×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

В Странджа се крие българският Стоунхендж


19 Септември 2016, Понеделник, 10:45 ч.
Източник: tourbg.net

Мистериозната Мишкова нива крие нечувани и невиждани досега руини

По листата на дърветата нетърпеливо кацаха големи капки дъжд. Земята дишаше и бързаше да поеме с големи глътки водата в недрата си. Гората мълчеше. Диви ягоди надничаха през листата си, а малки буболечки трескаво бързаха за някъде.В сърцевината на Странджа близо до турската граница властваха други закони – тези на природата. И ние се опитахме донякъде да станем част от тази картина, но преди да се насладим, трябваше да минем през първото препятствие – пътя.

Половината от маршрута е съвсем стандартен асфалтиран път. Малко след това обаче започва интересното. В Малко Търново ни предложиха два варианта за придвижване дотам – единият беше с високопроходим джип, другият със стара уазка. Естествено, че предпочетохме уазката, можехме ли да се лишим от това удоволствие? Тя предвидливо беше оборудвана с кожени дръжки и омекотен таван, ако случайно при някое минаване през дупка подскочим и си ударим главите в него. Пътят беше черен, трудно се разминаваха два автомобила.

В самия край на Малко Търново в Балкана се намира тракийската гробница в местността Мишкова нива. Някои наблюдателни пътешественици бързат да я накичат с титлата „Българският Стоунхендж“ и признанието с радост се приема от гида, който ни разказваше за това място.

Мишкова нива е гробница светилище. Тя е част от много по-мащабен археологически комплекс, който включва укрепена сграда, могилен некропол, античен водопровод, рудник и крепост. За съжаление разкопките са спрели поради липса на средства, но дори и това, което е разкрито, е впечатляващо.

Култовата сграда в местността Мишкова нива е била гробница на тракийски племенен вожд жрец и герой. Първоначално светилището е представлявало долмен с крепида, около който по-късно е доизградено и развито монументалното светилище мавзолей – място за отдаване на почит на митичния прародител херой, а също и храм на бог Аполон-Аулариок. Паметникът датира от V-III в. пр. Хр., а крайната датировка е до II-III в. сл. Хр.

Разкопките, които разкриват археологическия комплекс, се намират на такова разстояние една от друга, че задължително някой трябва да ви заведе до тях. Моят съвет е да ангажирате някой гид, който да ви съпроводи, за да успеете да „видите камъните“ от друг, исторически, ъгъл.

На връщане решихме да разгледаме и част от Малко Търново – малко китно градче. Докато чакахме уредничката на музея, си почивахме в близката градинка. От другата страна на малкия парк имаше съвсем обикновена сграда със съвсем необикновени гостенки. Местни жени се бяха събрали в читалището, за да споделят общата си страст към пеенето. От дългите ни разходки из Странджа вече останах с усещането, че всички странджанки се раждат с онзи дълбок и мощен глас, който сякаш им е даден от Бога. Имах чувството, че пеят за „Добро утро” и навсякъде, където им се прииска. Ей така, просто за настроение. И тук присъствахме на импровизиран концерт с отбрана публика, сякаш бяхме на първия ред, но изпълнителките дори и не подозираха за присъствието ни. Това беше още по-очарователно – всичко беше така неподправено и чисто, че ни се искаше да продължи поне още малко.

Този миг безвремие продължи десетина минути. След това отново се гмурнахме в миналото на Балкана. Димитрина Забирова ни разказа, че тази част на Странджа е осеяна с тракийски гробни съоръжения, които представляват големи каменни блокове и са прототип на гробниците.

Освен в местността Мишкова нива има още два такива комплекса. Некрополът в местността Пропада пази гробни съоръжения от различни епохи – куполна гробница от IV в. пр. Хр., гробове от плочи, гробница, градена от камъни и тухли, и гробници от римската епоха. Траките били изкусни рудари и скотовъди. Те вярвали в безсмъртието и били убедени, че духът преминава в отвъдното на това свещено място.

Запазено е и тракийското светилище в местността Камъка. В скалата има изпъкнали и вдлъбнати кръгове и басейнчета с кръгла форма. На това орфическо светилище траките са почитали Сина-Слънце на Великата богиня-майка-Космос. В западния край на комплекса има природен феномен с формата на гъба, на върха има басейнче, а в основата – провиралище за пречистване на греховете. Според поверието всеки, който успее да премине през скалния процеп, си гарантира щастие и здраве през цялата година.

Музеят в Малко Търново е разположен в цели 4 къщи, като три от тях са били чорбаджийски на фамилията Дяковци. Те били търговци на дървен материал, разполагали с дюкяни и много животни. В къщите са показани археологически и етнографски експозиции. Интересна е експозицията на втория етаж в едната от къщите, в която са подредени икони на местни майстори. Те изобразявали светците под влиянието на тревненски майстори, но все пак успели да втъкат и странджанска нишка. В иконите преобладава наситеното зелено и се изобразяват почитаните в този район светци. Св. Стилиян например бил на почит тук, той е покровител на малките деца и особено след войната местните се молели пред иконата му да се раждат повече момчета. Понеже районът е скотовъден, на почит е и св. Модест, който е изобразяван с животни около себе си.

Интересна особено за децата е една от къщите, в която е показано биоразнообразието на Странджа. С различни игри малчуганите могат да разучат флората и фауната, да чуят животните, да влязат в гората чрез специално оборудвана тъмна стаичка, в която се чуват звуци на птици и животни от гората и се вижда небето.

Нематериалното културно наследство на Странджа е експозирано в отделна зала. Магичните нестинари, белият кукер и пролетният обичай Филек са пресъздадени със снимков материал и различни носии.

На финала ще ви разкажа една от многото истории, които чух за това място, което успява да омагьоса хората. Преди време руски турист дошъл да разгледа местността Мишкова нива, но като слязъл от джипа, бил толкова запленен от планината, че решил да се събуе бос, за да усети енергията на земята. На прибиране от разходката бил толкова впечатлен, че обещал да се върне отново. И наистина го направил, но като горд собственик на къща в Странджа.



1
Коментара
1
Коментара по темата
1.
demokrat
19.09.2016 16:48:00
2
3
Светилището ще остане като част от символиката на малоазиатската култура след време, щом е дошло време да отстъпим културното си наследство Каквото се случи с Палмира това чака и Мишкова нива, а след време и Венеция и Рим
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори