×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Топсиноптик с прогноза каква зима ни чака и дали ще има сняг по Коледа и Нова година


12 Ноември 2016, Събота, 23:49 ч.

Каквото е времето на Въведение Богородично (21 ноември), такова ще е и през целия сезон, гласи народно поверие

Топсиноптик Симеон Матев направи прогноза каква зима ни очаква. Той посочи и дали ни очаква сняг по Коледа и Нова година. Според специалистът зимата ще бъде по-топла за голямата част на Европа. Тази теза поддържат повечето метеорологични централи. Остават предположенията, че зимата ще започне с температури, близки до нормата, и с напредване на сезона отклонението в положителна посока ще става все по-голямо.
60-65% е шансът зимата да е със средни температури с 1-2 градуса над нормата. Според дългосрочната прогноза рискът да е по-студено е само 10-15%. Това съобщава синоптикът Симеон Матев, цитиран от в. "24 часа".

Той обясни, че сезонните прогнози все още са в експериментален стадий и са възможни отклонения. При валежите пък има по-голяма колебливост сред моделите, но се налага тезата за сезонни валежни количества около и под нормата.

Ноември започна с доста динамично време. Имаше бурни ветрове, високи температури и застудявания. Бяха поставени температурни рекорди, като на 7 ноември в София термометърът показа 22,6 градуса, което е рекорд за деня. На 8 и 9 ноември обаче в Пловдив, Пазарджик, Бургас и Ахтопол бяха отчетени 26-27 градуса. Вероятно 27-те градуса в Ахтопол и Царево ще се окажат рекорд като абсолютна максимална температура за ноември - най-високата измерена стонйност през месеца, откакто се водят синоптични наблюдения, което е от средата на миналия век, каза още метеорологът.

Последният средиземноморски циклон от поредицата ще премине през страната ни днес. В Източна България и на места северно от планините пак ще задуха силен южен вятър, чиито пориви ще достигат до 50-80, а и дори до 100 километра в час. В местата, където духа, се получава т.нар. фьонов ефект (необичайно затопляне), затова там живакът ще се покачи до 15-18, а е възможно да достигне и до 20 градуса.

По същото време в Северозападна България ще нахлува студен въздух, ще вали дъжд и температурите ще са под 10°С. Следобед дъжд ще завали в цялата страна. Не са изключени и гръмотевици. Към края на деня ще нахлува студен въздух и температурите чувствително ще се понижат.

В нощта срещу неделя валежите от запад бързо ще спират, но преди това по високите западни полета и на места в Предбалкана дъждът временно ще премине в сняг, но няма да се образува сериозна снежна покривка, уточни Симеон Матев.

В деня на балотажа облаците ще намалеят и ще е предимно слънчево, но ветровито и студено. Максималните температури ще са между 6 и 13 градуса. След този циклон ще са малко вероятни съществени валежи. Често страната ще е под влияние на гребен от високо налягане, който идва от североизток, затова времето през следващите дни ще е сравнително студено, каза още синоптикът.

Често ще има мъгли и облаци, но без валежи. Сутринта в понеделник ще е студена с температури около 0 градуса. През деня ще е слънчево. Вятърът ще стихва, а температурите през деня ще са между 6 и 11 градуса. Значителна облачност ще има и във вторник, и в сряда.

В Източна България ще задуха северен вятър и максималните стойности на температурата ще се понижат с още 2-3 градуса и в сряда максималните ще са типично зимни - от 2-3 градуса в Добруджа и Лудогорието до 9-10 градуса в полето около Сандански и Петрич.

В четвъртък повече облаци ще има сутрин, но през деня ще е слънчево. Нощните температури ще са от -5 до 0°, а дневните - от 5 до 10 градуса. В края на следващата седмица ще има условия за мъгли в низините, в планините обаче ще е предимно слънчево. Като цяло ще настъпи слабо затопляне, но там, където мъглите са трайни (по поречието на Дунав и в котловините) ще остава студено. В планинските райони пък, където ще има повече слънце, температурите ще са по-високи.

Това явление се нарича температурна инверсия, характерна за тази част от годината, обясни Симеон Матев. Тогава в ниското се задържат вредни газови частици, което води до влошаване на качеството на въздуха. На 21-22 ноември от североизток ще нахлува нова порция студен въздух. Ще е предимно облачно, по Черноморието ще превали, но слабо.

След това застудяване се очаква 4-5-дневен период с мъгли в низините и слънце в планините. В края на ноември към Балканите ще се пренася по-влажен въздух. Ще се затопли, но ще има превалявания.

Каквото е времето на Въведение Богородично (21 ноември), такова ще е и през цялата зима. Когато е облачно срещу Въведение Богородично, зимата е мека, когато е ясно - много студена. Това гласи народната метеорология. Тя включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията.

В тях е синтезиран многовековният трудов опит на селския стопанин и обикновено се предават от поколение на поколение като потвърдено от практиката познание, обясняват синоптиците. Много сняг през декември обещава голямо плодородие. Ако на Игнажден (20 декември) времето е ясно, през април ще има суша.

Ако вали сняг, април ще е дъждовен и ни чака плодородие. Ако на Бъдни вечер времето е хубаво, през август ще е суша. Богата реколта през следващата година вещае много студената Коледа, казва още народната метеорология.



Коментари
Съдят сина на Байдън
Съдят сина на Байдън 04/06/2024, Вторник 07:48 1
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кървав ужас: Мъж уби жена си с дървен кол, а след това опита да се самоубие Кървав ужас: Мъж уби жена си с дървен кол, а след това опита да се самоубие Преди това обаче се обадил на сина си да му каже какво е извършил Полицията ще бори джигитите по пътя с мощни БМВ-та и Голфове Полицията ще бори джигитите по пътя с мощни БМВ-та и Голфове Главна дирекция „Национална полиция“ получи 86 нови автомобили Инфарктна среща в здравното министерство - къде са разделителните линии? Инфарктна среща в здравното министерство - къде са разделителните линии? Без постигнато съгласие между работодатели и синдикати завърши поредният опит от преговори за подписването на колективен трудов договор в здравеопазването вчера Скандал с Мис България: Отнеха короната на Елизабет Кравец – красавицата с украински корени Скандал с Мис България: Отнеха короната на Елизабет Кравец – красавицата с украински корени Решението е на Гаел Бонел Санчез, ръководител на „Мис България“ Четирилентовите пътища в Бургаско и обходът на ж.к.“Меден рудник“ – целите на Андрей Рунчев в 50-ото НС Четирилентовите пътища в Бургаско и обходът на ж.к.“Меден рудник“ – целите на Андрей Рунчев в 50-ото НС Общинският председател на ГЕРБ в Бургас бе част от 48-ото и 49-ото НС Голям спад в трафика на мигранти след ударите по бандите в Бургас и София Голям спад в трафика на мигранти след ударите по бандите в Бургас и София Четири пъти е намалял броят им, каза директорът на ГД “Гранична полиция” Антон Златанов Фалшив тест за наркотици след блъснат пешеходец остави машинист без работа Фалшив тест за наркотици след блъснат пешеходец остави машинист без работа Мъжът твърди, че никога не е употребявал дрога, но бил изхвърлен от БДЖ Проф. Рачев с прогноза за турбо жега, ще гърми обаче до петък Проф. Рачев с прогноза за турбо жега, ще гърми обаче до петък  Лятото ще бъде малко по-топло от нормалното, прогнозира климатологът Очакват се порои и градушки до петък? Климатолог съветва да не бягаме от мълнии Очакват се порои и градушки до петък? Климатолог съветва да не бягаме от мълнии Вижте какво ще е времето днес Овенът да визуализира успеха, за да си изпълни мечтите, а Рибите да внимават с авантюрите! Овенът да визуализира успеха, за да си изпълни мечтите, а Рибите да внимават с авантюрите! Хороскоп за деня – 4 юни 2024, вторник 
Четирима заложници на Хамас загинали при ударите в Газа Четирима заложници на Хамас загинали при ударите в Газа  Стотици на протест пред щабквартирата на израелските въоръжени сили в Тел Авив Съдят сина на Байдън Съдят сина на Байдън Това е първият процес в историята на САЩ срещу дете на настоящ президент  Руснаците с нов пробив на фронта, украинците отстъпват Карловка? Руснаците с нов пробив на фронта, украинците отстъпват Карловка? Киев се нуждае от ново контранастъпление, коментират американски анализатори Той е милиардер и стана младоженец на 93 години Той е милиардер и стана младоженец на 93 години Рупърт Мърдок сключи брак с 67-годишната пенсионирана руска молекулярна биоложка Елена Жукова Сребърен ланец спаси собственика си от куршум Сребърен ланец спаси собственика си от куршум Куршумът се заклещил в бижуто около врата на мъжа и така той се отървал само с дребна драскотина Заради честите инциденти - ще седим залепени за седалките по време на полет Заради честите инциденти - ще седим залепени за седалките по време на полет По-често опасно друсане заради промени в климата Първата жена президент на Мексико е с български корени Първата жена президент на Мексико е с български корени Те бягат от България в началото на 1940-те, за да избягат от Холокоста Най-малко 14 души пострадаха от мълния в Чехия Най-малко 14 души пострадаха от мълния в Чехия  Пет деца са сред ранените Ще приеме ли "Хамас" планът на Байдън за примирие в Газа? Ще приеме ли "Хамас" планът на Байдън за примирие в Газа? Израел също не е дал официален отговор Гришо бори историята, класира се на четвъртфинал на "Ролан Гарос" Гришо бори историята, класира се на четвъртфинал на "Ролан Гарос" Тенисистът ни победи световния номер 8 Хуберт Хуркач
Владимир ЧУКОВ, анализатор Владимир ЧУКОВ, анализатор В Москва искат идването на Тръмп, в Техеран искат точно обратното Виц на деня Виц на деня - Сийке, какво ново?
- Най-после моят спря да ми изневерява.
- Така ли?! И от кога?
- Утре стават 40 дни.
Виц на деня Виц на деня - Синът ми е студент, ама едва го издържам!
- Почакай, да завърши, тогава да видиш, инженер как се издържа.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За тези, които обичат слабите и стройни жени - помнете, че дебела змия няма!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори