×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Караш без книжка, пиян или надрусан – спират ти колата от движение


Караш без книжка, пиян или надрусан – спират ти колата от движение
Промени в Закона за движение по пътищата предвиждат строги наказания за нарушителите
24 Октомври 2016, Вторник, 00:46 ч.
Автор: Емел МАХМУД, снимки: авторът архив

Целта ни е да намалим черната статистика на пътя, каза депутатът от Реформаторския блок Настимир Ананиев

Строги наказания за шофьорите-нарушители предвиждат промените в Закона за движение по пътищата. Ако някой си позволи да кара пиян, без книжка или откаже тест с дрегер, КАТ ще има възможност да дерегистрира колата за определен срок от време и нарушителят да остане без превозно средство. Това каза в Бургас депутатът от Реформаторския блок Настимир Ананиев, който е шеф на Транспортната комисия към Народното събрание.

Народният представител и зам.-председател на Движение България на гражданите посети морския град и заедно с местния лидер Живко Табаков и областния председател на партията Стоян Грозев дадоха пресконференция за медиите, на която депутатът обясни предвидените промени в Закона.

„За мен пътната безопасност винаги е била приоритет – това една тема, която не може да се дели на ляво или на дясно. Единствената ни задача е да намалим черната статистика. България и Румъния си делят първото място по брой загинали в Европа – 95 на 1 милион жители. Преди две седмици на второ четене в Комисията минаха промените в Закона за движение по пътищата. Сега очакваме да влезе и в зала да мине на второ четене. Комисията одобри над 30 параграфа, от тях 10-15 са доста интересни текстове”, каза Настимир Ананиев.

Той наблегна на два от тях, които може би ще спрат голяма част от системните нарушители на пътя. На първо място промените предвиждат прекратяването на регистрация на кола на собственик, който е управлявал без шофьорска книжка, или с над 0,5 промила алкохол в кръвта, или употребил упойващи вещества, или пък ако откаже да бъде тестван с дрегер.

„В момента КАТ хваща по 500-600 шофьори без книжки на седмица. Броят на тези нарушители е 2-3 пъти по-голям според мен, просто толкова са хванати. Другият голям проблем – алкохолът. Той ни забавя реакциите на пътя, което пък води до тежки катастрофи, често с фатален край. Ако имате над 0,5 алкохол в кръвта, на собственика на автомобила ще бъде снета регистрацията между 6 месеца и 1 година. Автомобилът ще бъде дерегистриран. Това става с отнемане на малкия талон, сваляне на номерата на колата”, обясни депутатът. 

Друга важна промяна е повишаване на глобите за висока скорост. Тя е най-големият убиец на пътя в България. Те ще скочат двойно и при трите категории – в населено място, извън населено място и при обществен превоз или опасен товар. Ако в населено място нарушението е превишаване на скоростта с 50 км  над ограничението – глобата е 700 лв., като за всеки 5 км отгоре се увеличава с още 50 лв. За извън населено място за същото нарушение глобата е 600 лв., а ако шофьор на обществен транспорт си позволи да кара с 50 км/ч. над ограничението, ще плати 1000 лв.

На тези, които карат пък в аварийната лента, в насрещното движение, чиито действия дават предпоставка за доста тежки инциденти, ще останат без книжка за 3 месеца, както и ще платят глоба 1000 лв. Ако става въпрос за рецидив, санкцията скача в пъти повече – 4000 лв. ще плати нарушителят и ще остане без свидетелство за управление на МПС за 6 месеца.

Шофьорите обаче не трябва да се чувстват безнаказани, защото идеята, която се предвижда да се реализира и скоро може да бъде факт, е при предоставянето на услуги от местна, изпълнителна власт или администрация, ще бъде обвързано с глобите, които те дължат. Например нарушителите, които имат неплатени глоби към КАТ, няма да могат да си вадят документи.

„Когато нарушителите бъдат ударени с тези доста сериозни глоби, ще се замислят следващия път дали да ги повторят”, добави в заключение Ананиев.

В категории: Политика


Флагман.БГ 5 неща, които мъжете искат силно 5 неща, които мъжете искат силно 04/05/2024, Събота 22:00 0
5
Коментара по темата
5.
1111
25.10.2016 12:44:40
0
0
В Гърция това е прието преди 100 години,свалят ти номерата и до там.
4.
Наблюдател
25.10.2016 12:22:34
0
0
Не може ли толкова, да направят бонусна система само за тези нарушения които са обществено опасни като пияни шофьори, надрусани и с отнети права. Да нямат интерес да взимат подпук полицайте с малките заплати,а да са стимулирани да си напишат наказателното постановление и да отрежат крилата на "убийците на пътя".
3.
AL
25.10.2016 09:20:31
1
2
Само това ли ?
2.
Ую
25.10.2016 08:36:30
1
22
Ако почнат да дерегистрират коли на хванати с упойващи вещества то Бургас ще олекне откъм трафик...тук всеки 5-ти кара на трева или пико...
1.
Герб
25.10.2016 08:14:26
2
23
Ето това е. Данъци и глоби, като в европа, заплати и корупция като в африка. Няма такава държава.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Две огромни видеостени излъчваха службата на живо, за да може всеки присъстващ да стане свидетел на службата На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ Църковният ритуал за възвестяване на Христовото Възкресение започна в 23:30 часа "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop Πъpвoнaчaлнaтa ĸoнцeпция зa cтpoитeлcтвo нa Cлънчeв бpяг, ĸaĸтo и нa Злaтни пяcъци e cгpaдитe дa бъдaт нe пo-виcoĸи oт тpи eтaжa Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Очакването, че служителите ще бъдат на разположение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, оказва голям натиск върху работниците Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите На свят ден Господ прибра композитора, който организираше Международния младежки театрален фестивал "Бургаски Изгреви" Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог По думите му "каквото наредят началниците отвън, това ще стане“ след изборите Ракът ни отне обичана учителка Ракът ни отне обичана учителка Радка Тодорова се бореше с онкологично заболяване - мозъчен тумор Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Инцидентът е между 3 леки коли Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Бургас възстановява една стара традиция - да празнува Летен Никулден  Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Изследователите оцениха пет основни характеристики на личността на собствениците на кучета от различни породи, наричани още "Големите пет"
Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Има състояние на тялото, което възниква при продължително отсъствие на храна, в резултат на възбуждане на страничните ядра на хипоталамуса - това е глад Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Hямa иĸoнoмичecĸи ceĸтop, имyнизиpaн cpeщy нeблaгoпpиятни eфeĸти, нo в тypиcтичecĸaтa индycтpия тe ca yпpaвляeми c пoдxoдящия нaбop oт пpeдпaзни мepĸи и пoдxoдящaтa ĸoмбинaция oт пoлитиĸи Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Минималната пенсия скача на 620 лева  Почина един от основателите на ГЕРБ Почина един от основателите на ГЕРБ Йордан Кюмюрджиев беше открит и принципен човек, който не приемаше лицемерие и сляпо партийно послушание Тази скандална реклама взриви социалните мрежи Тази скандална реклама взриви социалните мрежи В тв клипа три млади жени се наслаждават на вкуса му, като едната прави двусмислено изказване със сексуален подтекст Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Чоткин вдига сватба с Полина Педофил ли е Кевин Спейси Педофил ли е Кевин Спейси Поемам пълна отговорност за миналото си. Но не мога и няма да поема отговорност или да се извинявам на всеки, който е измислял неща за мен или е преувеличавал Болната Михнева сама на Великден Болната Михнева сама на Великден За празника Чапа излиза от хосписа, в който живеят с журналистката Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Христина чака момче от новия си годеник Карлос през октомври Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори