×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

За Емил Джасим, митовете в главите на някои хора. И кинтите в джобовете!


За Емил Джасим, митовете в главите на някои хора. И кинтите в джобовете!
Емил Джасим бе сред гостите на бургаското ОУ"В.Априлов", което бе ремонтирано с проект от "Америка за България"
08 Март 2017, Сряда, 10:11 ч.
Автор: Емил КОШЛУКОВ

Проблемът с онова видео не е, че е обидно. А че е неграмотно, написа Емил Кошлуков



Настъпи една галимация напоследък покрай изказванията на Емил Джасим от “Да, България”. В свое видео той обяснява колко сме заблудени всички по история, може да го видите в мрежата. Надигна се сериозно възмущение от думите му, защото повечето българи се възмущават, когато слушат глупости. Особено за Левски, цар Симеон Велики и отец Паисий, едни от най-важните и светли образи в историята ни. И сега една малка, но звучна и спретната група от самопровъзгласени интелигенти вият на умряло как не сме разбрали добрия Джасим и колко сме прости ние, българите. Колко добър историк и учител бил той, а ние - ретроградни, тъпи провинциалисти. Може и така да е, не знам. Знам обаче, че Джасим е малограмотен.

Той твърди, че България на три морета ставало само за тениска, не за история. Общо 22 години сме имали такава България, така че тоя цар Симеон да си го носим знаете къде.

Ако беше отворил картата на Екзархията, бая след онзи цар Симеон е, щеше да види, че пак България е на три морета. И това е след 200 години византийско, 500 години османско иго и още толкова разпокъсвания, войни и разделения. Абе 1000 години по-късно е тази карта, а виж ти - пак на три морета. За съжаление, границите ги прекрояват великите сили, така че тези земи днес не са български като територия. Но дори султанът признава, че са български по население. Интересно ми е какво биха казали тези модерни, светски интелектуалци на бежанците от Тракия, че не са българи ли?

След това обяснява - а залата се радва, пляска, абе, голям купон е с тоя Джасим - колко сме зле, щом мислим отец Паисий за старец. И прави игра с публиката, вика - извадете два лева, а сега вижте там кога е роден и умрял Паисий, какъв старец бе, селяни, прости? Не казва селяни прости, то се подразбира, той пишел шестици на всяко дете, което се досещало за тая смешка.

Щото Паисий бил умрял на 51 години, а като писал историята, бил даже на 40, радва се на откритието си Джасим. Ама радост, ви казвам, ама подигравки, как не го смятал, как го помнел наизуст, то автоирония, то фин хумор...

Средната продължителност на живота в края на отоманската империя е 49 години. Ако този велик учител по история - щото това работи Джасим, беше прочел “Записките”, щеше да види как Захари обяснява за старец на 40 години. В 4-а глава е, да не се лута, го казвам. Ако беше поне в гугъл проверил това за средната продължителност, щеше да знае, че Паисий е старец по онези стандарти. Ако знаеше нещичко за старчеството в православието, щеше да разбере колко почетно е това определение. И т. н., има ли смисъл да обясняваме?

За Левски, дето бил лайно според негови близки, не ми се и говори. Аз такива близки нямам, дето децата им наричат Апостола лайно. За самия Джасим бил комикс, супергерой с домашен любимец лъв. Сиреч, грешно го възприемаме, никакъв Левски не е, даже бил дебел. Не каза, че Левски е кръстен на домашния си любимец, но близо беше. Но иначе е лайно според дечицата на неговите дружки. Да му имам приятелите.

Така че проблемът не е, че Джасим се подиграва с историята, с националните герои. При тях само с Прокопиев е забранено да се подиграваш, с друго всичко може. Е, и с Огнян Донев не бива. Виж, с Пеевски е задължително мимимум 27 пъти дневно, да изкараш надника. С Левски, Паисий и цар Симеон може по-рядко. Те са умрели, гък не могат да им кажат. Пък и някой лев от фондациите вадят хората, разбирам ги.

Той си спазва правилата, такава им е работата. Проблемът е, че са неграмотни там, щото гледам, че бая му се радват на глупостите. Паисий бил млад, цялата им партия дружно се кикоти и гледа със снизхождение на нас, простите, дето го мислим за стар. Ега си интелектуалната Джомолунгма, дето изкачиха тия.

Очакваме продължението - Ботев е пияница, Стамболов изрод, абе още могат, не са дали всичко от себе си.

Накрая бих искал да кажа за църквата ,,Св. Никола” в Елена, която този историк ни дава за пример, колко е било лесно и приятно в отоманската империя за българите, той буквално казва: Ако е нетолерантна тази империя, би ли позволила това?

Трябваше само да отвори историята на тази църква - опожарена от кърджалиите, възстановена тайно, вкопана в земята, за да не дразни властта, после дори я мажат с вар, че да не изглежда като църква, да не я съборят пак. Има го и това, не е тайна история. Историкът Джасим го е пропуснал.

Пропуснал е и да я покаже тази църква. Уж я дава за пример, пък дори не я виждаме. Щото отвън църквата прилича на бункер, вкопана в земята и с дебели стени поради прочутата османска толерантност.

Между другото, либералната му империя започва да отменя робството чак през 1830 г. с указ на султана. За Балканите ферманът е от 1858 г. А през 1871 г. вкарват дори текст в закона - една година затвор за този, който търгува с роби. Щото търгували с роби. И не трябва да си историк, за да го знаеш, пише го и тук, в нета. Та какво точно преподаваше този човек?

Всъщност, ако си спомняте 11-а глава в романа на Вазов, “Радини вълнения”, ще се сетите, че и Кириак Стефчов изпитва ученици. Точно по история. Дето се вика, имаме опит вече с такива.

*Коментарът е за в. "24 часа"



В категории: Политика


Флагман.БГ Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка 02/05/2024, Четвъртък 22:00 1
Май ще е прекрасен за 4 зодии
Май ще е прекрасен за 4 зодии 02/05/2024, Четвъртък 21:20 0
15
Коментара по темата
15.
До 6
09.03.2017 10:48:39
1
3
Браво ! Земи тея 500 лайк от мен :)
14.
Morukutu
08.03.2017 21:05:17
1
0
А тоя Кошлуков е американски възпитаник, да напомним!
13.
Еба фесове в задника
08.03.2017 17:01:40
2
8
Ей ся тоя фес ще го шибам през гащичките ,ДА ХОДИ ДА СИ ПРАВИ ПРЕЗЕНТАЦИИТЕ И ЗАКЛЮЧЕНИЯТА ОТ АРАБСКИ ИСТОЧНИЦИ В Ирак . пендел смотан . Така като го гледам ми прилича на бит педерас, от комиксите на френската преса, травестит ебан, да слага перуката и да ходи на магистралата да го шибат в задника, като не може да чете и анализира бъл. история,този пендел деца учи, отнемане на правата му да преподава и затвор за антибългарски изказвания и анализи!
12.
хъма
08.03.2017 16:33:15
1
5
незнанието понякога буди смях но поне не следва да се показва пред публика - крайно неприятна спънка за "славистите" и "тюрколозите" поднасят арабските извори в лицето на астронома Ал Фазари,според който "Страната на Бурджаните" (България) била дълга 1500 фарсаха и широка 300 фарсаха (парсека). Тази древна мярка променяла няколко пъти дължината си в древността,която се движела в общи линии между 2,3 и 7,5 км. Ако приемем за критерий средно аритметичната,а не най-голямата стойност в километри на арабския фарсах,която е 4,9 км,ще получим дължина на страната от невероятните 7350 километра,а това прави разстоянието от Адриатическо море до Манджурия!!! Затова ми е чак неловко да кажа,че ако вземем за отправна точка най-голямата възможна дължина на фарсаха от 7,5 км ще се окаже,че България в един момент се е простирала на дължина от 11 250 км (!!!),което прави разстоянието от Адриатическо море до Чукотка! Но дори да приемем най-малката възможна стойност на арабския фарсах от 2,3 км ще се окаже,че страната в най-лошия случай е имала дължина от 3450 км (от Адриатическо до Аралско море)!просеее по времето на Симеон 1 България е била на 4 морета -некои историци забравят Азовско море което е граниса на империята
11.
Този не е българин,
08.03.2017 14:32:51
1
12
най-вероятно е жид или арабуха...
10.
Bars
08.03.2017 14:28:44
0
16
Вижте му дебилската мутра и няма какво да коментираме повече. За бой са тези, които допуснаха това недоразумение да бъде учител на децата ни.
9.
Умри
08.03.2017 14:24:31
0
18
Най гадното е, че тоя урод преподава история на деца и кой знае колко класове са минали през долната промивка на тоя гнусен кюрд.
8.
Смотаняк
08.03.2017 14:22:00
0
19
Къде са служителите от инспектората на образованието?
Кой и защо позволява това недоразумение на природата да е все още учител.
7.
Патриот
08.03.2017 13:56:38
1
21
Излизам с призив към всички БЪЛГАРИ ПАТРИОТИ. Кой където го види тоя нещастник и платените му аверчета, да му(им) хвърли по един хубав бой. Та БЪЛГАРИЯ която той обижда да му се види тясна.
6.
Георги
08.03.2017 13:40:58
0
523
Джасим ли си, какъв си, ходи да громиш митовете в историята на клоаката, от която е изпълзял тейко ти. Представяш ли си го амуджата: ще се домъкне от пустинята в България, още миришещ на камилска пот ще оплоди някаква замаена мастия и ще пръкне едно такова мръсно копеленце, дето се прави на интересно от сутрин до вечер.
Ало, Джасим, България е от най-старите държави в Европа. Благодарение на такива като тебе, дето са громили през вековете, сега научаваме за историята си от най-големите ни врагове. Плюя върху теб, куче!
5.
!
08.03.2017 13:35:01
0
24
Аве с тая мангалска физиономия как коментираш Левски,Цар Симеон,България на колко морета била.Ти дори и за секунда на колко морета направи България ве мангал?Теб трябва да те е срам да произнасяш имена като Левски,Ботев,защото пред тях си като повърня.
4.
Към 3
08.03.2017 13:20:48
0
20
Е как няма бе. Не съм го срещнал, не съм го закопал гол и жив увит в един бял чаршаф. Като по тяхната лайняна ислямска религия. И за пореден път се уверявам като го гледам тоя убавец че всички турци са тъпи криви и грозни ръбати глави.
3.
въпрос
08.03.2017 13:12:48
0
20
Е как може такъв човек да се разхожда спокойно по улиците и да НЯМА НИТО ЕДИН БЪЛГАРИН да му зашлеви шамар ? Ами няма. Чипа ни е сменен успешно. Гордостта на българите ни е останала само за в интернет.
2.
Отчето
08.03.2017 13:00:30
0
23
Това същество преподавател в българско училище ли е ? Ако е така, това е престъпление спрямо децата ни! Касво чакат родителите ,че не са протестирали срещу него?
1.
Стар гларус
08.03.2017 12:25:05
2
17
Браво,добре казано и на място!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Овенът да внимава с парите, а Козирогът ги привлича като магнит Овенът да внимава с парите, а Козирогът ги привлича като магнит Хороскоп за деня – 3 май 2024, петък Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка Никога не изневерявайте на себе си 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват Мъжете следят за това дали имате общи интереси и хобита Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Изминаха 9 години - черното БМВ на бургазлията влачи 40 метра детето, без да спре Май ще е прекрасен за 4 зодии Май ще е прекрасен за 4 зодии Вижте кои са късметлиите Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Ето кои са те  Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Отговорът на председателя на образователната комисия НС Красимир Вълчев Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Астрономите предупреждават, че въпросното изригване ще окаже влияние на навигационната система в някой райони по света Държавната хазна излиза от релсите Държавната хазна излиза от релсите Приходите от корпоративни данъци намаляват
Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Повишение се отчита и в други градове Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори