×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Командир на „Хизбула” е убит при израелско нападение с дрон в Ливан
  • Хванаха товарен автомобил в Свищов, издирван от властите в Белгия
  • Днес е Световен ден за борба с хипертонията
  • Плевен отбелязва градския си празник днес, 15 май
  • Държавният департамент на САЩ придвижи помощ от 1 млрд. долара за Израел към Конгреса
  • Регистрираха поредното мощно слънчево изригване, очакват ни силни магнитни бури
  • Жълт код за обилни валежи е обявен в областите Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Пловдив, област София и София-град
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

ГЕРБ и БСП отиват на балотаж, националистите са с голям шанс за третото място


ГЕРБ и БСП отиват на балотаж, националистите са с голям шанс за третото място
Александър Маринов очаква висока избирателна активност
06 Септември 2016, Вторник, 13:36 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов

„Тази кампания ще бъде небивало кратка, но и небивало ожесточена и оспорвана“, казва анализаторът



Доц. Александър Маринов е на 59 години, преподавател в Софийския университет по политически науки. Потърсихме го за коментар на странната предизборна ситуация, както и за прогноза – какво ще се случи на президентския вот наесен.

- Доц. Маринов, има ли нещо, което Ви прави по-специално впечатление преди тези президентски избори?
- Няколко неща определено ги отличават от всички избори досега. Първо, твърде късното издигане на кандидати, очевидно породено от проблемите на всички партии да намерят подходяща фигура. Второ, най-голямата партия, която се смята за фаворит, не само още не е издигнала, а практически ще издигне кандидат почти едновременно с неговата регистрация, което е без прецедент и в България, а и въобще във всички нормални демократични държави. Трето, липсата на сериозна дискусия, която макар да не е пряко свързана с избора на президент (тъй като неговите правомощия все пак не са много големи), но предвид опита и проблемите, които сме имали от досегашните мандати, особено последния, и новата обстановка в света и региона. Очевидно беше необходима една дискусия относно външната политика, политиката за сигурност на страната... Както и относно понятия, които се използват като подразбиращи се, но съвсем не са такива, като т. нар. евроатлантически ценности или нещо, което много напомня за едно време – т. нар.  евроатлантически път на развитие. От това обществото не печели, партиите също не печелят. Може да се направи изводът, че тази кампания ще бъде небивало кратка, но и небивало ожесточена и оспорвана.

- Очаквате ли балотаж на тези избори?
- Сто процента - независимо от това кои са кандидатите.

- Защо мислите така?
- Просто няма сила, която да събере 50 процента от първи тур.

- ГЕРБ нямат ли шанс да спечелят от раз?
- Не, никакъв шанс. Особено като се има предвид, че досега никой не е обявил, че ще ги подкрепи. Самостоятелно те нямат възможност, освен ако не се получи някаква безпрецедентно невероятна ниска активност, което не виждам как ще се случи. Според мен активността няма да бъде ниска.

- Вероятно смятате така и за заради референдума?
- Това също, въпреки че много интересен въпрос, който е подценен, е – какво ще бъде взаимното влияние между референдума и президентските избори.

- А защо мислите, че активността ще е висока, ако изключим влиянието на референдума?
- Поради поне две причини. Първо, българското обшество е силно разтревожено от това, което се случва в света и около България. Мигрантският проблем очевидно ще се засилва и то не в краткосрочен хоризонт. Това кара много хора да бъдат тревожни, със засилено внимание по въпроса накъде водят държавата. А президентът независимо от по-ограничените му правомощия все пак е държавен глава. Втората причина е, че колкото и да се приказват различни неща, развитието на страната не върви добре. Има редица вътрешни проблеми и въпреки че те отново не са пряко свързани с президентските избори, това ще се отрази на активността. Бих добавил и че вече се вижда, че ГЕРБ използва тактиката и инструментариума на страха, на плашенето с различни беди. Бойко Борисов плаши своите хора вътре, че ако изгубят изборите, ще трябва да отидат на предсрочни парламентарни избори, което означава, че за мнозина от тези хора – тъй като ГЕРБ е една подчертано клиентелистка партия - не се знае каква ще бъде тяхната жизнена и материална перспектива. Той плаши и обществото с това, че всички беди могат да ни се стоварят. Всъщност една част от тези беди са съвсем реални и възможни. Проблемът е, че управлението на държавата не прави нищо съществено да ги осуети. Така че създава се една съвкупност от нагласи, които ще работят за повишаване, а не за понижаване на активността.

- Как оценявате шансовете на Румен Радев, след като коалицията между БСП и АБВ се развали?
- Продължавам да смятам, че той има много високи шансове да отиде на балотаж. А там вече зависи кой ще бъде кандидатът на ГЕРБ, защото това ще бъде балотажът – между кандидата на ГЕРБ и ген. Радев. Аз съм казвал и преди, че ген. Радев има много добри шансове. Неразбориите в левицата малко ги намалиха, но не фатално, тъй като все пак АБВ няма тези ресурси и електорални възможности, за да натежи сериозно на кантара на изборите. Тези неразбории в левицата засягат по-скоро бъдещото им сътрудничество след президентските избори.

- Някои дават голям шанс на националистите - казват, че могат да стигнат дори до балотаж.
- Аз не смятам, че националистите могат да се преборят до балотаж. Както и да сумираме техните поотделно взети дялове, те не могат да достигнат БСП, дори и БСП да е сама. И в този смисъл аз съм изключително учуден от някои изследвания, които дават на Красимир Каракачанов 40% одобрение. Аз разбирам какви са мотивите да се извади такова число - тъй като ГЕРБ, разбира се, има много по-голяма изгода да се изправи срещу кандидат на националистите, отколкото срещу кандидат на БСП. Но продължавам да смятам, че това е невъзможно. Никога не сме установявали такива данни за Каракачанов, а и за който и да било от средите на националистите. Те обаче имат пълен шанс да бъдат трети в надпреварата, което разбирате какво означава за традиционната десница в лицето на Реформаторския блок...

В категории: Политика


9
Коментара по темата
9.
bokluci
07.09.2016 01:23:45
0
12
Бойко боклук фалирахте ми бизнеса майка ви мръсна да умрете дано
8.
няма прошка вашта мама
06.09.2016 22:38:50
5
2
Щом таз дебела гадна твар, казва че националистите ще са на 3то място значи ГЕРБ, БСП и ДПС много ги е страх.
7.
българин
06.09.2016 21:37:27
0
14
Гербаджийте по-тъпа ТАКТИКА от тази "на КРИЕНИЦА на кандидата"

НЕ МОЖАХА ЛИ ДА ИЗМИСЛЯТ...???

Това ИМ ОТРЯЗА ГЛАВИТЕ И КРАКАТА !!!

Но така е казал НАРОДЪТ " Каквото си направиш сам - никой друг не може да ти го направи !"

Така, че да ИМ Е ЧЕСТИТО !!!

И да не забравят, че ГЛУПОСТТА не ХОДИ ПО ДЪРВЕТАТА !!!!
6.
hahaha
06.09.2016 21:34:21
1
2
a, i o6te ne6to, ako bsp ne stignat balotaj. kolegata 6te prestane li da se pravi na sociolog(o4evidno na hranilka v ruskoto posolstvo)?
5.
hahaha
06.09.2016 21:30:59
6
1
twa bsp otiva na balotaj go razpravqte ot blizo 5 6 godini. sme6nici. otivate na bokluka, ne na balotaj.
4.
Ha-ha-ha
06.09.2016 17:03:10
18
11
Балотажът ще е между Каракачанов и човечето на ГЕБР, което накрая ще загуби :)
3.
polux
06.09.2016 16:59:00
5
25
От мен да знаете ако Радев стигне балотаж - печели.От турците има 300 000гласа,а от Слави Трифонов поне още 100 000
2.
...
06.09.2016 16:18:06
5
25
Алооо,мишок....пак герберастия тук....
1.
FREE BULGARIA
06.09.2016 16:06:33
22
11
Tozi mai zabravi che BSP otivat na bokluka kato prestupnici.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Прогноза за лято 2024: Сезонът ще е по-добър от миналогодишния Прогноза за лято 2024: Сезонът ще е по-добър от миналогодишния Първите туристи у нас пристигнаха на 2 май и са от Великобритания Средната заплата нарасна, ето колко става Средната заплата нарасна, ето колко става В кои сектори увеличението е най-голямо и в кои най-малко Важен пост за кмета на Царево Важен пост за кмета на Царево Марин Киров е избран за представител на Регионалния съвет в Комитета по наблюдение на Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури Стана ясно бил ли е пиян Кристиян Енмекчиян по време на катастрофата Стана ясно бил ли е пиян Кристиян Енмекчиян по време на катастрофата Сметната палата поиска проверка на две министерства от АДФИ Сметната палата поиска проверка на две министерства от АДФИ Одитни доклади са изпратени по компетентност и на други органи за сведение или за предприемане на съответни действия Тя е на 52 и е първата българка в „Плейбой“, кърти с перфектна фигура Тя е на 52 и е първата българка в „Плейбой“, кърти с перфектна фигура Общата любимка на братя Аргирови буди завист у 20-годишните, с дъщеря ѝ са като близначки Близо 50 000 дружества и еднолични търговци от Бургаска област вече обявиха доходите си пред НАП Близо 50 000 дружества и еднолични търговци от Бургаска област вече обявиха доходите си пред НАП Повече от 46 000 граждани от региона подадоха годишните си декларации в срок до 30 април Каруца се вряза в камион на кръговото в Айтос, конят Виктор е тежко пострадал Каруца се вряза в камион на кръговото в Айтос, конят Виктор е тежко пострадал Сблъсъкът е само с материални щети, но състоянието на кончето е критично Нови цени на парното от 1 юли, но обосновани ли са? Нови цени на парното от 1 юли, но обосновани ли са? На места ще продължи да има постъпване Абитуриенти от ПМГ сведоха глава пред непрежалимата г-жа Тонка Михова - математика, запалил любовта им към числата (ОБНОВЕНА) Абитуриенти от ПМГ сведоха глава пред непрежалимата г-жа Тонка Михова - математика, запалил любовта им към числата (ОБНОВЕНА) В деня на изпращането дванайсетокласниците от Випуск 2024 отдадоха почит към учителката
Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Книгите, посветени на праисторията, показват множество илюстрации на групи ловци, въоръжени с копия, приближаващи бавно към плячката, или обкръжили капан Пожар унищожи 22 яхти Пожар унищожи 22 яхти Местни медии казаха, че някои собственици са скочили в морето, за да избягат Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО На кадрите се вижда как Мелъди Фелисиано Джонсън доближава кафемашината и изсипва вътре пликче с неясно съдържание Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите Целта е да се ограничи психическият тормоз в училищата Путин: Русия е готова за преговори за решаването на конфликта с Украйна Путин: Русия е готова за преговори за решаването на конфликта с Украйна Путин подкрепи плана на Китай за мирно уреждане на кризата в Украйна И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки Ще имат социални придобивки като право на пенсия, отпуск по майчинство и трудов договор Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Руски блогъри пък тръбят за масово бягство на украински войници от Волчанск, след като руснаците превзеха кметството  Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Битката не е само за Украйна, но и за свободния свят, коментира той Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада В последните години гей парадът събира над 300 000 участници
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня Млад тираджия слиза от камиона и пита стария:
- Защо като слизаш от кабината, риташ гумите на камиона?
- Да ми се отлепят топките.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, в депресия съм!
- Най-доброто лекарство е да се потопите в работата си!
- Ама докторе, аз карам лайнарка...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Безалкохолната бира е като сутиен на простора - най-хубавото го няма вътре.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори