Важно за Великден! Ето как да познаете доброто агнешко месо
30 Април 2016, Събота, 09:38 ч.
Източник: Pik.bgКойто не обича агнешко, може да празнува Великден и без това месо, но все пак е хубаво да си вземете нещичко, дори и малко да е. Според мен трябва да спазваме традициите. Това каза пред БГНЕС Мерал Люледжи, собственик на месарница за телешко и агнешко месо. Най-добре е месото да бъде заклано ден преди готвенето.
Масово обаче хората прибягват към магазините, освен ако не отглеждате няко младо агне в двора. Ако нямаме време за покупка на месото в деня на неговото приготвяне, то е добре и да не подраняваме много. За да е хубаво и прясно месото, най-добре е да го купим максимум три-четири дни преди Великден.
Месарницата на Люледжи отваря врати през лятото на 2014 година и предлага агнешко и телешко место, а мястото е разположено в центъра на София и е наистина различно от традиционните обекти с найлонови ресни на вратите – пространство - съчетало модерния интериор с плешките телешко и агнешко на куки. И най-важното месото тук никога не е замразявано. Агнешкото в духа на традицията е неизменна част от трапезата за Великден на голяма част от българите.
На този празник у нас е прието да се яде такова месо, тъй като в деня на Възкресението в жертва е принесено агне. Мерал Люледжи е категорична, че клиентът може да различни и на пръв поглед хубавото от лошото месо, особено за агнешкото. „Ако то е много изсушено, ако е малко като прозрачно веднага си личи. Хубавото агнешко е пухкавко, розовко много по-различно и като цвят и като структура”, споделя тя. Самото месо е малко по-различно и Мерал казва, че понеже го обича може и всеки ден да го яде, макар да признава, че има и малко по-мазни части.
Обикновено агнешкото на нашата трапеза е печено и Мерал Люледжи признава, че така приготвено е най-добро. Но хората вече започнали да го правят на грил като котлетите, да се маринова и пак да се запича на грил. Някои правят кюфтета от това месо. Все пак специалистите съветват, ако сте голямо семейство и правите печено агнешко за Великден, най-добре да си купите бутче, което има повече месце. Агнешките котлети също вече са много популярни и е хубава идея, може и да се изпече с розмарин и зехтин на фурна или дори да скара.
За тазгодишния Великден цената на килограм агнешко надхвърля 10 лева. Обикновено то може да се намери между 10 и 16 лв. Според Мерал агнешко под 10 лева е или много рано замразено или клано не в кладница – някъде под стълбите, както се казва, или дълбоко замразено и от партида от преди много време.
В категории:
Бизнес
Иван Звездев приготвя морски ястия за бургазлии на Летния Никулден
Държавната хазна излиза от релсите
Лоша прогноза за времето премества на друга дата откриването на островния сезон, обявено за 4 май
Рецепта мечта за козунак! Мек, пухкав, на конци и без месене!
Рекет пред КАТ: Дай пари или ти съсипвам колата
Петте малки тайни на щастливата връзка
02/05/2024, Четвъртък 22:00
1
5 неща, които карат мъжете да се отдръпват
02/05/2024, Четвъртък 21:40
0
Май ще е прекрасен за 4 зодии
02/05/2024, Четвъртък 21:20
0
Рецепта за печено халуми с боровинково сладко
02/05/2024, Четвъртък 21:00
0
Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни
02/05/2024, Четвъртък 20:40
0
Рецепта мечта за козунак! Мек, пухкав, на конци и без месене!
02/05/2024, Четвъртък 20:25
0
Лоша прогноза за времето премества на друга дата откриването на островния сезон, обявено за 4 май
02/05/2024, Четвъртък 20:00
0
Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците
02/05/2024, Четвъртък 19:40
1
Хиляди ще изпълнят площада пред храм "Св. св. Кирил и Методий" за пасхалната служба, ето програмата
02/05/2024, Четвъртък 19:30
0
Държавната хазна излиза от релсите
02/05/2024, Четвъртък 19:20
2
Хапвайте тази здравословна шоколадова торта без никакви угризения
02/05/2024, Четвъртък 19:00
2
Внимание, кърлежи: Вижте съветите на здравните власти
02/05/2024, Четвъртък 18:40
0