×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Защо правим секс? 13 причини от сферата на психологията (18+)


Защо правим секс? 13 причини от сферата на психологията (18+)
Снимка: Shutterstock
29 Октомври 2016, Събота, 23:25 ч.

Като вземем предвид вируса на СПИН, раждането и убийствата на честта, оцеляването и смъртта ни често са обвързани със секса


Мислим за секс. Фантазираме си за секс. Инвестираме ужасно много време и пари в търсене на секс. Правим секс. Като вземем предвид вируса на СПИН, раждането и убийствата на честта, оцеляването и смъртта ни често са обвързани със секса. Затова си струва да разберем какво за открили учените за човешката сексуалност, предава Мениджър Нюз.

През 1990 година редакторът на Journal of Sex Research пише: „На бъдещите поколения ще се стори непонятно – и може би несъзнателно небрежно – че толкова малко усилия са положени за събирането на информация и основаването на наука за човешкото сексуално поведение.“

Но учените, както и много общества, са превзети. Затова почти всеки психологически модел или книга за щастието и благосъстояние дори не споменават човешката сексуалност.

Човешките същества са безкрайно компексни. Както няма една-единствена причина за яденето на хотдози (дали се опитвате да спечелите състезание по надяждане, или по навик ги хрупате пред телевизора като бонбони), така няма и една-единствена причина хората – независимо от ерата, културата и историята си – да правят секс. Искам обаче да ви споделя някои утвърдени открития относно мотивите зад половия акт.

Защо това е важно?

Преди 2007 година научната литература посочва само две причини хората да правят секс – размножаване и удоволствие. След това, през 2007 година, Синди Местън и Дейвид Бъс запълват пропуските. За своето първо от много проучвания те молят стотици хора на възраст между 17 и 52 години за помощ при съставянето на подробен списък с мотивите за половото сношение. Всеки от доброволците отговаря на следното запитване: „Моля, избройте всички причини, поради които вие или ваш познат е правиш секс в миналото.“

След това първо изследване няколко други отвеждат учените до разграничаването на 4 основни фактора и 13 субфактора:


1. Физически причини

Под този голям чадър откриваме: (1) освобождаване от напрежението; (2) удоволствие; (3) физическо привличане (просто намираме партньора си за секси); (4) търсене на опит (подобряване или упражняване на сексуалните умения).

2. Постигане на някаква цел

Към тази категория спадат: (5) ресурси (опит да се доберем до нещо, което желаем); (6) социален статус (страх за чуждото мнение и репутацията ни); (7) отмъщение (желанието да нараним някого); (8) практическа полза (сексът като начин да вземем надмощие във връзката или живота).

3. Емоционални причини.

Тук субфакторите са: (9) любов и отдаденост (начин за поддържане на стабилна и дълбока привързаност); (10) изразяване (сексът е един от много начини за общуване с романтичния партньор).

4. Неувереност

В тази кошница влизат: (11) стимул за самочувствието (стратегия да получим минимално и мимолетно усещане за сила и власт; (12) задължение/натиск(всичко от чувство за дълг до принуждаване); и (13) опазване на партньора (сексът като начин да държим съперниците настрана).

Може би сте любопитни и за това, как причините зад половите сношения се различават между половете. Тук директно ще цитирам авторите, тъй като разминаванията са значителни:

„Мъжете, много повече от жените, посочват причини, свързани с външния вид на – и физическото привличате към – партньора, например: „Човекът има привлекателно тяло“; „Външността на този човек ме възбужда“ и „Човекът има привлекателно лице“. Тези открития потвърждават хипотезата, че мъжете изпитват по-силна сексуална възбуда от визуални стимули, тъй като те са източник на информация за плодовитостта на жената и нейния репродуктивен капацитет.

Мъжете, много повече от жените, посочват причини, свързани с трупането на опит и с възможността да правят секс. Сред отговорите са: „Човекът беше 'свободен'“; „Имах възможност“; и „Исках да увелича броя на сексуалните си партньори“.  

Жените обаче изпреварват мъжете в посочването на емоционални мотиви за секс, като например: „Исках да изразя любовта си към този човек” и „Осъзнах, че съм влюбена”. Тези открия подкрепят теорията, че жените – повече от мъжете – предпочитат половия акт да се извършва в контекста на трайна и отдадена връзка. Същите резултати подкрепят и друга теория – че сексът без емоционално обвързване е по-силен стимул сред представителите на силния пол, които изтъкват като обосновка чисто физическото удоволствие.

Важно е обаче да се отбележи, че емоционалните субфактори са само два от общо 13, както и че понякога представителите и на двата пола търсят интимност и емоционална свързаност в секса. 

Всички тези и други открития сочат към един важен факт: при извършване на сравнения между двата пола, най-големи разлики съществуват между сексуалните мотиви и поведения.

Но как това знание може да ни бъде полезно? Съветвам ви сами да опознаете себе си. Сексът е един от най-подценяваните елементи на благосъстоянието в областта на психологията (освен сред еволюционните психолози). Може би е време учените и практиците, които се вълнуват от щастието ни, да започнат да говорят с нас, за да разберат какво ни кара да функционираме.

Доктор Тод Кашдан, професор по психология в George Mason University и съавтор на книгата Curious? Discover the Missing Ingredient to a Fulfilling Life, за Psychology Today.

В категории: Животът


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Паруш Парушев получи подкрепата на днешната общинска конференция  Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачи им в Бургас Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачи им в Бургас „Левицата“ и „Център“ на Васил Божков са с най-големи шансове да преминат 4-процентовата бариера, убеден е проф. Александър Маринов Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" От Агенция „Пътна инфраструктура” преди дни представиха проект за евентуално изграждане на кръгово движение в участъка Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Целим чрез спорт да удължим сезона в крилата му – април-май и септември-октомври, каза кметът Тихомир Янакиев Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Поведението на Чоткин е абсурдно - не е подходящо за възрастен човек Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Предложението е шофьорите да плащат за обезщетенията за увредено имущество и пострадали хора, ако катастрофата е станали след превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Нашите политики бяха изключени напълно, подчерта той Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Според непотвърдени данни проверката е за алкохол и наркотици Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Ямболският бизнесмен е приет по спешност в болница преди няколко дни Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Над 1 милиард лева е загубила българската икономика само за година
Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Генералният консул допълни, че причините все още се разследват Той още не може да повярва, че е министър Той още не може да повярва, че е министър Не мога да свикна с обръщението "господин министър", призна Евтим Милошев Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Оказа се, че Киара е тренирала художествена гимнастика в националния отбор на България Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Обвинението срещу Начо е преквалифицирано  Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Според него прокуратурата трябва да си върши работата професионална по случая с Живко Коцев, а не да се окаже, че сега трябва да плащаме на НЕКСО 4 млрд. лв Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Обещанията за увеличение на заплатите в градския транспорт и персонала в детските градини и ясли ще остане само на хартия, убеден е общинският съветник от ГЕРБ В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги Стриктното спазване на върховенството на закона от всички не подлежи на обсъждане, заяви министъра на развитието Костас Скрекас Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Хороскоп за деня – 28 февруари 2024, сряда Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори