×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Президентът ни посъветва кои политици да подкрепим в новогодишното си обръщение


Президентът ни посъветва кои политици да подкрепим в новогодишното си обръщение
"Залисваме се по силни лидери и популисти. Силата обаче е нетрайна, докато мъдростта и добрината са непреходни."
Ключови думи: Плевнелиев, Нова година
31 Януари 2016, Неделя, 00:03 ч.
Автор: Флагман

Росен Плевнелиев призова да сме повече европейци



„Залисваме се по силни лидери и популисти. Силата обаче е нетрайна, докато мъдростта и добрината са непреходни. Добре е да дадем път на политиците с морал и достойнство, които отстояват принципни позиции и общочовешки ценности“. Това каза президентът Росен Плевнелиев в  новогодишното си обръщение към народа.

Ето цялата реч на държавния глава:

Скъпи сънародници,

Заедно с най близките си посрещаме новата 2017 г., с надежда и тревога. С надежда за мир и по-добро бъдеще за децата ни. С тревога от извънредната нестабилност и рекорден брой кризи в Европа и по света. Светът изгуби своя баланс и ще отнеме време докато бъде установен нов, устойчив световен ред в един различен и многополюсен свят.

Историята забърза своя ход. Историята се пише пред очите ни. Кой би предположил само преди три години, че граници в Европа ще се местят със сила? Кой би предположил преди две години, че вълна от бежанци и мигранти, търсещи спасение и по-добро бъдеще, ще залее Европа? Кой би предположил само преди година, че Обединеното кралство ще напусне Европейския съюз? Големият въпрос днес е кой пише историята - прогресивното човечество, символ на предприемачество, иновации и хуманизъм или ретроградни сили и популисти, въоръжени с идеологии и похвати от миналото. 

На 1 януари 2017 г. ще отбележим десет години от присъединяването на България към Европейския съюз – едно безспорно историческо постижение по пътя на осъществяването на националния идеал, дефиниран от Апостола на свободата „Да бъдем равни с другите Европейски народи“. Днес България е коренно различна, спрямо годината, в която започнахме своя европейски път. От тогава до сега, нашият брутен национален продукт се утрои.

Парите за образование, за пенсии и социални политики, също са три пъти повече. Инвестициите в инфраструктура и енергийна ефективност, в екология и земеделие, в иновации и предприемачество, се умножиха многократно. Благодарение на европейската солидарност България се модернизира и променя за добро. Никога досега българите нe са били толкова свободни и интегрирани с демократична Европа. Трябва да продължим да пишем историята на силна България в силен Европейски съюз. Да стартираме нови проекти за интеграция, да гледаме напред, а не назад. Копнежът по минало величие или желанието за силната ръка на лидер, който ще ни донесе просперитет, не са решение. Решението е в силните институции, които гарантират справедливост и правила за всички. Решението е в съзнателните усилия на всеки един от нас да подобрява и надгражда, а не да разваля. Без усилие и посветен труд от всеки, без любов и уважение към ближния, без върховенство на правото, националният идеал „за чиста и свята Република“, няма как да бъде постигнат. 

Днес България е надежден съюзник в НАТО, доверен партньор в Европейския съюз, добър съсед и приятел с всички в региона. Нашата визия е за историческата трансформация на България и Балканите от поле на интереси на Велики сили към интегрална част от обединена Европа. През изминалата година България получи голямо международно признание за балансираната и принципна външна политика, която водим. Посрещнахме президентите на десет държави-членки от Европейския съюз, с които заедно търсихме решения за бъдещето на Балканите и Европа. Имахме изключително успешно председателство на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, като зададохме свързаността, сигурността и намирането на общо решение на миграционната криза, като основни приоритети на Балканите.

България приключи успешно и своето председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа. Никога досега България не е търгувала толкова много с Балканите и Европейския съюз, никога досега броят на туристите не е бил толкова голям. Никога досега толкова много държавни и правителствени ръководители, не са посещавали страната ни в рамките на една година. Никога досега не сме били толкова свързани, интегрирани, с обща перспектива и общ хоризонт за демократично развитие. Осъзнаваме, че кризите, независимо дали е миграция, тероризъм, финансова или друга, минават отвъд нашите граници и само заедно можем да противостоим. Само заедно можем да гарантираме своята сигурност и енергийна независимост, само заедно представляваме и пазар, достатъчно голям за стратегически инвеститори и фабрики на бъдещето. Само заедно можем да бъдем фактор на глобалната сцена. Затова всеки, който тръгне да изолира България в тясно националните граници и работи за слаб и разделен Европейски съюз или позиционира България като нестабилен, пасивен и проблемен член в периферията на съюза, не работи за постигането на националния идеал. Нека вървим по избрания от будителите и възрожденците път към Европа, достойно, с високо вдигната глава.

Скъпи сънародници,

Щастието и демокрацията не са крайна спирка. Те са начин на пътуване. Човешките права и свободи не се инсталират, те се спазват. Върховенството на правото се отстоява ежедневно и от всеки. Залисваме се по силни лидери и популисти. Силата обаче е нетрайна, докато мъдростта и добрината са непреходни. Добре е да дадем път на политиците с морал и достойнство, които отстояват принципни позиции и общочовешки ценности. Относно доходи и инфраструктура, нека се почувстваме като европейци, но и да действаме като европейци, като подкрепим европейските ценности за мир, човешки права и свободи, и върховенство на правото. Да добавим стойност, като помогнем на нашето европейско семейство, което днес е в беда. Кризите са факт, но е факт също така, че нашите доходи и просперитет зависят от това, какво произвеждаме, колко сме образовани и ефективни, зависят от доброто име и репутация на България и българите по света. В светлината на предстоящото българско председателство на Европейския съюз трябва да покажем най-доброто от България на Европа и света.

Скъпи сънародници,

Коледните и новогодишните празници са време за обновление, време, в което всеки от нас се обръща към детските си мечти с упование в силата на доброто. Нека топлината на домашния уют и обичта на близките, ни изпълнят с вяра да вървим напред с отворени сърца и чувство за житейска мисия. Да възродим и укрепим любовта в душите си и съхраним желанието си за справедливост. Нека не пестим усилия за мир между хората и в страдащия от конфликти и неправда днешен свят. Да загърбим езика на омразата и да дадем път на разбирателството, което да се превърне в здрав мост между децата ни, за да живеят в хармония.

Като добри и отговорни хора, искаме в нашето общество състраданието, съчувствието, вярата в доброто да се множат. Случилото се след трагедията в Хитрино, когато мнозина сънародници приеха чуждото страдание като свое, ни изпълва с увереност, че сме на прав път и че около нас има много достойни примери за подражание и вдъхновение. 

Ние българите сме народ с древна и славна история. Посрещаме и битките и празниците заедно през вековете. Заедно сме и днес в новогодишната нощ, заедно гледаме с увереност напред към по-доброто бъдеще, което сами ще изковем. 

Нека Новата година донесе на всички българи, където и да са те по света здраве, мир, надежда и благоденствие.

Честита нова година!

В категории: Политика


9
Коментара по темата
9.
qw
01.01.2017 23:44:14
7
3
Вестник "Шпигел" публикува статия, в която нашия плевньо е цитиран като най-агресивния спрямо Русия, в сравнение с останалите президенти на страните от ЕС...Сигурно са му обещали местенце някъде из Брюксел, та се напъва до последно да си го заслужи!
8.
irish shepard
01.01.2017 13:14:53
13
3
ПОМАК 9595комсолски секретар призовава към европейско поведение тоя пък
7.
ab
01.01.2017 12:59:24
5
36
Bravo mnogo silno obra6tenie
6.
гггггггггггггггггг
01.01.2017 12:39:38
3
14
БСП - ние сме против ЕС затова Станишев отиде в ЕП защото е тъпкан да горе с морал
Е това иска да ви каже - но го казва по по интелигентен начин
5.
Четете за да разберете
01.01.2017 11:43:00
18
9
"... политиците с морал и достойнство, които отстояват принципни позиции и общочовешки ценности. Относно доходи и инфраструктура,..." Това е насоката дадена от мекотело, държавен глава,което дори съпругата му не зачита.Тоя който Буда назначи за президент поради липса на магаре. Кой разбира най много от ифраструктора? То се знае: дезертьора Тиквуний Магистрални. Рецептата е дадена, очакваме изпълнение от д-р Цв.Цв.
4.
xxx
01.01.2017 11:29:23
23
11
Хубавото, е че за последно го слушахме на Нова година. Реших да чуя и Путин, досега не го бях правил, и да сравня двете приветствия. За съжаление руското е с класи над нашето. Уверете се сами, ако не вярвате.нямаше политика, даване на акъл и морални етикети. Прости и ясни, човешки пожелания.
3.
Браво
01.01.2017 11:04:32
21
8
Добре е да дадем път на политиците с морал и достойнство, които отстояват принципни позиции и общочовешки ценности“.Тоя безгръбначен комсомолски секретар от кохортата на БКП, Плюнколиев, ако знае от къде да ги внесем да каже. Тук всички са АМОРАЛНИ КРЪВОЛОЦИ!
2.
ноунейм
01.01.2017 10:45:03
0
4
Всичките трябва да си отидат прицнипно.....А най-тъжното е ,че народа е до таква степен опростачен,щото ще са необходими около 2,5 до към 3 поколения,които евентуално да са годни и читави за нещо различно......Уви!
1.
лелемайку
01.01.2017 10:03:16
7
11
"Добре е да дадем път на политиците с морал и достойнство, които отстояват принципни позиции и общочовешки ценности“

Е па, такива жувотни,нема!!!
Ако беше казал кои са,или поне как да ги познаем...Иначе такива мъдри съвети и аз мога да давам.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Бургаският депутат от „Величие“ - строител от Поморие, който бягал от публичността, но знаел как да подобри живота ни Бургаският депутат от „Величие“ - строител от Поморие, който бягал от публичността, но знаел как да подобри живота ни А как „Величие“ в Поморие постигна такъв резултат, без да води публична кампания –  за мен най-важен е личният контакт с хората, отсече Радостин Колев Лъсна голяма тайна! Двама любимци се връщат в "Игри на волята" Лъсна голяма тайна! Двама любимци се връщат в "Игри на волята" От средата на юни започват снимките на шестия сезон Взривиха куфара до РЗИ-Бургас, оказа се пълен с торби и дрехи (СНИМКИ) Взривиха куфара до РЗИ-Бургас, оказа се пълен с торби и дрехи (СНИМКИ) Не е ясно чия собственост е съмнителната вещ, но със сигурност в нея няма нищо притеснително Какъв е профилът на избирателите на "Величие" - предимно жени и висшисти Какъв е профилът на избирателите на "Величие" - предимно жени и висшисти "Имат профил на хора, които са гласували на предишните парламентарни избори за "Възраждане", за по-малки партии, с "не подкрепям никого" или въобще не са гласували Шаш и паника на вота: Змия навести СИК Шаш и паника на вота: Змия навести СИК Неканената гостенка пълзяла по стената, шефката на комисията извикала пожарната Заради съмнителен куфар отцепиха част от центъра на Бургас (СНИМКИ/ВИДЕО) Заради съмнителен куфар отцепиха част от центъра на Бургас (СНИМКИ/ВИДЕО) Куфарът се намира в нишата до прозореца на входа на РЗИ Кои ще станат депутати, вижте прогнозното разпределение във Втори МИР Бургас Кои ще станат депутати, вижте прогнозното разпределение във Втори МИР Бургас ГЕРБ печели 4 мандата, ДПС - 3, "Възраждане" и ПП-ДБ - по 2, БСП, ИТН и "Величие" - по един Непознатото "Величие" - кои са лицата на партията извън Марков и Михайлов Непознатото "Величие" - кои са лицата на партията извън Марков и Михайлов Формацията се председателства от Албена Пекова, която не е включена в листите за вота на 9 юни Тази певица плаши феновете си, вижте как се наду като поничка Тази певица плаши феновете си, вижте как се наду като поничка Джуките й стърчат на метър пред лицето Бойко Борисов: Ние всичко направихме, а се чудят защо сме първи Бойко Борисов: Ние всичко направихме, а се чудят защо сме първи Лидерът на ГЕРБ е на посещение в село Магерово в Родопите
Kaĸ щe ce oтpaзи нa xopaтa пъpвoтo нaмaлeниe нa лиxвитe нa EЦБ Kaĸ щe ce oтpaзи нa xopaтa пъpвoтo нaмaлeниe нa лиxвитe нa EЦБ Бaнĸaтa нaмaли ocнoвния лиxвeн пpoцeнт нa цeнтpaлнaтa бaнĸa дo 3,75% Тя е драг кралица и се оказа шеф на секция за евровота в Испания Тя е драг кралица и се оказа шеф на секция за евровота в Испания Облечена като травестит, Питита ръководи гласуването в Испания Възход за крайнодесните в Европа, но ЕНП увеличава мнозинството си Възход за крайнодесните в Европа, но ЕНП увеличава мнозинството си Най-голямо сътресение предизвикват изборните резултати във Франция Лидерите на сензацията на вота проговориха Лидерите на сензацията на вота проговориха Ще осветим процеса, по който се правят законите и как се изпълняват, каза полк. Марков Става мазало: 24-годишен инфлуенсър от Кипър влиза в Европейския парламент (ВИДЕО) Става мазало: 24-годишен инфлуенсър от Кипър влиза в Европейския парламент (ВИДЕО) В първата си реч след обявяването на данните той заяви, че е било постигнато "чудо" не само в Кипър, но вероятно и в света ТикТок политикът: Кой е Жордан Бардела - 28-годишният лидер на крайно десните във Франция ТикТок политикът: Кой е Жордан Бардела - 28-годишният лидер на крайно десните във Франция Той има 1,2 млн. последователи в ТикТок След съкрушителното поражение: Макрон разпуска парламента на Франция, обяви предсрочни избори След съкрушителното поражение: Макрон разпуска парламента на Франция, обяви предсрочни избори Решението го е взел след резултатите от евровота ЕНП с най-много депутати в ЕП, "Зелените" отбелязаха огромна загуба ЕНП с най-много депутати в ЕП, "Зелените" отбелязаха огромна загуба Губят цели 24 места Шенген се отдалечава - крайнодесните печелят евровота в Австрия Шенген се отдалечава - крайнодесните печелят евровота в Австрия Това са първите европейски избори след излизането на Великобритания от ЕС Удар за Олаф Шолц: Десницата печели евровота и в Германия Удар за Олаф Шолц: Десницата печели евровота и в Германия Крайнодясната Алтернатива за Германия (AfD) e втора политическа сила
Николай СЛАТИНСКИ Николай СЛАТИНСКИ Ако Европа не направи така, че Русия да загуби войната, Голямата европейска война няма да ни се размине Виц на деня Виц на деня Пиян мъж се доближава до полицай.
- Господин полицай, колко цицини имам на главата?
- Три.
- Значи още три стълба и съм вкъщи.
Виц на деня Виц на деня На младини - правиш с*кс - появяват се деца.
В зряла възраст - тъкмо се наканиш да правиш с*кс и се появяват децата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук В семейството трябва да има баланс и хармония. Тя истеричка, той непукист!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори