×
Вкусно Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 31 юли е FASHION PHOTO DAY в Central Park Бургас, вижте подробности
  • Бизнесът с два месеца гратис за цените в евро
  • Външният дълг нарасна със 7 млрд. евро
  • САЩ заплашват Китай със 100-процентови мита
  • Производители вдигнаха цените на храните с 23%
  • Български са 30% от зеленчуците на пазара
  • Канада обяви, че ще признае палестинската държава през септември
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Милослав Хугасян - Хуг: Уиски The Macallan е история, иновация и инвестиция


Милослав Хугасян - Хуг:  Уиски The Macallan е история, иновация и инвестиция
И трите уискита са част от серията "The Macallan 1824"
03 Май 2017, Сряда, 14:34 ч.

Легендарното питие бе представено в акомпанимента на изискани ястия на бутикова вечер в луксозния Гранд Хотел и СПА "Приморец"

28-ми април е вечерта, която уиски обществото в Бургас и региона, ще запомни с една легендарна среща. В Гранд хотел и СПА "Приморец" гостува лично The Macallan - питието с корени в далечната 1824 година. Вечният шотландски еликсир бе представен от The Macallan Amber, The Macallan Sienna и Rare Cask. И трите уискита са част от серията "The Macallan 1824".

Компания на всяко от тях, с оглед максимални богатство, разнообразие и симбиоза на вкусовете, правеха гурме творенията на шеф Ивелин Кръстев, когото гостите от The Macallan разпознаха като голям кулинарен творец и магьосник. Всичко започна с отличителния The Macallan аромат, който бе маркирал лобито на Гранд Хотел и СПА "Приморец" като изкушаваща локация на вечерта, преливаща от обещания. Чашите, пълни с вкус от Шотландия и испанско шери, очакваха гостите, здраво стъпили върху подложка с подробни спайдър диаграми - или с други думи казано, карта на вкусовете. Тя бе пътят, по който Милослав Хугасян - Хуг, водеше умело пътешествениците в света на уиски The Macallan.

Милослав е изключителен гайд в света на уискито, за който тайни няма. Зад гърба си има над 200 уиски дегустации. Професионалният му път го води от рекламна агенция, в която създава продукти и контент за алкохолни марки, до момент, в който самите те го избират да ги представлява. Определя се като уиски любител и ентусиаст, с 13-годишен опит. Днес е посланик и маркетинг мениджър на марките на Едрингтън в premium spirits екипа на CCHBC Bulgaria. Прелива от "страшни истории" и приказки от дестилериите, които обикаля и срещите си с хората, създаващи уиски. Ако някой ден реши да ги събере в книга, то тя определено ще е прелюбопитно четиво, с отчетлив шотландски аромат, вкус и митология, отлежали в бъчви от испански дъб, с предишен обитател качествено шери.

Вечерта в Гранда на Бургас върви леко и неусетно. Гостите са потънали във вкусове и текстури, а напред в пътешествието ги води Хуг. Информативна мултимедийна презентация, дава пълнокръвност на разказите му и ги облича в картини.

Първото питие на вечерта е испанско шери Олоросо. Сервитьори с бели ръкавици се грижат изисканите творения на шеф Ивелин Кръстев да стигат до гостите в точния момент, към точното за тях уиски. The Macallan Amber допълва суши урамаки сьомга. За The Macallan Sienna е отредена круша с мус от синьо сирене и прошуто. Финалът е с The Macallan Rare Cask, придружен от шоколадова сфера с фарс от мак и ягода. Уиски срещата гостите оценяват изключително високо. Отбраният кръг публика, извиква въпросът за уиски културата в България.

Милослав споделя, че българинът има много добра култура на консумация на алкохол. "Пием, за да се наслаждаваме, а не за да се нокаутираме"- обобщава наблюденията си върху родните сблъсъци с градусовите питиета той. Уиски фестивалът, който тази година ще се проведе за 6-ти пореден път е стабилно доказателство, за любовта на българина към това конкретно питие. Създават се нови вкусове и идват нови лица, което говори за все по-увеличаващ се интерес и публика. Търсенето на нови ритуали в уискито води до появата на различни аксесоари и творения, целящи обогатяване на изживяването. Такива са примерно, придобилите широка известност отвъд океана whiskey stones - алтернатива на стандартните кубчета лед, изработени обаче от камък. Целят изстудяване на питието, без "разводняване". Хуг ги определя като по-скоро екстравагантни отколкото начин, да се насладиш на уискито си по-пълноценно. Счита, че няколко капки вода в чашата са предпоставка за разгръщане на вкуса, застъпена в световен мащаб. Споделя и за други новости, които са били представени на уиски феста у нас. Сред тях са дървени бутилки и дъбови кубчета, които целят допълнително "овкусяване" на питието.

За него, е хубаво, всеки уиски любител, да си има свой ритуал, независимо от неговите измерения. За Милослав, всеки може да "възпита" вкуса си и да се научи да разпознава отсенките и нюансите, в дадено питие. За него, това е въпрос на mind set - или настройка. Смята, че едно уникално преживяване е в състояние да се превърне в преломна точка, която да обърне представата на човека относно дадено питие. За него повратният момент е срещата му с т.нар. опушено торфено уиски. Сочи създаването на нови вкусове като най-актуална тенденция към момента, в света на уискито. Те се постигат чрез комбинации на различни бъчви. Тук посочва и основна инвестиция на The Macallan, която е един от шестте основни принципа на бранда - именно в бъчвите.

Те са от пет конкретни бодеги (исп. изби), разположени близо до Херес, Испания. Там са и локалните бъчварници, в които от испански дъб се правят бъчвите с внушителна вместимост от цели 500 литра. Дървото съхне в продължение на 18 месеца. После, се обработва на материал за бъчвите и съхне още толкова време. В така приготвените бъчви в бодегите, за период от 18 до 24 месеца отлежава прочутото местно шери или Vino de Jerez - подсилено вино. Чак след тези 4 до 5 години, идва ред в бъчвите от испански дъб да отлежава The Macallan. Дървеният материал, от който тези бурета са изработени е по-порест и затова по-лесно дава цвят. Използват се и бурета от американски дъб. Те носят нотки на ванилия и цитрус към вкуса на The Macallan.



Брандът е отговорен към природата. За всяко отсечено за направата на бъчви дърво, се засаждат нови две.

Цветът е друг от основните принципи на The Macallan. Тук той е изцяло натурален и непроменлив във времето и при излагане на слънце. Това е така, защото той е изцяло естествен и се дължи на бъчвите. Фината намеса на мастър дестилера на The Macallan Боб Далгарно, е гаранция, че цветът винаги е еднакъв за съответните серии. Редица други компании постигат това цветово съответствие чрез прибавяне на карамел. Това е абсолютно позволен подход, които няма отношение към вкусовите качества на уискито.

Уникални и основополагащи за The Macallan, освен вече споменатите изключителни дъбови бъчви и естествен цвят, са и специфичните медни казани. Следва The finest cut - едва 16-17% от дестилата се слага да отлежава - останалото се използва в бленд уиски. Типичен и разпознаваем символ на бранда е и Easter Elchies House или домът, разположен в сърцето на 390-акровото имение The Macallan. Неговият силует присъства на всяка бутилка от знаковото питие. Последният стълб от шест извечни ценности на бранда, е самото уиски The Macallan - символ на традиция, комбинирана с иновации и определено устойчива инвестиция във времето.

The Macallan търси неуморно нови изкушения, които предлага на своята публика. Можете дори да заявите собствена бъчва, която да напълните с уиски. Интересът към тази инициатива е толкова голям, че списъкът е запълнен за три години напред, въпреки че съдържанието на собствената бъчва, ще отлежава за период от 12 години.



Брандът работи в тясно сътрудничество и с френската компания за ювелирен кристал Lalique. Серия от шест бутилки 60 до 65 годишно уиски The Macallan in Lalique Six Pillars Collection е продадена преди няма и месец в Тайван, за внушителната сума от 1 млн. долара. У нас, бутилка от серията The Macallan in Lalique VI “Peеrless Spirit”, е реализирана за 65 хиляди лева.

The Macallan влага изключителни усилия и в т.нар. food pairing - или комбинацията на уиски с храна. Работи се в тясно сътрудничество с изтъкнати мастър шефове от цял свят, сред които вече е и шеф Ивелин Кръстев от Средиземноморски ресторант "Салини" в Гранд хотел и СПА "Приморец". Сред партньорите им са и Roca Brothers, всеки от които е доктор хонорис кауза на Университета в Херона, Испания и носител на National Gastronomy Award на Испания. Техният ресторант El Celler печели световното отличие Best Restaurant Award за 2013 и 2015г. В колаборация с тях мастър дестилерът на The Macallan Боб Далгарно създава The Macallan Edition 2.

Уискито на брокерите The Macallan, с уверена ръка пише своята история и днес. След всяка голяма сделка на Уолстрийт, брокерът купувал най-скъпата бутилка от знаковия бранд, за да отпразнува победата си. Част от легендата The Macallan, усетиха и гостите на класния Гранд Хотел и СПА "Приморец" - мястото, където традициите оживяват, а всеки детайл е съвършенство.

В категории: Бургас


Флагман.БГ Трус в Истанбул разлюля половин Тракия Трус в Истанбул разлюля половин Тракия 31/07/2025, Четвъртък 17:02 0
Флагман.БГ 21 крави изгоряха в големия пожар в Сакар 21 крави изгоряха в големия пожар в Сакар 31/07/2025, Четвъртък 16:51 1
България Всички новини
Задава ли се извънземен кораб към Земята Задава ли се извънземен кораб към Земята Космосът е огромен и пълен с изненади Три зодии ще плачат много през следващите дни, задава се кошмарно начало на август за тях Три зодии ще плачат много през следващите дни, задава се кошмарно начало на август за тях . Прогнозата не е апокалиптична, но предупреждава онези родени под определени знаци да бъдат подготвени 25 години пленер „Русалка“: Култура, памет и бъдеще сред червените скали и белите платна 25 години пленер „Русалка“: Култура, памет и бъдеще сред червените скали и белите платна Тази година участие взеха 25 творци – български и чуждестранни – от Полша, Азербайджан, Италия, Испания и Румъния Сигнал до Флагман: Защо в Бургас все още липсват броячи на светофарите, има ги даже в Стара Загора и Плевен? Сигнал до Флагман: Защо в Бургас все още липсват броячи на светофарите, има ги даже в Стара Загора и Плевен? Граждани настояват за по-ефективно управление на трафика и равнопоставеност между градовете Румина Керчева от ОУ „П. Р. Славейков“ спечели първо място в националния конкурс „Вазовата България“ Румина Керчева от ОУ „П. Р. Славейков“ спечели първо място в националния конкурс „Вазовата България“ Инициативата бе посветена на две значими годишнини – 175 години от рождението на Иван Вазов Хубава си, моя горо... миришеш на пепел Хубава си, моя горо... миришеш на пепел За миналата година страната ни е била най-силно засегнатата от горски пожари страна-членка на Европейския съюз - 400 000 декара са унищожени „Ястребите на Румъния“ с авиошоу над Бургас по време на SPICE Music Festival „Ястребите на Румъния“ с авиошоу над Бургас по време на SPICE Music Festival Асовете ще летят над Бургас по покана на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" 21 крави изгоряха в големия пожар в Сакар 21 крави изгоряха в големия пожар в Сакар B бopбaтa cъc cтиxиятa yчacтвaxa 30 пpoтивoпoжapни eĸипa, двa xeлиĸoптepa, тeжĸa тexниĸa, вoeнни, гopcĸи cлyжитeли, дoбpoвoлнитe фopмиpoвaния нa Toпoлoвгpaд и Cвилeнгpaд Созопол става център на бойните спортове: Галавечер за титлата WBC и открито събитие с бойците Созопол става център на бойните спортове: Галавечер за титлата WBC и открито събитие с бойците В навечерието на галавечерта – на 8 август (петък) – ще приключи откритото събитие за фенове и медии в популярния ресторант Elvis Kitchen в Община Созопол Превърнаха ли плажа на Бургас в луксозен къмпинг без пари Превърнаха ли плажа на Бургас в луксозен къмпинг без пари Ето така ползват душове, тоалетни и огромна площ на 20 метра от морето върху чист и дезинфектиран пясък
Трус в Истанбул разлюля половин Тракия Трус в Истанбул разлюля половин Тракия Според информация на Дирекцията за извънредни ситуации и борба с природни бедствия към президентството в Анкара (АФАД), епицентърът се е намирал край бреговете на истанбулския квартал Силиври, на дълбочина от 9,91 километра Нов проект ще дигитализира красотата на природата в Айтос с помощта на дронове Нов проект ще дигитализира красотата на природата в Айтос с помощта на дронове Айтос с план да разкрие туристическия си потенциал Затвориха офиса на "Промяната" в София, изнасят мебелите Затвориха офиса на "Промяната" в София, изнасят мебелите Символичен финал на една политическа илюзия, родена с лозунги за морал и прозрачност, но приключваща със схеми, арести и корупционни обвинения Голяма верига бензиностанции напускат българския пазар Голяма верига бензиностанции напускат българския пазар Повече подробности за сделката ще бъдат дадени едва когато има повече яснота, уточняват от дружеството. НИС управлява мрежа от 22 бензиностанции в България, които оперират у нас под марката "Газпром“ С Веселин Денков бяхме пред развод, арестът му отново ни сплоти, разказа Ивайла Бакалова С Веселин Денков бяхме пред развод, арестът му отново ни сплоти, разказа Ивайла Бакалова Преди това ние вървяхме към раздяла, бяхме се отдалечили един от друг, споделя миската От беднячка до милионерка с 940 млн. британски лири в сметката От беднячка до милионерка с 940 млн. британски лири в сметката В интервюто за "Сънди таймс", което е един от редките й разговори с медии, тя казва, че не би пожелала и на най-злия си враг да изпита чувството да си беден и да живееш на месечните социални помощи Кучето Бим откри близо килограм канабис в пчелин край карнобатско село Кучето Бим откри близо килограм канабис в пчелин край карнобатско село Спецакция на полицията от Бургас, Ямбол и Националната дирекция разкри тайник с наркотици в карнобатско село – пчелинът се оказал прикритие за канабис Откриха 1.3 милиона лева в черен сак на задна седалка Откриха 1.3 милиона лева в черен сак на задна седалка Спрямо обвиняемия С.В. е взета мярка за неотклонение “гаранция“ в размер на 10 000 лева Топ 5 летни мезета за водка, които всеки българин ще одобри Топ 5 летни мезета за водка, които всеки българин ще одобри От таратор до люти чушлета – любимите ни вкусове, които правят всяка чаша водка още по-българска Коя героиня от турските сериали си според зодията Коя героиня от турските сериали си според зодията Любов, драма и зодии – открий коя звезда от турските сериали е твоето астрологично отражение
Проф. Николай Слатински Проф. Николай Слатински Надеждата ми е Украйна да издържи, докато Русия се сгромоляса Виц на деня Виц на деня Мъже, запомнете! Не е учтиво да питате дама за възрастта и. Достатъчно е да я попитате, знае ли руски? Виц на деня Виц на деня Съпругата:
- Утре е 30 годишнината от сватбата ни, искаш ли заколим прасето?
- Защо, то какво е виновно?! Брат ти ни запозна...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Как се нарича човек, който харесва всичко във фейсбук?
- Вселайко!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори