×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Bild: Западът заплашил да остави Украйна без ракети "Пейтриът" след атака по цел в Русия
  • Олимпийският рекордьор в овчарския скок Тиаго Браз отпадна за игрите в Париж това лято заради допинг
  • Времето днес, прогноза за сряда, 29 май: Отново краткотрайни валежи с гръмотевици
  • Гари Конил беше назначен за нов премиер на Хаити вчера
  • Русия вдига данъците на богатите
  • Ремонт променя движението по АМ "Струма"
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Вижте мотивите на съдия Младенов да пусне Йожи от ”Наглите” на свобода


31 Май 2017, Сряда, 23:54 ч.
Източник: Frognews.bg

Съдия Николай Младенов от СГС с лека ръка пусна на свобода Ивайло Ивтимов-Йожи от бандата на „Наглите”, става ясно от мотивите за освобождаването. Според него, „размерът на неизтърпяната част не би могло да бъде единствено основание за това” да остане в затвора. За съдията 9 г. и половина са напълно достатъчни на Йожи за поправянето му, при положение че последната инстанция на съда преди това е постановила 18.

Всъщност осъденият получава 18 години затвор заради  групиране на 2 престъпления – едното е за извършен грабеж в Несебър и второто е за отвличания.

Ако за авера му Любомир Димитров – Гребеца администрацията на затвора се изказва ласково, то за Йожи е с големи резерви. Тя е против предсрочното му освобождаване:  „Администрацията на затвора възразява относно приложението на чл. 70. Същата счита, че не може да се произнесе по отношение на втората предпоставка, без да е налична първата такава, а именно по смисъла на чл. 70, ал. 1, т. 2 да са налице не по-малко от 2/3 от наложеното наказание в случаите на опасен рецидив. Видно от изготвената спарва, както и с оглед данните, съдържащите се в затворническото досие, се установява, че по отношение на лишеният от свобода Е. е налице определяне на едно общо наказание по смисъла на чл. 25 от НК, вр. чл. 23 от НК, като така определеното общо наказание по НОХД № 4529/2010 г. по описа на СГС и НОХД № 220/2012 г. по описа на РС – Несебър, е приведено в изпълнение, общо определеното наказание, с начало 18.12.2009 г. Към настоящия момент лицето е изтърпяло фактически 9 години, 4 месеца и 9 дни, според изискуемия от разпоредбата на чл. 70, 12 години „Лишаване от свобода“. Администрацията на затвора не може да даде становище по отношение на втората предпоставка, без да е налице първата такава”.

Вместо съдът да се вслуша в опасенията на затворническата администрация, пуска Йожи на свобода без много да му мисли.

Ето как се обоснова съдия Николай Младенов за решението си: „От становището на И.С. относно подадената молба, в хода на изтърпяване на наказанието в началото е бил  констатиран нисък риск от рецидив, към настоящия момент оценката е снижена – 28 точки, отново нисък риск. Наблюденията върху социалните контакти установяват надеждност и формират сигурност в подкрепата, която същият получава от близки. В доклада на инспектор Г. има данни за 6 случая, в които осъденият е бил награждаван. Данните от психологическото изследване на инспектора психолог Стефанова сочат, че в хода на изтърпяване на наказанието осъденият показва старателност, повишена изпълнителност и в трудов аспект, ангажиран е с работата си, стриктно изпълнява и реализира задълженията си, може да се адаптира, с преобладаващо добър самоконтрол, избягва конфликтите, с желание приема реда в местата за лишаване от свобода и има готовност за успешна ресоциализация. Държи особено на близките и семейството.

На последно място, няма как да се игнорира фактът, че остатъкът за изтърпяване не е малък, но съдът счита, че с оглед ограничението в чл. 439а, ал. 3 от НПК, че принципно, за да се откаже условно предсрочно освобождаване, размерът на неизтърпяната част не би могло да бъде единствено основание за това и от друга страна, начинът на индивидуализация на наказанието в конкретния случай е включвало и приложение на чл. 24 от НК. Фактически изтърпяната част е също достатъчно голяма като период, а наличието на материално-правните предпоставки с оглед така изложените доводи на съда са налице и писмените доказателства също сочат на настъпила положителна промяна, поради което и съдът счита, че искането е основателно и следва да бъде уважено. За срока на неизтърпяната част, съдът счита, че с оглед императивните изисквания на НК, следва да се установи изпитателен срок, както и пробационна мярка „Задължителни периодични срещи с пробационен служител“ за максималния срок от три години”.

Ето и членовете, на които се позовава съдията:
Чл. 70. (1) (Изм. - ДВ, бр. 153 от 1998 г., доп. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., изм. - ДВ, бр. 27 от 2009 г., изм. - ДВ, бр. 13 от 2017 г., в сила от 07.02.2017 г.) Съдът може да постанови условно предсрочно освобождаване от изтърпяване на останалата част от наказанието лишаване от свобода по отношение на осъден, който е дал доказателства за своето поправяне и е изтърпял фактически:
1. не по-малко от една втора от наложеното наказание;
2. не по-малко от две трети от наложеното наказание в случаите на опасен рецидив.

Чл. 339. (1) В решението си въззивната инстанция посочва: по чия жалба или протест се е произнесла, основното съдържание на присъдата, жалбата и протеста, кратко съдържание на доводите, изложени от страните в съдебното заседание, и решението си по жалбата или протеста.
(3) Когато въззивната инстанция постановява нова присъда, прилагат се изискванията на чл. 305.
Чл. 24. Когато наложените наказания са от един и същ вид, съдът може да увеличи определеното общо най-тежко наказание най-много с една втора, но така увеличеното наказание не може да надминава сбора от отделните наказания, нито максималния размер, предвиден за съответния вид наказание.

В категории: Темида


4
Коментара
Дъжд над Черноморието
Дъжд над Черноморието 29/05/2024, Сряда 09:30 0
4
Коментара по темата
4.
Не го удряи
01.06.2017 11:19:22
0
1
Еи каква дьржавичка.тоя сьдия трябва да се разтреля на момента.
3.
Общиството-най добрия съдия
01.06.2017 10:31:22
0
1
А ще бъде ли потърсена отговорност от този съдия, че е пренебрегнал закона и е поставил собствената си преценка, явно финансово мотивирана над изискванията? И не следва ли Лозан Панов и подобните му, след като се плюнчат за съдийската независимост да отговорят именно на тези въпроси- какви мерки са предприети спрямо такива съдии, които грубо газят закона криейки се зад вътрешното си убеждение? То в случая е ясно от какво е мотивирано вътрешното му убеждение и безпристрастност. То само този съдия да е такъв с мед да го намажеш
2.
Zv.
01.06.2017 08:40:47
0
4
Пари не ами огромни пари.Тия кървави милиони и за подкупи служат.Да е.. боклука ти мръсен.Хвани се да бачкаш за 600-700лв бе да те видим тогава.Примерен бил,щото няма търпение да излезе и да почне отново.
1.
Бая
01.06.2017 04:40:05
0
7
Пари е взел тоя мишок
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Известна актриса не обича скъпите шопинг дестинации, пазарува от битака Известна актриса не обича скъпите шопинг дестинации, пазарува от битака Това е най-прекрасното място да намериш интересни образи, да поговориш с хората, да разгледаш, разказва звездата от "Братя"  Тя е звезда, но отиде на бала си с рокля за 300 лева и обвуки за 100 лева Тя е звезда, но отиде на бала си с рокля за 300 лева и обвуки за 100 лева Гледах да се съобразявам от гледна точка на това, че толкова хора по света нямат това, което имаме ние, споделя скромно шампионката Мария-Габриела Миличевич Обичайно? Разходка на кучета прерасна в юмручна схватка в бургаския жк „Меден рудник” (ВИДЕО) Обичайно? Разходка на кучета прерасна в юмручна схватка в бургаския жк „Меден рудник” (ВИДЕО) Агресивният въпрос „К’во прайш с тия големи кучета в парка, бе?!” е последван директно от удар Ще участват ли български военни кораби в операция в Черно море? Ще участват ли български военни кораби в операция в Черно море? Целта е да се осигури безопасността на морските пътища, след началото на руската инвазия срещу Украйна ГДБОП с удар срещу онлайн пирати ГДБОП с удар срещу онлайн пирати В хода й са установени собствениците на сайтовете, които са ги създали и поддържали с цел предлагането на техните потребители на достъп до популярни филми, сериали, телевизионни продукции чиито правоносители са български телевизионни оператори "Български възход" не само ще прескочи 4-процентовата бариера, но ще го направи уверено, обяви ген. Стефан Янев "Български възход" не само ще прескочи 4-процентовата бариера, но ще го направи уверено, обяви ген. Стефан Янев Трябва да се мисли стратегически – за бъдещето на България не за утрешния ден, а за десетилетие напред, подчерта ген. Стефан Янев Най-после ще вдигнат сватба Най-после ще вдигнат сватба Тя ще е малка, а кумовете ще са приятелка на Ива и мой приятел, призна Сашо Кадиев Ще бъде ли бургаският плаж препълнен с летовници заради евтината сянка? Ще бъде ли бургаският плаж препълнен с летовници заради евтината сянка? Управители на крайбрежни заведения в Северния плаж споделиха, че цените на напитките остават без промяна от миналото лято Партия налази Зуека в Испания Партия налази Зуека в Испания Най-изненадваща за него се оказала подкрепата на политическа партия Катастрофата на влаковете в София станала заради прилошаване на машинист, двама са пострадали тежко Катастрофата на влаковете в София станала заради прилошаване на машинист, двама са пострадали тежко Те са от маневрената бригада, като единият е с наранявания на рамото и на ребрата, съобщи  шефът на „Оперативна дейност“ в БДЖ Анатоли Атанасов
Сочни джуки и уголемен бюст – хит сред подаръците за тазгодишните абитуриентки Сочни джуки и уголемен бюст – хит сред подаръците за тазгодишните абитуриентки Тенденцията от миналото да се залага на големи обеми и натрапващи се устни вече я няма След участието си в Капките тя замина за Африка След участието си в Капките тя замина за Африка Моделката и гаджето вършеят в Тунис Мощна експлозия край Белгород, а Джон Кърби обяви, че забраната за удари по Русия с US оръжия остава Мощна експлозия край Белгород, а Джон Кърби обяви, че забраната за удари по Русия с US оръжия остава Трябва да позволим на Киев да стреля по военни цели на руска територия, от която те нанасят по Украйна, каза пък Макрон Транспортен хаос в центъра на София Транспортен хаос в центъра на София Многото и различни знаци объркват шофьорите, които неволно влизат в насрещното, и предизвикват опасни ситуации Проф. Джефри Сакс разкри кой взриви "Северен поток" Проф. Джефри Сакс разкри кой взриви "Северен поток" Икономистът, предлагал на източноевропейците шоковата терапия за преход към пазарна икономика, намекна, че Джо Байдън е поръчал разрушаване на газопроводите Сметоизвозване ли? Северна Корея праща балони с фекалии и боклук към южната съседка Сметоизвозване ли? Северна Корея праща балони с фекалии и боклук към южната съседка От години южнокорейски пък активисти изпращат балони с блистовки към Северна Корея, критикуващи нейните лидери и USB памети с клипове на Kей-поп музика Защо всички в Италия са срещу Мелони Защо всички в Италия са срещу Мелони Битката е всички срещу един Знаете ли колко струва къщата на Кевин от "Сам вкъщи" Знаете ли колко струва къщата на Кевин от "Сам вкъщи" Запазено е стълбището, по което Кевин се спускаше с шейна Жена се натъкна на нещо зловещо в дома на братовчедка си (СНИМКИ/ВИДЕО) Жена се натъкна на нещо зловещо в дома на братовчедка си (СНИМКИ/ВИДЕО) В една от стаите тя видяла малка врата, която се намирала на височина метър от пода Светът скърби: Почина един от най-известните рокаджии (СНИМКА) Светът скърби: Почина един от най-известните рокаджии (СНИМКА) Ингъл бе вокалист и органист на групата, която е основава през 1966 г., и изпява 17-минутния им хит „In-A-Gadda-Da-Vida"
Владимир Путин към страните от НАТО Владимир Путин към страните от НАТО Трябва да сте наясно с какво си играете! Виц на деня Виц на деня - Скъпа, взех детето от детската градина.
- Браво, и... как ще го кръстим, защото нашето вече ходи на училище?
Виц на деня Виц на деня Блондинка в автосервиз.
Монтьорът и казва:
- Имате късо съединение.
- Е хубаво де, що не го удължите тогава....
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Никога не се задоволявай с това, което могат и другите!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори