×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес Бургас чества Летния Никулден, ще има богата програма
  • Днес е 9 май е обявен за Ден на Европа, н тази дата през 1950 г. в Париж е направена първата стъпка към създаването на Европейския съюз
  • Испански министър заговори за "геноцид" в Газа, Израел се ядоса
  • Жертвите на наводненията в Южна Бразилия станаха 100
  • Отново обстреляха с ракети граничния пункт "Керем Шалом"
  • Времето днес, прогноза за четвъртък, 9 май: Остава облачно, валежи на запад
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кенгуру албинос носи късмет на Бургас, баровци наддават за уникалното животинче


Кенгуру албинос носи късмет на Бургас, баровци наддават за уникалното животинче
Все още не се знае полът на бебето, защото се крие в майчината торбичка
15 Октомври 2016, Неделя, 00:53 ч.

От зоопарка вече мислят за име на талисманчето, дори умуват дали да не обявят конкурс



Бебе кенгуру албинос е най-новото попълнение на зоопарк “Бургас” и е неговият талисман. То е единственото, което се ражда на българска земя. Бебето е скално кенгуру от вида балаби - по-малкият роднина на австралийското кенгуру, което живее в Нова Гвинея и на остров Тасмания.

“Раждането на бялото кенгуру е прецедент за страната, а според много от нашите посетители появата на бяло животинче албинос е добра поличба. Не само за парка, но и за Бургас”, казва собственикът на зоокъта Кръстю Дъбов.

Той признава, че вече е получил оферти за продажбата на рядкото животинче, но отказал на всички. Малкото още се крие в торбичката на майката си, затова никой не може да каже какъв е полът му.


Снежанка с малкото си пред къщата на кенгурата

“Нямам точни данни откога е в торбичката. Първо се показа една главичка с нежна розова кожичка. Едва преди няколко дни видяхме, че бебето вече е с бяла главичка и червени очички, също като майка си Снежанка. Кръстихме я така, защото пристигна при нас точно по Коледа и е чисто бяла”, обяснява Дъбов.

Докато чакат малкото кенгуру да се покаже, от зоопарка вече мислят за име на талисманчето. Дори умуват дали да не обявят конкурс. Новороденото кенгуру е плод на любовта между майката Снежанка и таткото Валентин. Той е сиво скално кенгуру балаби. Вальо е в бургаския зоопарк от 3 г., а миналата година от Чехия пристигнала Снежанка.


В зоопарка има 600 животни, от тях 26 вида са само пауните.

“С Валентин веднага се харесаха. Кога точно е заченато малкото, не знаем. При този вид имаме извънутробен процес. Женското ражда малкото си с размер на червейче - около 3 см, което пропълзява в торбичката и там започва да се развива. След около 6 месеца - когато настъпи определено развитие, то излиза от торбичката и започва да води самостоятелен живот”, разказва Кръстю Дъбов, който е бивш учител по биология.

Преди около 15 г. той купува терен край минно село Черно море (сега квартал на Бургас) и създава овощна градина. Намеренията му са да се занимава със земеделие, но разбира, че това не е неговото призвание.

Решава да отглежда пауни и монтира няколко клетки в центъра на овощната гардина. Не след дълго мястото се превръща в първата за региона ферма за пауни, която става и търсена туристическа дестинация. Бившият учител започва да разнообразява фауната и неусетно птичата ферма прераства в голям зоокомплекс. Днес той разполага с 600 животни, а само пауните са 26 вида.

Сред по-интересните са ему, африкански черен щраус и златен скункс “Изглежда точно като статуетката на “Господари на ефира”, но е истински. Доколкото знам, няма друг жив златен скункс в страната”, казва Дъбов.

Миещите мечки са сред най-любимите на децата, а платинените лисици - сред най-редките видове в Европа.

Бургаският зоопарк обменя информация с всички паркове в страната, даже и с някои от Европа.

“Правим замени, на нас ни предлагат животни. Съвсем скоро ще пристигне двойка бели вълци, ще има и други интересни животни”, обявява собственикът на зоологическата градина.

Тъй като животните си искат своето, а за тях се грижат двама работници плюс собственикът, зоологическата градина търси осиновители.

“Вече имаме няколко фирми, организации, детски градини, месопреработвателни предприятия, които осигуряват храната за избрано от тях животно. Така можем да отделяме пари за непрекъснати подобрения”, казва биологът. Идеята му е да регистрира мястото като зоопарк с необходимия лиценз.


Площите са затревени, за децата има място за игра - всичко е както в природата

“С помощта на община Бургас подготвяме документация за лицензиране на зоопарка, надявам се до идната пролет нещата да се случат”, казва Дъбов. Това, което отличава зоопарк “Бургас” от всички останали, е, че няма бетонни алеи. Площите са затревени, животните се ширят в просторни домове, около които има много зеленина. Всичко е така, както е в природата.

“Когато изграждаме структурата на зоопарка, не изкореняваме плодни дръвчета, а всичко правим под тях. Така се получава един приятен ефект - посетителите не само разглеждат животните, но по всяко време могат да протегнат ръка и да откъснат праскова, ябълка или череша. А ако искат, могат да си наберат и да си купят плод на цени на едро”, обяснява стопанинът.

Дъбов почерпил опит от западни ферми, в които посетителите сами си берат, теглят и плащат плодове и зеленчуци на определени места в градините.

“У нас по този начин няма как да стане, но посетителите ни сами избират плодовете, а после плащат на изхода”, допълва Дъбов. След като зоопаркът получи лиценз, в него ще има и диви котки и маймуни, обещава биологът.

източник: 24 часа

В категории: Животът


15
Коментара
15
Коментара по темата
15.
Веси
17.10.2016 06:54:30
0
2
Преди да коментирате прочетете статията!!!!!!!Частен зоопарк в мина Черно Море,а до колкото знам мина Черно море е квартал на Бугас.
14.
Ццц
16.10.2016 19:52:06
0
2
Човекът направил нещо смислено,колко са такива зоопаркове в България! Обаче безмозъчните простаци се надпреварват кой по-просташки и неграмотен коментар да напише...Жалки и гнусни влечуги!
13.
do 6
16.10.2016 17:53:36
1
2
mina 4erno more
12.
Prezidenta
16.10.2016 14:59:10
6
2
Аз мойто кенгуру го купих за 500 лева на 3 месеца. Само с картофи не става трябва и лук(пресен).
Златина от мината и приятелката и Петя от изгрев го сготвиха.
11.
zoo
16.10.2016 13:53:34
2
4
Това е частен парк в кв. Черно море, бившето минно селище
10.
666
16.10.2016 12:19:35
14
5
Давам 500 за тва нещо ще стане супер на яхния с картофи
9.
minata
16.10.2016 11:46:41
3
6
V minata jivee nai-golqmata K..rva na Burgas Zlatina i priqtelkata i Petq ot izgrev
8.
http://www.peticiq.com/157481
16.10.2016 11:42:06
1
9
az jiveq v Burgas ot 30 godini tyk zoopark ne sum vidql da ima nito sum chyval znam samo v Aitos ime
7.
Радо Рекета
16.10.2016 11:26:48
2
2
Tui malkoto kenguru kakto sa e podalo ot maika si ej taj moia hui sa podawa ot gaza na Deian Ton4ef Kambanata
6.
maloumen flagman
16.10.2016 10:56:04
8
7
Някой да ме светне къде има зоопарк в Бургас ,ако вие мислите че Айтос е Бургас жестоко грешите
5.
Podkrepete podpishete !!!
16.10.2016 10:55:38
1
3
http://www.peticiq.com/157481
4.
Бс
16.10.2016 10:55:00
1
3
Да , дайте някакви координати за мястото.
3.
карнобат
16.10.2016 10:51:42
0
12
Зоопарка е в Бургас . Кв.Мина Черно море,идеално място за малките.
2.
d
16.10.2016 10:44:33
0
5
kade si namira tozi zoopark?
1.
Burgas ama drykpat
16.10.2016 10:43:27
14
3
V Burgas nqma zoopark tova e Aitos
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Алек се гнусеше да целува тази участничка от "Ергенът" Защо Алек се гнусеше да целува тази участничка от "Ергенът" "Алек мразеше да я целува, дори личеше, че го е гнус", коментират в нета Брутална катастрофа край български град, поне 4-ма са тежко пострадали Брутална катастрофа край български град, поне 4-ма са тежко пострадали Блъснали са се бус и тир Арести за наркотици в бургаския ж.к."Изгрев", задържаха Веселин и Радослав Арести за наркотици в бургаския ж.к."Изгрев", задържаха Веселин и Радослав Превенцията срещу разпространението на наркотици е на фокус в МВР Страшен екшън в центъра на София, ври от полиция Страшен екшън в центъра на София, ври от полиция Три патрулки са заклещили автомобил, като искат да арестуват шофьора, но той не излиза от возилото си Премиера в Бургас! Не пропускайте театралния хит на сезона с режисьор Асен Блатечки! Премиера в Бургас! Не пропускайте театралния хит на сезона с режисьор Асен Блатечки! "Пиесата, която се обърка" е невероятен спектакъл  Хотелиерка популяризира Черноморието с пробег от Дуранкулак до Резово Хотелиерка популяризира Черноморието с пробег от Дуранкулак до Резово По време на 6-дневния пробег с нея ще пътува видео оператор и фотограф, който ще заснеме и покаже красотата на Черно море, видяна по един различен начин Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова се срещна с генералния консул на Турция Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова се срещна с генералния консул на Турция Областният управител и генералният консул се обединиха около инициативи за социализирането и образованието на деца от семейства в затруднено положение Италиански клуб покани футболен талант от Бургас, кадър на Спортното училище Италиански клуб покани футболен талант от Бургас, кадър на Спортното училище Иван Анастасов е ученик в 9- ти клас в СУ "Юрий Гагарин", където негов индивидуален треньор е Георги Терзиев Бургас загуби обичан лекар - д-р Светлозар Аврамов Бургас загуби обичан лекар - д-р Светлозар Аврамов Той бе сред пионерите в създаването на Отделението по ушно-носно-гърлени болести на МБАЛ „Бургасмед” още през 2012г. Защо "Кауфланд", "Билла" и "Фантастико" потърсиха защита от този човек Защо "Кауфланд", "Билла" и "Фантастико" потърсиха защита от този човек Искат вето върху промените в Закона за добавената стойност 
Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Осъдиха я на суров затвор Сърбия купува от Китай девет електрически влака Сърбия купува от Китай девет електрически влака В Белград Си Цзинпин ще отбележи 25 години от бомбардировката на НАТО над китайското посолство Русия удари детска площадка в Харков и тежко рани три деца Русия удари детска площадка в Харков и тежко рани три деца Ранените момчета са играели футбол по време на взрива "Газпром" разпродава имоти за десетки милиони долари в Москва "Газпром" разпродава имоти за десетки милиони долари в Москва От сделките гигантът може да получи около 150 милиона долара Полски съдия избяга в Беларус Полски съдия избяга в Беларус Томаш Шмид поиска политическо убежище в Минск и бе обвинен в шпионаж Почина уважавано име от академичните среди Почина уважавано име от академичните среди Проф. Джингова активно участваше в създаването на специалността "Ядрена химия" във Факултета по химия и фармация на Софийския университет Април 2024 - един от най-горещите месеци в историята Април 2024 - един от най-горещите месеци в историята Климатолозите вече потвърдиха, че изменението на климата е причинило някои специфични метеорологични крайности Този участник от "Денсинг старс" съобщи голяма новина Този участник от "Денсинг старс" съобщи голяма новина Валери Григоров говори след тримесечното предизвикателство  Коклюш тръшна цялата рода на Коста Цонев Коклюш тръшна цялата рода на Коста Цонев Пръв се разболял големият ѝ син Янчо, който се оказало, че нямал трета поставена доза от задължителната ваксина срещу заразата Ученици влязоха в местното самоуправление в Созопол за ден Ученици влязоха в местното самоуправление в Созопол за ден
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня Баща на сина си:
- Мило, искам да ти кажа, че скоро ще си имаш братче.
- Супер! Дай да се похвалим на мама!
Виц на деня Виц на деня Съвет за мъжката половина:
У всяка жена "спи" гадина, глупачка, вещица, ангел, принцеса! Която разбудиш, тази и ще получиш!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жена казва на приятелката си:

- Откакто взех да карам с очила забелязах колко много други коли има по улиците.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори