×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кой и защо спори във Фейсбук


28 Декември 2015, Понеделник, 11:56 ч.
Източник: Фани Давидова, вестник Капитал

За котенцата, българщината, селяните, циганите и политиката
Малко неща повдигат духа в монотонния работен ден така, както участието в оздравителен и ободряващ скандал в социалната мрежа. Колко често сивата понякога гоголевска скучнота на административния делник засиява празнично, когато чужд ФБ пост те предизвика да избухнеш в компетентна ярост по важен геополитически въпрос или емоционално да се разтовариш по етнически такъв... или да потънеш в дълбок размисъл по афоризъм на Хорхе Букай, изписан на фона на гърчещо се от глад кученце.

В добрите стари времена, когато над интернет пространството властваше еднолично БГ мама, интернет общуването вървеше някак вяло, по ограничен брой тематични области, с лимитиран брой участници... скучна работа. Групите спорещи бяха някак предвидими, а невралгичните теми - неизменни: кърмещи срещу некърмещи; естествено раждащи срещу раждали секцио; майки, даващи чипс на децата си, срещу привърженичките на биохраните – останалото рецепти декупаж и взаимопомощ. Липсваха ведростта на скандала, очистващата сила на гнева, вдъхновението от собствената компетентност по всички животрептящи теми от духовното израстване, през външната политика и кулинарията до спорта и космическите изследвания.

Сега, в ерата на Фейсбук, толкова неща се промениха... В мрежата може да се спори за абсолютно всичко, но няколко са неувяхващите поводи за скандали и разправии, тези, които рано или късно изгряват на всяка стена. Да си ги преговорим:

Тъпи ли са котенцата

Започвам с тази тема и с удивлението си колко ярост може да предизвика едно рошавко животинче, натикано в чаша за шампанско, над главата му разпръскващ се фойерверк, а под носа му надпис – болд и италик, "Помириши круша, прегърни дете, радвай се на истинските неща в живота". Мрежата прелива от снимки на умилителни животинчета поставени в разнообразна домакинска утвар, които по необясним с правилата на здравата логика начин са свързани с горещи призиви да бъдем добри и да направим поне един човек щастлив – това обикновено са цитати от много умни хора, за достоверност е посочено името на твореца. Коментарите под подобни постове започват със смирени умозаключения, че хората наистина са забравили къде се крият простите, но истински неща в живота, следват две три скучни коментарни сърца и прегръдки , докато на сцената не излезе "Циникът" - той саркастично пита автора на поста как точно истинските неща в живота се крият в тиган с кученце. Титулярят на поста обидено отговаря, че стената си е негова, не е длъжен да дава обяснения на тъпаци, които нямат сърце, а само сиво ежедневие. "Подстрекателят" не поства коментар, а само карикатура на човече, което си забива вилица в окото. "Хейтърът" отговаря с дълъг и пространен коментар, от който става ясно, че му е писнало от клишета и че който само цитира чужди мисли, значи няма собствени такива и изобщо всички, които харесват котенца, кученца и деца, са загубеняци. Най-добрата приятелка на автора на поста дотичва на помощ и надменно поства мисъл от Ралф У. Емерсън (за чието съществуване е разбрала от Фейсбук и страницата му с 30 вдъхновяващи цитата), според който на фона на залез, камила и пирамида разбираме, че "Успех е да се смееш често и по много, да спечелиш уважението на интелигентни хора и обичта на децата… ". Това, разбира се, идва да ни покаже, че който посмее да каже, че клишетата са тъпи, ще се смее нарядко и по малко и няма да се радва на уважението на автора на поста и най-добрата му приятелка. Изобщо става страшно весело, но минаваме нататък към следващия евъргрийн, а именно:

България, българите и българщината

Признавам, това е любимият ми топик заедно с темата София срещу провинцията. Кървящата рана на загиващия патриотизъм се отваря рано или късно при почти всеки спор, в крайна сметка винаги стигаме до Ванга, но е задължително да се мине през Левски (революционерът), "Лудогорец" (отборът), 3 март (празникът), животът през времето на Тодор Живков и предателствата на Иван Костов. Разбира се, истинските родолюбци пишат винаги с главни букви, за да подчертаят патоса на ситуацията. Спорът може да започне от нещо съвсем невинно, като например някой клет човечец да напише на стената си неангажиращото: "Довечера играят нашите момчета, да стискаме палци!" Е това нищо и никакво изреченийце отприщва такава лавина от емоции, че... ах леле, мила майко! Някои хора, дето се казва, дебнат подобни постове и веднага се изтичват, за да съобщят на останалите в мрежата, че "въобще няма да си губят времето да гледат тия нещастници". Моментално получават отговор, че "затова сме на тоя хал, защото българите никога не се подкрепяме, а завиждаме, и че ако един българин не стиска палци на друг българин, то той (първият) не е никакъв българин (за разлика от втория), макар че всичките българи сме едни и същи завистници и нагаждачи". На стената се появява "Историкът", който предоставя на аудиторията факти и данни за качествата на българите през вековете, основно подлост и страхопъзльовщина – и вади извода, че заради турското робство сме безгръбначни и затова от нас нищо не става. Отговаря му "Патриотът" с контрааргументи за прочутото българско трудолюбие и гостоприемност, както и с това, че само ние сме спасили евреите през Втората световна война, а освен това българките са най-красивите жени по принцип. Подкрепя го "Майката", която казва, че ако ние самите не се уважаваме, и другите няма да ни уважават, и декларира, че самата тя възпитава в това децата си, макар че в училище ги учат точно на обратното. Поства се многозначителен коментар: "Народе????" Следва клип от youtube – Мистерията на българските гласове и 100 каба гайди. Разбира се, не минава и без "Хейтъра", който казва, че му е писнало от тъпанари, които се вълнуват от спорт, от идиоти, които се гордеят, че са българи, но пък мрази безродници с ниско самочувствие и изобщо неграмотниците по принцип. Тази тема може да продължи до безкрай или някак естествено да прелее в следващата незалязваща:

София срещу провинция

Тази тема ми е толкова любима, но напълно необятна, а пипалата й се разклоняват в хиляди посоки... Тези от София срещу локалните патриоти от Бургас, които имат нов център, Банско, които имат туристи и няма безработица, Габрово, които се радват на спокойствие и ниска престъпност, и т.н.; кореняци софиянци срещу пришълци; центърът срещу крайните квартали и кои впрочем ще наричаме "крайни", защото за родените на жълтите павета "Младост" е дъното, а пък "Младост" от своя страна се засягат и си го изкарват на "Люлин", защото те (от "Младост") са от по-преди в София, докато онези (от "Люлин") са по-големите селяни. Думата селяни отприщва ново адреналиново цунами. Мигновено се появява някой, гордеещ се със селския си произход и с баба си, която, разбираме, е на 110 години, здрава като бик именно поради селския си начин на живот и също така носител на патриархални ценности, виреещи само и единствено на село. Отговарят му, че като е толкова хубаво на село, защо не е останал при баба си, където му е мястото, а е дошъл да се мъчи в големия град. Още преди селянинът да успее да отвърне, някой подмята, че всички в България са от село. Това обаче удря в сърцето "Жълтите павета", които хладно отбелязват, че докато нечии баби са доили крави, техните баби са говорели на немски и френски в сладкарниците по Царя, но после дошли комунистите и край! Минава "Хейтърът", който казва, че всички са с провинциално мислене и че той лично и по-специално може да е от Симитли, но се чувства гражданин на света и на Европа, и то още много отпреди България да стане членка на Европейския съюз. Спорът си тече, но рано или късно винаги се стига до виновниците за настоящата тежка ситуация в страната, а това са:

Циганите

Те по принцип са виновни за повечето социални и житейски несправедливости защото те, циганите, си "знаят правата по-добре от нас", раждат деца като луди, а Европа ги защитава. На подобни тези "Правозащитникът" контрира с: ами раждайте и вие, кой ви спира, това са техните вековни обичаи и никой няма право да ги лишава от традициите им. "Подозрителният" веднага пита: "Вие, като ги защитавате, да не сте от БХК? Знаем ви вас – айде моля ви се!" Минава "Майката", която разказва, че като е била малка, е учила в един клас с циганчета, които били много симпатични, но сегашните циганчета не са като онези от нейното детство и на нея лично не й е приятно нейните деца да учат заедно с настоящи циганчета. "Толерантният" привежда пример от "един документален филм по телевизията", в който българско циганче е осиновено от холандско семейство и е станало виртуозен музикант. Това иде да докаже на аудиторията, че и от циганите могат да излязат примерни граждани, стига да ги гледат холандци, но неоспоримото доказателство веднага е разпердушинено от примери за ромски кражби, купуване на избори и пр. Следва подтемата за многото деца и социалните помощи и така до безкрай. Като следваща причина за житейските неуспехи на "обикновените българи" идват гейовете, които парадират с това по разни паради, а отскоро към тези, които сочим с обвинителен пръст, се присъединиха и бежанците, които не са бежанци, защото не всички имат деца, а са афганистанци, които са мъже и на които държавата плаща по 1000 лева на месец, вместо да ги дава на нашите си безработни.

На последно място сред евъргрийните на споровете поставям темата:

Политика

С известна носталгия по някогашните разкошни протестърски разправии отбелязвам, че политиката отдавна е демоде като повод за скандал. След 2013 някак си умря живецът у спорещите, отиде си яростта... тъжна работа. Явно всички наистина се увериха, че на политиците за нищо не може да се разчита, та електоратите станаха толерантни едни към други. Останаха един двама самотни играчи на това поле, които чат-пат успяват да припалят прежния плам я с тема за някое ново министерско назначение, я с провала на съдебната реформа, но като цяло умряла работа. Радостното е, че незаменимата Фейсбук експертиза по вътрешнополитически въпроси не отиде нахалост, а се трансформира в квалитетно и свръхкомпетентно познаване на геополитическите въпроси.
Международните атентати са радостно събитие, повод да си смениш профилната снимка, да си напишеш Же суи поредният еди-кой си и кротко да зачакаш коментарите по стената си. Разбира се, скандалът може да не стане веднага, все ще се намери някой жалостив, който с главни букви да изпише ПОКЛОН с три удивителни, но след няма и 2 минути ще се появи коментар: "Лицемери! Сега роните сълзи, а когато стана еди-какво си и измряха еди-колко си, мълчахте, НАЛИ??!!" Коментарът моментално е подкрепен от "Анализатора", който казва, че отдавна е предвиждал какво ще се случи, но когато го е пророкувал, всички са му се присмивали. В подобни спорове винаги изскача и нишката Русия, от която,се разбира, че има хора, които харесват Путин, защото не му пука от Меркел, а има и други, които обичат Чайковски и руската култура, но никога няма да одобрят политиката на Путин.

Понякога споровете така се разгорещяват и такъв поток от думи започва да се лее, че ми се приисква да ида на стена с кученце и да последвам съвета на незнаен учител от Сицилия да помириша круша и да послушам раковина, и да се радвам на дребните неща в живота.

В категории: Животът


2
Коментара
Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 3
2
Коментара по темата
2.
До 2
28.12.2015 09:43:22
3
11
Без грешки е защото е от Капитал.
Иначе е поредното описание на тема : "Българите сме малък, но много прост народ".
1.
@
28.12.2015 09:21:14
2
7
Статията ми хареса!
Че и без грешки!!! :-)
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Не е успял да подели общ имот с фирма „Беркс 2004“ ЕООД на Атанас Ангелов Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение
Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори