×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Спомени за пожарите, унищожили Ахтопол в началото на 20 век


Спомени за пожарите, унищожили Ахтопол в началото на 20 век
Единствено къщите откъм морето остават запазени, защото са в посока, обратна на тази на вятъра
23 Септември 2016, Петък, 00:16 ч.
Източник: tsarevo.info

В утрото на следващия ден над руините стърчат желязната камбанария на църквата, напълно запазеното училище и няколко къщи в източната и южната част на града


През 1913 г. изселените от родните си места и разорени тракийци населяват Ахтопол. Войната и съпътстващите я събития поднасят на изселниците още по-големи беди. Само градът не променя своя облик. Ахтопол остава най- красивият град по южното Българско Черноморие и едно от най-известните и оживени пристанища от древността до 1918 год. Агатополис /благоденствуващ град/ – така го наричали посещаващите го мореплаватели до фаталната 1918 г.

Намерили подслон в чуждия за тях град, 1450 тракийци са подложени на нови изпитания от българските властници. Лишени от средства за препитание, земя и работен добитък, с които са преживявали, сега са принудени да работят като аргати на двамата земевладелци Сариоглу и Василаки ефенди, запазили земите си и в българско владение.

Представителят на властта капитан Серафимов се отнася към заселниците с пренебрежение, даже с неприязън. Несъвършените регистрационни списъци му дават възможност да подбира и изпраща на фронта млади мъже, които и колкото той определи. Вместо 30 млади мъже изпраща над 60. Тридесет от тях загиват на бойното поле. Прави неправомерни реквизиции и не предприема нищо за опазване на населението от грабежите и изнасилването на млади жени от останалите в града гърци.

Хората негодуват. Комендантът Серафимов и кметът Бабаков нехаят. Арестуват изявените негодуващи и заплашват с изселване от града. В края на войната преди подписването на капитулацията на България от фронта се завръщат няколко войника, между които са Димо Вълчев, Янко Костов и Анести Хамалов. Серафимов ги обявява за дезертьори и прави опит да ги арестува.
Войниците се укриват по кошари в гората. И започва диалог със закани за разстрел от едната и другата страна. Не се достига до кръвопролитие. След капитулацията войниците са привикани да се явят по частите си и конфликтът е приключен.

Серафимов запазва своя пост и неприязненото му отношение към тракийците нараства още повече, когато те правят жалба в окръга срещу него.

В началото на октомври изчезва Сариоглу. Предполага се, че е избягал. Комендантът веднага слага ръка на имуществото му, заделя и изпраща най-добрите животни в чифлика си край Сливен.
Комисията, която трябва да обследва деянията на Серафимов, е насрочена да пристигне на 20 октомври.

Дали случилото се на 18 октомври не е резултат на предстоящото разследване и досега няма обяснение.

През целия ден на 18 октомври духа силен източен вятър. Привечер минаващи край общината забелязват, че вътре нещо гори. Опитват се да отворят вратата, но тя се оказва заключена. Потърсват кмета и коменданта по домовете им, но не ги намират. И докато обикалят и съобщават за случилото се, огънят обхваща сградата и отвън. Силният вятър поема пламъците и ги разнася над покривите на гъсто застроените къщи. Тревожно бие камбаната. Народът се опитва с каквото може да ограничи пожара. Мокри черги увисват по балконите и прозорците на съседните къщи. Напразни опити! Огънят се разпростира в дълбочина по посока на вятъра. Гори долният квартал. Населението оставя пожароспасителната дейност и се захваща да изнася каквото може от незасегнатите сгради. Храна, завивки и дрехи се струпват на безопасно място извън града.

Горният квартал, ограничен от крепостната стена, все още остава незасегнат. И когато огънят се е изнесъл, далече в дълбочина и горят последните къщи на квартала, изведнъж изненадващо за всички пламва къщата на Сариоглу. Новото огнище на пожара започва от най-горния етаж на красивата сграда. Пламъците, поети от вятъра, бързо се разнасят от къща на къща и за два часа изгаря и този квартал.

В утрото на следващия ден остават да стърчат над руините желязната камбанария на църквата „Успение Богородично“, напълно запазеното училище и по няколко къщи в източната и южната част на града.

Потърпевшите отчаяно гледат руините от тлеещите си домове и се питат „Сега накъде?“. Отърсили се от преживяното, хората се оглеждат и никъде не виждат кмета и коменданта. Оформя се становище, че виновници за пожара са те. Правят се предположения, че в стремежа си да унищожат уличаващи ги документи са ги подпалили, не са могли да овладеят огъня и затова пожарът започва от общината. Загадка и досега остава кой е подпалил къщата на Сариоглу и унищожил и горния квартал.

На другия ден след пожара десетки семейства напускат града и тръгва да търсят подслон и храна по други селища в окръга. Останалите се настаняват по осем- десет човека в една стая в запазените къщи, училището, параклисите „Света Марина“, „Възнесение Господне“ и манастира „Свети Яни“.

Както е посочено в разказа за големия пожар, в Южната и източната част на града остават запазени по десетина къщи. До 1945 г. къщите в източната част една по една се разрушават. Остава само къщата, в която живее семейство Николиеви. Къщите в южния край са запазени и дават подслон на петнадесет семейства.

В края на м. юни 1945 г. жената на Дико Хъша пренася огън от съседите с парче счупена керемида. Спъва се и въглените се разпиляват. В съседния двор е сеновалът на общината. Един въглен попада в сеното. Жената не го забелязва, прибира останалите въглени и се качва в стаята си на горния етаж. Въгленът, попаднал в сеното, бавно се разпалва. Никой не вижда началото на пожара. Жителите на града са по лозята и нивите.

Когато димът навлиза в стаята и Диковица усеща мириса на изгоряло, тя излиза извън къщата и крещи: "Пожар, пожар!"

Пламъците обхващат напечените от слънцето дъски и къщата гори като огромен факел. Силният източен вятър прехвърля огъня върху съседните къщи. Да се гаси е невъзможно. Живеещите в тях едва успяват да изнесат част от покъщнината си.

Силен детски плач привлича вниманието на насъбралите се хора. Детето сочи горящия покрив на ниска дъсчена постройка и плаче: "Гошо е вътре, спи!" (Гошо в случая е най-малкото дете на овчаря Полимен Михайлов. Майката и бащата са по къра и детето е оставено под грижите на по-голямото си сестриче)

Един мъж залива дрехите си с вода от кофата до него и с мокра кърпа на устата и носа се втурва вътре, рискувайки всеки момент покривът да се срути върху него. В малката, изградена с тухли стаичка, вътре в големия хангар намира детето, полузадушено от дима, и с последни сили го изнася навън. Детето бързо се съвзема, но спасителя му пада изнемощял на земята. Всички го гледат и не знаят какво до правят с него. Пристигналият навреме д-р Савин му дава първа помощ. Отнасят го в най-близката къща без никой да знае кой е той. По облеклото се разбира, че е войник от пристигналия в залива военен кораб.

Пламъците се прехвърлят от къща на къща и до вечерта остават само тлеещи камъни, Лишени от дом са семейството Сербезови, Лалови, Полименови, съседите им Ст. Барбов и Панайот Ников. Къщите откъм морето са запазени благодарение на това, че са в посока, обратна на посоката на вятъра. След пет години и те са разрушени, за да се прокара трасето на теснолинейката.

В категории: Ретро Флагман


1
Коментара
Скъпите костюми възбуждат жените
Скъпите костюми възбуждат жените 24/02/2020, Понеделник 21:40 0
1
Коментара по темата
1.
Грък
23.09.2016 13:21:29
0
2
И да помните, че гърците са виновни, а не циганите-бежанци от Македония и потурнаците слезли от айтоския Балкан.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ели Чулина: Всява се масова паника заради заразата в Италия Ели Чулина: Всява се масова паника заради заразата в Италия

Няма достатъчно информация от властите за коронавируса, каза българката, която живее във Ферара

Логопедка със съмнения за коронавирус в Инфекциозната клиника в Пловдив Логопедка със съмнения за коронавирус в Инфекциозната клиника в Пловдив

Тя сама поискала да бъде изолирана в болницата, страхувала се да не зарази някого

Ще отиде ли на топло за 17 години Атанас от Карнобат, който се вряза в сватбено тържество и прегази братовчедка си Ще отиде ли на топло за 17 години Атанас от Карнобат, който се вряза в сватбено тържество и прегази братовчедка си

32-годишният Атанас Динков шофирал с 2,88 промила алкохол, когато е размазал с Мерцедеса си първата си братовчедка Мария

Обявиха конкурса за директор на новия отдел „Туризъм“ към Община Бургас Обявиха конкурса за директор на новия отдел „Туризъм“ към Община Бургас

Конкурсът за директор е обявен на 18 февруари и по него може да се кандидатства до 4 март

5 неща, които всеки трябва да знае за секса 5 неща, които всеки трябва да знае за секса

Вижте ги

Скъпите костюми възбуждат жените Скъпите костюми възбуждат жените Как да върнете любовта във връзката Как да върнете любовта във връзката

Повече романтика в спалнята

Неравенството в Бургаска област расте, заплатите в 5 от 13-те общини спадат Неравенството в Бургаска област расте, заплатите в 5 от 13-те общини спадат

В Камено взимат два пъти по-големи възнаграждения в сравнение с Царево

Дребни детайли, които могат да развалят удоволствието ви Дребни детайли, които могат да развалят удоволствието ви

Когато става дума за секс, много хора се страхуват да признаят желанията и мислите си пред своя партньор

Синът на Венета Райкова празнува РД с... Рачков и Маги Халваджиян Синът на Венета Райкова празнува РД с... Рачков и Маги Халваджиян

Гордата майка сама се похвали със снимка от рождения ден на сина си в скъпарски столичен ресторант, на която се вижда, че момчето е било с далеч по-възрастните от него тв звезди.

Световната здравна организация: Пикът на коронавируса отминава в Китай, но не и в Италия Световната здравна организация: Пикът на коронавируса отминава в Китай, но не и в Италия

Разпространението на новия коронавирус в Италия може да има негативно отражение върху икономиката, но все още е рано за прогнози
 

Huawei представи своя нов сгъваем смартфон Mate Xs Huawei представи своя нов сгъваем смартфон Mate Xs

Устройството ще се продава в Европа за 2499 евро

По стъпките на Китай: Две области в Италия напът да обявят тотална карантина заради коронавируса По стъпките на Китай: Две области в Италия напът да обявят тотална карантина заради коронавируса

От 3 потвърдени случая на зараза в петък, днес числото набъбна до над 200, смъртните случаи са вече 5 

Кола връхлетя върху карнавално шествие в Германия Кола връхлетя върху карнавално шествие в Германия

Има пострадали, сред тях и деца

Джендъри масово печелят състезания за жени, окупираха титлите в 12 дисциплини Джендъри масово печелят състезания за жени, окупираха титлите в 12 дисциплини

Три ученички се осмелиха да възстанат срещу тази извратена идеология на болни мозъци

Златото литна нагоре заради коронавируса Златото литна нагоре заради коронавируса

Стойността се изкачи с повече от 2 процента до нива

Над 60% от американците уверени, че Доналд Тръмп ще бъде преизбран Над 60% от американците уверени, че Доналд Тръмп ще бъде преизбран

Името на съперника му на изборите ще бъде определено през юли

Онлайн платформите за пазаруване са пълни с небезопасни и незаконни стоки Онлайн платформите за пазаруване са пълни с небезопасни и незаконни стоки

Масово не се спазват изискванията на ЕС за търговия с играчки, козметика и електроника

Мона Лиза от кубчета Рубик беше продадена за над 500 хиляди долара Мона Лиза от кубчета Рубик беше продадена за над 500 хиляди долара

Авторът на картината е популярен с името Инвейдър

Изкуствен интелект създаде антибиотик Изкуствен интелект създаде антибиотик

Машината трябвало да разучи над 2500 съществуващи лекарства

Иван Костов, бивш премиер Иван Костов, бивш премиер Стив Ханке е с наранено его, защото не е "баща на валутния борд" Виц на деня Виц на деня Футболист се прибира от мача в къщи и се хвали на жена си:
- Днес вкарах 2 гола.
- И как свърши мачът?
- 1:1...
Виц на деня Виц на деня Млада учителка в ромско училище пита класа:
- И според вас, деца, за какво живеем?
Мълчание...
- Айде, кажи ти, Асанчо...
- Да видим к'во ша стане, како.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нивото ми на самочувствие: Майка ми, разбира се, не е Дева Мария, но също е родила нещо божествено!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори