×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Преживяно: Бащата на Кристо пратен в затвора за “саботаж”


24 Юли 2016, Неделя, 11:54 ч.

Пустееща училищна сграда с изпочупени прозорци и постамент на паметник с липсващ бюст в двора. Това посреща любопитните, решили да открият старата фабрика “Химия и индустрия” и дома на фамилията Явашеви в Габрово. Нищо тук не подсказва, че под боровете някога е стоял със скица на коленете световноизвестният артист Христо Явашев-Кристо.Паметникът с откраднатия бюст не е на някогашния собственик и негов баща - инженер-химика Владимир Явашев, а на патрона на школото “Никола Войновски”. То пък е закрито през 2010 г. заради липса на деца.
Всички метаморфози на имота от 40-те години на XX в. до днес са все в минало време. Само фактът, че художникът авангардист е почетен гражданин на Габрово, а в бъдеще предстои да се прави център за модерно изкуство на негово име, крепи нишката между живеещия в Ню Йорк творец и родното му място, съобщава "24 часа".
Родът на Кристо по бащина линия е от Разград, но ако се проследи още по-назад родословието на прочутия му дядо академик Анание Явашов, ще се стигне и до дряновските колиби Драгойча. Бащата на Анание - Иван Колев Явашов, по професия абаджия, е преселник оттам.
Иван Колев се славел като бърз, изкусен майстор. На шега приятелите му подхвърляли: “Яваш, яваш (по-бавно -б.а.), бай Иване”, така идва и фамилията Явашови, променена около 40-те години на XX в. на Явашеви, сочат изследователите.
Академик Явашов се увлича от археология и е почитан като откривателя на античния град Абритус край Разград, но е завършил индустриална химия в Чешката държавна политехника. Той се завръща в Разград заедно с младата си съпруга - чехкинята Анна Труничкова, дъщеря на журналист, завършила историко-философския факултет на Немския университет и консерватория.
Бащата на Христо - Владимир, е най-малкият син в семейството. Той завършва средното си образование в Разград през 1920 г., а висше техническо - през 1925 г. във Виенската политехника, специалност “Индустриална химия”.
Връща се в България и се премества в Габрово, центъра на тогавашната индустрия. Става технически ръководител на текстилното предприятие “Принц Кирил”, основано от известния индустриалец Пенчо Семов, наричан българския Рокфелер, разказва главният уредник на историческия музей в Габрово Иван Постомпиров.
През 1931 г. Владимир сключва брак с Цветана Димитрова. Тя е родом от Солун, дъщеря на македонски търговец. Още преди да се омъжи през 30-те години на ХХ век, тя е била секретар в Националната художествена академия. В Габрово се раждат трите им деца - известният актьор Анани Явашев (1932), Христо Явашев (1935) и инж. Стефан Явашев (1938).
Инж. Владимир Явашев скоро добива реноме на специалист, благодарение на когото българските платове спешно конкурират световноизвестните английски тъкани от времето преди войната. По това време химическите продукти за памучната и кожарската промишленост се внасят.
За да задоволят голямото търсене на скробни и апретурни апарати, перилни и багрилни средства, на 16 април 1935 г. Цветана Явашева и Милко Охлев създават дружество “Милко Хр. Охлев” за производство на спомагателни химикали за текстилната и кожарската индустрия. То е регистрирано в Търновския областен съд на 25 май 1935 г. Управлява се от всеки член поотделно. През февруари 1939 г. дружеството се преименува в “Химия и индустрия” ООД. Под това име съществува до 1949 г., сочи проучване на държавния архив.
“По това време инженер-химикът Владимир Явашев все още работи в дружеството на Пенчо Семов. За да няма конфликт на интереси, поставя съпругата си начело, но технически ръководи дейността на фабриката”, разказва Постомпиров.
През 1939 г. Владимир Явашев е упълномощен от съпругата си да представлява дружеството вместо нея, а година по-късно Милко Охлев му прехвърля своя дял.
В началото “Химия и индустрия” се помещава в малка работилничка, собственост на Милко Охлев, намираща се на бул. “Априлов”. През 1941 г. Явашеви купуват място в квартал “Бонровото”, местността Дабевото в Габрово, където започва строеж на масивна фабрична постройка и жилищно помещение за собственика. Така сбъдват мечтата си семейството да има собствен дом, защото преди това са живели по квартири, разказва преди години най-големият им син Анани.
Постепенно дейността на “Химия и индустрия” ООД се разширява, дружеството започва да снабдява не само габровските текстилни предприятия, но и сродни фабрики в цялата страна.
По това време в България най-добрите инженер-химици са двама, единият от тях е Владимир Явашев.
Негово изобретение е предачно масло за вълненотекстилната промишленост.
“Прима”, получено в лабораторията на фабриката. През 1946 г. инж. Явашев е командирован в Чехия със задача да проучи химическата промишленост в страната и да потърси начини за доставка на необходимите суровини и машини, сочат историческите данни.
След национализацията от 1947 г. Владимир Явашев остава за кратко да работи в дружеството като технически ръководител. За директор там е назначен Бончо Бончев - машинен шлосер. Според архивите вследствие на изградените от инж. Явашев търговски връзки предприятието продължава да доставя своите препарати на 84 фабрики в страната, обяснява главният уредник на габровския музей.
След това той се връща като главен инженер във фабрика “Принц Кирил”, преименувана в “Памучен текстил”. Там се случва и най-голямото изпитание, след което е вкаран в затвора за саботаж, а семейството остава без дом.
Приятелят му инж. Пеньо Рачев, който впоследствие е партиен и стопански ръководител в Габрово, разказва в спомените си, съхранени в музея:
“Бил наклеветен, че съзнателно поразил партида от 15-20 хиляди метра плат в избелвачното отделение. В онези години органите на сигурността това и чакаха. Като бивш собственик на фабрика бил обявен за народен враг, арестуван и съден. Впоследствие се оказало, че работещият на тази операция човек объркал технологията и белята станала. Но не потърсили работника, а уязвимия Явашев. Обиден, той напуска Габрово. Като голям професионалист е поканен на работа в Пловдив в памукотекстилния комбинат “Марица”. Каква несправедливост! Тогава, по време на ръководството на Вълко Червенков, такива случаи бяха обикновено явление, което продължи до 1956-1957 г.”
През 60-те години на миналия век бившата фамилна фабрика се надстроява с втори етаж и в новоремонтираната сграда се пренася основното училище “Никола Войновски”.
Съдбата поднася още една горчива чаша на наследниците на някогашния индустриалец. През 1992 г. имотът е върнат чрез реституция. За да не се лиши от училището, общината сключва договор с известната фамилия за плащане на наем. И така до 2001 г., когато местната управа преустановява плащането с мотива, че имотът е публична общинска собственост.
Тогава братята на Кристо - Анани и Стефан Явашеви, заведоха дело. Последва дълга съдебна сага, която приключи в полза на общината. Местната управа пък си поиска платения наем от близо 150 000 лв. На свой ред наследниците се обърнаха към съда в Страсбург, който определи, че правата им са нарушени, и осъди държавата да им плати обезщетение.
Дългогодишните спорове за наследствения имот приключиха едва преди 3 г. със споразумение. Явашеви се отказаха от бащиния си имот, а общината - от финансовите си претенции в името на създаване на Център за модерно изкуство в Габрово. Той трябва да носи името на Кристо и Жан-Клод. Световноизвестният авангардист вече е предоставил 50 постера с неговия подпис от различни свои проекти. Двигател на проекта е сдружението “Нашето по-голямо Габрово”, с което Кристо поддържа връзка.

В категории: Животът


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Паруш Парушев получи подкрепата на днешната общинска конференция  Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачите им в Бургас Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачите им в Бургас „Левицата“ и „Център“ на Васил Божков са с най-големи шансове да преминат 4-процентовата бариера, убеден е проф. Александър Маринов Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" От Агенция „Пътна инфраструктура” преди дни представиха проект за евентуално изграждане на кръгово движение в участъка Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Целим чрез спорт да удължим сезона в крилата му – април-май и септември-октомври, каза кметът Тихомир Янакиев Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Поведението на Чоткин е абсурдно - не е подходящо за възрастен човек Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Предложението е шофьорите да плащат за обезщетенията за увредено имущество и пострадали хора, ако катастрофата е станали след превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Нашите политики бяха изключени напълно, подчерта той Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Според непотвърдени данни проверката е за алкохол и наркотици Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Ямболският бизнесмен е приет по спешност в болница преди няколко дни Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Над 1 милиард лева е загубила българската икономика само за година
Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Генералният консул допълни, че причините все още се разследват Той още не може да повярва, че е министър Той още не може да повярва, че е министър Не мога да свикна с обръщението "господин министър", призна Евтим Милошев Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Оказа се, че Киара е тренирала художествена гимнастика в националния отбор на България Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Обвинението срещу Начо е преквалифицирано  Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Според него прокуратурата трябва да си върши работата професионална по случая с Живко Коцев, а не да се окаже, че сега трябва да плащаме на НЕКСО 4 млрд. лв Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Обещанията за увеличение на заплатите в градския транспорт и персонала в детските градини и ясли ще остане само на хартия, убеден е общинският съветник от ГЕРБ В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги Стриктното спазване на върховенството на закона от всички не подлежи на обсъждане, заяви министъра на развитието Костас Скрекас Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Хороскоп за деня – 28 февруари 2024, сряда Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори