×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бургаският депутат от БСП Петър Кънев: Българските банки не живеят от лихви, а от таксите – печелят по 1 млрд.лева на година


Бургаският депутат от БСП Петър Кънев: Българските банки не живеят от лихви, а от таксите – печелят по 1 млрд.лева на година
Бургаският депутат от БСП Петър Кънев(вляво) е категоричен, че прагът за кешови плащания няма да доведе до известляване на сивия сектор
17 Юли 2017, Понеделник, 12:32 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, снимки: Иван КОЛЕВ

Данните бяха изнесени в контекста на предложението на ГЕРБ да ограничи кешовото плащане до 1000 лева

Българските банки живеят не от лихвите по кредитите, а от таксите, които клиентите им плащат. Печалбата им за тази година ще е 1,5 млрд.лева, близо 1 млдр.лева ще са от таксите на гражданите.

Това каза на пресконференция в Бургас депутатът от БСП и председател на Икономическата комисия в 44-ото Народно събрание Петър Кънев.

Данните бяха изнесени в контекста на предложението на ГЕРБ да ограничи кешовото плащане до 1000 лева. Впоследствие идеята претърпя промяна и прагът стана 5 хил.лева, но според Кънев мярката няма да доведе до изстветляване на сивия сектор. „Това, което се предлага ще е от полза само банките, защото те се хранят от такси и лихви”, категоричен е Кънев, който е отличен икономист и предприемач със сериозен бизнес.

Депутатът със задоволство съобщи, че след като два месеца се опитаха да накарат колегите си от ГЕРБ и правителството да работят вече се забелязало раздвижване.

Моята комисия най-после започна работа. През тази седмица с колегите ще гледаме три законопроекта, внесени от Министерски съвет. За съжаление т.нар. "Закон за храните", с вносител Корнелия Нинова, в комисията беше отхвърлен, но ще го гледаме и в зала. Предполагам, че тази седмица в зала ще влезе и Законът за публично предлагане на ценни книжа, а в сряда ще разискваме и прехвърлянето на Българската банка за развитие (ББР) от Министерството на финансите към Министерството на икономиката”, допълни Петър Кънев.

Кънев приветства предложението да отпадне клас „Прослужено време” и го определи за „абсурдна отживелица, която не съществува никъде в Европа”, но подчерта, че все пак трябва да се намери механизъм за годишното увеличение на заплатите.

„За мен големият проблем на България не е нито ниската раждаемост, нито образованието, лошите съседи или лошия ни характер, а ниските заплати, заради които годишно страната се напуска от 50 хил.души”, каза още депутатът от БСП.

Колегата му Николай Тишев, който е член на Комисията по вероизповедания и правата на човека, съобщи, че се е запознал с отчета на Междуведомствения съвет за интеграция на ромите. Стратегическият документ бил над 100 страници, но нямал конкретни резултати. Напротив – подчертавал провала на държавата в това отношение, категоричен бе Тишев.


Тодор Байчев е първи мандат депутат, но е изключително активен в парламентарната дейност

Друг бургаски депутат от БСП Тодор Байчев задал и конкретен въпрос, но отговор така и не получил: „Някой правил ли си е трудът да изчисли по даден проект колко пари се влагат?”.

Питах, за да разберем колко къщи са изградени, колко джипа са купени”, иронично отбеляза Тодор Байчев, визирайки печално известни примери за ромски проекти, при които милиони потънаха в нечии джобове. Или както главният прокурор Сотир Цацаров каза в Бургас: „Парите за ромската интеграция отидоха за интегриране на усвояващите ги!”.

Тодор Байчев е сред вносителите на законопроект, увеличаващ заплащането на научните работници и днес разкри допълнителни подробности за законодателната инициатива.

„Третото правителство на Борисов показа, че продължава да неглижира учените. Преди ги наричаха „феодални старци”, а сега отказват да работят за увеличението на заплатите им”, каза Тодор Байчев и подчерта, че БСП предлага всеки научен работник с титла да получава гарантирана заплата – за асистент 2 минимални работни заплати, за главен асистент – 3 минимални, доцент – 4 минимални, професор – 5 минимални.

„По този начин се стремим да задържаме тук млади учени, които да развиват научната си дейност тук и съответно иновациите да бъдат въведени в България, а не да ги купуваме като външно ноу-хау”, допълни още депутатът от БСП.

В категории: Бизнес , Политика


10
Коментара по темата
10.
антикомунист
17.07.2017 19:03:28
0
3
Вярно е,че банките печелят и от таксите.Но още по вярно е,че печалбата им от лихвите е в пъти по голяма. Как ви се струва следния факт. Лихва по депозити- 1% ,лихва по кредити-5-8%. Еееее ,според вас къде отива разликата?. Естествено в джоба на банките и банкерите.
9.
Курчо Ужаса
17.07.2017 16:46:27
0
7
Лешояди!
8.
Ivanov
17.07.2017 16:23:50
1
12
Има истина в това което казва,открих си сметка в Райфайзен,в началото месечната такса беше 8 лв. след това 12 лв и от тази година е 14 лв. И това става без никакво известие....решават и вдигат таксата, в същото шреме парите които съм внесъл там ги ползват! Ако аз взема и бръкна на някой в джоба сигурно не ще нарекат крадец,питам Райфайзен какви са след като без да обясняват какви са причините вдигат таксата .......легални крадци или законни крадци!
7.
bul
17.07.2017 15:59:54
0
7
гроб си ограничава избирателите
6.
goliam vic
17.07.2017 15:48:47
0
4
Страхотен виц
След сериозен натиск от опозицията, Общината най-после получила средства за подземния град под морската градина.
На първата копка отишли официалните лица, гости, журналисти, граждани и др.
Трудно, но отворили тежката метална врата и от там – ужас. Изскочило едно много старо брадясало човече на около 300 – 400 години, набръчкано, с големи уши....Хората вцепенени и уплашени отскочили назад....
Докато се съвземали от стреса човечето ги попитало:
- Абе тоя,....моя... набора де...ъ... Петър Генчев още ли говори на Тройката, ...а !!!???
5.
Запознат
17.07.2017 15:47:37
4
5
Абе вярно дума човека така е, ама флЕгман дето натъртват че сериозен бизнес имал човека да се знае че бизнеса му стана сериозен докато БСП бяха на власт и доста държвани поръчки взе за печатане на какво ли не или с др думи с нашите пари от данъци тоя стана милионер и не ми триите коментара флЕгмани с оправданието че съдържа недоказани факти! Има си регистри с дължавните поръчки там всичко е челно на бяло и освен това общоизвестен е факта 9а големия успешен бизнес на червения печатарски олигарх
4.
С
17.07.2017 15:40:01
1
3
Стикерите са само малка част от обществените поръчки за държавни документи които демакс изпълняват
3.
Банкер
17.07.2017 15:37:43
2
8
А ти от какво печелиш?
Ако някой незнае този човек произвежда всички стикери които се лепят на предното стъкло на колите. За пример стикера за технически преглед бива продаван на пунктовете от неговата фирма Демакс на скромната стойност от 6,60. Занимавам се с печат и не виждам как стойността на този стикер може а надхвърли 1лев
2.
Банкер
17.07.2017 15:22:33
11
3
Тоз дърт комунист е мн прост, лихвите са за да се печели от тях, ако беше така банките ще пуснат 0% лихва
1.
Alo
17.07.2017 15:11:48
3
10
Банките печелят от безбожните и непосилни лихви с които направо щавят своите клиенти.Проверете и си сверете часовниците...Не сте в час...то пък май и междучасие няма!!@
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията Остават четири партии, не са включени нови субекти след отцепването на "Зелено движение" и СЕК Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Малцина помнят участието й в риалити формат преди 15 години Отровна гъсеница вкара в болница бременна жена Отровна гъсеница вкара в болница бременна жена Созопол очаква 15 % ръст на туристите през лятото, много хотели отварят още за Великден Созопол очаква 15 % ръст на туристите през лятото, много хотели отварят още за Великден Към средата на май кметът ще организира среща с бизнеса и всички ангажирани със сезона институции Ето кои държавни шефове вземат по 1400 лева на работен ден Ето кои държавни шефове вземат по 1400 лева на работен ден В много предприятия ограничението от 18 минимални заплати за шефовете отпадна миналата година Затворник осъди държавата за 16 лева Затворник осъди държавата за 16 лева Пандизчията поискал общо 20 бона обезщетение за теснотия и дървеници Преди 5 години те убиха и разфасоваха богато семейство, но още не са осъдени Преди 5 години те убиха и разфасоваха богато семейство, но още не са осъдени Тревожна секс статистика сред мъжете ни: Един от десет не вдига самолета Тревожна секс статистика сред мъжете ни: Един от десет не вдига самолета При младите тя може да е в резултат на психологически проблем Глория катастрофира, автобус се вряза в белия й Мерцедес (СНИМКИ) Глория катастрофира, автобус се вряза в белия й Мерцедес (СНИМКИ) Няма ранени, има само материални щети Има ли съкращения на работници заради навлизането на изкуствения интелект у нас Има ли съкращения на работници заради навлизането на изкуствения интелект у нас Той е сравнително скъпа инвестиция – по голямата част от бизнеса все още се ориентира как да го приложи в своята работа, за да повиши продуктивността
Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори