Как храната уврежда мозъка ни
19 Октомври 2016, Сряда, 23:04 ч.
Източник: Блиц.бгВисокият прием на въглехидрати може да е вреден, защото те влияят върху метаболизма на глюкоза и инсулин
Въглехидратите, било то и бавните, са „тихи убийци“ на мозъка. Те увеличават опасността от деменция, депресия, епилепсия и главоболие, смята американски невролог, цитиран от в. „Дейли мейл“. Д-р Дейвид Пърлмутър препоръчва храната ни да е като на предшествениците ни – с повече месо и мазнини.„Произходът на мозъчните заболявания в много случаи е предимно хранителен“ – пише д-р Пърлмутър в новата си книга „Зърнен мозък: Изненадващата истина за пшеницата, въглехидратите и захарта – тихите убийци на мозъка“.
Решението според него е да се върнем към мазнините, които трябва да съставят до 75 процента от храната ни. Въглехидратите трябва да са само 5 процента, а протеините да се запазят на сегашното ниво от 20 процента.
Всъщност човешките гени са еволюирали преди хилядолетия, за да се справят с мазна храна без въглехидрати. Въпреки това ние ядем точно на обратния принцип. Затова д-р Пърлмутър препоръчва безглутенова диета без зърнени храни.
Според него диетата с малко мазнини е отговорна за повечето от съвременните болести.
„Хората получават мозъчно разстройство и очакват някакво бързо вълшебно лечение. Те искат да бъдат лекувани симптомите, без да се стига до проблема, предизвикал заболяването. Всъщност храната и начинът на живот играят огромна роля за човешкото здраве“ – каза д-р Пърлмутър.
От научни изследвания е известно, че храната с много въглехидрати може да увеличи риска от деменция. Възрастните, които наблягат на въглехидратите, например е три пъти по-вероятно да развият леко когнитивно увреждане, което е свързано с по-висок риск от деменция. Най-малко от когнитивно увреждане са застрашени хората, които поемат много „добри“ мазнини, като тези в ядките и полезните мастни киселини. Рискът при повечето протеини (под формата на месо и риба) е по-малък.
„Високият прием на въглехидрати може да е вреден, защото те влияят върху метаболизма на глюкоза и инсулин“ – каза авторът на изследването Роузбъд Робъртс от клиниката „Мейо“.
Друго изследване доказа, че високите нива на захарта е възможно да пречат на мозъка да я използва. Подобно нещо се наблюдава при диабет тип 2. Възможно е те да засягат кръвоносните съдове в мозъка и да допринасят за развитие на бета амилоидни плаки, които са токсични за мозъка и са характерни за хората с Алцхаймер.
Други специалисти изтъкват, че високият процент на мазнини и протеини също е свързан с рискове, основно за сърдечносъдовата система.
Зеленски с коментар за ситуацията в Покровск
31/10/2025, Петък 22:00
2
Жестока вражда между банди в Брюксел
31/10/2025, Петък 21:29
0
Бавят Бюджет 2026 заради санкциите срещу „Лукойл“? Заради тях приходите намаляват с 1 млрд. евро
Колин Фарел се напи зверски и вбеси Том Крус
31/10/2025, Петък 21:00
1
Бърз трик за по-лесно заспиване
Всички ли мразят Слави? Тв водещият с безпрецедентен ход във фейсбук
Безпрецедентна ситуация в Биг Брадър
Трилърът със Светльо Вуцов продължава
31/10/2025, Петък 19:30
1
Алекс Грозданов обра аплодисментите в Полша
31/10/2025, Петък 19:17
0
Мъж се направи на жена в "Ергенът"
31/10/2025, Петък 19:03
0
Какво се случва с водата в голям роден град?
31/10/2025, Петък 18:33
2
Круизен кораб заседна в Дунав
31/10/2025, Петък 18:21
0

Ми добре бе .