×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Подпис на чиновник блокира чистенето на 280 000 тона нефтени отпадъци в "ЛУКОЙЛ Нефтохим - Бургас"


Подпис на чиновник блокира чистенето на 280 000 тона нефтени отпадъци в "ЛУКОЙЛ Нефтохим - Бургас"
Заводът финансира пречистващата инсталация, въпреки че това бе ангажимент на държавата, каза кметът Димитър Николов
21 Юни 2016, Вторник, 12:58 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимки Авторът

За нас това е екобомба, а за Агенция "Митници" - суровина, каза кметът Димитър Николов

Тромави институции и липсата на подпис от експерт бавят почистването на нефтените отпадъци, които обгазяват Бургас. По настояване на кмета Димитър Николов „ЛУКОЙЛ Нефтохим – Бургас” е поел ангажимент да финансира изграждането технология, чрез която да преработят тези стари нефтоотпадъци, за да може там да се посее райграс и да не мирише.

Инсталацията е изградена, но все още не е пусната в действие поради  липсата на експертно мнение, изразено пред Агенция „Митници” - дали тези тонове нефтопродукти са отпадъци, или са суровина.

Проблемът бе поставен на дискусия „Да! На българските региони-Бургас“, организирана от вестник Стандарт“ с подкрепата на Конфедерацията на работодателите в България", Община Бургас и с медийната подкрепа на Информационния портал "Флагман.Бг".

„280 хиляди тона въглеводороди стоят на атмосферно въздействие от 30 години на територията на „ЛУКОЙЛ Нефтохим - Бургас”. Особено лятото вследствие на изпаренията това идва към Бургас и носи миризма на въглеводороди. Това са стари нефтени отпадъци, които се намират на нефтената площадка на завода. По силата на приватизационния договор, когато се е продал НХК, пречистването им е оставено като ангажимент на българската държава. Въпреки това „ЛУКОЙЛ Нефтохим – Бургас” пое ангажимент да го финансира”, обясни кметът на Бургас Димитър Николов.

„От няколко месеца спорим с Агенция „Митници” дали това са нефтени отпадъци, или суровина. Ако са суровина, те трябва да ги обложат с акцизи и такси. Специалист трябва да дойде на място, да вземе проби, да каже какво трябва да се направи, да подпише писмо и инсталацията на следващия ден ще започне да работи и да ги пречиства. Така честите летни обгазявания ще престанат”, добави градоначалникът.

„Преговорите се водят между мен и Министерството на финансите в лицето на Агенция „Митници”, каза Николов. 

" От една страна това са действително суровини, които може да се преработят, а от друга страна това е една екологична бомба. Месеци стоим и чакаме един чиновник да сложи подпис, за да заработи инсталацията на Лукойл Нефтохим Бургас, да се пречистят нефтопродуктите и после да засеем райграс", обясни Димитър Николов.

Министърът на икономиката Божидар Лукарски прие въпроса присърце и се ангажира лично да разговаря с колегите си и да се преодолеят пречките.

"Дайте ми само името на човека, който не подписва, и ще решим въпроса веднага", каза министър Лукарски.


В категории: Бургас


Флагман.БГ Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка 02/05/2024, Четвъртък 22:00 1
Май ще е прекрасен за 4 зодии
Май ще е прекрасен за 4 зодии 02/05/2024, Четвъртък 21:20 0
12
Коментара по темата
12.
Морския
22.06.2016 08:28:45
0
2
тая Мома лъжлива излъга цял град и се уреди до девето коляно и естественно знае че ще остане не наказан ! Лук Ойл ни обгазяват с крекинга не с утайници и тн... а тайничко се разбраха с тиквата да вдигнат цените на горивата естественно срещу съответния % ...
11.
ЕВН да сверят електромерите! Стига са ни лъгали! Н
22.06.2016 01:55:12
1
1
ЕВН да сверят електромерите! Стига са ни лъгали! Не само че ни цакат с цената,ами нощната тарифа я включват в 23.55ч.По правило нощната трябва да се включи в 22.00ч.Хора сигнализирайте на тел. им като мен
10.
Marinero
21.06.2016 20:54:42
1
4
Не мирише само от утайниците а главно от вентилирането на танкерите в бургаския залив.
9.
Ив. Костов
21.06.2016 18:03:46
1
7
Вагит Аликперов обяви, че напускат ЕС, т.е. продават Лукойл Нефтахим-Бургас. Коментира се, че Мюлер е продал акциите си на араби?
8.
Кмета
21.06.2016 16:47:22
5
8
Защо града никога не влиза във Европейските класации за най добър град!?????????
Защо Лукойл не плаща данъци и няма още предложения за други западни рафинерии да стъпят на нашия пазар за да има повече конкуренция и по ниски цени на бензина???? Защо нямаме още никакви големи инвеститори да отварят компании и заводи!!!!!!!!
Защо учителките получават заплати които са 70% по ниски от тези на Американките??????
7.
Нонка
21.06.2016 16:43:38
3
3
Кмета да каже защо още не е съборил гетата блокове ами строи нови???? Не стана ли ясно че живеенето във комуни само озлобява хората и ги кара да си правят мръсно!!!! Блоковете са отживелица --- това е да затвориш маймуни във клетки без зеленина без градинки да ти тропат и плачат всякакви на главата и под тебе. Трябва нова концепция за града със индивидуални къщи!!!!!
6.
уууууу!!!
21.06.2016 16:40:42
2
5
Кмета по добре да каже какво става със фермерските пазари са под всякаква критика, мръсни търговци не чистят плодовете не ги нареждат, рибата не е на лед ами е оставена във кофи да се вмирисва със вируси. Трябва цялостна концепция за фермерските пазари да станат по конкурентни и със по високо качество.
5.
Истината
21.06.2016 16:38:38
7
12
Най интересното е Бургас не може да се събере и да изрита ЛУкойл и да си поканим 2-3 западни рафинерии със световни стандарти. Лукойл не е плащала данъци дължи към $8 милиарда за това във Румъния ги съдят за $2 милиарда. Тоя монопол никога не мине харесвал като знам как бащите ни караха най скъпия бензин във Европа от както съм роден. Бургаския съвет трябва да де събере и да предложи на повече рафинерии да отворят заводи. Така те може да се конкурират. А сега си правят каквото искат.
4.
ззз
21.06.2016 16:36:59
5
15
Кмета отново се доказва като най-големия адвокат на Лукойл. Все едни и същи опорни точки с утайниците обгазяващи града, една и съща лъжа повтаряна през годините.
Бургас се обгазява съвсем съзнателно от производството а не от утайниците.
И кмете долежен лъжец, най-горещо е през деня, според твоята теория тогава трябва да мирише най-много.
И кмете долен лъжец ,ти позволи Кроношпан да разшири производството два пъти и да ни трови двойно. Там какво оправдание имаш?
3.
Ivaaan
21.06.2016 16:11:17
9
15
Лукойл и кроношпан си плащат на кмета да не ги закача, докато тровят лошият бургаски матрял
2.
В.Златев
21.06.2016 15:54:17
5
5
Къв райграс ще сеете бе тъпанари, аз от там зареждам бензиностанциите
1.
bobi
21.06.2016 15:51:14
9
6
да няма избори тая година, нещо много се е загрижила за къщата ... момата.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Овенът да внимава с парите, а Козирогът ги привлича като магнит Овенът да внимава с парите, а Козирогът ги привлича като магнит Хороскоп за деня – 3 май 2024, петък Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка Никога не изневерявайте на себе си 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват Мъжете следят за това дали имате общи интереси и хобита Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Изминаха 9 години - черното БМВ на бургазлията влачи 40 метра детето, без да спре Май ще е прекрасен за 4 зодии Май ще е прекрасен за 4 зодии Вижте кои са късметлиите Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Ето кои са те  Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Отговорът на председателя на образователната комисия НС Красимир Вълчев Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Астрономите предупреждават, че въпросното изригване ще окаже влияние на навигационната система в някой райони по света Държавната хазна излиза от релсите Държавната хазна излиза от релсите Приходите от корпоративни данъци намаляват
Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Повишение се отчита и в други градове Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори