×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Правят карта на дъното на Черно море


14 Септември 2015, Понеделник, 09:51 ч.

Проектът по подводна археология вече започна
Започна проект по подводна археология в Черно море (Black Sea M.A.P), съобщиха организаторите, цитирани от kmeta.bg. Това е първото голямо проучване на Черно море и първият път, когато българската акватория се проучва в толкова голям мащаб с цел да се картира подводното културно наследство на България и да се опише праисторическото и историческото антропологическо въздействие върху околната среда в региона.

Експедицията стартира работа на терен на 12 септември 2015 г. Операциите в морето ще продължат 30 дни. След това данните ще се анализират и интерпретират и ще бъдат представени на българското правителство през пролетта на 2016 г.

Черно море се определя като една от най-добрите подводни лаборатории в света заради своите аноксични води, в които артефактите се запазват по-добре, отколкото в която и да е друга морска среда. Районът като цяло е от основно значение за историята на човешкото развитие и за разселването на праисторическите хора от Ранния палеолит насам.

Целта на проекта е да проучи подробно българската акватория на Черно море, да се разбере повече за периода от ранната праистория до късното пост-средновековие и/или да се намерят потънали кораби с историческо значение от по-нови времена. Проектът има и потенциал да отговори на едни от най-големите въпроси в археологията: как и кога Черно море се свързва със Средиземно море и световните океани.

Тригодишният проект се финансира от Фондация „Експедиции и образование" (Expedition and Education Foundation), която заедно с Центъра за морска археология към Университета на Саутхамптън (Великобритания) и Центъра за подводна археология и Националния археологически институт с музей при БАН (България).

Заедно с Университета на Кънектикът, (САЩ), Научноизследователския институт за морска археология към Университета Södertörn (Швеция) и Гръцкия център по морски изследвания, ще работят съвместно, провеждайки интердисциплинарните проучвания.

Съвместният проект ще събере на борда на изследователския кораб учени от всички авторитетни научни организации, които ще работят заедно.

Водещият български морски археолог на експедицията е Христина Ангелова от Център за подводна археология в Созопол. „Тази експедиция предоставя перфектната възможност за обединяване на съществуващите изследвания от предишни проекти, провеждани в Черно море, както и да се използват и други проекти от цяла Европа, включително SPLASHCOS

(„Подводна праисторическа археология и ландшафти в континенталния шелф") - четиригодишна изследователска мрежа (2009 г. до 2013 г.), финансирана от Европейската комисия в рамките на програмата COST

(Сътрудничество в областта на науката и технологиите), като COST Action TD0902, за да се изгради възможно най-обширната картина на нашите подводни ландшафти, която ще ни помогне да изучим напълно нашето богато културно наследство", коментира Ангелова.

Международният научен екип, ръководен от професор Джон Адамс от Центъра за морска археология към Университета в Саутхамптън, е избрал оптимална площ от над 1000 кв.км от българското морско дъно за научни изследвания, които ще се осъществяват от борда на два плавателни съда - един за плитки и един - за дълбоки води.

През първата година на проекта основният акцент ще бъде върху геофизиката, за да се картира районът. През втората година се предвижда разширяване на дейността - взимане на проби от дъното и по-детайлно анализиране на данните, получени през първата година. През третата година екипът ще се задълбочи още повече и ще проведе още по-детайлно проучване на избрани места, използвайки най-модерна техника, включително ROV, AUV и пилотирани подводници.

Проектът ще се осъществява в пълно съответствие с Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на подводното културно наследство (2001 г.) и в съответствие със статута на България като един от първите поддръжници, подписали конвенцията.

Проектът има за цел да илюстрира най-добрите международни практики в отговор на различните заплахи за Подводното културно наследство, които са преобладаващи в други части на света. От името на българското правителство проектът е одобрен от Министерството на културата, като са издадени разрешителни за всички дейности, гласи информацията на организаторите.

Професор Джон Адамс, Университет на Саутхамптън, коментира: „За разлика от изследванията, при които се прилагат изкопни работи, нашето изследване картира морското дъно, използвайки най-модерна техника.

Това е ключов проект за морската археология - най-голямото изследване, което някога е провеждано в региона. Най-важните места в този регион ще бъдат изследвани в по-големи подробности по време на втората и третата година на проекта."

Дейвид Белтън и Анди Байът, изпълнителни продуценти на Black Sea Films ще правят документален филм. Те създават екип от водещи творци, създатели на печелилите многобройни награди филми „Синята планета" и „Планета Земя" на Би Би Си, „Бог в Америка" на PBS, „Експедиции" на Channel Four; „Застреляй кучетата", „Дълбокото синьо", „10 милиарда" на Theatrical Features и 3D филма „Ураган".

В категории: Бургас


1
Коментара
Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 3
1
Коментара по темата
1.
9
14.09.2015 13:22:11
0
0
Лабораторията за управление на рискове на бившия премиер Иван Костов публикува анализ, в който се разкрива как със съдействието на българската държава "Лукойл" изкуствено завишава разходите си за суровините, които внася.

Така руската компания надува цената на бензина и нафтата у нас, пести данък печалба и изнася капитали в Русия, сред които и част от събраното от българите ДДС върху горивата.

Сортът петрол, с който работи рафинерията, е "Урал". Вместо това обаче за данъчни цели се смята цената на по-скъпия сорт "Брент", който няма никаква връзка с работата на "Лукойл".

Пред митниците "Лукойл" не представя фактури на каква цена е купил суровия петрол. Вместо това представя таблица за борсовата цена на сорта "Брент". Разликата между борсовите цени на двата сорта е 2,41%, пише в анализа на Risk Management Lab.

Към борсовата цена се добавят и нереално високи според лабораторията на Костов разходи за транспорт и застраховки.

Така "Урал"-ът, който "Лукойл" купува излиза с 10,6% по-скъп, отколкото ако си беше купил "Брент".

Разликата между реалната цена на суровия петрол, който "Лукойл" е купил от Русия, и цената, която е отчел в България, е 13,27% за изследвания период между 2006 и 2014 г. (разликата варира между 6,68% и 15,61% в различните години).

Заради този финт "Лукойл" декларира средногодишно със 763,5 млн. лв. повече от реалните си разходи. С натрупване за периода 2006-2014 сумата е 6871.7 млн. лв.

Щетите

Най-напред години наред ние плащаме по-скъп бензин и дизел, отколкото е реалната му цена. Освен на джоба на всеки от нас това се отразява зле и на икономиката като цяло.

Спестена корпоративна печалба. От описаната схема може да се направи изводът, че за 9 години "Лукойл" е спестил 687 млн. лв. данък печалба.

Описаната от Иван Костов схема дава отговор на най-голямата мистерия в българската икономика - как така монополистът "Лукойл" редовно работи на загуба и има интерес да го прави, за разлика от една нормална фирма, която би затворила, ако все е на загуба.

И накрая - чрез тази схема "Лукойл" изнася в Русия ДДС, който би трябвало да остане в България, тъй като върху надценения суров петрол се начислява по-висок ДДС.

Посочената значителна добавена стойност, която е произведена и реализирана в България, не е обявена като такава, а като производствен разход, чрез завишаване на цената на суровия петрол. Осчетоводена като такъв производствен разход за суров петрол, добавената стойност е изнесена от страната. Тази добавена стойност не е обложена с ДДС и Корпоративен данък,

пише в анализа на Risk Management Lab.

Акумулираната разлика за периода възлиза на 1 145.3 млн. лева.

Изпълнителната и законодателната власти не отговориха в законно установения срок на официален сигнал за основателни съмнения за щети от завишаване цените на внасяния суров петрол сорт Урал,

се казва още в анализа на Лабораторията за управление на рискове.

Мерките, които Костов предлага

Лабораторията предлага на държавните институции 3 мерки за спиране на порочните практики:

1. Държавата да изиска фактурите, по които "Лукойл" е плащала суровия петрол, вместо да отбива номера с никого не интересуващите котировки на никого не интересуващия сорт "Брент".

2. АДФИ да извърши пълна проверка на доставките на петрол сорт "Урал" от приватизацията на Нефтохимически комбинат – Бургас досега, с цел да бъде определен размерът на умишлено занижените печалби и надвзетия възстановен данъчен кредит.

3. МФ и НАП да предявят иск към "Лукойл" и дъщерните фирми на ОАО Лукойл Москва, за нанесени финансови щети на бюджета.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Не е успял да подели общ имот с фирма „Беркс 2004“ ЕООД на Атанас Ангелов Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение
Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори