×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Земетресение е регистрирано в района на Пловдив
  • Спортен самолет се разби край Загреб – има жертва
  • Светият синод избира Сливенски митрополит
  • Нова порция слънце в неделя
  • Днес е четвъртата неделя след Великден - на разслабения
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Симеон Дянков: Ще има само тежести за България след Брекзит


Симеон Дянков: Ще има само тежести за България след Брекзит
Дянков даде и съвет на финансовия министър Владислав Горанов да намери 120 млн. лв., които иска Меглена Кунева за увеличение на учителските заплати
03 Юли 2016, Неделя, 03:48 ч.
Източник: 24 часа

Има три големи опасности за страната след референдума, аз бих поискал оставката на Лукарски, казва бившият финансов министър


Българите да спестяват в левове след Брекзит. Еврото и свързаният с еврото лев ще стоят по-стабилно. Този съвет дава от Чикаго Симеон Дянков – финансов министър в първото правителство на Бойко Борисов, пред Би Ти Ви.

Той разказа, че резултатите от референдума са хвърлили в недоумение политици и икономисти в САЩ. Притеснението е двойно заради непредвидимите президентски избори и в САЩ.

Дали гръм няма да разлюлее Америка, ако спечели Доналд Тръмп. Тръмп, точно като британските политици, които искаха излизане от ЕС, говори против емиграцията и иска издигането на стени срещу огромната част на света, казва Дянков. Той очаква същата несигурност в САЩ като във Великобритания сега, ако Тръмп стане президент.
Виновници за Брекзит и за несигурността в ЕС са ръководителите на Еврокомисията, които не успяха да обяснят прюсовете от големия европейски пазар. Сега резултатът е лавина от мисли дали и други страни искат да са в Европейския съюз, убеден е бившият финансов министър.

Като експерт той посочи три основни групи проблеми за България след референдума за излизане на Великобритания от ЕС.

Първата група загуби е свързана с това, че в следващите 2-3 години България и региона няма да са основни теми за евросъюза, може дори да не са в дневния ред, каза Дянков. Противно на много експерти, които в последните дни твърдят, че след Брекзит интеграцията в ЕС – политическа и икономическа, ще се засили и ускори, бившият министър е на противоположното мнение. Именно по-бавната интеграция ще е втората група проблеми. Третата е, че идеята общ енергиен съюз в ЕС е безвъзвратно загубена за следващите 4-5 години.

Само тежести очакват България след референдума, няма нито една положителна, каза Дянков.

На въпрос дали бързо да приемем еврото, каквито намерения има в Еврокомисия, бившият финансов министър каза, че мястото на България наистина е в еврозоната. Минали сме част от пътя към приемането на еврото, но не вярвам да го приемем в следващите 3-4 години, убеден е Дянков. Причините са, че в страната има известни тежести в публичните финанси, повече дългове, икономиката върви, на не с много бързи темпове. Интергацията ще е по-трудна, защото през 2014 г. се отдалечихме от еврозоната с поне 3-4 години. Ще трябва доста по-висок годишен растеж, от 4-5%, за да покриваме устойчиво във времето формалните критерии за дълга и дефицита, каза Дянков.

Той коментира и решението на арбитража за АЕЦ „Белене”, според който трябва да бъдат платени 550 млн евро на Русия.

Това е добра новина, сумата е значително по-малка сума от очакваната. Енергийните проекти, големият шлем костваха милиарди на страната. „Белене” е неефективен и ярко корупционен проект, който не е нужен на България, каза Дянков. Той е убеден, че ще има пазар за готовите реактори в Азия и Близкия изток.

Българското правителство е стабилно, каза още бившият вицепремиер на Борисов. Единственият недостатък е липсата на икономическа политика и политика за Северна България, която значително изостава от Южна именно заради липсата на големи инфраструктурни европроекти. Трябва задължително да се направи така, че всички българи да се чувстват победители от това, че България е член на ЕС. Затова е необходима сериозна иконочиска политика, обясни Дянков. На въпрос дали ако беше премиер би поискал оставката на икономическия министър Божидар Лукарски, той каза: Да. Дянков обясни, че има много български експерти, които биха се справил по-добре с тези задачи.

Дянков даде и съвет на финансовия министър Владислав Горанов да намери 120 млн. лв., които иска Меглена Кунева за увеличение на учителските заплати. Всичко обаче да е в рамките на общата бюджетна процедура, каза екпертът.

В категории: Политика


2
Коментара
Тази снимка струва 8 бона
Тази снимка струва 8 бона 26/05/2024, Неделя 12:41 0
Флагман.БГ Ало, Лидл! Защо се гаврите с клиентите Ало, Лидл! Защо се гаврите с клиентите 26/05/2024, Неделя 12:21 3
2
Коментара по темата
2.
Дернев
03.07.2016 16:16:48
0
0
Като работил/работи в Русия и Щатите няма какво друго да говори. Тези теми, особено за сигурността в целия ЕС, включително с привличането на западните Балкани, ще станат основни за разговор и решение, защото иначе идеята за обединена Европа ще загине. А това не е в наш, на европейците интерес, а на големите братя, които се борят за запазване, дори засилване влиянието си над страните от ЕС. А това не може да стане или запази, ако ЕС е СЕЩ. Особено едните ще са силно огорчени. Но те не са наша, европейска територия и това не трябва да бъде тема за размисъл на този етап.
1.
bgman
03.07.2016 14:55:52
3
1
Ако не знаете, какво да правите с парите си - попитайте Дянков и направете обратното...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Брутална катастрофа! Може ли да повярвате, че шофьорът е оцелял след това тежко ПТП Брутална катастрофа! Може ли да повярвате, че шофьорът е оцелял след това тежко ПТП Около 10 ч. тази сутрин на водач на лек автомобил му призляло и се забил в мантинелата, която буквално е разцепила колата му на две  Хиляди се стекоха в Руен за 45-ата годишнина на общината Хиляди се стекоха в Руен за 45-ата годишнина на общината В 12 часа официални гости от страната и чужбина дадоха старт на празничните събития НАП събра 1,5 милиарда лева от просрочени задължения за първите 4 месеца на 2023 г. НАП събра 1,5 милиарда лева от просрочени задължения за първите 4 месеца на 2023 г. Само за две седмици през май, в приходната агенция са платени близо 20 млн. лв. стари дългове Мъж живя 10 дни с трупа на починалата си майка в Долна Оряховица Мъж живя 10 дни с трупа на починалата си майка в Долна Оряховица Съседи подали сигнал за непоносима миризма Тя мърсува с Ергена в морето, а днес направи неприлично предложение на жена Тя мърсува с Ергена в морето, а днес направи неприлично предложение на жена Поиска да проникне в Ивка Бейби  Сговорни съседи възстановиха разкопаната от археолог ул."Южна" в Созопол Сговорни съседи възстановиха разкопаната от археолог ул."Южна" в Созопол Живущите са събрали над 15 хил.лева, с които да положиха няколко слоя стабилна фракция Валс и пасо добле, а не чалга за тези бургаски абитуриенти Валс и пасо добле, а не чалга за тези бургаски абитуриенти Страхотна инициатива на завършващите от НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров" в Бургас Ало, Лидл! Защо се гаврите с клиентите Ало, Лидл! Защо се гаврите с клиентите Тази отстъпка шокира клиентите Бургазлията Мартин Копривленски остава непобеден, смаза украинец на Max Fight Бургазлията Мартин Копривленски остава непобеден, смаза украинец на Max Fight Братът на Стоян Копривленски уверено върви по неговия път Дясната ръка на Николай Пловдивски застана начело на овдовялата Сливенска митрополия Дясната ръка на Николай Пловдивски застана начело на овдовялата Сливенска митрополия Публична тайна е, че той от доста време бе подготвян за поста от самия Николай, който иска да получи по-сериозна подкрепа, за да оглави Българската православна църква
Европа е изправена пред ад, очаква ни най-горещото лято в историята Европа е изправена пред ад, очаква ни най-горещото лято в историята Компютърните ни модели са категорични, че ни очаква поредното необичайно горещо лято, особено в края на юли и целия август Тази снимка струва 8 бона Тази снимка струва 8 бона Кувейтската актриса и фотомодел Рауан Бин Хюсеин качи видео на 6 май тази година, в което за 8 секунди приветства Бурак Йозчивит в офиса на модната марка, която създаде Жестока трагедия на концерт на известна група, спасители броят труповете ВИДЕО Жестока трагедия на концерт на известна група, спасители броят труповете ВИДЕО На мястото са се отзовали спасителни екипи, включително армията и националната гвардия Депутати искат забрана за смартфони за лица под 16 години Депутати искат забрана за смартфони за лица под 16 години Едно на всеки четири деца развива зависимост към телефона Бягащи от мобилизация украинци гърмяха по граничар Бягащи от мобилизация украинци гърмяха по граничар Плюли си на петите заедно с оръжието на ченгето Почина култов режисьор, номиниран за Оскар Почина култов режисьор, номиниран за Оскар Най-известен е с филма си от 2004 г. Super Size Me Тя е най-скандалната певица - "облече" авточасти за премиерата на филма си Тя е най-скандалната певица - "облече" авточасти за премиерата на филма си Певицата заложи и на нова фризура за важното събитие Политици вкараха в кампанията си цената на дюнера, немците плащат 9 евро за турското ястие Политици вкараха в кампанията си цената на дюнера, немците плащат 9 евро за турското ястие Средно на ден в страната се изяждат 3 милиона броя След месеци борба: Лоши новини за Кейт Мидълтън След месеци борба: Лоши новини за Кейт Мидълтън Принцесата на Уелс продължа да се лекува от рак, подлага се на химиотерапия Меган Фокс: Всички в шоубизнеса мислеха само как да правят секс с мен Меган Фокс: Всички в шоубизнеса мислеха само как да правят секс с мен
Калин СТОЯНОВ, вътрешен министър: Калин СТОЯНОВ, вътрешен министър: Няма да допуснем намеса и дезинформация в изборите Виц на деня Виц на деня Учителката:
- Кажете ми противоположното на "Децата правят грешки в тъмното"!
Иванчо:
- Грешките в тъмното правят деца...
Виц на деня Виц на деня - Защо пиеш толкова много!?
- Обикновено аз пия малко - 100 грама. Ама след 100 грама в мен се събужда друг човек. Е тва говедо пие като смок!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Най-хубавото на 20-годишните момичета са техните 40-годишни майки.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори