×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Светът празнува 135 години от рождението на Чарли Чаплин
  • Петър Стойчев преплува Гибралтарския пролив
  • Политически игри във Вашингтон - Камарата на представителите ще гласува отделни проектозакони за подкрепа за Украйна и Израел
  • Ценова секира за българите заради Шенген, над 1 милиард лева е загубата за страната ни
  • Времето се променя, вижте какво ни очаква днес
  • Военно летище за F-16 в Хмелницка област е било атакувано от руснаци
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Черна котка чупи огледало! Вижте какво ще ви се случи


Черна котка чупи огледало! Вижте какво ще ви се случи
Пазете си огледалата от черни котки, или по-скоро не вярвайте в суеверия
06 Септември 2015, Неделя, 22:03 ч.

13 най-разпространени суеверия в света и досега панират хората и даже ги докарват до лудост

Черна котка на пътя ни, счупено огледало, разпиляна сол на масата. Ами защо не трябва да изхвърляш боклука през нощта или да ядеш с нож. Или да се подава нещо през прага. Защо не се взема нищо намерено на кръстопът. И още, и още...

Защо робуваме на суеверия във века на високите технологии? Откъде са дошли поверията и има ли в тях зрънце истина?

Най-лошият късмет е черна котка да счупи огледало. Да, нелепо и абсурдно е, но много от нас въпреки очевидната глупост на народните поверия продължават да вярват в тях. А суеверията са пренесени в голямата си част от фолклора на народите - от индианците в Перу, келтите в Англия, викингите в Скандинавия, африканските племена и славянското море на Изток. Предавани от уста на уста, те минават през всякакви географски граници. Много от тях идват от древността и Средновековието и са свързани с конкретни исторически събития, обичаи, условия на живот и т.н.

Навсякъде думата суеверие има едно значение - “суе” означава напразна, пуста, т.е. напразна, пуста или лъжовна вяра. Ето някои от най-популярните поверия в света:

Петък, 13-и

През ноември за трети път тази година ще преживеем петък, 13-о число. За мнозина това не е просто суеверие, а паническо разстройство. Съчетанието от древни времена предизвиква необясним страх - едни отказват да пътуват на този ден, други дори въобще не стават от леглото, а много ресторанти и атракциони не работят, а 80 на сто от небостъргачите нямат 13-и етаж, нито стая №13. В САЩ бизнесът губи между 800 и 900 милиона долара от това суеверие. На гръцки страхът от петък, 13-и, е наречен paraskevi dekatria phobia, а улиците във Флоренция нямат номер 13.

Според нумеролозите числото 13 “страда" заради неговата позиция след 12, което се смята за най-хармонично, за знак на съвършенство - има 12 месеца в година, 12 зодиакални знака, 12 богове на Олимп, 12 племена на Израел, 12 апостоли на Исус. Петък е денят, в който разпъват Исус.

В петък, 13-и, 1307 г. са заловени, а после изгорени на клада хиляди рицари от Ордена на тамплиерите - най-влиятелната в средновековна Европа организация.

В картите таро 13-ата е картата на смъртта. И имената на някои от най-известните серийни убийци като Джак Изкормвача (Jack the Ripper) съдържат по 13 букви.

В испаноговорещите страни вторник, 13-и, е лошият ден. Елините също са смятали вторник, 13-и, за каръшки и контролиран от бога на войната Арес (Марс).

Свиркаш ли си, оставаш без пари

Това суеверие тръгва от моряците. По време на безветрие всички от екипажа - от капитана до юнгата, започвали да свирят, за да извикат вятъра и той да опъне платната.
Това поверие често се илюстрира в анимацията.

Някои обясняват това с езическото поверие, че свирката вика злите духове. Затова вкъщи не се разрешавало да се свири, за да не помете внезапен порив на вятъра всичките семейни спестявания.

Подарен часовник ти отмерва живота

Това суеверие идва в Европа от Китай. Зловещо е, но се смята, че с тиктакането си часовникът отмерва времето ти на земята и едва ли не е покана за твоето погребение. А да подариш часовник на гаджето или на жена си, означава също, че стрелките започват да отмерват времето ви заедно.

За да се неутрализира ефектът на това поверие, е достатъчно за часовника да дадеш някоя монета. Това задължително се прави и ако ви подарят нож. Така се приема, че всъщност сте си купили въпросната вещ и отрицателното й въздействие се загубва.

Не празнувай 40-годишнина

Предупреждението важи особено за мъжете. Свързано е с мистиката на 40-те дни след смъртта, която се среща във всички религии. Честването на 40-ия рожден ден се смята за подигравка със смъртта и може да донесе на юбиляря болести и дори преждевременна смърт.

Конската подкова e символ на късмет

Подковата е може би най-известният талисман за късмет, успех, богатство в един дом и ритуалът със закачането на входната врата е популярен в цял свят. През Античността я сочат за свещен символ. Да “обуеш” коня, е струвало доста пари и хората са вярвали, че намирането на подкова е голям успех.

Дори оприличават формата с тази на символа на египетската богиня на плодородието Изида. Турските народи пък виждат в нея полумесец, затова ѝ носила късмет. Китайците и индийците пък оприличават формата на подковата с извивките на свещената змия Нагендра. Келтите са смятали желязото за благороден метал, способен да предотврати нещастие. Намерена подкова се поставя на видно място вкъщи, за да привлича като магнит доброто.

Много известна е и английската легенда за свети Дънстан, който от обикновен ковач през 959 г. се издигнал до архиепископ на Кентърбъри. Той разпознал дявола и вместо да подкове коня му, подковал самия него. Виейки от болка, рогатият започнал да се моли. Св. Дънстан го освободил едва когато дяволът обещал да не припарва в къща, на чиято порта виси окачена конска подкова.

Смятало се, че подкованият кон е защитен от вещици и зли духове, тъй като желязото ги прогонвало. Подковата е сухопътен талисман, но ако се закачи към мачтата, над вратата на каютата или под палубата, то късметът ще е спътник и на кораба. Фрегатата на прочутия адмирал Нелсън е имала закачена на мачтата подкова.

Няма едно мнение накъде трябва да бъде обърната окачената подкова. В Русия и други народи я закачат обърната нагоре, за да не може късметът да “избяга”, да се “излее". Други я закачат обърната настрани, за да символизира буквата “С” - първата в името Христово (Christ).

Не палете 3 цигари от 1 огънче

Поверие гласи, че е на лошо да се палят три цигари от една кибритена клечка или от едно пламъче на запалка. Това става актуално през Първата световна война, тъй като през нощта пламъче служило за ориентир на врага и ставало мишена. Щом забележат началното огънче, те се подготвят за стрелба, прицелват се във втората запалена цигара и вече при изстрела третият пушач пада убит.

Черна котка да ти пресече пътя

Това е един от баналните примери на суеверие, който се среща у много народи. В древни времена котките са смятани за почти свещени животни. През Средновековието нещата се преобръщат на 180 градуса и в тях се припознава дявола. Това е епохата на епидемии, разнасяни от плъховете, а най-близо до тях стои котката, т.е. и двете животни са приносители на зарази и инфекции.

Затова в западната култура черната котка е символ на лоша поличба. Хората вярвали в съществуването на вещици, които, за да се прикрият, се превръщат в черни котки. И ако ви мине черна котка път, то значи вещица ви пресреща, т.е. чакайте злини и проблеми. Черните котки са смятани за изгорени на кладата вещици през Инквизицията. И историята има пръст - по пътя за битката при Ватерло Наполеон попада на черна котка и, както знаете, претърпява поражение, което води и до рухването на империята му.

В древни времена в Русия котките са били скъпи на,. собственика и никога не би ги изхвърлил на двора. Защото, ако котка тичаше из селото, това означава само някакво нещастие - смъртта на собствениците или пожар.

В Англия обаче котката не се смята за предвестник на страдание, а напротив - на щастие. В Северна Африка черната котка е символ на добър късмет, а черното куче носи лош късмет. Черните врани също са смятани за лош знак.

Не давай, нито вземай нещо през прага

От древността се смята, че прагът на дома е вид граница, която разделя света на живите от света на мъртвите. Затова не се ръкувайте през прага, нито вземайте или подавайте вещи. Това може да наруши мира на мъртвите, а и за живите не вещае нищо добро.

Ако прекрачите прага, излизайки от дома си, и после се върнете, не е на добро. Нали прагът е един вид граница между световете, ако излезете от къщата, но не се върнете по средата на пътя, духовната ви сила отслабва и ви чакат неприятни изненади. Това може да се неутрализира, когато преди да напуснете отново дома си, се погледнете в огледалото. Смята се, че то отразява духовната сила и ще я удвои.

Не яжте направо от ножа

Ядете ли направо с нож, ставате зъл и лош. Не вземайте и нож, който сте намерили, защото ще ви донесе само неприятности. Въобще се смята, че всяка чужда вещ, намерена на пътя, не трябва да се пипа и носи в дома, защото носи енергията на собственика, която може да е лоша. Подарят ли ви нож, платете го символично с монета - острите предмети се купуват, а не се приемат като дар. Ако падне нож на пода, чакайте мъж да дойде на гости.

Думата “нож" не се изрича в морето, за да не пререже моряшкия късмет. Но моряците забиват нож в мачтата за късмет в плаването.

Разпиляна сол - ще има кавги

Днес солта е много евтина, но някога универсалната подправка се продавала на цената на златото. Солта била показател за благополучието на едно семейство и я слагали на масата само когато гостували най-знатни гости. Разсипването на сол се приемало като върха на разточителството, а също и за неуважение към домакините.

Битуват няколко версии за поверието, че солта носи нещастие. В картината от Леонардо да Винчи “Тайната вечеря" Юда Искариотски е изобразен с обърната солница пред себе си. Много етимолози смятат, че този детайл е причина за суеверието. Но солта присъства в религиозните церемонии и много преди Юда. В някои източни страни дори са правили т.нар. солени договори - вождовете сключвали съюз, като поръсвали сол в устата си.

Счупеното огледало е на нещастие

Това е от най-разпространените суеверия. Някои даже говорят, че разбито огледало вещае 7 години нещастие в дома. Смята се, че огледалото поема част от енергията на човека, който всекидневно се оглежда в него. Пред огледалото той невинаги е в добро разположение на духа, понякога е сърдит, обиден или направо озлобен, затова счупеното огледало освобождава напластената от години негативна енергия и в семейството започват неприятности.

Предлолага се, че това суеверие възниква от древните представи за отражението на човешката душа. И душата заедно с огледалото се разпръсква на парчета, страда и човек или умира, или се лишава от възможността след смъртта си душата му да отиде на небето.

Този предразсъдък се корени в Средновековието. Първите стъклени огледала се появяват във Венеция и са много скъпи. За да се заставят девойките на заможните родители, а и техните селски слугини, да боравят внимателно със скъпото огледало, било измислено и поверието - счупиш ли го, чака те нещастие.

Не минавай под стълбите

Преминаването под стълбите, опрени на стената, по целия свят се приема за лоша поличба, така че повечето хора, които са наясно с признаците, опитват по всякакъв начин да я избегнат.

Някои вярват, че опряната на стената стълба, стъпила на пода, образува триъгълник, който е олицетворение на Светата Троица. А преминаването оттам прекъсва баланса и нарушава хармонията.

Почукай на дърво

Мнозина извършват този прост ритуал почти механично по няколко пъти на ден, за да предотврати беда или да се развалят уроки. Смята се, че като чукне на дърво, човек се защитава от посегателства. Затова в някои страни за сигурност хората дори носят в чантата си малко парче дърво.

Суеверието идва от древността, когато нашите предци са вярвали, че добрите духове живеят в дървета и по всяко време могат да ги извикат на помощ с почукване. Но освен езическото обяснение има и религиозен смисъл. Старите християни вярвали, че като докоснат повърхността на дърво, те викат на помощ Исус, Който е бил разпънат на дървен кръст. Оттук е и обичаят беглец да търси закрила в Църквата. В мига, в който той докосне дървената порта на храма, се смята за спасен и църквата го взема под закрила.

В категории: Хороскоп


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Мъже, плачете. Мани от „Игри на волята“ каза „Да“ на своя любим, вдига пищна сватба Мъже, плачете. Мани от „Игри на волята“ каза „Да“ на своя любим, вдига пищна сватба 36-годишната бургазлийка, с виетнамски корени, и нейният избраник Стоян са заедно от 4 години Проверяват случай със специализант-хирург, правил гинекологични прегледи Проверяват случай със специализант-хирург, правил гинекологични прегледи Той временно е отстанен от работа Как да кандидатстваме успешно медицина и фармация Как да кандидатстваме успешно медицина и фармация Innovation Center предлага специализирани курсове по химия и биология, ориентирани към ученици и кандидат-студенти за специалностите медицина, фармация и дентална медици Президентът може да не утвърди смяната на външния министър, от „Дондуков“ 2 чакат обяснение Президентът може да не утвърди смяната на външния министър, от „Дондуков“ 2 чакат обяснение Ако действително се окаже, че това не е служебен, а партиен кабинет, подозренията към изборния процес ще стават все по-големи, обяви Илияна Йотова Разбиха нарколаборатория в центъра на Бургас, намерени са 150 грама пико и прекурсори Разбиха нарколаборатория в центъра на Бургас, намерени са 150 грама пико и прекурсори 34-годишният криминално проявен и осъждан Александър Ф. е задържан Петър Волгин ще е втори в евролистата на „Възраждане“ Петър Волгин ще е втори в евролистата на „Възраждане“ Костадин Костадинов няма да е кандидат за Европейския парламент Съдът пак отложи гледането на мерките на Петя Банкова и Стефан Димитров Съдът пак отложи гледането на мерките на Петя Банкова и Стефан Димитров Софийската адвокатска колегия да определи резервен защитник на обвиняемата, определи САС Започва изграждането на кръгово на ключово кръстовище в Поморие Започва изграждането на кръгово на ключово кръстовище в Поморие Срокът за изпълнението му е 90-дневен и за да не влезе ремонтът в туристическия сезон, той ще се изпълни на два 45-дневни етапа След националния протест, събрал 20 души, зелените напуснаха ПП-ДБ След националния протест, събрал 20 души, зелените напуснаха ПП-ДБ Ако се яват на изборите само, еколозите ще претърпят катастрофално поражение ПОК „Доверие” увеличава пенсиите на своите клиенти за трета поредна година ПОК „Доверие” увеличава пенсиите на своите клиенти за трета поредна година Размерът на актуализацията за периода от 1-ви април 2023 г. до 31-ви март 2024 г
Почина тик ток сензация Почина тик ток сензация Тя докосна част от живота ви лично и част от живота ви чрез нейния огромен живот на друга платформа, каза майката на влиятелната знаменитост Джаки Коен Рот Съдбата на тази участничка от "Ергенът" развълнува зрителите Съдбата на тази участничка от "Ергенът" развълнува зрителите Ти си необикновена жена, каза й Алекс на сбогуване Той е причината Мара Отварачката да стане певица Той е причината Мара Отварачката да стане певица Признанието е от самата Мария  Журито го спъна за рекордна победа Журито го спъна за рекордна победа Зомбори пък отново направи страхотно изпълнение, като поп фурия DARA Арестуваха тези българи в Гърция за големи измами Арестуваха тези българи в Гърция за големи измами Според първоначалната информация от полицията общо 42 случая са регистрирани в Патра, Илия, Закинтос, Солун, Халкидики, Янина, Кардица, Лариса, островите Корфу, Родос и Крит Над 2 евро удари цената на бензина в Гърция, масови проверки по бензиностанциите Над 2 евро удари цената на бензина в Гърция, масови проверки по бензиностанциите Геополитическото обостряне допринася за тревожността на пазара, тъй като суровият петрол Brent регистрира най-голямото си покачване от месеци, надхвърляйки от 90 долара за барел Заради няколко чалгаджийки всички ни питат как може да сме толкова прости, избухна тази изпълнителка Заради няколко чалгаджийки всички ни питат как може да сме толкова прости, избухна тази изпълнителка Екстра Нина гневна на фолк елементи като Дебора  Защо Веско Маринов и Фънки се хванаха за гушите Защо Веско Маринов и Фънки се хванаха за гушите Словесният им сблъсък изуми мнозина, а през това време изпълнителката се усмихваше небрежно до Рачков и Геро За нищо на света не паркирайте автомобила си по този начин За нищо на света не паркирайте автомобила си по този начин Работата е там, че обърнатите колела могат да причинят сериозна повреда на кормилното управление Футболистите на "Берое" набиха треньора си и го изхвърлиха от съблекалнята Футболистите на "Берое" набиха треньора си и го изхвърлиха от съблекалнята 45-годишният Хосе Ачиари успял да влезе пак в съблекалнята. Той крещял с пълно гърло, че ще разкаже всичко на президента Ернан Банато
Делян ДОБРЕВ Делян ДОБРЕВ Към ПП: Научете си уроците вкъщи, не в министерствата Виц на деня Виц на деня -- Мацко, в с*кса каква поза предпочиташ?
- Отгоре.
- Защо?
- Като ми писне, ставам и си тръгвам.
Виц на деня Виц на деня Студент праща телеграма до сестра си:
"Скъсан по математика, подготви баща ни!"
На другия ден получава отговор:
"Баща ни подготвен, подготви се ТИ!..."
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Каква е разликата между ерген и семеен?
- Ергенът хапва каквото иска, семейният каквото му наготвят!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори