×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Пресичате ли, мамка ви? Пресичайте, пресичайте, това ще е довреме!


Пресичате ли, мамка ви? Пресичайте, пресичайте, това ще е довреме!
Целим се в първото място в света по черната статистика на пътя
03 Октомври 2016, Понеделник, 10:32 ч.
Автор: Михаил ПОПОВ, фондация "Безопасни улици от Валя"

Само 3-4 % от всички пътни инциденти у нас за тази година стават по вина на пешеходец, а 95 % са по вина на шофьори

Сякаш това се опитват да ни кажат някои.

Всичко е объркано в нашата държава. Преди няколко месеца шефът на "Пътна полиция" се изказа, че пешеходците нямали пълно предимство пред автомобилите на "зебра". По-късно ВСС излезе с подобно тълкуване, а само преди няколко дни ВАдС (Висш адвокатски съвет) заби още по-дълбоко ножа в раната.

Преди няколко дни съдбата реши да им покаже, че са се самозабравили и полицейски автомобил удари не едно, а две деца на пешеходна пътека.

Та искам сега да ги питам всички тях могат ли да кажат дали децата са сигнализирали преди да започнат пресичането? Дали са се убедили в скоростта на автомобила?
В закона точно и ясно е написано кои са уязвимите участници в движението (чл.5(2)1), но всички тези органи, някак си услужливо пропускат това.

Кой ще спечели от този спор?

Не знам кой, но като гледам каква е действителността и какво се случва, това в никакъв случай няма да сме ние. Нито като общество, нито като хора. Защото всичко, което се случва, го доказва:

- Повечето от инцидентите с пешеходци са се случили не с неправилно пресичащи, а точно на пешеходни пътеки, алеи и тротоари. Почти всички инциденти на пешеходни пътеки са се случили не заради непоглеждане и несъобразяване на пешеходеца. Мястото на пешеходната пътека, където са ударите, доказва това! Само 3-4 % (за началото на тази година са 1,34 %!) от всички пътни инциденти у нас се случват по вина на пешеходец, а 95 % са по вина на шофьори.

Тези цифри доказват, че това, което се прави у нас във връзка с безопасността по улиците, е неправилно.

При тези цифри какъв е стимулът хората да пресичат на пешеходна пътека? Какъв е смисълът пътеката да е "пешеходна"? Какъв е смисълът да има пешеходни пътеки?

До кога ще продължаваме така? Докога ще си правим опити със здравето и живота си? Трябва ли да чакаме във всяко семейство да има пострадал или всеки да е пострадал, за да се събудим?


В утрешният ден тези, които тълкуват във вреда на хората, във вреда на обществото, ще са от другата страна. И това е сигурно, защото статистиката настъпва към всеки един в тази страна.

Всеки ден средно по двама загинали и минимум 20 ранени, като много от тях остават инвалиди за цял живот!

Първо място в Европа... Целим се в първото в света. Опитите продължават...

В категории: Животът


21
Коментара по темата
21.
Абе
05.10.2016 09:18:27
1
3
Попов разбираш от организация на пътното движение,толкова колкото и от водна топка.....искай да те преместят в КАТ,места бол...Какво ми се скатаваш в Гранична.Отивай там и се доказвай.....Ти си човека,който реално ще контролира и наказва нарушители...а не със статийки в поръчкови сайтове....Дерзай,така поне ще вършиш нещо полезно...
20.
Мамкани
03.10.2016 23:14:26
3
23
Нахъсали сте се срещу пешеходците защото сте се сраснали с которите си до степен на загуба на индентичност. Отъждествявате собствената си мощ с мощта на двигателя на котора си и разчитате на лъскавия му вид за да си хванете гадже вместо на нещо което би трябвало да ви е в главата. За вас автомобила не е средство за придвижване, а определяща личността ви вещ. Резултата е че смятате че автомобилите трябва да имат предимство пред хората т.е. че хората с автомобили трябва да имат предимство пред хората без автомобили. По тая логика хората с пистолети имат предимство пред всички.
19.
ай, стига ве!
03.10.2016 21:51:56
4
20
Чета коментари и не мога да повярвам, че са истинки. Приличат ми на писани от някви ботове.
Това, че има пешеходни пътеки на всеки 5 метра и сме заставени да спираме, не трябва да се противопоставя на работата. Когато не може работата да се върши по разписание, защото има много пешеходни пътеки, няма да се върши! Ще се направи рапорт до началника и ще се обясни ситуацията, като се предложи или изиска нов режим на работа. Оправданието, че бавенето заради пешеходни пътеки пречи за вършенето на работа е абсурдно!
Пешеходците да били наказвани, дето говорели по телефона! Що за извратена логика е това? Не пешеходеца може да навреди на автомобила, а обратното. Затова водача трябва да пази пешеходеца. Същото е и с оръжието. Оръжието не убива, използващите го го правят. Затова не може да се стреля където и както ти скимне!
Пешеходците били виновни, щото бемзозъчно изскачали и се хвърляли под гумите на колите! Ама, въобще колко трябва да си стресиран за да ти дойде такава мисъл.... не знам? Първо, не всички пешеходци имат себеконтрола, който се изисква за да си пределно съвестен участник в движението. Говоря за деца, възрастни, болни,тийнейджъри... Второ, не винаги, дори и най-съвестния пешеходец, може да е на 100% адекватен. Всичко, което трябва е част от секундата, за да се случи лошото. А ако за миг сме се замислили, дали сме дали хапчето на детето, дали презентацията в работата ще мине добре, дали ще скъсаме с половинката си...
Оставям настрана чисто техническите проблеми по инфраструктурата. Важното е нагласата. Нагласата на мисленето ни трябва да е, че пешеходеца трябва да се пази, а не да се съревноваваме с него.
18.
Николай Георгиев
03.10.2016 21:12:16
26
17
Крайно време е да се приеме закон, санкциониращ пешеходци, пресичащи на пешеходна пътека, говорейки по телефона. След като има санкции за шофьори, говорещи по телефона, докато шофират, редно е да има и реципрочна мярка. Няма да ви обяснявам защо така мисля, всички имате наблюдения на пътя.
17.
bbb
03.10.2016 21:08:26
15
10
В Бургас пешеходците трябва да са УБЕДЕНИ,че нямат предимство
16.
До #12 Докттор ох боли
03.10.2016 20:24:29
1
16
Ами твоите "специалисти" трябва да започнат да го чуват, защото утре и твоето дете може да си замине от някоя кола ей така както си играе на детската площадка. Ама то от къде толкова акъл да го разбератe?
15.
Заглавие, мамка му
03.10.2016 20:03:18
6
21
"Пресичате ли, мамка ви? Пресичайте, пресичайте, това ще е довреме!"
Влязох в статията възмутен кой простак кога го е казал това, а то се оказа, че никой не го бил казал това, просто така си озаглавявате статиите. Нямате оправия сериозно ви казвам !!!!!
14.
пурко
03.10.2016 19:44:11
0
19
До 11
Искам да кажа, че не всеки пешеходец е водач и не разсъждава ,като водач,и ние, водачите, това трябва да го имаме, винаги, в предвид.
Те са само пешеходци.
Ние сме и водачи,и пешеходци.
Пазим ли пешеходците, пазим себе си, а и те разчитат на нашата съвест.
13.
Do 4
03.10.2016 19:29:39
22
13
Минавам по маршрут по който от вкъщи до работа има 27 пешеходни пътеки, ако спирам на всяка или карам с 10 все едно работя в сливен! Както шофьорите станаха толерантни така е време и пешеходците да се зямислят. Бургас вече не е както преди 10-15 години!
12.
Доктор ох боли
03.10.2016 19:19:58
7
4
Абе попе що не си гледаш мигрантите а се месиш в работата на хората които разбират и са специалисти. Обличай униформата и бягай на границата там ти е работата.
11.
до 10
03.10.2016 19:17:53
3
11
"Пешеходеца не е запознат с правилника и опасностите" - ами ако е така много жалко , но това изречение идеално може да вкара всеки шофьор в затвора. Напълно не е нормално това - ПЕШЕХОДЕЦЪТ Е УЧАСТНИК В ДВИЖЕНИЕТО И КАТО ТАКЪВ Е ДЛЪЖЕН ДА БЪДЕ ЗАПОЗНАТ С ОПАСНОСТИТЕ И ПРАВИЛАТА - ТЕ СЕ ОТНАСЯТ И ЗА НЕГО!!! Има много опоменати неща в закона , които касаят и пешеходеца (няма да ги изброявам , но предполагам се сещате) .По вашата логика излиза , че на пешеходеца му е позволено всичко - може да изскача от всеки ъгъл на пътното платно и това , че не е запознат трябва да го оправдава ???? Абсолютно грешно - ако сте шофьор с това мислене сигурно на листовките сте имали куп грешки. За другите неща съм съгласен, вчера видях таксиметров автомобил да минава с над 100 км/ч около 22.30 в градски условия при позволени 50 км/ч - на такива хора трябва да се взимат колите , не книжките
10.
пурко
03.10.2016 18:58:53
1
24
В Бургас масово се спира и паркира, непосредствено,пред пешеходните пътеки. Така водачите нямат видимост, но "полицаите " минават и подминават, без да им прави впечатление. Реват за големи заплати, а не си помръдват пръста за нищо. Тяхната работа - ден да мине, хляб да загине, курбанджий!
ПЕШЕХОДЕЦА НЕ Е ЗАПОЗНАТ С ПРАВИЛНИКА И ОПАСНОСТИТЕ, а водачът много добре знае, че след знакът, предупреждаващ, за пешеходна пътека, навлиза в опасна зона и трябва да намали, да, ама не го прави? Не го прави, защото знае, че няма кой да го санкционира. НИКАКЪВ КОНТРОЛ НА ДВИЖЕНИЕТО В БУРГАС, АНАРХИЯ.И МАРКИРОВКИТЕ СА ПОД ВСЯКАКВА КРИТИКА. И НА КМЕТА НЕ МУ ПУКА, ИМА ЛИ РЕД, НЯМА ЛИ? Иначе Бургас е най.
9.
до номер 4
03.10.2016 18:29:06
13
27
ако намалям до 10 км/ч пред всяка пешеходна пътека има шанс да не си спазя разписанието, защото не всеки е тръгнал на разходка , има и такива , които работят на пътя. Освен това има голяма предпоставка за птп , понеже от 50 км/ч да намалиш на 10 км/ч и то пред всяка пешеходна пътека (които са на сравнително кратки разстояния) си е немислимо. Така , че нека ти да пробваш да намаляш така до 10 км/ч , да работиш по график и да ти е всичко окей. Няма как да стане - пешеходните пътеки са позволените места за пресичане на пешеходците , но те не им дават пълно предимство - не можеш да сравняваш човека с автомобила - автомобила има сериозна маса (автомобила може да бъде и товарен , не сме само с леки коли) , тогава времето за спиране и спирачния път се увеличава , затова тези неща трябва да се обясняват на децата в най-ранна възраст , а големите (уж) трябва да ги знаят, ама надали. Пешеходеца е добре да застане на пътеката без да тръгва , докато не се увери , че колата намаля за да му даде път или шофьора подканва с жест пешеходеца да пресича. Естествено ако автомобила е на достатъчно далечно разстояние може да премине директно , но трябва да е сигурен , че е на безопасно разстояние, елементарни неща са, но трябва да има правилно мислене човек , а не да е като "кон с капак"
8.
xaxo
03.10.2016 17:50:12
9
21
Някои пешеходци тръгват да пресичат толкова смело все едно са се сейфнали преди това.
7.
МНОГО
03.10.2016 17:40:18
0
17
6. Кога???: Точно така е, на Цар Симеон реално има място за паркиране върху пешеходна пътека тип зебра, дори съм звънял на Общината да сигнализирам, понеже реално колата се намира върху мястото, където трябва да минат пешеходците. Тоест реално, пешеходците няма как да минат по пешеходната си алея, понеже върху нея има паркирана кола и трябва да заобиколят и да пресечат неправилно.
Друга мания е някой фирми стройтелни, те всички си ги знаят кои са да строят в летния сезон въпреки забраната и да вдигат шум по бога. Въобще абсурдите в Бургас край нямат.
6.
Кога???
03.10.2016 16:50:52
0
49
Кога община Бургас ще махне местата на синята зона непосредствено пред пешеходните пътеки? По закон трябва да има 5 метра пред пътеката. Я се разходете по Цар Симеон и вижте как са разчертани парко местата в синя зона. Кога ще започнете да спазвате максималната височина и ъгъл на изкуствените неравности? По закон максимума е 7,5 см. На неотговарящите на изискването трябваше да бъдат премахнати отдавна. Кога фирмите отговарящи за озеленяването ще поддържат растителността пред пътеките във вид не пречещ на видимостта?
5.
д
03.10.2016 16:30:17
13
41
Стига сте дрънкали глупости и настройвали хората един срещу друг.
Колкото боклуци има сред шофьорите, толкова има и сред пешеходците.
Дълго време се набиваше в главите на пешеходците, че са царе на пътя и изскачаха на пешеходните пътеки без да се оглеждат. Дори и в правилника е написано, че пешеходеца трябва да се огледа преди да пресече. Заради малоумието на такива пешеходци подхранвано от разни организации и техните капмпании и с активното участие на журналисти като вас, се стигна до тази нова крайност. След промените дори и когато съвестен пешеходец бъде премазан на пешеходна пътеки, всеки безмозъчен шофьор с пари и контакти ще може да се измъкне невинен.
Колко по-добре би било ако още преди години с всичките тези кампании се казваше на пешеходците - оглеждайте се, преценяйте обстоятелствата, не скачайте под гумите на колите дори да сте на зебра.
4.
До №1 и №2
03.10.2016 16:27:44
15
44
Ако вместо с 40 км/ч, намалите преди пътеката до 10 км/ч, то няма да ви се струва, че изкачат внезапно - пробвайте!
3.
...
03.10.2016 16:25:37
9
29
Всичко опира до чипа! А тук нещата са неспасяеми! И по 10 статии да излизат на ден по тази тема - НИЩО! Трябва да се правят пешеходните пътеки така, че автомобилите да нямат възможност да минават през тях със скорост по-голяма от 5 км/ч!!!
2.
Селянина с колелото
03.10.2016 16:24:30
24
45
Не може в последния момент да скачат като кози на пешеходните пътеки и нарочно да гледат в другата посока! Възпитание!
1.
koko
03.10.2016 16:23:36
29
50
То хубаво пресичат,ама и малко да се съобразяват и с автомобилите.Не може ти да си на 1метър от пътеката и караш да речем 40км. и някой лапнал телефона и без да се огледа тръгва да пресича,ко става тогава? Мачкаш, нямаш време за реакция и после си виновен, що? Щот балъка се мисли за безсмъртен на пътеката, да ама не.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията Остават четири партии, не са включени нови субекти след отцепването на "Зелено движение" и СЕК Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Малцина помнят участието й в риалити формат преди 15 години Отровна гъсеница вкара в болница бременна жена Отровна гъсеница вкара в болница бременна жена Созопол очаква 15 % ръст на туристите през лятото, много хотели отварят още за Великден Созопол очаква 15 % ръст на туристите през лятото, много хотели отварят още за Великден Към средата на май кметът ще организира среща с бизнеса и всички ангажирани със сезона институции Ето кои държавни шефове вземат по 1400 лева на работен ден Ето кои държавни шефове вземат по 1400 лева на работен ден В много предприятия ограничението от 18 минимални заплати за шефовете отпадна миналата година Затворник осъди държавата за 16 лева Затворник осъди държавата за 16 лева Пандизчията поискал общо 20 бона обезщетение за теснотия и дървеници Преди 5 години те убиха и разфасоваха богато семейство, но още не са осъдени Преди 5 години те убиха и разфасоваха богато семейство, но още не са осъдени Тревожна секс статистика сред мъжете ни: Един от десет не вдига самолета Тревожна секс статистика сред мъжете ни: Един от десет не вдига самолета При младите тя може да е в резултат на психологически проблем Глория катастрофира, автобус се вряза в белия й Мерцедес (СНИМКИ) Глория катастрофира, автобус се вряза в белия й Мерцедес (СНИМКИ) Няма ранени, има само материални щети Има ли съкращения на работници заради навлизането на изкуствения интелект у нас Има ли съкращения на работници заради навлизането на изкуствения интелект у нас Той е сравнително скъпа инвестиция – по голямата част от бизнеса все още се ориентира как да го приложи в своята работа, за да повиши продуктивността
Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори