×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ексклузивно: Бизнесът на политика Петър Кънев (СНИМКИ)


Ексклузивно: Бизнесът на политика Петър Кънев (СНИМКИ)
„Демакс“ произвежда холограми на световно ниво, а във флексографията е номер 1 в България
13 Март 2017, Понеделник, 17:31 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов, снимки: "Демакс" и авторът

„Демакс“ осигурява работа на над 700 човека и е световен играч в модерната графична индустрия


„Чета много глупости за „Демакс“. С тези думи политикът и бизнесмен Петър Кънев ни кани в производствените си бази. За първи път той решава да пусне журналисти и да покаже на широката публика „за какво всъщност става въпрос“.

Кънев се дразни, когато говорят, че имал печатница. Защото тук въобще не става дума за просто една печатница.

Групата „Демакс“, собственост на Петър Кънев и дългогодишния му партньор Марин Несторов, започва като малка фирма в началото на прехода през 1990 г. Днес обаче това е най-модерното предприятие в България в областта на полиграфичната индустрия и едно от най-добрите в източна Европа.

За мащаба на постигнатото говори фактът, че почти всеки българин всеки ден се докосва неколкократно до продуктите му. Защото то изработва етикетите и меките опаковки (т. нар. флексо) на много от хранителните продукти и напитки, които си купуваме от магазините; твърдите опаковки за лекарства от аптеките, козметиката, хранително-вкусови и тютюневи изделия; капачки за кисело мляко; талоните за частните лотарии (започнали са с 20 хиляди на месец, а сега са по 2 милиона); билети за културни и спортни мероприятия; документи и формуляри за финансови и застрахователни институции; ваучери, купони, чекове; секюрити стикери; акции, облигации; дипломи; изборни книжа, ценни книжа (под постоянен контрол на място от служители на Министерството на финансите).




"Демакс" АД има две изцяло подготвени производствени линии за изработка на
гъвкави и твърди опаковки за хранително-вкусовата, фармацевтичната и
козметичната индустрия



"Демакс" АД е един от най-големите производители на етикети в България, като работи
с реномирани фирми - лидери от хранително-вкусовата, алкохолна и безалкохолна индустрия





„Демакс“ АД е единственият производител на моментни лотарийни игри в България и на Балканския полуостров. Благодарение на предоставянето на комплексни услуги, от дизайна до дистрибуцията и гарантирането на качествено и сигурно производство, към момента има търговски преговори в държави като Русия, Украйна, Чехия, Турция, Кипър и др., казва Петър Кънев.

Друга от петте компании в групата – „Скимпрот“, се занимава с осигуряване защита на магнитната лента на банкови карти, защита на биометрични паспорти и др. През 2014 г. „Скимпрот“ спечели наградата American SESAMES за иновация за смарт карти.
Предлага и софтуерни решения за обработване и управление на данни, защото „в съвременната реалност полиграфията не се ограничава само до отпечатването на информация“.

Може би най-голямата гордост на Петър Кънев е „Демакс холограми“ АД, чиято функция е изработването на холограмни стикери за защита. Тази компания работи с над 70 държави и е сред световните лидери. Оборотът й е между 12 и 15 млн. лева на година.

Цялата група в момента има годишен оборот от над 60 млн. лева. „Въобще не може да се сравнява с това, което беше в началото – през 1990 г. Тогава оборотът ни бе около 600 000 лева годишно“, казва Петър Кънев.

Бизнесът през първите пет години всъщност е свързан само с търговия и много пътувания най-вече в Германия. Фирмата изкупувала полиграфски машини second hand и снабдявала с тях контрагенти на целия Балкански полуостров, както и в Русия.

Петър Кънев се е занимавал цял живот с полиграфия. Завършил е „Технология и икономика на графичната индустрия“ в Москва. През социализма стига до генерален директор на Полиграфическия комбинат „Георги Димитров“ в София и е управлявал 2700 души.

Любопитното е, че това дружество още съществува и все още е държавно. В него работят около 120 човека и то се занимава основно с печат на книги.

В непосредствена близост (до „Цариградско шосе“) се намира една част от производствените бази на „Демакс“. Там са всъщност най-новите и модерни цехове, свързани с изработването на холограми, флексо-стикери, лотарийни билети, PVC и поликарбонатни карти. През 2011 г. „Демакс“ закупува от американската компания „Кодак“ производствени халета от 20 000 м2 при ликвидацията на американското производство в България.
По-старата база на „Демакс“ е в кв. Горубляне.


По-старите производства са в кв. Горубляне



През есента на 1990 г. започнали с четири човека. В момента за групата работят над 700 души.

Най-иновативното дружество в групата - „Демакс холограми“ АД, е единственият производител на холограми в Югоизточна Европа и е конкурент на световните лидери в тази ниша.

„А във флексографията сме номер едно в България“
, казва Петър Кънев.

„Демакс“ никога не са печатали вестници. През 2000 г. обаче получават голяма поръчка за брошури за магазините „Метро“ и закупуват огромни ротационни машини, триетажни и високи над 10 метра. Тази ниша, в която са и вестниците, обаче постепенно замира. По тази причина това производство е ликвидирано през 2015 г. като неефективно.

Ключово за групата се оказва визионерството и търсенето на нови ниши и предизвикателства, непознати у нас. Някои от тях, като за холограмните стикери например, не могат да оцелеят с поръчки само в България. Затова „Демакс“ участва в изложения по света. Бизнесът е много тясно специализиран и не се рекламира по стандартния начин през медии, а именно на такива изложения.

„Демакс холограми“ е член на Международната асоциация на производителите на холограми.
Години наред „Демакс“ пренебрегвали участието в изложбите и конкурсите на асоциацията. „Тъй като на тях обикновено се копират идеи“, казва изпълнителният директор на дружеството Валентин Моновски. „Най-накрая все пак решихме да участваме. Това беше и поводът да представим нашия продукт „Египетска фантазия“ с внедрените в него четири иновативни техники.“
Така „Демакс“ става световен победител през 2016 г. в две категории - „Най-добра холограма“ и „Най-иновативна технология“, което ги изстрелва в орбитата на световните водачи.


Холограмата, която изстрелва "Демакс холограми" на световния връх

Зад изработването на холограмите всъщност стои огромен труд на учени и специалисти. „Това е физика, математика, химия, тежка инженерна индустрия... в чист вид това е наука, приложена в пазарен продукт“, коментира Моновски.



В това производство работят над 60 висшисти, като между тях има доктори на науките, доценти и професори. Дружеството изнася за над 600 клиента в повече от 70 държави по целия свят.

Преди три месеца „Демакс холограми“ е получила сертификат за производител на високо защитени холограми ниво „Държава“. Амбициите са вече да имат поръчки дори за защита на банкноти. 

Групата „Демакс“ работи като цяло с повече външни контрагенти. „Над 50% е износът“, казва собственикът Петър Кънев.
„Старая се да не съм зависим от държавата, макар че всеки е зависим по един или друг начин. Бизнесът ми, слава Богу, не зависи от държавата. Държавните поръчки са около 10-12% от оборота“, заявява Кънев.
За известната конспирация с червените куфарчета от началото на 90-те коментира: „За съжаление никой не ми е давал нито червено куфарче, нито пари. Според мен такива куфарчета дори изобщо не е имало.“

Демакс“ обаче е получила помощ от Европейския съюз за развитие на две производства. По програма „Конкурентоспособност“ са успели да закупят модерна флексомашина. А чрез фонд „Иновации“ са развили по-бързо визията си за производство на холограми на световно ниво.

Петър Кънев от десетина години вече е в активната политика и се опитва да пренесе успехите в бизнеса на друга плоскост. Целта му е да вкара повече прагматизъм в държавата, за да може частните предприемачи да получат по-голяма свобода. Защото, за да има развита и социална държава, е необходим силен и конкурентен бизнес, който да осигурява инвестиции, работа и приходи за държавната хазна.

Кънев на тези парламентарни избори е за втори пореден път водач на листата на БСП в Бургаска област.



България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори