×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Стига вече! Чарлз Дикенс никога не е идвал в Бургас


Стига вече! Чарлз Дикенс никога не е идвал в Бургас
Аха да направим Дикенс почетен гражданин, да му кръстим улица и да сложим паметна плоча на някоя къща, вляво е Митко Иванов
20 Декември 2016, Сряда, 00:01 ч.
Автор: Флагман.БГ, снимка: Архив Флагман

От 2012 г.  политици и журналисти въртят една развалена плоча и накрая се намери човек, който да им каже да си млъкнат

През 2012 г. групата общински съветници на НФСБ в Бургас внесе докладна с искане да бъде обявен за почетен гражданин английският писател Чарлз Дикенс. Причината – разполагали с исторически данни, че е живял и творил в Бургас две години.  Това, на което се позоваха патриотите, бе, че ползват изследване на краеведа Стоян Райчевски. Предложението им през 2012 г. бе отхвърлено, но в следващите две години, до края на мандата на миналия местен парламент, тази докладна се въртеше между канцеларията и заседателната зала – без успех в движението й. Но за сметка на това конвертируемото име Чарлз Дикенс чудесно се вписваше в медиите, които все добавяха по нещичко отгоре и завъртаха новината мине не мине месец като чисто нова.

Тези дни припомката с двугодишния престой на Дикенс край бургаския бряг „цъфна” и в уважаваната държавна БТА.

Според авторитетната осведомителна агенция Дикенс „е и първият западен журналист, писал за морския град. Дикенс е автор на пътепис със заглавие „Сведения за Бургас по Чарлз Дикенс“. За тази част от живота на писателя се знае много малко. За нея пише единствено Стоян Райчевски в книгата си „Старият Бургас“. В Англия също има малко източници за битието и преживяванията на писателя в Бургас”.

Доколко има истина в тези твърдения? Питаме, защото се появиха ентусиасти с идея да му кръстим и улица на Дикенс, да сложим паметна плоча на някоя по-стара сграда до пристанището и така да направим града си по-атрактивен за поклониците на културата и историята.

Ето и мнението на Митко Иванов, единственият историк, който се нагърби сериозно да събере данни в тази връзка и да ги коментира пред Флагман:

Чарлз Дикенс е идвал в Бургас и е живял тук. Така ли е?  Цитиран е текстът на моя уважаван колега,  съавтор и изследовател Стоян Райчевски. И двете твърдения са неверни и мога да се аргументирам. Първо Стоян Райчевски лично пред мен заяви, че такова нещо няма, никога никъде не го е пубикувал и никога дори не си го е помислял.

Възможно ли е Стоян Райчевски да не е бил разбран правилно?

Ако трябва да сме  честни, когато прочетох текста в книгата на Стоян Райчевски „Старият Бургас”, видях един пасаж, от който може да се получи двусмислица. Самият автор казва, че откъсът за Бургас, който вероятно е от репортер на Дикенс, е поместен в съчиненията на големия английски автор и социален критик. Ако човек бърза в прочита си и е  по-повърхностен, е напълно възможно да се направи грешен извод за същността на текста. Все пак щом го има в съчиненията на Дикенс, следователно авторът е идвал в Бургас и следователно е живял тук. Но това не е правилно, а за това, че англичанинът е живял тук даже и дума не може да става, особено пък в продължение на 2 или 3 години.

Откъде идва митът за високото присъствие в периода 1853-1855?

Идва от това, че сведението не е точно датирано. Записано е като  „1853-1855”, но всъщност сведението е отпечатано във вестник „Домашни слова” през януари 1854 г. Съобразно тогавашните комуникации и бързината на транспорта можем спокойно да предположим, че репортерът на Дикенс е бил тук вероятно през есента или ранната зима на 1853 г.

Каква е причината Дикенс да прати свой репортер тук?

Причината е лесно обяснима. По това време Английската, както и Френската ескадра често акостират в Бургаския залив във връзка с избухналата вече Кримска война – един от най-известните конфликти на 19-ти век (някои историци дори биха казали най-известната). Бургас тогава е бил на световната карта и то за доста дълго време. Точно заради това английският класик изпраща свой репортер. Изхождайки от това, можем да опровергаем две недоразумения. На първо място, че Стоян Райчевски е писал подобно нещо – това е напълно невярно. И на второ - че Чарлз Дикенс е бил в Бургас и дори е живял тук. Това абсолютно никъде не е казано. Трябва да се вземе предвид и фактът, че авторът не е живял толкова отдавна – преди 130-150 години. Неговата биография е проучена буквално ден по ден – той е водел дневник. В една бяла държава не е трудно да се каже всеки ден или всяка седмица какво е правил този човек. Никъде няма данни за това, че той дори да е стъпвал на територията на днешна България.

Как се казва репортерът, който е отразявал военните събития от Бургас?

Не е указано никъде. Кое подклажда недоразуменията по принцип в историографията? Всяко едно от милионите недоразумения произхождат от двусмислия. От липсата на достатъчно яснота в извора. Когато изворът е твърде лаконичен или използван в друг контекст, понякога изследователят се изкушава по една или друга причина да допише сведението. Тоест в извора се загатва нещо, без то да е съвсем ясно, и оттам започват тълкуванията. Случаят със Чарлз Дикенс и Бургас според мен е точно такъв. Не е споменато „Чарлз Дикенс изпраща репортер”, или пък името на репортера, но от контекста това се подразбира.

Кой за първи път публикува точно този извор?

Първата научна публикация е на покойният вече професор Велко Тонев. Той е известна личност в България и смея да твърдя, че няма историк, който да не го е чувал. В предговора си той също казва, че Чарлз Дикенс изпраща своя репортер без да навлиза в подробности за това кой точно е репортерът.
Все пак самият факт, че Дикенс изпраща свой репортер тук, на около 2500 км от родината си, говори много. Това единственият такъв случай ли е или има и други?

Аз лично не знам за друга световноизвестна личност, която е изпратила свой представител в Бургас, за да направи репортаж. Имали сме други известни личности, като например френският консул по Черноморието от 18-ти век, австрийски разузнавачи, и т.н. Но тези хора не са световноизвестни. Те са чиновници, изпращани тук от Великите сили да проучват района, който става интересен за тях веднага, след като Русия се установява на Черно море.

Все пак до началото на 18-ти век Черно море е „Османско море”

– то е затворено от всяка страна от Османската империя и по този начин собственост на султана. По това време Бургас не е бил толкова интересен. Но в момента, в който Русия стъпва на Черно море, този регион става изключително атрактивен.

Защото това е първата и най-лесна сухоземна точка за потенциална атака над Цариград. Бургас и столицата на Османската империя въобще не са далеч. За Великите сили, гледайки нещата от перспективата на картата, това е един много удобен „плац дарм” за атака на световния град. Проливите на града по това време са били много добре охранявани и директна атака от там е била напълно невъзможна, но по сухопътната линия нещата са били другояче. Това е първата идея, която хрумва на всеки военен стратег и има много извори, които го потвърждават.

В категории: Бургас


13
Коментара
13
Коментара по темата
13.
хейтър на Флагман
21.12.2016 17:37:33
0
0
Флагман ще си остане медията с неграмотни писарушки взимали и копирали, украсявали и т.н статии ;)
Номер 10. Вашето име - те не знаят какво е това Гугъл кеш, но аз им се радвам, нека :) но ме интересува още нещо, колко са получили от ПП ГЕРБ за медиен комфорт
12.
11
21.12.2016 16:38:14
0
2
Ами нали Вие писахте че бил тук две години. Неграмотници.
11.
аа
21.12.2016 12:35:32
0
2
а ако все пак той е идвал в Бургаско праим
10.
Вашето име
21.12.2016 11:52:41
0
9
Флагман, флагман ...
Като си изтрихте статиите какво си мислите?
Гугъл кеш можете ли да изтриете:
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:XB7jPH9I2B4J:www.flagman.bg/article/116826+&cd=2&hl=bg&ct=clnk&gl=bg
9.
Иво
21.12.2016 09:47:33
0
7
Да се разбере истината е добре, и да се разбере за какви докладни съветници получават парички..!!!!
8.
Чарз с большой dick
21.12.2016 09:39:09
3
7
e дошъл в Бургаз
да яде филия с маз
и да опъне
Николовия газ
7.
Аааааа
21.12.2016 09:13:40
0
16
Много прости! Вие папагали не я ли преписахте???
6.
Da go Duha flagman
21.12.2016 08:50:16
0
16
po golemi tapatzi ot flagman ne biah vijdal.
5.
чарлссссссссссссс 152 -ри
21.12.2016 08:50:03
1
12
дикенс е бил в малко търново,не в бургас.питайте в общината.те знаят и каде е живял.егати и простотията.
4.
не лъжете
21.12.2016 08:49:16
1
10
Ч Дикенс е бил на северния плаж да бройка мацките и после е лъскал бастуня в захлас от тези красоти неземни...
3.
Ха-ха
21.12.2016 08:36:23
0
12
Изтриха папагалската статия за Дикенс. Хайде да видим дали тази ще изтрият http://flagman.bg/article/39685
2.
55
21.12.2016 08:12:20
1
33
http://flagman.bg/article/116826

Flegmans се самоопровергава и се плюе сам себе си. Връх в журналистиката сте! Пулицър!!
1.
Ха-ха-ха
21.12.2016 08:04:09
0
33
Еееей, това да си осран и да сочиш с пръст другите не е малка работа. Ми нали вие от Флагман пишехте тези простотии за Чарлз Дикенс в Бургас. Под диктовката на Валентин Касабов, да не забравяме. Той е културтрегерът, който докара Дикенс в града.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори