×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ретро: Как алчни спекуланти създадоха първия картел в Бургас преди 80 години


Ретро: Как алчни спекуланти създадоха първия картел в Бургас преди 80 години
Това е основната търговска улица "Александровска" в началото на миналия век. Градът се оформя като туристически, заради което и цените са по-високи
Тема в развитие
Джони Деп ли? Партенка за визита на Махатма Ганди подлуди Бургас преди 80 години Ретро Бургазъ: Как жп линията бе премахната от плажа, за да се превърне градът в курорт Ретро Бургазъ! Историята за първия небостъргач, който трябваше да се издигне още през 30-те години на миналия век Ретро Бургазъ: Как гробище стана център на Бургас и къде е трябвало да бъде изградена днешната сграда на ПМГ Ретро Бургазъ! По американски: Зъболекар постави златен зъб на любимото си кученце Ретро Бургазъ: Вижте как празнувахме националния празник през социализма и в Царска България Ретро Бургазъ: Ето как са отмъщавали на любовниците през 1937 година Ретро Бургазъ! Ето кога бизнесът пробива в Общинския съвет Ретро Бургазъ! Регионът е разделен на 744 района, всеки квартал избира съветник Ретро Бургазъ: Министерството на благоустройството забрани строежа на градската гимназия Ретро Бургазъ! Ето как Община Айтос е харчела парите си през 1937 година Ретро Бургазъ: Когато Меден рудник беше село... „Ретро Бургазъ“: Аферистът Каракашев плаче в затвора, години източвал Търговската камара Ретро Бургазъ! 17 февруари 1937 година - злоупотреби за милиони левове разкрити в Търговската камара
виж още
скрий
20 Май 2017, Неделя, 01:50 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, снимки: Старият Бургас

Заради тях градът ни е най-скъпият в България, те саботират изграждането на голям градски пазар, пише читател на „Бургазки фар”


Рубриката „Ретро Бургазъ” продължава с изключително любопитен материал от вестник „Бургазки фаръ”, публикуван на 21 май 1937 година – точно преди 80 години.

Ревностен читател на изданието и човек са активна гражданска позиция, подписал се само като „Д.р.Т.К.”, настоява Бургас час по-скоро да има голям градски пазар.

Според него алчни бургаски търговски – прекупвачи на стоки са в картел и поддържат високи цени на хранителните продукти в Бургас, с което го превръщат в най-скъпия град в България. Нещо повече – те саботират изграждането на градско тържище, на което производителите директно да продават стоките си.

Публикуваме материала от „Бургазки фаръ”:


Не напразно Бургас се ползва със славата на най-скъпия град в България. Като почнем от квартирите, храната, облеклото и стигнем до най-дребните необходими предмети ще намерим твърде голяма разлика с цените на същите неща в другите големи градове, като Пловдив и София. Да се обяснява причината не е много трудно. Като първа и важна причина може да се приеме силното желание на мнозинството бургаски граждани и търговци-посредници за големи печалби и бързо забогатяване. И наистина не са малко тези, които в кратко време са преуспели в това направление.

Другите причини са:

Географското положение на Бургас и отдалечеността му от селата на околията, голямото оживление и притока на чужденци, туристи и курортисти.

Невъзможността да се упражнява единен строг и успешен контрол от страна на комисарството по прехраната, въпреки най-добрата воля, както и липсата на седмичен пазар за хранителни продукти и животни. Такъв има във всички големи градове, та даже и в по-големите села.

Известно е, че от страна на общинската управа неведнъж са били правени опити за откриване на седмичен пазар, които за жалост са завършвали безуспешно. Причините са крият вероятно:

1.В незаинтересоваността на стопанските производители от Бургас и съседните села, поради несъзнаване на големите изгоди, които пазарът им предлага.

2.Характерът на селското стопанство – дребно и разпокъсано, което едва задоволява собствените си нужди, като само една малка част от производството може да се изнесе на пазара.

3.В лошите съобщителни средства и саботажа на посредниците-търговци, които всячески се стремят да осуетят подетата инициатива.

4. В недобрата организация.


Кадър от 30-те. Това е зарзаватчийският щанд на Яни Бората в Халите. В дясно е ортакът му Никола Славов, еленчанин, т.е. роден бахчеванин. В халите има много стока, но тя е скъпа

Но вярваме, че условията на живот през последните няколко години значително се подобриха и необходимостта налага създаването на седмичен пазар на хранителни продукти, животни и други.

Необходимо е без излишно забавяне да се даде едно правилно решение. Твърдението на някои, че в Бургас липсват условия за такъв пазар, е заблуждение, насаждано от заинтересовани. Пазарът ще запълни една празнота в стопанския живот на града и околията.

Ще подейства и ще приближи консуматора до производителя, от което и двамата ще имат несъмнена полза. Контролът над хранителните продукти по отношение на техния произход и годност за консумация ще бъде успешен, а амбулантната търговия с тях ще бъде ограничена до минимум.
От пазара ще има облаги и общината, която събира законните такси върху продадените животни и стоки – приходи, които няма да бъдат по-малко от 100 хил.лева годишно.

От всичко гореизложено става ясно, че откриването на седмичен пазар в Бургас, е навременно и крайно необходимо. Съгласно наредбата за тържища и изложби от 1935 година, общината трябва да направи постъпки чрез областния директор до министерството на земеделието и държавните имоти да получат нужното разрешение.  Да се избере място, което да бъде напълно подходящо за целта като не се пестят труд и средства, които впоследствие ще бъдат добре оценени и възнаградени.
Д-р.Т.К.


В категории: Ретро Флагман


18
Коментара
Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 3
18
Коментара по темата
18.
Morskata stolica
21.05.2017 12:36:57
0
1
Време е за реклама на сладолед. Това е десерт, произведен от натурални съставки, без консерванти и оцветители, използвана е най-модерната технология за производството. Той е изключително популярен сред жени и възрастните по целия свят, благодарение на своите форма, цвят, мирис и вкус” Може ли да ми оближат моя сладолед от общината , натурален продукт , без консерванти!
17.
Дааа
21.05.2017 12:13:31
2
6
Когато в Бургас се създаде бизнес среда за големите компании . Ямболските и сливенските мангали си отидат на село, тогава в града ще има икономически резултати. Няма да се разчита само на еврофондове за богопомазани граждани. Трябва да има производство, заводи , работни места , високи доходи. За да има пазари нали трябва да има произведени блага да изложиш определена стока ,а във моловете турските парцали Износът да е по -голям от вноса, спекулантите правят износ и е вкарват на по- висока цена стоката обратно в страната. Далавера по всички направления ,всичко в говната и затова ще има високи цени и ниски доходи . Рекламират ни господата политици на Запад ,че сме роби не достойни да получаваме високи доходи, а ниско платени наемни работници, да отидат те да работят за 500 лв. И защо ми предлагат в листите хора от други градове и околии, да е плащал местни данъци и такси цял живот в Бургас и тогава да получава доход като ОБЩ. съветник, направи едно дарение за тази партия която го предлага и после ще получава доходи от Бургас платена любов, да им се изтаковам в устата!
16.
дълбока провинция
21.05.2017 11:09:42
2
15
Бургас е един забит град в странджанската провинция. Нито икономика, нито университети, нито здравеопазване, нито заведения на ниво има. И по времето на соца беше последната дупка на кавала и властта на го базареше за нищо, нито по време на демокрацията дръпна напред. Да, сега само едни пари от еврофондове въртят тука, от които жителите на БУргас нямат никаква файда, щото сме на опашката по заплати, инвестици, работни места и възможности за младите хора.
15.
Етооооо
21.05.2017 10:09:01
1
2
алчноста е много по градивна от мързела и комунизма които са едно и също. Нека да са алчни нека да искат да не са свити боклуци и "патриоти"
14.
Васил Левски обича
21.05.2017 10:00:47
5
15
Русия няма файда от силна България защото това значи смърт за глупават военна хунта в Москва която нищо не произвежда освен войни.
13.
Европеец
21.05.2017 09:59:04
4
13
Тея снимки още не може да ги надминеме. Вижда се една широка чиста Европейска улица със класическо сгради а не ебани комунистически гета.
Вижда се един богат щанд а не мръсни селски Айтоски цигани със мръсни щайги и кутии.
Още не може да стигнете Бургас от 1930та!!!!!
12.
Рокфелер говори
21.05.2017 09:56:12
4
7
Не е спекуланта алчен ами социалиста е прост и мързелив.
Алчноста е жажда за прогрес и оцеляване на нацията!!!!!
Няма по хубаво от алчноста и конкуренцията!!!!!
11.
Фу
21.05.2017 09:53:28
4
11
Лукойл ви държи цените на бензина на изкуствено високи цени и вие не може да се разгърнете защото нямате нито евтин бензин нито пътища нито образование за бизнес и финанси.
Руската мафия още ви държи слаби а тъпото Бургаско образование ви държи тъпи и без никакви бизнес идеи.
10.
Хмммм
21.05.2017 09:50:12
5
4
Не е проблема във пазара горе ами в това че комунистите окупираха България и капитала ни и го окрадоха и спряха най печелившите частни фабрики.
Капитала на света трябва да се влее в Бургас не в Истанбул.
9.
ъпник
21.05.2017 09:47:14
4
10
Всяко Бургаско дето трябва да учи поне 4 години глобална търговия и финанси преди да вземе диплома!!!! Бургас трябва да е над турските и азиатските деца и системи!!! Хората трябва да се научат да си правят сметката и да се хвърлят да продават от малки!!! Не ми носете глупави медали от олимпиади по математика ами ми носете печелби и производство!!!!!
8.
Цар Симеон
21.05.2017 09:43:23
2
4
Българките вместо да ми висят във глупави бутици със турски стоки ще е по добре да почнат да се обучават за истинска работа за нещо което се търси. Няма да стане със цигари и кафенца и със най много почивни дни!!!!!
7.
Па
21.05.2017 09:41:01
1
8
А картела на Лукойл защо продава бензин на много по скъпи цени отколкото в Америка и Англия?!!
6.
Фу
21.05.2017 09:39:01
3
4
Вкарайте малко Корейци Японци и Китайци да ви покажат как се прави бизнес и пазар стига сте се лигавили като руски тъпаци слаби
5.
до рокфелер
21.05.2017 09:33:59
2
8
Да та ева и Енжинера неграмотен...за теб специално, основното образование е меко казано фиктивно.
4.
Янка
21.05.2017 09:33:44
1
9
Знамето на Бургас трябва да е import export ами не чикии и някакви моренца ебани за никакви пари ами трябва индустрия и високи технологии.
3.
Хмммм
21.05.2017 09:32:09
5
16
Време е да преместите Альошата във парк да отворите Тройката за света за търговия и стига със тея глупости!!! Време е Тройката да стане най големия и най интегрирания пазар на Евразия!!!!
Време е да влизат в Бургас по 100 кораба на ден със стоки. И да излизат по 100 със export. Всяка диплома от детска градина до средно училище трябва да има основи на глобален бизнесмен и бознесуоман.
2.
Рокфелер говори
21.05.2017 09:29:13
7
20
Ами на мястото на тая дупка на тройката направете най големия свободен пазар на местните производители и от цялата страна нека да се конкурират и към 6 часа вечерта целия пазар се мие и става площад и парк.

А другата тема е че всички пазари трябва да отидат до Ница и да видят на какво ниво са френските красиви пазари със система за продаване със красивите кутии и пакетчета със цялата презентация и дезайн нека нашите да се научат по красиво да пакетират и да си представят стоката!!!! Сега е пълна липса на хигиена селяците нямат идея за красота и реклама как да си продават стоката като артисти и майстори!!!!
Общината да изследва най красовите пазари във света като този в Ница и Лион.

Не е проблема че пазара е скъп ами че хората не изнасят и не произвеждат и не правят пари да си купуват на ниво!!!!!

Жените на Бургас са едни загубени лелки които нямат нито практически познания никакво качествено отговорно образование --- само ми учат някакви глупави литератури и нищо предмети а не могат нищо
Да свършат като инженери и като архитекти или като технолози.

Образованието за жените е фиктивно и никакво --- няма практически познания и не може да се конкурира със образованието на французойките и китайките нито на Американките.


Българите трябва да имат най технологичното комерсиално и енжинерно образование в света --- те трябва да знаят как да продават и да водят бизнеси на най световно глобално ниво на 3-4 езика включително и на китайски и английски задължително.

Това трябва да почва от детска градина. Средната заплата на Бургас за жени е $400 а трябва да е $4,000.

Това значи че в момента нашите са 10 пъти по прости и не знаят как да се продават и как да Произвеждат.
1.
Бургазлия
21.05.2017 08:37:21
4
15
То и сега продължава да си е така с дейната подкрепа на Момата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Не е успял да подели общ имот с фирма „Беркс 2004“ ЕООД на Атанас Ангелов Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение
Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори