×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

В публичното пространство се хвърлят само димки – има пълно информационно затъмнение


В публичното пространство се хвърлят само димки – има пълно информационно затъмнение
Качеството на кандидатите за президент е смущаващо, казва социологът
10 Октомври 2016, Понеделник, 16:30 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов

Няма никакъв сериозен опит да се застраши ГЕРБ, имам чувството, че опозиционните партии са услужливо настроени


Мира Радева е социолог. Преподавател в Пловдивския университет, доцент и доктор. Директор е на Института за социални изследвания и маркетинг. Разговаряме за качеството на започналата вече предизборна кампания за президент и вицепрезидент на България.


- Г-жо Радева, какво е според Вас качеството на кандидатите в тази кандидатпрезидентска кампания?
- Смущаващо е. Има прекалено много кандидати, което предполага много разбит вот. Първо вижте левицата – те са с много кандидати и дори и да има някакъв протестен вот, той най-вероятно ще се раздроби между тях. Очаквам битката в лявото пространство да е много оспорвана, но самият факт, че има няколко кандидатури, които стоят в център-ляво, предполага, че всички ще изглеждат доста по-слаби на фона на стройно подредения и овладял властта ГЕРБ. Много смущаваща е и дясната кандидатура. За мен това не е човек, който може успешно да бъде видян в ролята на президент. Нямам нищо против Трайчо Трайков, той има експертен потенциал, има визия на модерен, млад човек и експерт, но за жалост – до там. Президентът трябва да символизира, ако щете дори и с физическите си качества, българската държавност, обединението на нацията. И като че ли към този физически образ най-много се приближава Ивайло Калфин. Обаче пък той едва ли ще се пребори за балотаж. Очакванията са Румен Радев да отиде на втори тур. Мен ме смущава и фактът, че няма никакъв сериозен опит въобще да се застраши ГЕРБ. Имам чувството, че политическите партии с поведението си сякаш уж са опозиционни, но са всъщност услужливо настроени – направо ще го кажа. Даже за мен е необяснимо, че Румен Радев отказва дебат. Не знам, има договорка между ГЕРБ и Корнелия Нинова ли, нещо ги е страх ли? Извинявайте, но какво може да си помисли човек? Как ще избереш някого за президент при положение, че той се страхува да излезе на публичен дебат? Който бяга от публичен дебат! Може би търсят някаква аналогия със случая, когато Георги Първанов през 2001 г. отказа едно участие в дебат и спечели изборите, но дали е удачна тази аналогия?

- Историята трудно се повтаря.
- Не, не. Имам чувството, че тези избори ГЕРБ гледа да ги направи формални – очевидни са й интересите, а другите политически актьори пък сякаш се опитват да им услужат. Това ми е усещането.

- Какви са основните теми, на които трябва да наблегнат кандидатите, за да привлекат вниманието на избирателите?
- Въобще е под въпрос дали искат да наблягат на каквото и да било. За мен това е основното. Защото дори и една много остра и откровена на пръв поглед Татяна Дончева стартира с един абсолютно безумен клип, който в най-добрия случай можем да кажем, че не носи никакво послание. Но ако въобще има послание, то е от сорта - „и вълкът сит, и агнето цяло“. В политически смисъл това може да се интерпретира като „няма нищо да пипна“. Нали си антистатукво кандидат, тогава защо е това - „и вълкът сит, и агнето цяло“? Аз смятам, че ако кандидатите имаха желание да се борят за народния вот и за подкрепата на избирателите, те щяха да го покажат месеци преди това. За жалост имам чувството, че в публичното пространство се хвърлят само димки – ей така, да става мъглата по-гъста и да не е ясно на избирателя кой кого избира и защо го избира. Пълно информационно затъмнение – това е!

- Изненади все пак може ли да има и откъде могат да дойдат?
- Много ми е трудно да говоря без изследвания. Това е част от информационното затъмнение, защото медиите очевидно са подконтролни, те отдавна не поръчват изследвания. Политическите партии дори и да правят изследвания, очевидно нямат интерес да ги публикуват. Свободата на избора, с който свързваме демокрацията, е свобода и на правото на информация. Избирателят обаче е тотално дезинформиран, той не знае какво да мисли, защото всъщност няма независими медии и защото няма независими източници на информация. Погледнете, досега трябваше да имаме динамика на кандидатурите – какво е било примерно преди шест месеца, какво се е случило след два месеца и така, няма ги! Някои казват – ами защото кандидатурата на Цецка не била обявена. Това не е причина да не се измерват другите кандидатури и техният потенциал. Самият факт, че липсва информация... за мен това се прави съзнателно. Това е обстановката, при която живеехме преди 25 години. И тогава се правеха изследвания, но просто потъваха в нечии чекмеджета. И аз в момента виждам същите неща.

- Въпреки това тези избори могат ли да доведат до някакво разместване на политическите пластове?
- Само в случай, че на втори тур се класира друг кандидат, а не този на БСП. Защото аз съм убедена, че срещу Румен Радев Цецка Цачева ще бъде безпрепятствено преизбрана. Казвам го без изследвания.

- Кой друг може да отиде на балотаж и да спечели?
- Трябва на втори тур да стигне кандидат, който да не изглежда толкова плътно свързан с БСП, защото всяко едно управление на БСП е било свързано с някакъв колапс, включително и последното. Трудно ми е да кажа, но може би Краси Каракачанов би могъл да бъде такъв – антистатуквото. Но пък от друга страна и той е свързан със статуквото.

- Качеството на кампаниите как го виждате?
- Няма. То няма кампании, за да има и качество.



Сашко от Перник пак изчезна
Сашко от Перник пак изчезна 18/05/2024, Събота 20:41 0
8
Коментара по темата
8.
GERB OVER
12.10.2016 10:21:43
0
1
Много ясно че така ще говори Янева.Обиколколките из Хималаите -Азия и Андите в Южна Америка са СКЪПО хоби а самолетните билети още поскъпи трябва да облизва многкратно имиджа на партията майка ГЕРПза да заработи за скъпи а туй ПЛАСТИЧНИТЕ операци на НОСА в скъпи клиники и те и теса подарък познайте от 3пъти от кой...започва с Г и завършва на ЕРБ
7.
Питагор
11.10.2016 10:56:27
0
0
Радев отказва дебат, защото знае че няма да се справи. Говори с клишета и повтаря опорните точки на Корнелията.
За да успее в дебат ще му трябва слушалка в ухото да му диктуват итой като папагал да повторя
6.
Българин
11.10.2016 10:32:04
1
2
Радев си има програма, кво да търси при тея мърши в нова ТВ. Той като искаше дебат ГЕРБавия пожарникар още се чешеше с лявата ръка зад дясното ухо
5.
Ирина
11.10.2016 10:15:55
2
2
...."Даже за мен е необяснимо, че Румен Радев отказва дебат."
И аз това се чудя -генерал , но страхлив генерал ...една жена ли го изплаши...Нелепо е, смешно е да не се явиш на дебат, да нямаш какво да кажеш или да те е старх, че не си подготвен....Изложи се за пореден път...
4.
Гражданин
11.10.2016 10:07:44
0
3
МИЛИ ХОРА, ГЛАСУВАЙТЕ!!!!!!!!!!!Нека още на първи тур изберем президент!Да покажем активност , да заявим отговорно своята позиция!
3.
Райчев
10.10.2016 21:34:34
0
6
НАЛИ УЖ СЕ ОТТЕГЛИ МА..КАЗА ГО ИМАМ ЗАПИС!!!
2.
fd
10.10.2016 21:19:42
1
6
подлога на ГЕРБ
1.
аз
10.10.2016 19:25:28
1
11
ПРОДАЖНА,ПОРЪЧКОВА КРАНТА
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кои са най-разпространените наркотици сред младите Кои са най-разпространените наркотици сред младите Не, закачените по ел.стълбове маратонки не сигнализират, че в района има дилър Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Разграждането в последните десетилетия тече с пълна сила, това трябва да бъде прекратено, заяви тя пред симпатизанти на открита сцена „Охлюва“ в Морската градина Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият По всяка вероятност той е изгубил контрол над возилото си, то е преминало през мантинелата, през оградата, отстрани на магистралата и се преобърнало Автомобил се самозапали край Стара Загора Автомобил се самозапали край Стара Загора Инцидентът е станал около 15:15 ч. в платното в посока към Казанлък Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Тя е починала на място Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Те ще бъдат поставени на междуградски пътища до 2 години Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Ако някой лети със 100-150 км/ч, трябва да хвърляш боб, за да разбереш дали в момента на излизането ти на главния път няма да те изсвятка някое камикадзе Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Ще поискам ромите да се научат да живеят като пълноправни българи, да спазват законите, каза тя Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Промените в графика ще позволят едно по-добро и ефективно провеждане на самите изпити Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Инцидентът е станал около 10 часа тази сутрин в платното в посока Бургас
Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори