно време полит-информатори ни казваха, как Запада загнива, как долърът рухва, как иде Светлото Комунистическо бъдеще!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Извънредно! Осъдeн на доживотен затвор за убийство на родителите си полицай се барикадира в дома си (СНИМКИ) Извънредно! Осъдeн на доживотен затвор за убийство на родителите си полицай се барикадира в дома си (СНИМКИ) На място има полицейски екип и психолози РЗИ и МВР погнаха новата професия "Балонеса" РЗИ и МВР погнаха новата професия "Балонеса" Санкциите за търговците нарушители започват от 3000 лева 5 неща, които мъжете силно искат 5 неща, които мъжете силно искат Вижте в следващите редове кои качества силният пол намира за атрактивни 4 черти на поведение издават ниско самочувствие 4 черти на поведение издават ниско самочувствие Ето кои са те  Неземно щастие очаква тези 3 зодии до дни Неземно щастие очаква тези 3 зодии до дни Ето кои са късметлиите според астролозите Задава се академична цензура, която изключва истини и забранява мисленето Задава се академична цензура, която изключва истини и забранява мисленето Университетите са провокирани преди най-светлия празник да подготвят протестни действия  Рецепта за пълнен патладжан с кайма Рецепта за пълнен патладжан с кайма Ако обичате вкусните и засищащи ястия, то този патладжан е точно за вас. Гарантираме, че никой на масата няма да остане гладен Бременна ли е тази фолк певица Бременна ли е тази фолк певица Подозренията се появиха след участие на чаровната брюнетка Пробвали ли сте монашеска баница с ябълков пълнеж, нещо уникално е! Пробвали ли сте монашеска баница с ябълков пълнеж, нещо уникално е! Ако някой ми беше казал, че кекс с ябълки ще е такава вкусотия, нямаше да му повярвам никога Нойзи не се яви на делото за конфискация на автомобила му, съдът го глоби Нойзи не се яви на делото за конфискация на автомобила му, съдът го глоби Насрочено е следващо заседание на 6 юни, тогава ще стане ясно дали БМВ-то на Нойзи ще бъде конфискувано
Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана  Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане, коментира  Милен Керемедчиев Путин пристигна в Китай Путин пристигна в Китай Надява се да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Полицаи са застанали до входа на болница "Рузвелт" в словашкия град Банска бистрица, където беше опериран Роберт Фицо Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Книгите, посветени на праисторията, показват множество илюстрации на групи ловци, въоръжени с копия, приближаващи бавно към плячката, или обкръжили капан
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Учителката пита ученик:
- Кажи ми, какво знаеш за Луи 16-ти?
- Отрязали са му главата г-жо.
- Друго?
- Друго не са му рязали.
Виц на деня Виц на деня - Започнах работа в администрацията!
- Какво по-точно?
- И аз не мога да ти кажа...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук По-добре да хвърлиш букета, отколкото да го гушнеш...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори