×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Облаци, но без дъжд по морето, идеално е за плаж
  • 66-годишен чешки турист се удави в Приморско
  • Интензивен трафик по граничните ни пунктове3 часа Интензивен трафик по граничните ни пунктове
  • Пожарът в Гърция до нашата граница продължава да гори
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Фондът за въздушни връзки ще удължи туристическия сезон и насърчи бизнеса


Фондът за въздушни връзки ще удължи туристическия сезон и насърчи бизнеса
Моделът е работещ и го доказа Община Пловдив, която през 2010 година създаде подобен фонд и привлече 350 хил.пътници, отбеляза Живко Табаков
07 Декември 2016, Сряда, 23:47 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

Целогодишно само една редовна линия до летище „Бургас” ще генерира 60 хил.пасажери, а тук имаме потенциал да направим три линии

Живко Табаков е общински съветник от „Движение България на гражданите“ и съветник на министъра по туризма Николина Ангелкова. През лятото той обедини всички 13 общини от Бургаска област в Организацията за управление на туристически район „Южно Черноморие”и създаде туристическия клъстер „Бургас“. Кметовете, независимо от техните политически възгледи, започнаха да мислят в една посока и да търсят начин общините им да се допълват, а не да се конкурират. Една от идеите на Организацията е свързвана и със създаването на Регионален фонд за въздушни връзки. Т.е. - всяка община да заделя определен ресурс, с който да се субсидират авиокомпании да кацат в Бургас извън активния летен сезон. Първите крачки в тази посока са направени. Ще може ли от следващата година този Фонд да заработи, разговаряхме с Живко Табаков.

-Г-н Табаков, с какво Регионалният фонд за въздушни връзки, ще допринесе за развитието на туризма в Бургаска област?

-Идеята на подобен фонд е много ясна – удължаване на туристическия сезон, запазване на сезонните работни места и създаване на нови. Ако имаме добре развити транспортни връзки, ще се повиши и конкурентноспособността на местния бизнес. Вие знаете, че още в началото на лятото започнахме активна работа по създаването на Организацията за управление на район „Южно Черноморие” с цел да превърнем областта в целогодишна туристическа дестинация и разпознаваем за туристите бранд. По време на срещите с неправителствените организации и кметовете на общини създаването на Регионален фонд за въздушни връзки бе сред обсъжданите теми и механизми за добре развиващ се туризъм. Въпросът с финансирането обаче остана висящ, тъй като не всяка община може да си позволи да задели голям ресурс. Коментираха се два варианта както за финансиране на Организацията, така и за финансиране на Фонда – на база на събиран годишен туристически данък или въз основа на легловата база.

-Какъв ресурс е необходим, според вас, за първите 2-3 години от работата на Фонда?

-По изчисления на концесионера на аеропорта “Фрапорт” една потенциална нова целогодишна редовна линия от и до Летище Бургас ще генерира около 60 хил. пътници на година. Финансовата подкрепа, която ще бъде необходима на някои от водещите авиопревочвачи, за да оперират целогодишно по една нова линия с 4 полета седмично, е в рамките на 100-150 хил. евро на година. Ако Община Бургас, Созопол, Поморие и Несебър отделят по 20 % от туристическия си данък на година, както предлагат от Фрапорт, това прави около 400 хил. евро. Сумата може да бъде инвестирана в 3 нови линии от и до Летище Бургас. Говорим за увеличение на полети в началото и края на туристическия сезон, т.нар „крила на сезона”.

Ако Фондът има повече членове-общини, годишният му бюджет съответно ще се увеличи значително. Вложените суми от общините за членство във Фонда ще им се възвърнат под формата на по-голям брой реализирани нощувки, най-малко.

-Разяснете философията на този инструмент за насърчаването на туризма?

Философията не е никак сложна. Прави се следното – фондът, чиито членове са общините до този момент, договаря с авиокомпании определени стимули и ги насърчава да започнат да изпълняват полети до съответното летище. Обикновено такива споразумения се случват с нискотарифни авиокомпании и населението в съответния регион получава възможност да пътува по-евтино, като по този начин се дава възможност за развитие на туризма.

-А ще може ли Бургас да привлече нискотарифните компании като Уизеър и Райънеър?

Защо не, след като има заявено желание от „Фрапорт” и ние сме го подкрепили. Това не се прави за първи път у нас. Още през 2010 г. Летище Пловдив създаде Фонд по абсолютно същия модел. В момента там има открити 3 редовни линии, обслужвани от Райънеър и повече от 350 хил. пътници за период от 5 години.

-Кои линии според вас трябва да са приоритетни и как да таргетираме туристите, кацащи в Бургас, извън активния сезон?

-Нека не се поставя акцент само върху туристите, които ще ползват тези линии. Идеята на този подход е да се насърчат и облекчат и бизнес пътуванията. До момента са поканени четири общини Бургас, Созопол, Поморие и Несебър, а през Организацията за управление на туристическия район ще се включат и повече, защото този разговор вече е проведен. Доколкото ми е известно Фондът е отворен за всеки, поне такава е практиката по други места. Кой бяга от подобряване на инвестиционната среда и привличането на чуждестранни и български инвеститори?

-Ще бъде ли достатъчно обаче само финансирането на този фонд? Не е ли необходима по-сериозна стратегия и последователни стъпки – примерно реклама на региона в таргетираните туристически групи.

-Разбира се, че нищо на парче не може да бъде достатъчно. Затова създаваме Организацията за управление на туристически район „Южно Черноморие”, където подобен тип стратегии ще бъдат заложени и както вече казах са обсъждани, като част от цялостната визия за развитието на туризма в региона. Вече сме на финалната права с обединението на всички 13 общини и туристическите сдружения на нашата територия, изчакваме само две общини, които все още не са взели решение през Общинските си съвети, но и това ще случи.

В категории: Политика


23
Коментара
Снимаха наследника на Ferrari LaFerrari
Снимаха наследника на Ferrari LaFerrari 22/07/2024, Понеделник 16:13 0
23
Коментара по темата
23.
ltd
08.12.2016 22:50:17
5
3
Забелязала съм, че когато се появи Табаков с интервю има два-трима трола, които пишат под няколко имена и правят всичко възможно да го омаскарят. Жалки долни същества, които не виждат по-далеч от носа си. Появявайки се на политическата карта на Бургас преди няколко години местните десни "велможи" разглеждаха Табаков като поредния напън на някой ентусиаст, но 2 години по-късно те виждат реална заплаха за себе си и своите схеми, които въртят вече 10 години в Община Бургас, защото Табаков се доказва чрез реално свършена работа. Смея да твърдя, че единствен от общинските съветници на РБ работи реално, без да се занимава с мръсни номера и схеми. Продължавайте г-н Табаков, много хора започват да ви симпатизират, ако не се отклоните от правия път, който сте поели на следващите местни избори ще имате огромна подкрепа. С нетърпение чакам гнусните "тартори" на представящите се за автентични десни да се изправят пред Темида, защото има многоо за какво да отговарят.
22.
тъпаков
08.12.2016 18:44:32
2
3
живко тъпаков подлога на диневи е май.
21.
Даниел
08.12.2016 12:52:37
0
4
Когато се привличат нискотарифки трябва много да се внимава, да не се окаже, че общината ще им плаща, за да превозват. Тоест на тях ще им излиза 0 инвестиция и голяма печалба. Иначе нека ги има. Желаещи да ги ползват няма да липсват.
20.
Бургазлия
08.12.2016 12:05:35
1
7
Флагман ли не знаят или Табаков си приписва заслуги.Идеята за фонда е на Бачийски.
19.
Фрий Амйерика
08.12.2016 09:25:21
1
10
Този изобщо не знае на коя планета е...
18.
Ресторантьор
08.12.2016 09:03:24
1
10
Живкооо, с таблата за сервиране ти се получаваше по-добре.
17.
Ред
08.12.2016 07:14:42
1
7
Добра идея. Ако тур. сезон се удължи с месец, това ще окаже благоприятно влияние в областта. И без това кмета нищо не прави за раб. места, поне в туризма да има по-дълъг сезон
16.
Авиатор
08.12.2016 05:46:26
1
8
Само че има една малка подробност - Пловдив имаше такъв фонд, но вече няма, а летището е пред фалит. Полети до Пловдив почти няма, остана един на Райън до Англия, и тук там някои чартъри и карго от време на време. Проучете, преди да пишете. Нещата в Пловдив са доста зле.
15.
Хаха
08.12.2016 03:11:36
0
3
Сега бенско и другите ски курорти ще фалират хахаха
14.
burgasss
07.12.2016 23:17:51
2
3
Аз живея в Мюнхен и с удоволствие ще използвам тези линии през седмица. Само да пуснат сносни летища. Ако нашият линията много на север, ще е слабо. Меминген-Бургас ми изглежда супер възможност. :)
13.
46646
07.12.2016 22:24:22
0
8
ЦЕНОВА ЛИСТА
за PR публикации в сайта www.flagman.bg

Хедлайн
Първи вариант - 400 лева - 12 часа на първа страница, след това преминава на вътрешна.
Втори вариант - 490 лева - 24 часа на първа страница, след това преминава на вътрешна.

Интервю
Първи вариант - 450 лева - 24 часа на първа страница, след това преминава на вътрешна.
Втори вариант - 550 лева - 48 часа на първа страница, след това преминава на вътрешна.

Публикация в рубриката „Ас на деня“
Първи вариант - 100 лева - 12 часа на първа страница, след това преминава на вътрешна.
Втори вариант - 130 лева - 24 часа на първа страница, след това преминава на вътрешна.

За видеорепортаж към статията или интервюто с продължителност 60 секунди – 150 лева. Цената включва заснемане, изработка, монтаж и излъчване.

Институционални обяви и реклами – 500 лв. на публикация.

Кризисен ПР - 50 % надбавка

Платено отразяване на предизборна кампания (PR публикации) * :

Хедлайн
Първи вариант - 800 лева - 12 часа на първа страница, след това преминава на вътрешна.
Втори вариант - 900 лева - 24 часа на първа страница, след това преминава на вътрешна.

Интервю
Първи вариант - 850 лева - 24 часа на първа страница, след това преминава на вътрешна.
Втори вариант - 950 лева - 48 часа на първа страница, след това преминава на вътрешна.

Публикация в рубриката „На светло“
Първи вариант - 400 лева - 12 часа на първа страница, след това преминава на вътрешна.
Втори вариант - 500 лева - 24 часа на първа страница, след това преминава на вътрешна.

За видеорепортаж към статията или интервюто с продължителност 60 секунди – 350 лева. Цената включва заснемане, изработка, монтаж и излъчване.

*Отразяване на предизборна кампания се осъществява след подписване на договор за информационно обслужване.

За отразяване на социални, културни и образователни дейности – 30% отстъпка от актуалните цени.
12.
ivo
07.12.2016 22:23:41
0
8
gurliavia caisat oligofren pak si plashta da pishat za nego, mislq che beshe 100 lv cenite gi ima na saita na flagman.
11.
xaxo
07.12.2016 21:52:27
0
10
Не ве, нещо не си разбрал.Фонда ще направи така че, лятото да е 10 месеца и ще ври от туристи.Няма да има зима щото от фонда ще плащат където трябва.

А сега сериозно.Целта е да се създаде един фонд в който се наливат пари и съответно да се краде от него.Това са най-лесните за крадене пари.Няма почти никаква отчетност.
10.
созополски селянин
07.12.2016 21:16:16
2
7
Идеята не е лоша,само така и не можах да разбера какво ще правят тези туристи зимата в Бургас,Созопол,Поморие,Несебър,Сл.Бряг и т.н.Какво можем да им предложим,освен да ги брули вятъра?
9.
MBA
07.12.2016 21:04:52
0
4
Няма значение, кои предлага и реализира идеята, щом е добра и полезна хубаво е нашите политици да се обединяват окол о нея и да си помага взаимно докато я реализират. В духа на това, както пише на надписа отгоре на бялата сграда на жълтите павета в центъра на София.
8.
Берлинчанин
07.12.2016 21:03:19
0
5
Да негова е . Още преди година я стартира. Беше ми направил впечатление, защото често ми се налага да се прибирам от Берлин:
http://burgasdream.com/portreti-bg/13696-konstantin-bachiiski-ako-iskame-da-razvivame-ikonomicheski-nashiya-region-ni-tryabvat-tzelogodishni-poleti-do-letishte-burgas
7.
Дернев
07.12.2016 20:59:06
1
7
В Пд правят други, много по-важни неща за развитието на икономиката си, но те някак си остават безинтересни за Бс-ките управници. А причината е пак там в отговора на 5. burgaslia , като става въпрос не само за летището, но и за пристанището. Това момче,ЖТ, се очертава вредно за Бс.
6.
Chico Gosho
07.12.2016 20:56:36
0
8
Тя идеята за фонда за стимулиране на полетите не беше ли на Бачийски ? Бях го гледал преди време в едно предаване, където обясняваше за идеята и какво са направили по въпроса.
5.
burgaslia
07.12.2016 20:39:16
0
11
Поради каква причина във Варна има целогодишни смислени линии до големи летища в ЕС, а в Бургас нищо?
Защо самолета от Варна до София е в 0845ч, а този от Бургас в0420 и каца в София, когато и кокошките спят. Като се отговори на въпроса, ще стане и ясно какво му трябва и на летището и кой да го финансира.
4.
Ееех мечти........
07.12.2016 20:25:19
0
13
Зимата на 2018 температура на въздуха -4 на водата 3 градуса .Тълпи от немски пенсионери МОРЖОВЕ почитатели на къпаниту в студени води се стичат към Гранд х-лПриморец на СПА със студена вода заедно стях наЛетището вСарафово хиледи турски катарски и ливански туристи предимно мъже се канят да посятат Банята на Сюлейман на Бургаските Мин.бани и да изпробват теляшки и спа процедурури с минерална вода.Заедно с тях тълпи от английски скиори се отправят на ски в Странджа планина недалеч от Царевои Кости безработица във Бургас е спаднала до рекордно ниски нива малка почти нищожна е 3 три процента колкото е в Чехия и Карло Вивари.Хотелите на СвВлас са препълнении с зажеднели за яхтинг яхтсмени от цялсвят се стичат за Международната ЗимнаФрегата СвВлас-Одеса-Севастопол-Батуми-Ризе-Самсун-Бафра-Истанбул-СвВлас
3.
УФФ СТИГА!
07.12.2016 20:24:35
1
17
Този антиипатичен слагач сам ли си пише дописките или ги поръчва? Стига вече венцеславене! Още по противен ми изглежда вече. Куневист нещастен!
2.
яфф
07.12.2016 20:06:15
0
4
Целогодишна линия:Бургас-Франкфурт!
1.
opa
07.12.2016 19:48:27
14
2
golqmo lice e mnogo e pechen :)
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Дават й 12 хил. лв. заплата, за да отиде да работи за тях Дават й 12 хил. лв. заплата, за да отиде да работи за тях Нова тв предлага солидно възнаграждение на Натали Трифонова, за да отиде в екипа им  Жълти петна под мишниците на дрехите - това е начинът да ги премахнете Жълти петна под мишниците на дрехите - това е начинът да ги премахнете Жълтите петна под мишниците са грозни, но това не означава непременно, че имате проблеми с хигиената Екшън пред заведение! Мъж удари с бутилка уиски 16-годишно момче Екшън пред заведение! Мъж удари с бутилка уиски 16-годишно момче Непълнолетният е настанен в болница - с рани по носа и главата Дъщерята на футболната легенда Камата отново е пред олтара, вече е Стоичкова-Трайкова Дъщерята на футболната легенда Камата отново е пред олтара, вече е Стоичкова-Трайкова Мика и любимият й са подписали в тесен кръг Забравен сак блокира района на летището Забравен сак блокира района на летището Полетите не са засегнати 62-годишна надрусана шофьорка блъсна 2-годишно дете и избяга 62-годишна надрусана шофьорка блъсна 2-годишно дете и избяга Детето е транспортирано в болница Джигит качи мацка в колата си и се хвали с мощно шофиране (ВИДЕО) Джигит качи мацка в колата си и се хвали с мощно шофиране (ВИДЕО) Той шофира с над 230 км/ч в тунел "Железница" Кошмарно е движението по пътя Карнобат-Айтос Кошмарно е движението по пътя Карнобат-Айтос Магистралата бе затворена заради разсипан чакъл и трафикът се отклонява по вътрешния път Ето кой ще е служебен премиер, ако мандатите са неуспешни Ето кой ще е служебен премиер, ако мандатите са неуспешни Във всички случаи предсрочните избори отиват най-малко началото на октомври, смята Пламен Киров 13-годишно момче блъсна с електрическа тротинетка дете в Несебър след заплахи 13-годишно момче блъсна с електрическа тротинетка дете в Несебър след заплахи Връхлетял е с триколката умишлено, макар че не се познават със сина ми, каза Александър Иванов
Злобни и невъзпитани: първа акция на победилите във Франция крайнолеви глобалисти Злобни и невъзпитани: първа акция на победилите във Франция крайнолеви глобалисти Депутатите на Новия народен фронт нарушиха вековна парламентарна традиция Снимаха наследника на Ferrari LaFerrari Снимаха наследника на Ferrari LaFerrari Колата все още е покрита с камуфлажно фолио Полска евродепутатка към Урсула фон дер Лайен - мястото ви е в затвора, не начело на ЕК Полска евродепутатка към Урсула фон дер Лайен - мястото ви е в затвора, не начело на ЕК Вие сте отговорна за всяко изнасилване, нападение и трагедия, причинени от притока на нелегални имигранти, каза в лицето й Ева Заянцковска-Херни Мошеникът Джо Байдън не е годен за президент, а Харис ще я победя още по-лесно, зарече се Тръмп Мошеникът Джо Байдън не е годен за президент, а Харис ще я победя още по-лесно, зарече се Тръмп Той се изкачи до президентския пост само чрез лъжи и фалшиви новини, коментира кандидатът не републиканците Доналд Тръмп вреден за Европа и НАТО? Надежда Нейнски очаква жена да го бие Доналд Тръмп вреден за Европа и НАТО? Надежда Нейнски очаква жена да го бие Ще е израз на комплекс това да следим какъв ще е изхода от американските избори, за да наредим собствения си политически живот, призна тя И семейство Клинтън застана зад Камала Харис И семейство Клинтън застана зад Камала Харис Бил и Хилари се надяват вицето на Байдън да е номинацията на демократите за президент Зеленски не е във възторг от оттеглянето на Байдън, но уважава решението му Зеленски не е във възторг от оттеглянето на Байдън, но уважава решението му Той съобщи, че Украйна е подсилила своята противовъздушна отбрана с още една система "Пейтриът", доставена от Германия Тръмп нямал представа как да сложи край на войната в Украйна Тръмп нямал представа как да сложи край на войната в Украйна Това разкри негов бивш съветник по националната сигурност Камала Харис била луда смешница, но най-подходяща да смени Байдън Камала Харис била луда смешница, но най-подходяща да смени Байдън Трудно ми е да повярвам, че демократите на конгреса така глупаво ще се самоубият, коментира пък политологът Дмитрий Евстафиев Подводни течения носят Тръмп към Белия дом, но глупаците от ЕС ще пълнят каца без дъно Подводни течения носят Тръмп към Белия дом, но глупаците от ЕС ще пълнят каца без дъно Вицето на чичо Дончо е върл противник на войната в Украйна и салфетката се носи на повърхността, но бедна България ще дава по 50 млн. евро 
Николай ДЕНКОВ Николай ДЕНКОВ Пеевски се опитва да бъде единствения деребей в държавата Виц на деня Виц на деня - Брат, аз оставих с 10 кинта повече.
- Брат, аз оставих с 20 кинта повече!!!
Сервитьорката:
- Не стигат 315 лева.
Виц на деня Виц на деня - Искам да ти кажа нещо, но ме е срам!
- Наистина ли? Аз също! Хайде да го кажем заедно, 3-2-1...
- Обичам те!
- Имаш сопол на носа...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Избягвайте целувките по тъмно. Не всичко което има бузи е лице...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори