×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Защо Борисов не може да излъчи кандидат за президент


Защо Борисов не може да излъчи кандидат за президент
Става все по-вероятно лидерът на ГЕРБ да се самономинира, след като снощи Томислав Дончев и Димитър Николов не са били убедени в каузата
22 Септември 2016, Четвъртък, 10:49 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов

ГЕРБ има сериозен проблем да изкара силни политици в конкурентна среда


45 дни преди изборите най-голямата партия у нас не може да излъчи кандидат-президентска двойка. От ГЕРБ съобщиха в края на август, че Изпълнителната комисия е решила да обяви номинациите на 2 октомври. От ръководството на партията дори уверяваха, че знаят кои са кандидатите им, но ще ги пазят в тайна с различни аргументи – за да няма атаки, за да работи правителството спокойно и т.п.

За политическите наблюдатели и журналисти обаче става все по-ясно, че това не е така. Дори и от ГЕРБ вече спряха да уверяват, че имат номинация за президент, защото това вече би звучало комично.

За разлика от нормалните партии, в ГЕРБ решенията по ключови въпроси не се вземат колективно и с предложения отдолу, а само и единствено според уклона на лидера Бойко Борисов, който все повече започва да прилича на истински диктатор. Особено на фона на страхопочитанието и явното подмазване, което му демонстрират почти всички рейтингови медии (начело с тези, свързани със задкулисието), политически опоненти, а и съдебни фактори, начело с главния прокурор Сотир Цацаров.

Шансовете ГЕРБ за първи път да загуби избори този път обаче са големи. Това признават неофициално и депутати от самата парламентарна група. Изборните резултати на партията макар и бавно падат от година на година. На парламентарния вот през 2014 г. например ГЕРБ получи малко над 1 млн. гласа. На местните избори година по-късно вотът е паднал на около 800 000, коментира пред „Флагман“ представител на формацията. Причината за разгрома над БСП тогава беше слабостта на червените, а не силата на ГЕРБ. 

Сега обаче ситуацията се променя и Борисов осъзнава това
. Балотажът на президентските избори е неизбежен, казват всички анализатори. Защото вероятността избирателната активност да е над 50 процента и същевременно мнимият кандидат на ГЕРБ да получи също над половината гласове на първи тур клони към нулата.

От друга страна съживлението вляво, след като Корнелия Нинова оглави партията през пролетта, е видимо. Освен че тя се държи много повече като истински опозиционер в сравнение с предшественика си Михаил Миков, Нинова демонстрира способностти да води битки на политическата сцена. Номинацията на генерал Румен Радев за президент е нестандартен ход, който е вкарал в шах самия Бойко Борисов. Лидерът на ГЕРБ е силно респектиран и дори уплашен от него, въпреки че Радев не притежава особено силни качества, твърдят наблюдатели.

Проблемът е, че в ГЕРБ са твърдо решени да издигнат партиец, който обаче трудно ще получи периферен вот. Докато при Румен Радев това е много вероятно.

Корнелия Нинова успя да нанесе тежко кроше и на изключителен политически играч – Георги Първанов, което е на път да го изкара завинаги от политическия ринг. Коварният отказ да направи коалиция с АБВ, след като уж с БСП се бяха разбрали и обединили около кандидатурата на Румен Радев, засега изглежда като стратегически ход на Нинова. Последвалата пожарна номинация на Ивайло Калфин за президент от АБВ (и няколко малки формации) изглежда по-скоро като акт на отчаяние. Ако резултатът на изборите е много слаб, това ще означава край на партийните амбиции на Първанов за лидерство, и нов монопол на БСП в лявото политическо пространство.

Медии атакуваха „хибридно“ ГЕРБ с нашенска версия на „болната Хилари Клинтън“ по отношение фаворита на ГЕРБ Йорданка Фандъкова, за да я изкарат негодна за президент. Грозно, но е факт. Кметицата на София буквално би била жертвана за каузата, защото здравето й действително не е завидно.

Освен това тя не става за държавен глава, признава депутат от партията й, според който Бойко Борисов няма полезен ход, освен да се кандидатира сам. В противен случай изборите щели да бъдат загубени.

„ГЕРБ е подчертано клиентелистка партия“, каза наскоро пред „Флагман“ политологът Александър Маринов. Което изглежда много вярно.

Формацията, особено в провинцията, е движена основно от интереси и е пълна с негодни хора с някакъв бизнес, очакващи основно да бъдат протектирани от властта. Става въпрос за  лица без политически капацитет, а и без такива амбиции. Кадровата банка на ГЕРБ е отчайваща, което се вижда и от представителството им в парламента.

Един от малкото хора с политическа визия и интелект, жертвал се да служи на простия (по собственото му признание) Бойко Борисов, е Томислав Дончев. Преди няколко месеца лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов тества името му за президент, но бързо се оказа, че самият Дончев не е съгласен и не е чак такъв партиен воин. През последните дни покрай кадровата криза името му обаче отново изплува. „Той ще е“, каза пред „Флагман“ депутат, но не от партията на Борисов. Затова са били и преговорите с него до късна доба в щаба на ГЕРБ.

Кметът на Бургас Димитър Николов също е на дневен ред. Това твърдят основно депутати, свързани с областта, които смятат, че с три кметски мандата той е стигнал тавана си на местно ниво.
С неговата кандидатура проблемите обаче са два. Първо, Николов не иска да става президент, което той е показвал категорично на няколко пъти. И второ, социологически проучвания, поръчани от ГЕРБ, са показали, че кметът на Бургас е неразпознаваем в национален план. Скоростна кампания в рамките на месец трудно може да поправи това. Днес Николов излетя на 4-дневно посещение в побратимения на Бургас руски град Краснодар и ще се прибере едва в понеделник. Той обаче е бил снощи на заседанието, в което са обсъждани вариантите за кандидат-президентска двойка.
На един етап като спасителен вариант е била Цецка Цачева, но пък тя счупи капачката на лявото си коляно онзи ден и сега е с две патерици у дома, което директно я дисквалифицира.

Представители на ГЕРБ твърдят, че и Бойко Борисов не знае кой ще е кандидатът му за президент и дори, че това можело да стане ясно на 2 октомври сутринта – малко преди номинацията да бъде обявена в 11 ч. в зала 6 на НДК.

Вероятността Борисов да се самопредложи става все по-голяма. За това вече намекват и  изявени политици, а лидерът на новата партия ДОСТ Лютви Местан директно го призова с обещание да го подкрепи.

Премиерът държи висок рейтинг и е много възможно да спечели изборите, сочат анализаторите. А ако Бойко Борисов стане президент, това означава според Конституцията да подаде оставка като председател на партията си. Което от своя страна вещае сериозно разместване на политическите пластове. Възможен е и бърз разпад на клиентелистката и лидерска партия ГЕРБ.

В категории: Политика


25
Коментара по темата
25.
Петър
25.09.2016 08:07:02
0
0
Защото на тези избори ще се види края на ГЕРБ, както се видя края и на НДСВ, от където се пръкна!
24.
БСД
24.09.2016 11:30:49
1
0
Баце -Цв.Цв ; Цв.-Цв.-Баце......и т.н. подобие на руската двойка. Нали сме братушки....
23.
Дернев
23.09.2016 17:37:43
2
2
Разпад на ГЕРБ няма да има. Даже с ББ като кандидат за президент, ще запазят партията за употреба в бъдеще. Тя ще бъде поета от Д. Николов, който ще смени ББ като МП в следващото коалиционно правителство. А вече от бургазлии зависи дали ще приемат Ж. Табаков да смени ДНиколов. Едно е ясно, че той здраво се готви. По-точво, го готвят.
22.
Гербер
23.09.2016 11:38:54
0
9
От под-председателя на ГЕРБ знам, че Борисоф ще издигне кмета на Симитли за Президент от ГЕРБ.
21.
Отг
23.09.2016 00:09:00
1
2
Защото требе да е държавен ГЛАВА а не солТА6AK
20.
Хуити
22.09.2016 23:32:12
4
3
Да ви е..а майката тъпи флагман и а на Лисицов и Касабова в уста...... да го ду... тъпанари.
19.
Цвъ Цвъ
22.09.2016 23:02:19
4
9
Бойко е мазна халка
18.
ViP
22.09.2016 22:18:04
4
8
Една новина от Шуменския съд за срещи на премиера Борисов с гангстера Сретан Йосич и босове от СИК, които обсъждали как да го назначат в МВР, беше премълчана от българските медии. Подсъдим по делото “Килърите”, който е бил шофьор и охрана на гангстера Милчо Бонев-Бай Миле, казва още пред съда, че Борисов по онова време отговарял за канал за наркотици, че като шеф на фирма “Ипон” издал разрешителните на охраната на бай Миле и др.
17.
Митко Момата
22.09.2016 21:56:38
2
9
Кмета на Симитли е най подходящ за Президент на България.
16.
до 13
22.09.2016 21:01:52
3
0
Отдавна съм го бил.
Чакай още- да сложат визи пак.
15.
Млад бургазлия
22.09.2016 20:22:49
17
8
Димитър Николов ще стане президент с процент малко над 86..
14.
Гайда
22.09.2016 20:20:30
3
8
Лош човешки материал, кандидатирайте Луков.
13.
онзи
22.09.2016 19:05:33
8
24
Аз пък ще си бия камшика и от "най-добрият град за живеене" и от най-шибаната държава за живеене...който все още има възможност да се спасява, чакат ви тъпи гербери, гладни мангали и мигранти фанатици.
12.
кой
22.09.2016 18:46:08
10
30
Този път Боко ще изгуби. Да си готви оставката
,както обеща.Аз ще подкрепя Р Радев.
11.
Митко
22.09.2016 18:40:28
10
37
Толкова ги намразих гербаджиите, че ще преглътна оная червена пача Йотова и ще гласувам за Радев.
10.
!!!
22.09.2016 18:03:10
10
39
ГЕРБ се разпада!Изгониха си свестните хора,за да се настанят подлизурковци и послушковци . Настаниха се в партията хора без образование и капацитет да управляват,само да използват властта за собствена облага.Нямат кадри и това е естествения ход на събитията.
9.
,fyjn
22.09.2016 17:44:08
9
5
Изобщо не ми пука
8.
Ким Чен Николов
22.09.2016 17:18:51
8
1
Аз ще съм и ако някой не слуша, ще го рзстрелвам със зенитка...
7.
М да...
22.09.2016 17:04:32
9
39
Лъсна истината за "големите" възможности на ГЕРБ! И на резервната скамейка е празно! Ресурсът се оказа нулев! Освен пътища със съмнително качество и чужди пари, нищо друго не е направено. Няма производство,което да носи приходи! Разруха и хаос като никога до сега, потулване на проблемите, имитация на някаква активност и много нарцисизъм! Няма полза от това!
6.
тоз пък номер 4
22.09.2016 16:45:32
16
15
При Жан Виденов как изглеждаше България???
5.
e
22.09.2016 16:40:45
5
22
"За разлика от нормалните партии" Кои партии в България са нормални? Има ли такива??
4.
Ggg
22.09.2016 16:16:19
19
38
Този път боко народа ще те накаже,запомни го !!!!!
Стига сте усвоявали европари,че после няма кой да ги връща,а и то само това да беше...
България никога не е изглеждала така !!!
3.
До 1
22.09.2016 16:13:51
17
29
На майка ти....
Тъп гербер,възирай...
2.
ViP
22.09.2016 16:12:50
11
27
Посланик Джон Байърли
В дипломатически доклад с най-висок гриф на секретност (SECRET//NOFORN), писан през 2006 година и изтекъл в Wikileaks[58], бившият американски посланик в България Джон Байърли пише за Бойко Борисов, че „обвинения в миналото свързват Борисов със скандали с източване на гориво, с нелегални сделки в комбинация с Лукойл и със сериозна контрабанда на метаамфетамини“. Посланикът уточнява, че информация от SIMO е в потвърждение на тези обвинения. Абревиатурата SIMO е разшифрована година по-късно от берлинския ежедневник „Tageszeitung“ [59]като кодово наименование на ЦРУ. Байърли пише още, че „Борисов е използвал поста си, като глава на българските правоохранителни органи, за да прикрие криминалните си деяния, а жената, с която съжителства, Цветелина Бориславова, управлява голяма банка, която е била обвинявана в пране на пари за престъпни организации, както и в участие в незаконните транзакции на самия Борисов.“При публикацията на тази грама Бойко Борисов отхвърли обвиненията с твърдението, че те идват от „жълтата преса“.
1.
1
22.09.2016 16:11:01
40
16
Бойко за 11 ЕдинаДесети път бие!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас 6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас Ето кои са те  5 отблъскващи грешки по време на целувка 5 отблъскващи грешки по време на целувка Обърнете най-голямо внимание на лошия дъх Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Медици масово отказват да й поставя повече филъри в устните заради опасността от некроза Най-големите скандалджии в зодиака Най-големите скандалджии в зодиака Скандалите и свадите с тези зодии са вързани в кърпа Рецепта за агнешко с кисело мляко Рецепта за агнешко с кисело мляко Един от шедьоврите на българската кухня Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) От близко заведение са съдействали, за да бъде върната акулата обратно в морето Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Тревожността е бич на нашето време и психолозите обръщат все повече внимание на преодоляването ѝ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ 37-годишният бургазлия бе спипан с дрогата миналото лято до блок 13 в комплекса Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Цънцарова вече не се справя добре със задачите си  Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Екатерина отглежда дъщеря си след загубата на татко й - ливанеца Абдул Гани. Той бил банкер и тъкмо на него двете жени дължат охолния си живот
Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Разкриха какво ще включва менюто им Бунт в "Икеа" и "Метро" Бунт в "Икеа" и "Метро" Германският синдикат "Ферди" (verdi) започна общонационална стачка в секторите на търговията на дребно и едро в Германия Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Тя отишла на консултация при гинеколог, който след обстоен преглед ѝ казал, че биологично те не може да се нарича жена Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Египтянинът изкара седем сезона в Ливърпул и за това време успя да спечели Шампионската лига, Световното клубно първенство, ФА Къп, Суперкупите на Европа и Англия, две Купи на лигата, както и Висшата лига Американските войски се изтеглят от Африка Американските войски се изтеглят от Африка Нигер заменя западните сили в страната с руски Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Европейската централна банка ще намали лихвените проценти през юни Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Виетнамката често пропускала обяда или вечерята и ги заменяла с любимата си сладка напитка Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Мрежата от около 300 души е работила с 20-процентна комисиона и е прехвърляла бебета от интензивните отделения на държавни към частни болници
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори