×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Северният обход на Бургас или новото лице на града, което ще посреща потока от АМ"Тракия"


Северният обход на Бургас или новото лице на града, което ще посреща потока от АМ"Тракия"
Това е маршрутът на Северния обход на Бургас. Той ще започва от бензиностанция "Ромпетрол" и излиза край атлета на "Пума"
01 Септември 2016, Четвъртък, 10:14 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

 Край с хаотичното презастрояване и задъхването в самия град, четирилентовият участък се проектира н локални платна
Бургас ще има Северен обход, съобщи кметът Димитър Николов (ВИЖ ТУК). И това ще се случи много скоро. Проектът е одобрен от АПИ, започна отчуждаването на земеделските земи. Пробивът ще започва с детелина при стария жп прелез край бензиностанция „Ромпетрол“ и ще излиза с детелина край аутлета на „Пума“ - в посока летището. Новината не се състои само в облекчаване а трафика на Северното Черноморие, но може да реши и основни проблеми на градската среда.

Най-бързият ефект: извеждането на потока от автомобили към Несебър и Слънчев бряг. Сега всички коли от АМ „Тракия“ се струпват на кръговото до Метро и движението през летните месеци е кошмарно.

На второ място: обходът ще даде шанс за естественото разширение на Бургас в посока Ветрен. Това изтъкна и кметът Димитър Николов. Той подчерта, че екипът му е положил сериозни усилия, за да убеди Агенция „Пътна инфраструктура“(АПИ), че е нужно да има и локални платна, за да може териториите около новия пробив да се развият, а не да останат изолирани. 

Екстрите с локалните платна около пробива могат да се окажат много по-ценни от извеждането на транзитния трафик за Северното Черноморие.

Бургас отдавна отесня като територия за жилищно застрояване с приемлива локация. Строителите от години се оплакват, че няма свободни терени, а в същото време има търсене на нови имоти. Голяма част от новите жилищни кооперации се продават на зелено, а градът държи водещи позиции в страната на имотния пазар. Това е причината да започне засилено строителство на свободните парцели в крайните жилищни комплекси – ж.к.“Изгрев“ и ж.к.“Славейков“. Проблемът  ще се задълбочава и презастрояването е на път да се превърне в най-тежка язва за поколения напред.

Най-логично е разширението да бъде именно в териториите около тия 10 км в посока Ветрен. Северният обход дава уникален шанс на Бургас – да се проектира за десетилетия напред.

Досега никой от строителите нямаше смелост да вдига сгради в този район, поради липса на подходяща инфраструктура, обслужващи обекти и градски транспорт.

Заради това очакванията са Общината да заложи като приоритет развитието на тази зона. От думите на кмета Димитър Николов става ясно, че администрацията работи в тази посока, но се исква време и сериозно финансиране. Става въпрос не само за общинска политика, но и за държавна, защото за евентуално разширение на Бургас може да се говори едва, след като се реализира проектът за Северния обход. В най-добрият случай това ще се случи през 2018 година. А дъгата ще струва на държавата десетки милиони левове.

Припомняме, че през 2014 година Общинският съвет предприе стъпки в тази посока. Проектира се цял нов квартал на територия от над 1000 дка (ВИЖ ТУК) в посока „Пети километър“. Обособиха се и четири зони – първата за обществено обслужване, където ще има шоуруми, магазини и жилищни сгради. Там ще се допуска плътност на застрояването да 60 %, а височината на сградите може да достигне до 7 етажа. Втората зона е  за паркове и градини, третата зона – остават земеделски земи, извън регулация. Четвъртата е предвидена за складови бази и безвредни производства. 

Проектант на новата зона е архитектурното студио „Иво Петров и архитекти“. Същият екип изработи и „Интегрирания план за градско възстановяване и развитие“. Разработката според познавачи от бранша е добра, но през последната година многократно е връщана от Експертния съвет по устройство на територията(ЕСУТ) заради неточности. Проблемът е, че улиците трябва да се проектират съгласно двата магистрални водопровода, а друга част от зоната попада в НАТУРА 2000.

В същото време нашата репортерска проверка показа, че цените на земята в района започват да се повишават. Терените около Дъгата вече се продават за 40-50 евро на кв.м., а тези, които са извън регулация и нямат директен достъп до обходния път – по 10 евро на кв.м. И в двата случая става въпрос за земеделски земи – трета и четвърта категория.

В категории: Бургас


От какво е болен този певец
От какво е болен този певец 28/04/2024, Неделя 20:00 1
13
Коментара по темата
13.
Тото3
03.09.2016 09:10:16
1
3
цитат:
"Край с хаотичното презастрояване и задъхването в самия град, четирилентовият участък се проектира н локални платна."

А дано...ама надали...!
12.
Петър
03.09.2016 08:11:59
1
1
С една панелка може и да ги обезщетят ! Има си Закони и трябва да се спазват от Държавата, а като казвам Държавата имам предвид нейните Институции! Чл. 17, ал. 3 и 5 го казват ясно и точно, всичко останало си е грабеж защото си на власт или с какво се различава тази власт от комунистическата?! А № 10?
11.
Марков
02.09.2016 11:05:49
5
2
Г-н Николов, посечете поне три от големите проекти, които са се случили по ваше време, които да са построени качествено????
10.
До Петър
02.09.2016 08:53:26
0
6
Не си прав, все пак ще има обезщетение... За едната нива дето не се ползва -ще го обезщетят с по-хубава, а на съседната, дето пак е негова, ще скочи 5 пъти земята, ако влезе в регулация и повече. Аз съм за проекта... Май забравихте тапите в Бургас допреди 3-4 г, като на входа на Бургас имаше коли оше като слезеш от магистралата, спрели и чакащи...
9.
Петър
02.09.2016 07:38:10
1
1
То хубаво, ама като чуя "отчуждаване" и защо ли разбирам да откраднем и да изнудим от хората да си "продадат" земята!! Мръсни долни комунистически копеленца и курволяци, колкото и одежди да сменяте ще си останете изроди и ще мрете, така както избихте Народа и му взехте и продължавате да му взимате земята.
8.
KML до Питанка
01.09.2016 15:22:07
0
8
По твоята логика в средата на България трябва да построим един гигантски пътен възел и оттам да почват всички пътища.
По добре две кръстовища отколкото два пътя които се дублират.
Виж ако изхода на тоя северен обход беше след Ахелой ( което е най - рационалното ) тогава щеше да се използва за начало пътния възел при Ветрен.
7.
Бай хуй
01.09.2016 15:20:21
3
10
Мимето няма да построй нищо защото парите за този проект отдавна са откраднати а от "синята зона " едва ли ще събрре толкова пари защото в момента в общината едва се събират пари за пенсий на едно гише хората плащат ток и телефон и парите директно се прехвърлят на дтугото където някоя баба виси и чака да й съберат пари за пенсията ебати политиката
6.
s
01.09.2016 15:06:24
3
14
След индустриалните зони, които както виждаме откриха хиляди работни места и Супер Бургас с небостъргачите си, Митьо ще си има още една дъвка за следващите години.
Очаквайте новите Бургаски квартали - Мазутен Изгрев, Серни Облаци, Гробищен Парк 1, 2 и 3,
5.
сани
01.09.2016 14:08:16
3
0
още от мгистралата е подхода а това на картинката е патя вече преди Бургас
4.
питанка
01.09.2016 14:06:01
1
11
Само не мога да разбера, защо обхода не започне още от края на магистралата, чрез малко преустрояване на съществуващата детелина, а трябва да се прави нова, за милиони. И дали това не е с цел да не затихне бизнеса на една бензиностанция от веригата на Ромпетрол. Егати коравата фирма, ако е така !
3.
afgafg
01.09.2016 14:03:21
0
8
Една графика не можете да начертаете правилно, Флагман. Началото на стрелката е супер грешна. Като са ви толкова неграмотни писачите - питайте някой брокер на недвижими имоти.
2.
ГЛУХОНЕМИЯ
01.09.2016 13:44:49
2
21
ИЗГЛЕДА КЪМ ГРОБИЩЕТО , ЩЕ БЪДЕ БОНУС ЗА НОВОДОМЦИТЕ
1.
Куку
01.09.2016 13:28:48
5
7
супер!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия „Ако имахме една забежка с публичен ресурс – щяхме да сме в затвора, чакат ни отдавна, нямаше да ни го простят“, категоричен е съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Най-сериозната промяна в Наредбата е свързана с двойно увеличаване на броя на медицинските специалисти, които трябва да се осигурят на всяка една такава водна площ Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Ако се освободи от зависимостите бихме седнали да преговаряме с него, обяви съпредседателят на Промяната Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса За съжаление обаче най-студено се очаква да е именно по празниците От какво е болен този певец От какво е болен този певец Мистериозно заболяване мъчи Галин Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Двамата баджанаци и до днес били близки приятели  Това е най-големият стратег в "Един за друг" Това е най-големият стратег в "Един за друг" Сияна играе умно  Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Kъм мoмeнтa пpи пoĸyпĸи oт фepмитe цeнитe "нa eдpo" ca 8-9 лв/ĸг живo тeглo, a "нa дpeбнo" (1-2 aгнeтa) ca 10-12 лв/ĸг живo тeглo Нещо невероятно се случва с планетите Нещо невероятно се случва с планетите В личен план съвпадът на двете планети ще се отрази най-много на родените в трета декада Телци, Раци, Деви, Козирози и Риби Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Бившият Първи притежавал строго секретни записи и снимки на НЛО
Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори