×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тестват сирените в София на 1 април
  • Откриха труп до детска ясла в Русе
  • Енергийната система на Украйна е разрушена на 50%, според източник от Киев
  • Експлозия в най-голямата румънска рафинерия Петромидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Поправката в Закона освободила "Наглите" - предложена от Христо Иванов, подкрепа от БХК


Поправката в Закона освободила "Наглите" - предложена от Христо Иванов, подкрепа от БХК
Стана ясно защо е оглушителното мълчание по темата от Христо Иванов и Антоанета Цонева
01 Юни 2017, Четвъртък, 14:24 ч.
Автор: Флагман.бг

Преди две години Българският хелзинкски комитет номинира убиец, участвал в дискусията за промяната на Закона за "Личност на годината"

На 20 ноември 2015 г. екипът на бившия правосъден министър във второто правителство на Бойко Борисов - Христо Иванов предлага серия от поправки в българското законодателство, които правят възможно двама от групата за отвличания “Наглите” да поискат предсрочно освобождаване.

В отговор на дългогодишни критики на Съвета на Европа Министерство на правосъдието предлага нормативни мерки срещу пренаселеността и лошите условия в затворите”, гласи заглавието на подробна информация, която ведомството разпространява до медиите, пише БГНЕС.

Става въпрос за поправки на Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража (ЗИНЗС), Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), в Наказателния кодекс (НК) и в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК).

“Промените целят въвеждането на ефективно компенсаторно и превантивно средство за защита срещу лошите условия в местата за лишаване от свобода в България, които водят до масово нарушаване на основни права на лишените от свобода в продължение на две десетилетия. Предлагат се и съществени мерки за справяне с пренаселеността”, гласят част от предложените поправки на законодателството.

Предложенията на бившия правосъден министър Христо Иванов срещат широка подкрепа от страна на Българския хелзинкски комитет и други неправителствени организации.

Дискусия по поправките почти няма, защото общественото внимание тогава е приковано от факта, че в работната група в Министерството на правосъдието участие взима и сдружение на затворници от Централния затвор в София, чийто лидер е австралийският гражданин Джок Полфрийман.

Австралиецът дори се оказва предложен за наградата “Човек на годината” на Българския хелзинкски комитет. Заради обществената реакция, организаторите на класацията оттеглят номинацията на Полфрийман, който излежава присъда за убийството на студента Андрей Монов.

Ето как Министерство на правосъдието промотира на 20 ноември 2015 г. поправките в НК и НПК, които в крайна сметка дават възможност двамата от групата “Наглите” – Ивайло Антимов – Йожи и Любомир Димитров – Гребеца да излязат условно предсрочно от затвора.



Публикуваме тази част от съобщението на МП без редакторска намеса: “Предлаганите промени в НК и НПК се отнасят до института на условното предсрочно освобождаване, те са в унисон и с Препоръка № 22 от 2003 г. на Комитета на министрите на Съвета на Европа, която отбелязва необходимостта да се предвиди възможност предсрочното освобождаване да се прилага спрямо всички осъдени, независимо от размера на наложеното наказание.

Проектът предвижда разширяване на хипотезите на прилагане на института чрез отпадане на редица ограничения и условия като начин да се създаде стимул у осъдените да се стремят към поправяне.

Дава се и легална дефиниция на „доказателствата за поправяне“ в опит да се зададат по-ясни критерии за очакваното от осъдения поведение, с оглед на разбирането, че решаването на въпроса за предсрочното освобождаване трябва да става в контекста на цялостно изследване на поведението на осъдения.

„Доказателства за поправянето са всички обстоятелства, които сочат на положителната промяна у осъдения по време на изтърпяване на наказанието като доброто поведение, участието в трудови, образователни, обучителни, квалификационни или спортни дейности, в специализирани програми за въздействие, общественополезни прояви.“

Предлагат се и съответните промени в процесуалния ред за прилагане на института на предсрочното освобождаване, като най-значимата от тях е предвиждането по силата на закона на разглеждане на правното положение на всеки осъден след изтичане на минималния срок на изтърпяване на наказанието, регламентиран в чл. 70 и чл. 71 НК.

Предполага се, че новият ред ще даде много по-голям стимул на осъдените да участват в програмите за ресоциализация, същевременно ще се намали корупционният натиск върху служителите на затвора, от които няма да зависи предложението до съда за предсрочното освобождаване на осъдения, ще се подобри климатът в затворите и др.

Същата концепция за изследване на прогреса в поведението на осъдените се прилага и по отношение на осъдените на доживотен затвор при решаване на въпроса за замяната на наказанието им с лишаване от свобода за срок от тридесет години.”

Две седмици след като предложенията стават обществено достояние, през декември 2015 г. Христо Иванов подава оставка. Това забавя предвиждането на двата закона и двата кодекса от МП до Министерския съвет с повече от половин година.

На 29 юни 2016 г. вторият министър на правосъдието във второто правителство на Бойко Борисов - Екатерина Захариева предлага сериозно либерализиране на режима за предсрочно освобождаване на осъдени за лишаване от свобода, които в голяма степен се припокриват с предложенията на екипа на Христо Иванов.

“Новото е, че затворниците вече ще могат директно да комуникират със съдебните власти като така заобикалят затворническата администрация. С направените предложения се “цели предоставяне на възможност на всеки осъден на лишаване от свобода да получи правната възможност да подаде молба за предсрочно освобождаване, която да бъде разгледана от независим и безпристрастен съд”.

От правото да искат предсрочно освобождаване ще могат да се възползват дори и рецидивисти. Ако лишен от свобода вече е изтърпял част от наказанието си, поискал е предсрочно освобождаване и молбата му е била удовлетворена, но след извършване на ново престъпление отново попадне зад решетките, то той отново ще има право да иска да излезе предсрочно от затвора след изтърпяване на определен срок “лишаване от свобода”. Дори и да се стигне до отказ на съда – повторно осъдено лице да бъде предсрочно освободено, то ще има право отново да поиска това след изтичането на определен срок.

“Предвижда се и отпадане на сега съществуващото ограничение за минимален остатък от наказанието, когато се касае за престъпление, извършено при условията на опасен рецидив. Това решение е продиктувано от убеждението, че не размерът на остатъка от наказанието следва да е определящ за предсрочното освобождаване на осъдения, а поведението му по време на изтърпяване на наказанието и показаните резултати”, гласят други от предложенията на правосъдния министър.

Поправките са приети окончателно в края на мандата на предишния парламент, чийто председател беше днешният правосъден министър Цецка Цачева, публикувани са в Държавен вестник през февруари 2017 г., а месец по-късно адвокатите на двама от “Наглите” вече са готови с исканията за условно предсрочно освобождаване.

За момента няма информация – колко общо са лишените от свобода, които подобно на “Наглите”, вече са поискали от съда да бъдат освободени предсрочно.



В категории: Политика


4
Коментара
Флагман.БГ Откриха труп до детска ясла Откриха труп до детска ясла 29/03/2024, Петък 09:57 0
4
Коментара по темата
4.
бургазлия
01.06.2017 18:17:11
0
1
Някой да е чувал за корейски,китайски,канаддки и др..хелзински комитети?Кой командва ваз ти скапана държава,която само слушка кой какво ще й нареди,за да го изпълни.А и по комунистически-да го преизпълни в съкратени срокове.
3.
Оня
01.06.2017 15:54:12
0
0
Ма тъй ще е.Бързаме да приемаме и съобразяваме с европата нефелни закони вместо да приемат такъв за натрупване на престъпленията
2.
gilj';
01.06.2017 12:00:37
0
9
Ей ги на, платените "реформатори" и борци за народни правдини. Банда непрокопсаници и невръстеници с увредена психика, садисти готови на всичко за някой пробит долар . Самопровъзгласили се за алтернатива и борци за реформи , "умни и красиви", "градски десници", "актьорчета-буфосинхронисти" и откровени безделници дебили с чуство за планетарна значимост..... каква гмеж, каква утайка, нещастници.
1.
Маджо
01.06.2017 10:45:57
5
7
Герб е едно недоносче
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кметът на Айтос Васил Едрев подписа договорите за 4 ключови проекта за 15 млн.лева Кметът на Айтос Васил Едрев подписа договорите за 4 ключови проекта за 15 млн.лева Наред с това е спечелен и още един проект – за 1,6 млн.лева, с които ще се подмени уличното осветление в 17 населени места Наистина ли е на 60 години, а изглежда толкова секси в "Денсинг старс" Наистина ли е на 60 години, а изглежда толкова секси в "Денсинг старс" Илияна Раева показа страхотната си фигура Депутати от „Възраждане“ в нов сблъсък с Манол Пейков, този път и в кулоарите на парламента Депутати от „Възраждане“ в нов сблъсък с Манол Пейков, този път и в кулоарите на парламента На Цончо Ганев му изпращат от Русия специален крем от тестис на усурийски тигър, отвърна народният представител от ПП-ДБ Слави Трифонов пребори жестоката болест Слави Трифонов пребори жестоката болест Трифонов се подложил на експериментална модерна терапия, която дала много добри резултати Шеф Ангелов направи немислимото за тази участничка Шеф Ангелов направи немислимото за тази участничка За пръв път даде втори шанс Представят страхотна театрална постановка в Бургас на 2 април, входът е свободен Представят страхотна театрална постановка в Бургас на 2 април, входът е свободен Премиерният спектакъл е с два начални часа – 18.00 и 20.00 в зала „Тончо Русев“ на Дом на културата на НХК Мистериозна смърт на велосипедист, намериха тялото му на пътя Българово-Айтос Мистериозна смърт на велосипедист, намериха тялото му на пътя Българово-Айтос Тялото е откарано за аутопсия в отделение „Съдебна медицина“ при УМБАЛ-Бургас „Денсинг старс“ е най-доброто шоу, писна ни от Рачков „Денсинг старс“ е най-доброто шоу, писна ни от Рачков Такива предавания изграждат модели на поведение за зрителите и особено по-младите се подвеждат и искат да копират въпросните „тв звезди“ Ще приземят ли „Миг“-овете в очакване на F-16? Военният министър с добра новина за самолетите Ще приземят ли „Миг“-овете в очакване на F-16? Военният министър с добра новина за самолетите 300 военни пазят границите ни, каза  Тодор Тагарев Две години след напускането на бТВ тя фалира Две години след напускането на бТВ тя фалира Журналистката, която се втурна да прави частен бизнес и да развива своя фирма за маркетинг и реклама, е приключила дейността си
Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори