×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Пенсиите изпревариха заплатите по растеж
  • Шефът на ЦРУ: Украйна може да бъде победена до края на 2024 година
  • Депутатите ще препитат за първи път министри от служебното правителство
  • НАП продължава проверките на българи с имоти в Гърция и ОАЕ
  • Риши Сунак ще посети Полша, за да обсъди подобряването на въздушната отбрана
  • Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ, заяви директорът на ФБР
  • Русия ще тръгне на офанзива към Киев, твърдят американски издания
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Студ и през август, 35˚ в края на септември


Студ и през август, 35˚ в края на септември
Доц. Георги Рачев е категоричен, че ни очаква много тежко лято с непредсказуемо време
24 Юли 2016, Неделя, 09:37 ч.
Източник: Вестник Ретро

В Бургас да се готвят за убийствена суша, в следващите 15 дни няма да падне и капчица дъжд

Доц. д-р Георги Рачев е най-опитният български специалист по климата и факторите, които влияят върху него. Ученият е дългогодишен преподавател по синоптичен анализ и синоптична климатология в СУ „Св. Климент Охридски”. Неговите дългосрочни синоптични прогнози се сбъдват почти 100%.

- Какво става с времето, доц. Рачев? На морето е жарко лято, а във вътрешността на страната и най-вече в София е есен - рай и ад едновременно!

- Нито е есен, нито е ад в София! Много се ядосвам, когато хората говорят така. Всъщност става дума за нещо напълно характерно за лятото. Да, в Западна България паднаха обилни дъждове и е малко по-хладно времето, докато на морето не само въздухът е топъл, но и морската вода. Тази аномалия продължи около 5 дни...

- Странно определение – малко по-хладно! Ами хората са с якета и зъзнат по автобусните спирки! Това ли е „летният” български климат?

- Това е българският летен климат. И е напълно естествено, често се случва през юли или август да ни споходи застудяване. наблюдаваме го поне през една година. От четвъртък обаче идва нова топла вълна, която ще неутрализира температурната разлика и времето отново ще се затопли. В събота и неделя навсякъде в страната максималните температури ще бъдат над 30 градуса, като на много места те ще надхвърлят и 36 градуса. Пак повтарям – това е нещо обикновено за българския климат. Софиянци се обаждат на близки и ги питат какво правят на морето, че тук е много студено. Отговарят им – ами по цял ден сме на плажа и киснем във водата. Между другото, падналите през последните дни дъждове бяха жизнено необходими. Защото в столицата например не беше валяло повече от месец. По морето – където големият залог, т.е. големите пари идват от слънцето, имаха бол слънце. И това беше и е шансът на туризма ни. Докато над останалата част от България трябва от време на време малко и да вали. Иначе няколко милиона души, пряко са свързани с агробизнеса, ще загубят реколтата.

- Значи трябва да сме благодарни за юлската климатична аномалия?

- Разбира се, тя беше толкова освежаваща! И стига са се оплаквали от студа жителите на селищата в Западна България и особено в столицата. Защото съвсем неотдавна по същия начин пискаха от налегналите ги сериозни жеги. Нямало въздух, не се дишало. Ето ви сега глътка студен въздух и отново се гответе за истински летни жеги. Такава е прогнозата ми.

- Кой ни докара брулещия студен вятър и оловните облаци?

- Съчетанието между два мощни вихъра. Единият, който вече си отива, е циклонът Улрике. А в момента силните ветрове, които ще ни брулят още няколко дни, са дело на антициклон, който пък се нарича Булхард. Тъкмо взаимодействието между двата вихъра е причина за силните ветрове. Заради тях и по морето малко ще захладнее, ако може да се каже, че е „хладно” при температури от 27-28 градуса.

- Климатолозите и синоптиците много мразите, когато ви се напомня, че климатът в нашата страна сериозно се промени!

- Ние не мразим времето, а следваме истината! И винаги казваме, че трябва да живеем с времето такова, каквото е. И да го приемаме с усмивка. Пак ще кажа, нека хората от Западна България са благодарни на няколкото хладни ветровити дни. Искам да напомня, че още преди месец нашата прогноза беше, че в средата на юли в Западна България ще се заточат студени и облачни дни, докато на морето ще бъде слънчево и горещо. Радвам се, че прогнозата ни се сбъдна 100 процента.

- Хайде кажете тогава някоя друга прогноза, г-н Рачев. Която все още не е известна на хората?

- Добре, ще кажа. Ето я: в Югоизточна България, в района на Хасково и Бургас - в тази четвъртинка от страната ни, през следващите поне петнадесет дни няма да капне нито капка дъжд. Така засушаването, което вече са наблюдава в тази част на България, ще стане много сериозно. И много опасно за реколтата. Защото сушата е най-страшното климатично явление, което засяга хляба на много хора. Затова апелирам – който има възможност в споменатата част на родината ни, нека отсега да се подготви за поливане. За да спаси реколтата. Няма как, разнообразен е климатът у нас и ние трябва да се научим да живеем в него.

- Наближават т.нар. горещници – най-жарките летни дни. Те са на 28, 29 и 30 юли. Какви температури да очакваме?

- Според народното поверие по тези горещници може да се съди какви ще бъдат зимните месеци декември, януари и февруари. Казано иначе, колкото е по-топло на 28 юли, толкова по-студен ще е декември. Ако времето примерно е хладно, дъждовно и ветровито на 30 юли (последният горещник), значи пък ще бъде топъл февруари месец.

- Е, доказа ли се в практиката това поверие, г-н Рачев?

- Веднага ще ви попитам - спомняте ли си какво е било времето миналата година по време на горещниците?

- Не си спомням...

- Ами на 30 юли м.г. бяха отбелязани няколко национални рекорда с температури малко над 40 градуса. Горещниците наистина бяха убийствено жарки. И какво се случи тази година през зимата? Ако вярвахме на поверието, трябваше зимата да е със снегове, с бури и поледици, с много ниски температури. А февруари месец тази година се оказа че е с най-голямата положителна аномалия. Вместо да е студен, той беше убийствено топъл, средната месечна температура у нас през този месец беше с 6 градуса над нормалната. А това е страшно много, ама страшно много... Ето това е една голяма аномалия, която не се среща всеки ден.

- Излиза, че не бива да вярваме в народните поверия за времето, така ли?

- Направете си сами извода. Непрекъснато говорим, че климатът не е стационарен. Да, той се променя! Ако нещо е важало преди години, сега вече не важи и не можем да гадаем. Трябва да се осланяме само на хората, които разбират от тези неща и са професионалисти.

- Моля, кажете вярно ли е, че истинското лято тепърва започва?

- Преди 50-80 години климатът у нас е бил по-различен. Признато е, че вървим към малко по-топло време. От началото на тази година имаме доста положителни аномалии в средните месечни температури. Колкото до лятото – нито за секунда не си е отивало, то тепърва предстои! И през август очаквам няколко хладни дни, подобно на юлските. Но те ще минат бързо.

- След като май беше студен и дъждовен, юли пък - почти есен, възможно ли е лятото да продължи и през септември? Нещо като компенсация?

- Равновесие в природата винаги е имало. Но не е задължително компенсацията да бъде тук, в България. Аз обаче неведнъж съм казвал какви са моите лични наблюдения от практиката. През последните поне 15 години септември месец винаги е бил с над нормалните средни температури. Твърдя, че и тази година ще имаме един великолепен месец септември. Вярно, сутрешните температури ще са малко по-ниски – може да са около 10-15 градуса, по обяд обаче те ще се качват до 27-28 градуса.

В категории: Животът


Коментари
Идва времето за отпуски
Идва времето за отпуски 19/04/2024, Петък 10:00 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Футболист преби мъж с чук и му преряза гърлото Футболист преби мъж с чук и му преряза гърлото Задържаният е Дейлън Амир Остин, състезател по американски футбол на отбора към Университета на Орегон Умуват как да облекчат процедурите за наемане на чужди работници за летния сезон Умуват как да облекчат процедурите за наемане на чужди работници за летния сезон Министърът на туризма Евтим Милошев с важна среща  Готова ли е България за еврозоната? Политиците ни не искат еврото Готова ли е България за еврозоната? Политиците ни не искат еврото Те похарчат това, което предприемчивите хора са направили в хазната и са внесли с данъците си, коментира Левон Хампарцумян  Борисов не разбира защо служебният кабинет не сменя областните управители на ПП-ДБ Борисов не разбира защо служебният кабинет не сменя областните управители на ПП-ДБ Води се спор кой да замени "губернатора" на Бургас Пламен Янев, който е недолюбван от кметовете и бизнеса Нямам новина, обяви Главчев след среща с президента Нямам новина, обяви Главчев след среща с президента Диалогът продължава, лаконичен бе служебният премиер С Алек го направихме в морето, твърди тази участничка от Ергенът С Алек го направихме в морето, твърди тази участничка от Ергенът Още когато се усамотили да вечерят на плажа Валерия не издържала и споделила на Алек, че го желае страстно Акция "скорост" започна във Варненско, 96 глобени Акция "скорост" започна във Варненско, 96 глобени Камери са поставени в целия град Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Общината търси наемател за 10 години, ето какви са изискванията  7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен Тези признаци разкриват перфектния партньор Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Не пишете в твърде строга форма и не зачеквайте скучни теми
Тя се сдоби с дупе-мечта и почти веднага го загуби Тя се сдоби с дупе-мечта и почти веднага го загуби По време на пътуване до Канада започнали проблеми: задните й части станали болезнени и втвърдени Идва времето за отпуски Идва времето за отпуски Тази година празниците са подредени така, че ако вземете 3 дни отпуска, може да се насладите на 10 почивни дни Тя се възмути, че момичетата от Ергенът били меркантилни, но имала 60-годишен любовник Тя се възмути, че момичетата от Ергенът били меркантилни, но имала 60-годишен любовник Възрастният приятел на Маги и подсигурявал луксозен живот, докато не си намерил по-млада от нея  Нападението над Иран не застрашавало България, военният ни министър напира да помагаме  на Украйна Нападението над Иран не застрашавало България, военният ни министър напира да помагаме на Украйна Тя е приоритет за служебното правителство, подчерта Атанас Запрянов Ще има и втори удар по Иран? САЩ са били информирани 48 часа преди атаката Ще има и втори удар по Иран? САЩ са били информирани 48 часа преди атаката  Проиранските милиции в Ирак са започнали да преместват въоръженията си в Сирия, заедно с бойци САЩ блокира с вето в ООН пълноправно членство на Палестина САЩ блокира с вето в ООН пълноправно членство на Палестина Вашингтон аргументира ветото си като заяви, че независима палестинска държава трябва да бъде създадена чрез директни преговори Атаката по Исфахан поздрав от МОСАД за юбилея на Али Хаменей? Как ще им отговори Техеран? Атаката по Исфахан поздрав от МОСАД за юбилея на Али Хаменей? Как ще им отговори Техеран? Имало е предложение за незабавен отговор срещу Израел, което е било отхвърлено, коментира арабистът проф. Владимир Чуков Австралия зове гражданите си да напуснат Израел Австралия зове гражданите си да напуснат Израел Има висока заплаха от военни репресии, казват от местното външно министерство Нанесоха удари по Иран, но обявиха тревога в Израел Нанесоха удари по Иран, но обявиха тревога в Израел Нападението по военна база в ислямската република съвпада с рождения ден на Аятолах Али Хаменей Късмет за Рака, а Девата има повод да празнува, но преди да вдигне тост, да визуализира! Късмет за Рака, а Девата има повод да празнува, но преди да вдигне тост, да визуализира! Хороскоп за деня – 19 април 2024, петък
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори