×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Съгласих се да ме номинират за президент или вицепрезидент - готова съм за предизборна битка


Съгласих се да ме номинират за президент или вицепрезидент - готова съм за предизборна битка
„Няма как г-жа Манолова да бъде надпартийна кандидатура, защото нейните номинации са вътре в БСП”
29 Юли 2016, Събота, 00:25 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов (снимка: Авторът)

Преговорите с АБВ са много трудни, казахме им, че не могат да гледат на БСП като на донор на гласове



Илияна Йотова е евродепутат трети мандат. Член на Изпълнителното бюро на БСП. В петък тя участва в Националното съвещание на партията в Габрово преди големия събор на Бузлуджа ден по-късно. Г-жа Йотова коментира пред „Флагман” предизборната ситуация и трудните разговори между левите формации, които продължават няколко седмици.

- Г-жо Йотова, защо се наложи отлагане на преговорите с АБВ? Те трябваше да бъдат на 3 август.
- По съвсем технически причини. Разбрахме, че г-н Първанов и г-жа Дончева от 1 до 7 август няма да бъдат в България. Очевидно това им е период на отпуска и трябваше да се съобразим. Ние бяхме готови. Знаете, че на 2 август имаме заседание на Изпълнителното бюро и бяхме решили веднага след това да започнем втория кръг от преговорите, но имаме тези препятствия.

- 14 август абсолютно краен срок ли е за обявяване на кандидатурата?
- Не, формално имаме решение на Националния съвет, че крайната дата, която ни е поставена, е 31 август. Имахме амбиция да стане още утре – за Бузлуджа, но не успяхме поради различни обективни причини. Първо трябваше да си направим допитването, всички конференции с номинациите, да завърши вторият кръг от преговорите с нашите евентуални потенциални партньори... За съжаление всички тези неща не можеха да станат в тези кратки срокове, затова и няма да можем да съобщим името на Бузлуджа. Но сега ще се опитаме с две седмици по-рано от законовия за БСП срок да кажем своите кандидати.

- Не е ли добре стратегически да изчакате кандидатурата на ГЕРБ, за да може да реагирате с адекватен конкурент?
- Имаме няколко много силни варианта за участие в тези избори. За нас много по-меродавна е подкрепата вътре в партията, важно е и да постигнем максимална подкрепа вляво за нашата кандидат-президентска двойка. Според мен все още не е затворена вратата и за надпартийна кандидатура, която да бъде подкрепена от повече хора, извън членската и симпатизантската маса на БСП. Освен това аз не приемам този род разсъждения. Ние ще имаме своите силни предложения - нека другите партии, които решават да изчакат, да се равняват по нас.

- Г-жа Манолова надпартийна кандидатура ли е?
- Няма как г-жа Манолова да бъде надпартийна кандидатура, защото нейните номинации са вътре в БСП.

- Вашето име също се спряга като вариант. Вие готова ли сте за тази битка?
- Да, готова съм. Аз съм дала съгласието си моето име също да бъде номинирано като кандидат за един от двата поста – президент или вицепрезидент. Сигурна съм, че в списъка, който ще бъде на дневния ред с останалите партньори, ще фигурира и моето име. Оттук нататък, уверявам ви, няма да има абсолютно никаква ревност. Ние, номинираните не правим съревнование помежду си. Търсим заедно с всички най-печелившия вариант. Ако се намери по-печеливш, който изключва моето име, повярвайте ми, че ще дам всичко от себе си тази двойка да се представи убедително по време на кампанията и да спечелим изборите.

- Евентуалното Ви включване в кампанията ще попречи ли на работата Ви като евродепутат? Ще се наложи ли временно да се оттеглите?
- При нас има строги правила в това отношение, тъй като можете да си представите, че във всичките вече 27 държави има непрекъснато избори някъде. Една голяма част от моите колеги се явяват и на местни, и на парламентарни, и на президентски избори. В такъв случай се уведомява председателят на Европейския парламент, в случая г-н Шулц, за това, че участвам в предизборна кампания като кандидат и временно, естествено, не участвам в работата на Европарламента. Просто се излиза в нещо като неплатен отпуск по време на кампания – същият принцип и същото законодателство са и у нас. Ще бъде трудно, защото през месеците септември и октомври Европа предстои да вземе много важни решения  с оглед на изключително усложнената международна обстановка. В момента на моето бюро като заместник-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешна сигурност стоят три важни досиета. Много е важно какво ще реши Европа, включително и каква ще бъде позицията на моята държава. Като започнете от решението за отпадането на визите за турските граждани, което вече има съвсем друго звучене след преврата в Турция. Минете през все още нератифицираното от турска страна споразумение „Европейски съюз – Турция”  за реадмисия на бежанци и имигранти. И третото е нещо изключително важно – дали Турция след всичко, което се случи, може да участва и да бъде част от списъка на т. нар. сигурни държави. Това е регламент – документ, който е абсолютно задължителен за всички държави-членки, за разлика от директивата. Той също е на дневен ред. В този списък влизат всички страни от бивша Югославия плюс Албания и Турция. За нас този регламент е изключително важен - ако по някаква причина в Европейския съвет надделее мнението, че Турция трябва да бъде изключена от списъка на сигурните държави заради всичко онова, което последва след преврата като действия на г-н Ердоган, това за всеки един бежанец или имигрант, който от турска територия преминава в България, означава, че ние няма да имаме правото да го върнем обратно. Което е страшно.

- От досегашните преговори с АБВ странично погледнато изглежда като че ли те по-скоро блокират общата кандидатура. Вие с какво впечатление сте?
- Много са трудни преговорите, няма да крия от вас. Те започнаха трудно още в зародиш, защото АБВ някак си се опита да предпостави нещата и нашия избор още след Конгреса на БСП. Буквално не минаха и два дни, когато последваха два сигнала от тяхна страна. Първо – с излизането от правителството, за което, вярвайте ми, аз до ден днешен не мога да намеря рационална аргументация. Опитвам се да се поставя на тяхно място и не мога да разбера защо до вчера най-успешният вицепремиер (по техните тези и внушения), трябваше да излезе от това правителство. И на второ място, когато отново се предпоставиха двете имена – на Първанов и на Калфин. Ние все още бяхме в първите дни на допитването в партията за това как да се явим на изборите, изобщо не бяха започнали номинациите вътре в БСП. Всичко това изнерви хората, които и без това са достатъчно чувствителни на тема „АБВ”, особено след последните местни избори. Затова се опитахме да им кажем, и мисля, че успяхме, че не могат да разглеждат БСП като партия – донор на гласове. Че ние имаме достатъчно самочувствие и още повече, че имаме достатъчно подготвени хора, които през всичките трудни години не са се огъвали и са имали позиции, които, колкото и в личен план да са им носели доста негативи, не са се отказали от тях. И аз твърдя, че това са позиции в интерес на държавата. Оттук нататък процесът остава отворен. Сега те имат препотвърдени двете кандидатури на Първанов и Калфин, ние имаме своите 5-6 най-рейтингови имена вътре в партията. Имаме и номинации извън БСП, ще отидем с тези имена и ще направим последен опит да намерим златното сечение.

В категории: Политика


Флагман.БГ 5 неща, които мъжете искат силно 5 неща, които мъжете искат силно 04/05/2024, Събота 22:00 0
9
Коментара по темата
9.
питащ
01.08.2016 17:42:49
0
1
Не се ли наяде....???

За тази КРАВА най-важното е да е в ИГРАТА !!!

На всичко е готова...!!!!
8.
ШОК, УЖАС,
30.07.2016 14:06:59
2
5
А НАЙ-ВЕЧЕ ОТВРАТ! ПРЕЗИДЕНТСТВОТО ДА НЕ ТИ Е СПАЛНЯТА С Р.ОВЧ.?
7.
Fuck communism
30.07.2016 13:57:36
2
5
Fuck the communist idiots!!!'
6.
Царство България
30.07.2016 13:56:39
2
3
Дебелобузеста комунистическа свиня.

Къде са царицата и царя на България!!!!!!
5.
Бай Тошо
30.07.2016 12:25:18
2
8
Гнусна, алчна коза
4.
Цола
30.07.2016 12:02:37
2
4
Дали президент или вице, няма значение! Въх!
3.
гггггггггггггггггг
30.07.2016 10:57:26
4
2
смях, та те доказаха че крааде
2.
Лука
30.07.2016 10:54:20
3
10
СМЯХ В ЗАЛАТА ...ОВЦА - ПРЕЗИДЕНТ ..ХА ХА ХА
1.
Тодар Жиката
30.07.2016 10:43:11
2
4
Насила се нави иначе не иска да е президент
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Две огромни видеостени излъчваха службата на живо, за да може всеки присъстващ да стане свидетел на службата На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ Църковният ритуал за възвестяване на Христовото Възкресение започна в 23:30 часа "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop Πъpвoнaчaлнaтa ĸoнцeпция зa cтpoитeлcтвo нa Cлънчeв бpяг, ĸaĸтo и нa Злaтни пяcъци e cгpaдитe дa бъдaт нe пo-виcoĸи oт тpи eтaжa Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Очакването, че служителите ще бъдат на разположение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, оказва голям натиск върху работниците Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите На свят ден Господ прибра композитора, който организираше Международния младежки театрален фестивал "Бургаски Изгреви" Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог По думите му "каквото наредят началниците отвън, това ще стане“ след изборите Ракът ни отне обичана учителка Ракът ни отне обичана учителка Радка Тодорова се бореше с онкологично заболяване - мозъчен тумор Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Инцидентът е между 3 леки коли Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Бургас възстановява една стара традиция - да празнува Летен Никулден  Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Изследователите оцениха пет основни характеристики на личността на собствениците на кучета от различни породи, наричани още "Големите пет"
Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Има състояние на тялото, което възниква при продължително отсъствие на храна, в резултат на възбуждане на страничните ядра на хипоталамуса - това е глад Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Hямa иĸoнoмичecĸи ceĸтop, имyнизиpaн cpeщy нeблaгoпpиятни eфeĸти, нo в тypиcтичecĸaтa индycтpия тe ca yпpaвляeми c пoдxoдящия нaбop oт пpeдпaзни мepĸи и пoдxoдящaтa ĸoмбинaция oт пoлитиĸи Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Минималната пенсия скача на 620 лева  Почина един от основателите на ГЕРБ Почина един от основателите на ГЕРБ Йордан Кюмюрджиев беше открит и принципен човек, който не приемаше лицемерие и сляпо партийно послушание Тази скандална реклама взриви социалните мрежи Тази скандална реклама взриви социалните мрежи В тв клипа три млади жени се наслаждават на вкуса му, като едната прави двусмислено изказване със сексуален подтекст Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Чоткин вдига сватба с Полина Педофил ли е Кевин Спейси Педофил ли е Кевин Спейси Поемам пълна отговорност за миналото си. Но не мога и няма да поема отговорност или да се извинявам на всеки, който е измислял неща за мен или е преувеличавал Болната Михнева сама на Великден Болната Михнева сама на Великден За празника Чапа излиза от хосписа, в който живеят с журналистката Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Христина чака момче от новия си годеник Карлос през октомври Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори