×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бургас: ЕК да провери шестимата българи, които ни отстраниха от „Културна столица на Европа”


Бургас: ЕК да провери шестимата българи, които ни отстраниха от „Културна столица на Европа”
Зам. кметът Ананиева и шефката на дирекция "Култура" в Общината Весела Йорданова бяха категорични, че игнорирането ни е незаслужено, защота за нас са работили общините и НПО-та от целия регион
13 Декември 2013, Петък, 16:23 ч.
Автор: Боряна ТЕНЧЕВА

Чакаме протокола с мотивите на журито, има нещо непрозрачно, смятат от Община Бургас

Община Бургас ще изпрати сигнал до Европейската комисия, за да настоява за изясняване на ситуацията около журито, отстранило града ни от надпреварата за „Европейска столица на културата”. Ще искаме да знаем дали всичко е било прозрачно. Вчера Бургас отпадна от битката, а напред продължиха София, Пловдив, Варна и Велико Търново.
От администрацията ще настояват да бъде изяснено по какви критерии са избрани българските експерти в състава на комисията, оценявало градовете-претенденти, имало ли е скала, по която конкретно да е извършено оценяването. ”Ние държим на прозрачността в това състезание, така както подходихме към него, както и да знаем дали някои от членовете на журито не са в конфликт на интереси. Не искаме да водим войни, нямаме съмнения за политическа намеса. Получихме обаче сигнали за конфликт на интереси”, каза шефката на дирекция „Култура” в Община Бургас Весела Йорданова. Днес екипът, който основно движеше кампанията на морския град, начело със зам. кметът Йорданка Ананиева, категорично заяви пред журналисти: „С голяма изненада и недоумение приехме решението на журито”. Имената на хората, оценявали кандидатите, са били обявени само ден преди презентацията на градовете, в него има шестима българи, определени от Министерството на културата. Странното е, че при представянето на Бургас липсвал един от членовете на журито.

 Екипът, защитаващ кандидатурата на Бургас, е нямал никаква възможност да зададе въпроси защо е бил отстранен града ни от надпреварата. Очаква се протоколът с решението на комисията да бъде получен в Общината след 20 дни.

„Проектът на Бургас беше съобразен с всички изисквания. Незаслужено отпаднахме”, каза зам. кметът Йорданка Ананиева. Тя припомни, че преди да кандидатства за Европейска столица на културата, в Бургас са извършени сериозни подобрения на културната инфраструктура, сред които възобновяването и превръщането на Казиното в културен център, ремонта на откритата сцена Охлюва, по същото време и ЛУКойл Нефтохим дари на Общината Дома на Нефтохимика. След неговото пълно обновяване ще се реализират още редица културни проекти, предстои и още много работа в сферата на културата, включително и превръщането на бившата Немска болница в библиотека и музей. „В цялата ни подготовка за това състезание се стремяхме не само да говорим, но и да действаме. Бяхме включили над сто събития. Реализирахме и такива фестивали, които доказват, че можем да организираме международни мероприятия”, каза зам. кметът Ананиева.

Весела Йорданова подчерта, че кандидатурата на Бургас не е инициатива единствено на Община Бургас, тя е била подкрепена от общините от целия регион, както и от неправителствени организации.

От създаването на фейсбук страница на „Бургас 2019“ преди 1 година, каузата събра над 5500 фена, което в процентно съотношение спрямо жителите на града е повече от всеки друг български град-кандидат. Въпреки решението на журито, само от вчера вечерта до днес фейсбук страницата на Бургас 2019 има повече от 20 нови фена. В момента в града тече фестивалът „Бургас танцува“ – един от най-големите зимни фестивали в страната, и всичко най-интересно за него се публикува именно там.

Днес в Община Бургас е пристигнало писмо от екипа на „София 2019“, в което се казва:

„Приемете нашите искрени съжаления, че Бургас не е сред градовете, които продължават своето състезание за титлата „Европейска столица на културата“ през 2019. Въпреки това решение нашият екип е убеден, че Бургас предложи силна кандидатура и мотивиран екип. С това писмо изразяваме желанието на екипа на София 2019 да развива сътрудничество и общи инициативи в екипа на Бургас 2019. Това не е част от изискванията на някакви правила или опит да се спечелят дивиденти. Това е искреното разбиране на нашия екип, че всеки от градовете можеше да бъде в ситуация, в която вложените огромни усилия и енергия не получават достатъчно добра оценка.“

 

 Ето съставът на комисията, решил Бургас да отпадне от състезанието:

 

Г-жа Ану Кивило (Естония)

Г-н Георги Тошев (България)

Сър Джеръми Айзъкс (Обединено кралство)

Г-н Джорди Пардо Родригес (Испания)

Г-жа Елизабет Витуч (Австрия)

Проф. Ивайло Знеполски (България)

Проф. Камелия Николова (България)

Доц.  д-р Людмил Вагалински (България)

Г-н Манфред Гаулхофер (Австрия)

Г-жа Мария Кашукеева (България)

Г-н Норбърт Ридл (Австрия)

Доц. д-р Светлана Христова (България)

Г-н Стийв Грийн


В категории: Бургас


Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
21
Коментара по темата
21.
Krasimira Krasteva
06.11.2018 14:50:36
0
0
http://advokatyordanova.com/ Върна ме насила в България и иска да ме убие на село Мадан.
20.
Бояна
21.01.2014 07:32:54
0
0
Колкото за обективността на конкурса, нека първо Ананиева и сие да си припомнят как те провеждат конкурси за общински награди и спонсорства и след това да се жалват! А когато в един общински конкурс има много субективизъм, достигащ до толериране на "наши хора", нивото изключително много пада. Така че общината сама влиза в собствените си капани. Лошото е, че наистина талантливи бургазлии биват изтласквани от културния живот на града без да им се даде възможност за изява! Но такъв е манталитетът на градската власт - партиен подбор в културата, както при социализма!
19.
Бояна
21.01.2014 07:24:01
0
0
Бургас един еснафски град, за който е прекалено рано да се съизмерва със столици на културата по света. Това, че кметът е от Герб и че по конюнктурни причини дълго време се насочваха парични потоци към града за да подобрят визията му е някакъв шанс за инфраструктурата му благодарение на конюнктурата. Но фактът, че в сърцето на Бургас емблематичен за града храм съзнателно се руши, заради меркантилност и безхаберие към архитектурни, културни и християнски ценности на градската управа е факт! Духът на Бургас не е в тридневно пиене, ядене и другоправене на фона на една нетрайна във времето музика! Не е и в редовно възникващите скандали в литературните среди в града, лакомо отразявани в жълтите бургаски вестници! Духът на Бургас е в непреходните ценности, които трябва първо да се научим да разбираме и след това да съхраняваме!
18.
Поета от Галата
15.12.2013 13:33:23
0
0
О Бургас град прочут сьс мутри и сьс батки и сьс умни черни Златки
17.
ОФ ЛЕЛЕЕЕЕ
14.12.2013 11:41:29
3
4
Аз пък смятам, че съвсем честно и справедливо Бургас НЕ ЗАСЛУЖАВА да бъде културна столица на Европа! Културна с к'во?! С батките ли, със селските тарикати ли?! С какво?! Или с онези тъпи измишльотини, които си ги мислят един определен кръг от хора, уж с идеалната цел да вкарат и други в своя "културен мироглед" само, че те си стоят една и същи хора, говорят за едни и същи неща и си мислят, че променят нещо, а е факт, че те са точно толкова спрели, колкото е и културата в този Град.
16.
не съм луд
14.12.2013 08:18:52
3
3
Пак някой друг ни е виновен, а бре Ананиева, кой ще ти даде да организираш подобно мероприятие, че и там да краднеш нещо?, Това да не ти е Подмезният град. Хайде стига сме вряскали и да си видим нашите кусури! Другото е евтино слагачество пред кмета и дружината му
15.
До 12 бургазлийката
14.12.2013 08:02:34
5
1
Теб с малката заплата, в малката фирма те научихме вече. Като взимаш малка заплата изобщо не се обаждай! Нямаш право на глас!
14.
Мария
14.12.2013 06:17:25
4
6
И града си върви добре и кмета си върши работата , просто ми се струва , че на някои "българи " им дойде в повече Бургас да е "Най-добрия град за живеене " , кмета ни да е най-добрия и Бургас да става все по-уреден. Това си е чиста проба завист.
13.
хаха
13.12.2013 23:58:45
4
7
абе, смешко 11, ако победата на изборите ти е да дърпаш града на долу - тежко ти
12.
бургазлийка
13.12.2013 23:42:13
4
5
г-не 11, аз съм на 32 години, завършила съм висше образование в София, смея да твърдя, че нямам психически отклонения. Така че не ме бъркайте с някой от опорните точки на БСП. Живея обаче в Бургас и виждам, че градът живее сегааааааааааа. И се надявам да продължи. За да имат работа и стандарт всички бургазлии и да се радваме, че сме тук. А да ви кажа честно , според проблемът е друг - аз работя в малка частна фирма и опитът ми показва, че проблемът е, че понеже Бургас и околностите стана магнит, привлекателен, тук пристигат всевъзможни хора отвсякъде, както е в София. Заплатата по този начин се подбива, ясно е, но какво е решението. Предложете нещо градивно, не да ръсите простотии. При това нито съм селянка, нито съм тъпа, за разлика от вас, откъде сте дошъл вие? Така и ще ми стане ясно и какво според вас означава приза Европейска столица на културата. Стъпвал ли сте някога в галерия?
11.
До бургазлийка 9 и 10
13.12.2013 23:08:50
4
6
Селянка си ти и то тъпа и претъпа. Градът върви напред в болното ти мозъче. Може да вървиш ти и крадците около теб, но за голяма част от бургазлии не е така! Няма какво да споря, ще прозреш истината на следващите избори!
10.
бургазлийка
13.12.2013 22:14:08
4
2
извинявам се, имах предвид коментар 8, който се е подписал като 6
9.
бургазлийка
13.12.2013 22:09:21
7
4
айде, спрете със селските си коментари. Бургас върви успешно, това, че манталитетът на някои хора е един, не означава, че градът не се е променил и не може да се стреми и да отстоява друго. Всяко подобно изказване като това на номер 6 дърпат Бургас назад, каквото прави и БСП в момента. Проумейте, състезание не означава да дърпаш някого назад, а да се опиташ ти да го надскочиш. Малко трудно за разбиране от сегашните държавни управляващи. Успех на Бургас, макар, че явно ще е трудно
8.
6
13.12.2013 21:14:36
11
11
Бургас е един въздух под налягане! Напудрен, маскиран, рекламиран в духа на Бойко Борисов. Обаче в един момент всичко лъсва. Пред международното жури не вървим! А вашите конкурси там какви са? Не ви е хубаво да ви пренебрегват нали?! Направиха ви показно, огледален образ на вашата работа! Да накарате хората да гласуват за турци пред българи! Оставките и да не сме ви видяли повече!
7.
do -Ananieva
13.12.2013 21:12:36
3
7
Ако аз бях кмет на общината ти нямаше да си детска учителка и в някое бургаско село.Толкова си проста и глупава!!!
6.
do -Ananieva
13.12.2013 21:12:36
2
6
Ако аз бях кмет на общината ти нямаше да си детска учителка и в някое бургаско село.Толкова си проста и глупава!!!
5.
Smith
13.12.2013 17:18:19
15
5
В Бургас живеят и много прости българи, които през май тази година гласуваха комунисти и турци да ни управляват! И това при положение, че градът ни се развиваше с много по-високо темпо от останалите.
Та кажете ми, при наличието на такова голямо количество примитивно население, как да ни изберат за културна столица?
4.
*********
13.12.2013 17:17:25
1
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
3.
ataka
13.12.2013 17:10:48
8
17
Това недоразумение Ананиева да си ходи, вместо да се оправдава. Под нейно давление се бастисаха толкова стойностни неща, които се ценяха. Справка-конкурса "Сладкопойна чучулига". С калпавата недомислица "Срипит", която остана едно шумно сборище на столични наркомани и алкохолици културна столица не се става.
2.
XXX
13.12.2013 16:47:30
8
12
Има ли някой съмняващ се, че гласувалите против са точно българската част от журито. Както винаги се е получавало в България прецакват този, който полага услилия. В момента ни управляват хората наложили от няколко десетилетия този начин на мислене.
1.
ммммммммм
13.12.2013 16:38:58
0
1
http://gradat.bg/forumgradat/2013/12/13/2202452_chetiri_grada_ostanaha_v_bitkata_za_evropeiska_stolica/
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори