×
Вкусно Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Наш институт след 2-годишно изследване: Доказахме, че бирата е и антиоксидант!


Наш институт след 2-годишно изследване: Доказахме, че бирата е и антиоксидант!
Изследвани са 12 марки местни и вносни бири, произвеждани от микропивоварни
14 Април 2017, Събота, 00:16 ч.

Научният проект за първи път включва сравнителен анализ върху микробиологичните характеристики, чистота и антиоксидантния капацитет на бирите


Вече има научни доказателства, че бирата, освен приятна напитка в летните, а и в зимните, дни, може и да бъде полезна, дори някои видове действат като антиоксидант, предаде БГНЕС. Непастьоризираната и нефилтрирана бира, произведена във фабрични условия е микробиологично чиста, обяви научен колектив от Центъра по биология на храните и Института по криобиология и хранителни технологии.

Заключението е резултат на двугодишни проучвания върху качествата и показателите за оценка на риска на нефилтрирани и непастьоризирани марки пиво в страната. Проведените от научния екип експерименти отново потвърждават, че съдържанието на полезни вещества в пивото и микробиологичната чистота силно варират в зависимост от технологията на производство и използваните суровини.

Изследвани са 12 марки местни и вносни бири, произвеждани от микропивоварни, които варят т.нар. „крафт“ или „занаятчийски“ бири с предимно горна ферментация и от 4 големи пивоварни, които произвеждат непастьоризирани и нефилтрирани пива с долна ферментация. Това, което обединява цялата категория е, че основните суровини за производство на пивото са малц, хмел, пивни дрожди и вода.  Тези естествени съставки съдържат ценни биологично активни съединения – антиоксиданти, вторични метаболити с антибактериално, антивирусно и противовъзпалително действие, фитоестерогени, минерали и др.

Научният проект за първи път включва сравнителен анализ върху микробиологичните характеристики, чистота и антиоксидантния капацитет на непастьоризираните, нефилтрирани и „крафт“ бири, които набират все по-голяма популярност сред българите.

Д-р Сергей Иванов, управител на Центъра по биология на храните и съавтор на изследването, отбелязва, че напоследък често се твърди, че присъствието на живи дрожди в бирите е фактор за натуралност и здравословност, защото в тях има повече антиоксиданти и витамини, които се отделят от дрождите. 

Проведените у нас изследвания показват обаче, че не всички занаятчийски бири са „живи“, а в други има нежелани за органолептиката на пивото дрожди”, категоричен е ученият. „При „крафт“ бирите има какво да се желае по отношение на правилния контрол на технологичните процеси, спазването на хигиената и коректното определяне на сроковете на годност на продуктите. В две от изследваните марки е установено наличие на млечно-кисели бактерии, а в други три – на диви дрожди. Ацеталдехидът е около 3-4 пъти (около 30 мг/л) повече при „живото“ пиво в сравнение с традиционното. В 4 от изследваните марки бира с живи дрожди ацеталдехидите достигат 27,4 – 29,5 милиграма на литър, докато при произведените във фабрични условия непастьоризирани  бири с долна ферментация тези стойности са между 4 – 7 мг/л.“, уточнява д-р С. Иванов.

При произведените с долна ферментация у нас 4 марки непастьоризирани и нефилтрирани лагер бири резултатите от изследванията показват, че те са микробиологично чисти. В тези проби не се установяват бактерии,  диви дрожди или други микроорганизми, които могат да се развиват в бирата и да предизвикат утайка, помътняване или да образуват нежелани метаболитни продукти.

Според авторите на изследването, производствената среда е много важна за микробиологичната чистота и качество на пивото. Втората част от изследването върху нефилтрирани и непастьоризирани марки пиво е за определяне на техния антиоксидантен капацитет. Очаквано резултатите отново потвърждават, че при нефилтрираните и непастьоризирани бири с долна ферментация, произведени в големите пивоварни, нивото на антиоксиданти е по-високо: между 0,152 – 0, 162 милимола (ммол.) на 100 милилитра (мл.), отколкото при традиционните светли лагер бири, където средната стойност е 0, 096 ммол. на 100 мл., а при тъмното пиво средната стойност е 0, 213 ммол.

При изследваните проби пиво с горна ферментация тип светъл ейл антиоксидантният капацитет е още по-висок - от  0, 183 до 0, 196 ммол. на 100 мл, а при тъмните ейл и стаут бири антиоксидантите са между 0,225 – 0, 240 ммол. на 100 мл. Явно специалните малцове, използвани най-вече при тъмното пиво, увеличават съдържанието на полифеноли, флавоноиди и антоцианогени. Тези данни за пореден път доказват, че  антиоксидантната активност на пивото зависи от използваните суровини и пивоварна технология.

Бирата съдържа естествени антиоксиданти благодарение на основните си съставки малц и хмел. Разбира се като всяко нещо така и с тази кехлибарена течност не бива да се прекалява. Макар празничните дни и настъпването на пролетта да предразполагат към по-често използване на тази иначе полезна напитка.


В категории: Животът


1
Коментара
Флагман.БГ Пламна пожар в "Меден рудник" Пламна пожар в "Меден рудник" 17/06/2025, Вторник 09:51 0
Флагман.БГ Интересна инициатива в Бургас Интересна инициатива в Бургас 17/06/2025, Вторник 09:00 2
Флагман.БГ Взеха му апартамента Взеха му апартамента 17/06/2025, Вторник 07:30 3
Флагман.БГ Ето какво време ни очаква днес Ето какво време ни очаква днес 17/06/2025, Вторник 07:24 0
Показа безкрайни крака
Показа безкрайни крака 16/06/2025, Понеделник 21:57 1
Стегна куфарите за Гърция
Стегна куфарите за Гърция 16/06/2025, Понеделник 21:40 3
Закъса много
Закъса много 16/06/2025, Понеделник 21:20 2
Показа се с лъскаво Ферари и...
Показа се с лъскаво Ферари и... 16/06/2025, Понеделник 20:33 15
1
Коментара по темата
1.
Пурко
16.04.2017 04:38:21
1
2
От много бира, кур умира!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Несебърлия направи голяма глупост зад волана Несебърлия направи голяма глупост зад волана Кара пиян и блъсна няколко коли Пламна пожар в "Меден рудник" Пламна пожар в "Меден рудник" Огънят е предизвикан от криминално проявен бургазлия Трагедия в началото на лятото! Жена издъхна на плажа в Свети Влас Трагедия в началото на лятото! Жена издъхна на плажа в Свети Влас Старозагорката била изведена от водата от спасители, но починала преди да дойдат медиците Сигнал до Флагман.БГ: Младеж краде във "Възраждане" Сигнал до Флагман.БГ: Младеж краде във "Възраждане" Притеснен гражданин алармира за отмъкването на торба с храна Интересна инициатива в Бургас Интересна инициатива в Бургас Проведе се събитието "Здравен кът на открито" Търсят прокурорския син под дърво и камък! А той сякаш не се страхува дори от куршум Търсят прокурорския син под дърво и камък! А той сякаш не се страхува дори от куршум Сочи се, че новата му изцепка е изнудване на 31-годишен мъж Разпространиха много грозна лъжа за него Разпространиха много грозна лъжа за него Феновете на Александър Влог се стреснаха изключително Могат да почерпят хора с редки за България имена Могат да почерпят хора с редки за България имена Празнуват Мануил, Емануил, Емануила, Емануела, Савел, Савелия, Исмаил Взеха му апартамента Взеха му апартамента Деликатна ситуация с олимпийския шампион Рамазанов Ето какво време ни очаква днес Ето какво време ни очаква днес Топло в цяла България
Русия с тежки атаки по Киев и Одеса, има загинал американец Русия с тежки атаки по Киев и Одеса, има загинал американец В черноморския град бе обявена нощна тревога, която продължи 3 часа Иран ще удря нефтени рафинерии и ядрени обекти на Израел, зове хората да бягат от  Тел Авив Иран ще удря нефтени рафинерии и ядрени обекти на Израел, зове хората да бягат от Тел Авив Израелска атака прекъсна живото предаване на иранската държавна телевизия, а САЩ изпрати три самолетоносача да спасяват съюзниците им от мъстта на Техеран Показа безкрайни крака Показа безкрайни крака Шейк е фина жена Стегна куфарите за Гърция Стегна куфарите за Гърция Сафарова отиде на остров Миконос Закъса много Закъса много Макар и милионер, Джъстин Бийбър не се радва на безоблачни дни Двойка на обща възраст над 200 години се радва на първа рожба Двойка на обща възраст над 200 години се радва на първа рожба Родителите са костенурки Синът й се размина на косъм от смъртта Синът й се размина на косъм от смъртта Твърди се, че мъжът има сериозни проблеми с наркотиците Сполетя го голям ужас Сполетя го голям ужас Прегази симпатична животинка с болида си Заляха я с критики Заляха я с критики тговорът на Парис Джексън обаче не закъсня и е отвъд официалния изказ Ще реставрират знакова сграда в Поморие Ще реставрират знакова сграда в Поморие След преустройството, сградата на Стария съд ще се превърне в „Дом на културата и традициите“ и ще служи като културен център
Никушор Дан, президент на Румъния Никушор Дан, президент на Румъния Единственият език, който Русия разбира, е този на силата Виц на деня Виц на деня - Тате, как се запознахте с мама?
- Язе тогава карах такси, а она немаше пари да си плати...
Виц на деня Виц на деня Редник подмазвач:
- Господин старшина, вие сте гений!
- Ти да не си по-хубав бе?! Два непоряда по служба...!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За съжаление в Европа сме познати като разбойници, проститутки и рафинирани мошеници
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори