×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Наесен очаквам избори 2 в 1, Бойко Борисов ще е президент!


Наесен очаквам избори 2 в 1, Бойко Борисов ще е президент!
Само 60 гласа не ни стигнаха, за да вкараме съветник в Бургас, ядосва се лидерът на "Гергьовден" Драгомир Стефанов
02 Март 2016, Сряда, 16:52 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимка Авторът

Премиерът трябва да е готов за избори във всеки момент, за да не му извиват ръцете в коалицията


Драгомир Стефанов е на 35 години от Бургас, завършил Икономическия техникум, а след това  и специалност „Финанси” в УНСС. Доктор е по икономика и главен асистент в УНСС в София в Катедра „Недвижима собственост”. Семеен е, без деца. Драгомир Стефанов е от рода на уважавания преподавател от Университет „Асен Златаров” в Бургас проф. Желчо Стефанов.

- Г-н Стефанов, обществеността ви приема за ново лице в политиката, но малцина знаят, че целият ви съзнателен живот е минал в нея...

- Точно така. В политиката съм от 1998 г., когато това беше повече по любов. Покрай протестите още през 1997 г. съм се вълнувал в Бургас. След това като станах студент в София, започнах там да се движа около тогавашното СДС. Минах през няколко етапа, бях и председател на местен клуб в район „Студентски”. Прекарах 15 години от живота си в Студентски град и продължавам да живея там. Една от темите, които ме вълнуват, е образованието, младите хора, студентите. След 2002 – 2003 г., когато СДС започна да се разцепва, напуснах партията и за известно време не се занимавах с политика. През 2008 г. влязох в „Гергьовден”, през 2010 г. станах организационен секретар на партията. Председател на „Гергьовден” съм от есента на 2013 г., когато Любен Дилов си подаде оставката след резултата от предсрочните парламентарни избори.

В момента официално съм в оставка, заедно с цялото ръководство на „Гергьовден”. Преценихме, че след като направихме един цикъл избори – парламентарни, за европейски парламент и местни, е добре да проверим нагласите на нашите членове и симпатизанти. През април месец някъде ще имаме Събор, на който ще се избира ново ръководство.

- Каква е равносметката от този цикъл избори за „Гергьовден”?

- Вече сме една идея по-напред, защото сме парламентарно представена партия. Част сме от коалицията, която влезе в парламента под името ББЦ, след което се кръсти БДЦ. В същото време нямаме народен представител на „Гергьовден”, така че оценката по-скоро не е добра. Затова и си подадохме оставката. Решили сме, че трябва да възобновим партията. Искаме много повече за Движение „Гергьовден”. Сега то по-скоро прилича на клуб по интереси, отколкото на истинска политическа партия. Искаме да засилим партийния живот и да възобновим част от структурите, които през годините сме позабравили и които се бяха дистанцирали от политиката. Въпреки всички черни краски, които наблюдаваме през последните години, мисля, че има лъч надежда. Хора, които съвсем се бяха отказали от политиката, започнаха да виждат, че няма решение, без да се занимаваш с това. Така е, колкото и да твърдим, че политиката е лоша дума и няма друг път.

- Доволен ли сте от резултатите от местните избори, имате ли общински съветници и в кои общини?

- Имаме 28 общински съветници в страната. За съжаление на някои места имахме резултат, с който за малко да вкараме съветник в местния парламент. Едно от тези места е и Бургас. Разочарованието ни беше много голямо, защото тук не ни стигнаха 60 гласа, за да вкараме общински съветник.

- С каква формула участвахте в Бургас?

- В цялата страна участвахме под формулата „Народен съюз”. Направихме централна регистрация, заедно с още 5 партии – „Земеделски народен съюз”, „Съюза на свободните демократи”, БДС „Радикали” и Българска земеделска партия. Направихме централна регистрация под името „Народен съюз” и в над 200 общини играхме с тази марка. Така беше и в Бургас и в района.
Доволен съм от резултата в Царево, например, където направихме двама съветници в една много тежка ситуация срещу ГЕРБ. Това са Васил Каридков и Станислав Добрев.

- Можем ли да кажем, че те двамата са съветници на „Гергьовден”?

- Абсолютно да.

- Станислав Добрев и Васил Каридков са единствената опозиция в Царево. Сега се връщате от там – какво Ви казват те? Какво е положението?

- Тежко е положението в Царево. Кметът и представителите на ГЕРБ имат мнозинство в Общинския съвет и работят с методи, които се надявах, че сме забравили отдавна. Свикват сесии не според правилника, опитват се да го правят винаги, когато знаят, че нашите съветници не са в града. Така приемат спорни решения, без да има напрежение, въпреки че те имат мнозинство и не е необходимо да го правят.

И в момента сме обжалвали последното заседание на Общинския съвет пред областния управител на Бургас. Считаме, че не е свикано според правилника за работа на Общинския съвет и решенията са нелегитимни. Много трудно се сдобихме с препис от протокола на заседанието.

- Дотам ли се стигна?

- Да. Правят се опити да се покрият тези неща. Деловодителката излиза в отпуски, в болнични, само и само да не получим препис от протокола. Има едно решение, за което скоро ще излезе наяве дали е законосъобразно, или не. То е за ремонт за близо 200 хиляди лв. на пречиствателната станция в Лозенец, където стана сериозен проблем миналата година. Общинският съвет е решил там да се инвестира, без да има одобрен проект. Не се знае точно какво ще се ремонтира. Даден е пълен картбланш на кмета да прави, каквото реши. Това за нас не е правилният начин.

- Обезсърчени ли са Станислав Добрев и Васил Каридков? Те понасят много тежки удари от кръга около кмета Лапчев.

- Опитах се да им вдъхна кураж. Мисля, че не са обезсърчени. Те са млади хора с хъс и желание за промяна. Безспорно обаче водят много тежка кампания. Срещу тях започнаха подмолни номера и мръсни трикове. Надявам се, че не са обезсърчени, а напротив – готови са да водят битка.
Ще се срещнем и с областния управител, за да чуем и неговото мнение. Някои от жалбите ни са насочени към него и той трябва да вземе решение. Той вече един път издаде предписание към Общинския съвет на Царево да промени системата и правилника си за работа, защото има текстове, които не са добре подготвени. Те обаче не се съобразиха с тези препоръки. Лично аз мисля, че второ предупреждение от негова страна може да бъде със задължителен характер.

- Къде другаде бяхте в Бургаска област, освен Царево?

- Бях в Поморие, Камено и Сунгурларе.


- Защо е това раздвижване? Другите партии са спокойни – защо е тази Ваша обиколка?

- Обиколката е подготовка за предсрочни парламентарни избори. Случващото се от края на миналата година и първите месеци на тази дава индикации, че в страната се пренареждат пластовете. Основните играчи променят позицията си.

Като започнем със случващото се в ДПС. Знаете, че обикновено тази партия е силен индикатор какво ще се случва в държавата, а там в момента има разделение.

Случващото се в Реформаторския блок също е повод за съмнение, че ще има промени. Имам предвид движенията, които Радан Кънев предприе в края на миналата година. Оставката на министъра на правосъдието беше първият етап, но не последния. Много е странно случващото се в Реформаторския блок. От една страна Радан Кънев е опозиция, а партията, която той председателства, реално е във властта. Имат министър, зам.-министри, зам.-областни управители, заемат други управленски позиции. Не е много ясно партията ДСБ стои ли зад председателя си Радан Кънев. Според мен, те ще го заявят ясно на форума през април месец.

- Има два варианта – ДСБ да се влее в ГЕРБ, предвид това, че Петър Москов е министър от партията на Иван Костов. Другият вариант е ДСБ да се отдели от Реформаторския блок и да се разпадне.

- Едва ли ще стане вливане в ГЕРБ. По-скоро те трябва да решат дали ще поемат пътя на опозиция, или ще останат във властта. Ако останат с управляващите обаче, това означава нов лидер на ДСБ и оставането им в Реформаторския блок. Ако възприемат позицията на сегашния си председател Радан Кънев и решат да останат в опозиция – това най-вероятно означава разделяне с Реформаторския блок, след като другите участници в него останаха във властта.

- Само за седмица се появиха две нови партии – „Нормална държава” на Георги Кадиев и ДОСТ на Лютви Местан. Каква е прогнозата Ви за тези партии и с каква цел се основават именно сега?

- През последните години станахме свидетели на това, че новите партии се правят по-скоро около хора, а не около програма или платформа. Ако видите и тези две партии – те ще бъдат изцяло лидерски. Едната се прави, за да официализира позицията на Георги Кадиев в политическия живот на страната, след като напусна БСП. Другата пък се случва заради лидерските амбиции на Лютви Местан.

Не вярвам, че партията на Георги Кадиев ще пожъне кой знае какъв успех. Самото име е малко странно. „Нормална държава” звучи малко като тавтология. Държавата по дефиниция би трябвало да е норма, да дава нормалността в едно общество. Не виждам кой знае какво бъдеще там.

С голям интерес обаче ще следим как ще се развива партията на Лютви Местан, защото тя стана основна причина Турция да се намеси във вътрешните дела на България. Тези размени на дипломатически заплахи и обявяването на един куп хора, че са персона нон грата в Турция, според мен ще продължат.

Като цяло Турция е много интересна тема. И със случващото се с кюрдите, и със ситуацията с бежанците Турция изведнъж се превърна в някакъв централен фактор в геополитиката в нашия регион. Видяхте и книгата на Давутоглу. Всъщност неоосманизмът предполага да има нулеви проблеми със съседите, а се оказва точно обратното. Тази книга вече не е актуална, тъй като Турция вече няма съсед, с който не е в конфликт. С Гърция – традиционно заради случващото се в Кипър, със Сирия проблемът е сериозен, с Ирак, с Грузия, с Русия, а вече и с България. Ние бяхме една от малкото държави, които дълги години нямаха сериозен проблем с Турция, но сега вече не е така.

- Какви са амбициите за „Гергьовден”? Например, Станислав Добрев може ли да бъде следващият кмет на Царево? Той  е едно от най-обсъжданите имена за след четири години.

- Аз категорично мисля, че следващият кмет на Царево ще е Станислав Добрев. Царево заслужава такъв кмет, а не този, който е в момента. Царево заслужава за кмет интелигентен, млад и енергичен мъж, който няма да е генератор само на спекулации и съмнения за корупционни действия. Трябва човек, който ще превърне Царево в привлекателна туристическа дестинация. Този регион има нужда от това.

- Мислите ли, че с президентските избори би могло да има избори 2 в 1? И Защо?

- Убеден съм, че ще има избори 2 в 1. Въпреки че премиерът Бойко Борисов твърди, че няма да е кандидат за президент, това още повече ме кара да мисля, че той ще бъде кандидат за президент. Може би това ще е формалната причина да има избори 2 в 1 наесен.

- Бойко Борисов обяви, че не иска правителството да падне и е готов за война – какво според Вас има предвид с това? Освен това премиерът заяви, че ако Меглена Кунева не беше станала министър на образованието, тя щеше да подаде оставка и правителството щеше да падне.

- Последното според мен е напълно вярно. Ако Кунева не беше избрана за министър на образованието, щеше да се наложи да подаде оставка като вицепремиер и това щеше да доведе до напускането на Реформаторския блок и разпадане на управляващата коалиция. Даваме си сметка, че ГЕРБ управлява почти еднолично  и в същото време е в тежка коалиция, защото не им стига подкрепа в действащия парламент. Премиерът в чисто политически план е длъжен да декларира увереност, че може да излезе на избори във всеки един момент, за да ограничи онези коалиционни партньори, които му извиват ръцете във всяка една ситуация, в която му е необходимо мнозинство в Народното събрание. Ако изборите, които следват, ги организира ГЕРБ по подобие на миналите местни избори, почти съм сигурен, че пак ще ги спечелят.

- Затова Вие искате да стегнете структурите по места и се стремите „Гергьовден” да заприлича на партия, а не на клуб?

- Искаме повече хора да гледат на нас като на партия, отколкото на клуб, защото политиката в страната минава през партиите. Никой не харесва партиите, но за съжаление не е измислен по-добър механизъм от демокрацията. За да участваш в моделирането на обществените процеси, трябва да имаш някаква платформа. Не става с граждански сдружения. Много ми се иска да вярвам, че  някое от гражданските сдружения, които непрекъснато протестират у нас,  ще се превърне в политически субект. За съжаление последните опити не са в тази посока. Явно е, че партиите ще променят ситуацията в страната, колкото и трудно да ни изглежда от днешна гледна точка.

В категории: Политика


10
Коментара по темата
10.
голяма работа
07.03.2016 14:21:03
0
1
Защо да си последен в града като можеш да си пръв на село. Така ми мирише тая работа.
9.
симо
03.03.2016 14:43:01
1
3
Тоя "съученик" най-вероятно е съученик на Дявола. Не може да си на 35 и да си толкова болен...Да си толкова злобен и манипулиращ или си прост, или незадоволен, или и двете. А и със сигурност си пълен неудачник..
8.
Яне САНДАНСКИ
02.03.2016 23:07:39
0
9
Не знам защо го нападате толкоз. Смея да твърдя че го познавам и мога да кажа само положителни неща за него. Просто човека се опитва да съживи една полу-умряла партия. Пряко съм наблюдавал всичките им предизборни платформи и съм останал с впечатлението, че са били насочени в позитивна и градивна посока. Никога не са оплювали политическите си опоненти и не са внасяли негативизъм в програмите които са излагали.
7.
a
02.03.2016 23:01:52
0
2
a
6.
съученик
02.03.2016 21:11:22
6
6
Какъв политик е Драгомир Стефанов.. ??..Смешник и мишок..!!

Още се помнят "подвизите" и мръсотиите му от Студентския съвет в УНСС...а и начините за влизане на студентките в Общежитията на Студентски град !!!

Бил от "от рода на уважавания преподавател от Университет „Асен Златаров” в Бургас проф. Желчо Стефанов"....който е един от най-големите мръсници и интриганти в този университет !!!

Станал измислен "професор" на 70 години с лъжи и измами, изгонил си всички хабилитирани колеги от Катедрата, на която бил незаменим ръководител от 20 години и сега така се "бетонирал" , че няма и не можело да има друг хабилитиран преподавател. Целта е да за да четял лекции до живот - като Папата....(така му казвали и студентите).

Та това мазно момченце по инструкции на "великия си татко" се навря в политиката, прави сватба за Герговденци ( за глупост и в медиите я отразиха) с брак по СМЕТКА ( може да проверите, коя е съпругата му и от кой род е !!!) ....но и това не помага, като си куха лейка !!!

и се о.ка отвсякъде. Защо не пишете колко гласа има на Изборите в неговия избирателен район..??) и сега се пише на много отворен...ха..ха..ха...

Такива боклуци трябва да се изриват и изхвърлят надалеч, защото МНОГО МИРИШАТ.....
5.
Анна
02.03.2016 20:13:49
7
5
Циганска арабска мутра, това не е бял човек.
4.
Истината
02.03.2016 20:13:03
4
5
Ето такъв грозен циганин иска да ви управлява. Говори глупости.
Такъв тъпак трябва да работи не да се прави на политик да суче пари от народа, да краде със мазната си коса. Шарлатанин!!!!
3.
ТОЙ
02.03.2016 18:22:17
5
7
И ти ли стана политик ( "новия политик") ? Мазник .
2.
6
02.03.2016 16:53:02
4
9
въобще не съм съгласен че борисов ще е президент а иначе за избори 2 в 1 съм сътласен защото пф реформаторският блок и абв излъгаха своите избиратели че нямат да се коалират с герб и подмениха вота на избирателите си а те няма да искат предсрочни избори визирам пф реформаторски блок и абв защото повече няма да влязат в парламента мойто мнение че трябва да има избори 2 в 1
1.
И.Сивов
02.03.2016 16:09:36
7
6
Хубаво че е Маринчев иначе никакви Ви няма.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори