×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кандидатът за президент Ивайло Калфин от Бургас: Бежанският проблем може да се реши с активна външна политика(ВИДЕО)


Кандидатът за президент Ивайло Калфин от Бургас: Бежанският проблем може да се реши с активна външна политика(ВИДЕО)
Ивайло Калфин е на мнение, че България трябва да е водещ фактор на Балканския полуостров, за да може позицията й да тежи сериозно и пред ЕС
09 Октомври 2016, Неделя, 23:31 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, снимки и видео: Иван КОЛЕВ

Не е сериозно да говорим за заселване на мигранти в общините или изграждането на нови бежански центрове, има други по-работещи мерки, категоричен е един от най-добрите дипломати в новата българска история

Бежанският проблем може да се реши с активна външна политика, а всички останали мерки като изграждането на ограда по границата и засилването на охраната, да са само допълнителни мерки, категоричен е кандидат-президентът Ивайло Калфин. Тази вечер той се срещна с жители на Бургас. Голямата зала на хотел „Аква“ се оказа тясна, за да побере всички желаещи да изслушат речта му.

90 % от бежанците в България са афганистанци или от страни, където не се води военен конфликт. Те не искат да останат в България. Заради това и темите - да разширяваме бежански центрове, да ги заселваме по общини и т.н. не са сериозни“, подчерта той.

Кандидат-президентът, който е сочен за един от най-добрите дипломати в новата българска история, е на мнение, че с активна външна политика бъдещият държавен глава може кардинално да реши проблема. „Това е тема на външната ни политика, не се решава с хора по границата. Да, ние трябва да си пазим границата – трябва да имаме и ограда, но трайното решение е външнополитическо и тук се вижда каква е тежестта на държавата“, смята Калфин.

По думите му това, че ЕС ни отпусна 160 млн.евро не е достатъчно, за да се справи България в тежката ситуация. На първо място трябва страната ни да бъде с водеща позиция по темата. „Българският президент беше в началото на септември на Генералната асамблея на ООН. Това е период от една или две седмица, в които лидерите на целия свят са в една сграда, на едно място. Президентът Първанов е водил делегации в ООН, аз съм водил като външен министър български делегации в ООН. Там е целият свят. Българският президент с кой се срещна и коя тема постави? Никой нищи не разбра. Той просто отсъства от темата, свързана с бежанците“, допълни Калифин. 



Единственият кандидат за президент, който може да реализира диалог с колегите на Балканите, е Ивайло Калфин“, подкрепи го от своя страна президентът на Република България(2002-2012 г) Георги Първанов. „Темата за българските национални интереси трябва да се поставя категорично. Заради това президентът трябва да бъде достатъчно смел да поставя въпросите навън, на срещи с колегите си от Балканските държави и в същото време трябва да бъде катализатор за тяхното развитие вътре в страната“, заяви Първанов.

Ивайло Калфин бе категоричен, че президентската институция има правомощия и ако бъде избран достоен държавен глава той може да я изпълни със смисъл. „Президентската институция толкова се е обезличила през последните години, че не я чувстваме като някаква полезна част от институциите на държавата. Това трябва да се промени. Президентът трябва да си влезе в обувките и да стане фактор в политиката!“, подчерта кандидат-президентът.

Малко преди да се срещне с жителите на Бургас и симпатизанти на АБВ и Гергьовден той прие в друга от залите на хотел „Аква“ младежката тракийска организация. Младите наследници на прогонените от Одринска Тракия българи му поставиха сериозно Тракийския въпрос.

Калфин е сред малцината политици, който е приел присърце идеята и може да се похвали, че е свършил нещо по тази тема. Още като външен министър, а след това и като евродепутат той на няколко пъти поставя въпроса в дневния ред на двустранните преговори между България и Турция, както и на ниво ЕС-Турция.



„Много хора, особено, когато става въпрос за държавен глава говорят за патриотизъм, за национално достойнство, какво ще направят. Знам, че тук има много тракийци и тази тема е важна. Имам един плюс, ще ми позволите тази нескромност защото съм свършил нещо. Убедеността ми тракийската кауза да бъде национална кауза не зависи от конюнктурата. През 2006 година за пръв път президентът Първанов заедно с турския президент договориха тази тема да започне да се обсъжда. Аз тогава бях външен министър, срещнах се с турската страна, на която тази тема въобще не й е близка. Тогава внесох и получих решение на МС, който даде мандат да поставим темата на най-високо място. Започнахме системно да поставяме въпроса на всяка среща с турски партньори. За да получим повече сила поставихме въпроса и в европейските институции. Успяхме да задвижим един голям механизъм“, припомни Ивайло Калфин и добави, че за него тази тема е с национално значение, но за съжаление в последните години е изтикана в ъгъла и не е актуална за българската външна политика.



Ние не можем да оставяме настрана неудобните теми, защото не им харесали на съседите. По тази логика всички теми, които са свързани с Турция трябва да ги приберем. В момента гледаме да не разваляме отношенията си със съседите, преценихме, че регионалната политика не ни е важна. Българските политици – президентът и премиерът ходят всеки месец в Брюксел, но ние живеем в друга среда и трябва да разберем, че сме важни за Европа, когато сме силни на Балканите. Тогава, когато съседните страни се съобразяват с нас“, каза още кандидатът за президент Ивайло Калфин.



Лидерът на "Движение Гергьовден" Драгомир Стефанов изтъкна, че Ивайло Калфин е 
най-достойният кандидат-президент сред всички номинирани - с най-солиден опит и единственият, който ще изпълни със смисъл институцията








6
Коментара
6
Коментара по темата
6.
стойко
10.10.2016 00:06:52
2
4
калфин е от сто години в тази политика и все е на софрата иначе голям оратор ама отдавна бита карта
5.
фенчо
09.10.2016 23:34:52
1
7
Мистър Калфин обяснете какво включва активната външна политика на нас простолюдието. То и съседката Митка може да каже, че ще решим проблема с активна външна политика. Ама не е кандидат за президент. С тези заучени фрази и клишета може да си говорите с Гоцев. Ние искаме да знаем точните действия и последствия.
4.
*********
09.10.2016 23:21:25
1
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
3.
*********
09.10.2016 22:13:06
3
8
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
2.
какво щял да прай Ивайло
09.10.2016 22:11:08
2
6
Какви приоритети....вземал мерк....какво беше ...??..муахахахахахаха.оохохохохо...
1.
*********
09.10.2016 21:58:12
5
8
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Това рядко може да се види: Съседи затвориха улица в Бургас, за да празнуват! Това рядко може да се види: Съседи затвориха улица в Бургас, за да празнуват! Примерът е взет от датските общности, които често обичат да празнуват заедно Рейнджър уби колежка и набута трупа ѝ в ракла Рейнджър уби колежка и набута трупа ѝ в ракла Пред съда Светослав обяснил, че прибрал тялото на Десислава, защото в къщата имало плъхове 4 причини косата ви да спира да расте до определена дължина 4 причини косата ви да спира да расте до определена дължина Възрастта влияе върху растежа на косата Силвия Алексиева е носител на голямата награда на конкурса "Петя Дубарова" Силвия Алексиева е носител на голямата награда на конкурса "Петя Дубарова" Бургаският конкурс на името на Петя Дубарова не е само най-добрият литературен форум за средношколско творчество Голям скандал с бившата резиденция на Тато в Банкя Голям скандал с бившата резиденция на Тато в Банкя В зелените площи като гъби изникнали и над 20 незаконни постройки Едва на 38 години почина известен волейболист Едва на 38 години почина известен волейболист Загуби битката с рака  Тя пръска сексапил в "Денсинг старс", готви се за скок към парламента Тя пръска сексапил в "Денсинг старс", готви се за скок към парламента Мъжът й Константинос Хайнас я тласка към ново амплоа Затъваме, хора! България си отива пред очите ни, алармира социолог Затъваме, хора! България си отива пред очите ни, алармира социолог Това или продължава спираловидно надолу, или се появява някой с диктаторски уклон, който се харесва на хората като възможност за изход, подчерта Първан Симеонов Киче, ти ли си? Киче, ти ли си? Естрандата певица е заприличала на рокаджийката Милена  Tленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени в България Tленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени в България След кончината му в гр. Кобург през 1948 г. тялото на цар Фердинанд I е положено временно в криптата на католическата църква "Св. Августин" в същия град.
Любопитно проучване: Всеки пети млад човек не смята, че изборите във Великобритания са честни Любопитно проучване: Всеки пети млад човек не смята, че изборите във Великобритания са честни Това е най-високият дял на недоверие по този показател сред всички възрастови групи и е двойно по-висок, отколкото при хора на възраст над 70 г. Шофьор загина при тази тежка катастрофа Шофьор загина при тази тежка катастрофа Инцидентът стана на пътя Велико Търнонов-Русе На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб Дейвид Бекъм е в битка за 1 млрд. паунда  Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци „Това нищо не значи“, коментира майката на Валери – двукратната олимпийска шампионка по стрелба Мария Гроздева Тези естрадни звезди станаха земеделци Тези естрадни звезди станаха земеделци Като истинска лейди Катя е поела по-леката, креативна и аристократична работа – градинския дизайн и цветарството Защо Швеция цензурира „Евровизия“ и какво общо има с това Палестина Защо Швеция цензурира „Евровизия“ и какво общо има с това Палестина Телевизията в Стокхолм довечера ще заглуши звука от залата и ще пусне изкуствени аплодисменти, докато се излъчва израелската песен Почина най-известният инвеститор за всички времена Почина най-известният инвеститор за всички времена Американският милиардер, родом от Масачузетс, основава инвестиционната компания Renaissance Technologies през 1982 г., а също така използва математически алгоритъм за търговия на фондовата борса От 15 години тя не спира да ражда, защото... От 15 години тя не спира да ражда, защото... Росарио от Тексас непрекъснато забременявала, докато най-накрая не родила момиченце Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Преди 60 години Аралско море започна да пресъхва, оставяйки солена, безплодна земя след себе си Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Ще има куп проблеми с мобилните приложения и онлайн банкирането в следващите два дни 
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори