×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Българска учителка взриви системата: Да преподаваме на учениците е последната ни грижа


Българска учителка взриви системата: Да преподаваме на учениците е последната ни грижа
Снимката е илюстративна
21 Август 2015, Петък, 21:15 ч.

И не защото не искаме, а защото не ни остават физически и психически сили да го направим, твърди бившата преподавателка
Да преподаваме на учениците е последната ни грижа, разказва бивша учителка пожелала анонимност в писмо до "За Перник". Въпреки, че вече не работи в сферата на образованието, госпожата иска да остане анонимна, тъй като съпругът й също е преподавател. Читателката ни иска да разкаже какво е да си учител в Перник, както и в България.

Ето какво ни написа тя:
"Всеки ден отивах на работа с напрежение, че трябва да свърша куп задачи, свързани с документи, отсъствия, нанасяне на оценки, оформяне на успех, трябваше да провеждам разговори с родители, да обяснявам на директора колко ученици съм вербувала за училището (за да не се закрият или смесват паралелки, а и за да не ме уволнят). Трябваше да остана за извънучилищна дейност, да организирам мероприятия, да чистя след учениците си, да пиша протоколи и обяснения защо съм наказала някой ученик, защо моят клас има купища неизвинени отсъствия и ниски оценки.

Разбира се, че за директора аз съм виновна. "Виновна" съм заради своята обективност - да отчета неприсъствието на ученика и да му пиша оценката, която реално заслужава. Докато моята колежка е нанизала на своя клас шестици (незаслужено), и получава съответно потупване по рамото.
Да преподаваме на учениците ни е последната ни грижа в училище. И не защото не искаме, а защото не ни остават физически и психически сили "да се раздадем".
А от друга страна съм раздвоена и озадачена.

Какво поколение ще възпитаме и ще отгледаме? Деца, които не признават авторитети, деца, които не искат да четат, които си мислят, че ако имаш "кинти" не е нужно да си грамотен и да търпиш оная сврака учителката, дето ти прави забележка да не играеш карти в час и да не си слагаш краката на чина. Деца, чиито родители вместо да им се карат за лошите им постъпки и мързел, идват и се карат с учителя защо ги е наказал. Деца, които незнайно как и защо се озоваха на по-високо ниво в йерархията от учителя си. Деца, на които всичко им е позволено, защото ако си тръгнат, училището ще обеднее с почти 2000лв. от бюджета си за ученик.

Децата-спонсори, на които искаш или не, в разрез със собствения си морал трябва да им напишеш висока оценка, за това което не знаят и никога няма да научат.
И за какво е всичко това? За да съществуват сградите за сметка на духовно обезличеното ни потомство?
За какво са ни всичките тези училища, поглъщащи огромен ресурс за издръжка, след като в тях учат по-малко от 100 ученика? Що за образование е това? Що за "ниво"? Няма ли най-после всички да се обединят в една сграда-хем да вдигнат нивото на обучение, хем да направят нещо повече от това да си покрият разхода? За сметка на кой ги пазите тези местенца, уважаеми директори? За сметка на децата, заради които ви има и заради които ходите по почивки.

Достатъчно показателно е когато собствените ви деца не учат в училищата, които управлявате. Нима не може да има пет, вместо петдесет училища, но тези пет да отговарят на европейския стандарт? И да имат разнообразие от паралелки, да няма умиращи специалности.
Нима не може вместо за поддръжка,част от бюджета да отива за училищни автобуси, които да карат децата до едно училище? Учителите пак ще преподават, защото и в голямо училище ще има място за тях.

И ще имат стимула и амбицията за това. Защото едно е да говориш пред пет деца, друго пред тридесет например. Но не всички ще сте директори вече, нали?
Делегираните бюджети превърнаха учителя в просяк, който обикаля от врата на врата за да търси деца за училището, в което работи. Вместо да подготви материала, който трябва да преподаде за следващия ден. Разликата между нас и клошарите на практика е никаква. Никой не иска да бъде учител и много скоро може тази професия да изчезне.

И на кому е нужна след като децата научават всичко от интернет? Онова място, което е тера инкогнита за болшинството мои колеги. Какво ще им дадем повече от това, на какво ще ги научим, след като те знаят повече от нас? Трябва подход, креативност, трябва да им е хубаво в училище, да идват с желание и да се чувстват полезни.

Децата ни деградират: По вина на родителите си, които не са им дали елементарно възпитание, по вина на учителите си, които не са способни да ги научат и да ги заинтригуват, по вина на директорите, които са охлабили примката на дисциплината и са загърбили елементарни правила и ценности. По вина на обществото ни, което се тресе от битови скандали и няма време да погледне бъдещето. Дори и да стане едва ли не убийство в училище, никой няма да бъде изключен. И това децата много добре го знаят и правят каквото си искат, докъдето им позволява личната съвест.

А колко би било по- добре и за самите родители да знаят, че има едно училище, в което има сигурност и дисциплина и от което детето им или ще излезе обучено или ще бъде изключено. Та нали за това пращаме децата си - да научат нещо, не просто защото така трябва?
Време е всички да се обединим в името на децата си. Време е да искаме не само високи заплати, а и коренни промени в системата. Всички: директори, учители, родители и деца, общество. Защото ние сме длъжници на това поколение, защото искаме те, децата ни, да останат тук и да вдигнат България на крака. Защото трябва всеки за себе си да поеме отговорност. Защото искам да влизам в час и да предам това, което знам и мога, а не да попълвам формуляри и да обикалям като брокер в търсене на нови ученици и в конкуренция с колегите си.

Ние сме един отбор, хора и трябва да го осъзнаем. Ние, учителите, сме хората на духа и знанието и точно ние трябва да кажем, че не всичко опира до пари, че да си учител е призвание. И ние трябва да си извоюваме възможността да можем да се почувстваме призвани.
С надежда за по-добро бъдеще: една бивша учителка от Перник

Източник: zapernik

В категории: Просвета


10
Коментара
10
Коментара по темата
10.
поправка
26.08.2015 15:27:05
0
0
родителите
9.
нещо не ми харесва
26.08.2015 15:25:11
2
0
в цялата тази врява и опитът да се изкарат виновни родителите е просто нечестен начин за бягство от отговорност.Да,родителити си имат своята отговорност,но аз мисля,че по-виновни са учителите,които не са дали отпор на първия,дръзнал да ги поучава самозабравил се татко или ядосана мама,а раболепно,срещу компенсация-разбира се-са си затворили очите за нарушението на мамино синче или щерка.А другите деца гледат и много бързо разбират,че има и други начини да се сдобиеш с диплома.Моралните принципи в училище се погазват от учителите,което децата научават бързо.Темата за парите според мене е второстепенна.Да си учител е призвание,колкото и шаблонно да звучи това.В България не учителите са най-бедни, знае се.А приказките за това колко били заети да пишат- горките- хумор.Че и извънкласни занимания имали-ами тази учителка си противоречи сама-хем плаче,че не ходели децата на училище,хем-извънкласни занимания имала.И да отбележа още-учителка ,която пише"на кому е нужно.." ,някак не може да ми спечели уважението.
8.
Възмутен
25.08.2015 16:15:42
2
1
Статията много точно характеризира състоянието на образованието в България , всичко описано е вярно-- негативната роля на регионалните инспекторати , на политическите назначения на директори , тяхното дерибеиство и слугинаж . Да вземем за пример РИО -Бургас--- началника В . Илиева прикрива нередностите в училища , където са неини хора , наи вече_ съпартиици ( професионалните гимназии в Аитос и Карнобат ) .Дори миналата година насрочиха криминална поправителна сесия в с . Антимово за да попълнят паралелките в пвофесионалната гимназия в Карнобат . Всичко това може да се провери , но Е необходима добра воля , такава липсва . Защо , къде е прокуратурата ?
7.
Средец
22.08.2015 07:53:07
1
2
А какво да кажем за МТУ-Средец?Само грозни циганьори които ги молят да се запишат в училището за да не го закрият!Грозна картина като ги видиш че завършват средно образование а не могат да пишат! Големи кадри вади това училище,тъпият ни КМЕТ се прави на директор там и нищо не направи мазният му гъз!
6.
Мизерия
21.08.2015 23:25:32
2
21
Аз пък сега искам да се обърна към всички родители! Вие, които имате големи претенции и май много взехте да се сямозабравяте- точно вие скъпи родители нямате никакво уважение към учителя на вашето дете. Знаете ли колко сте противни с големите си усти и претенции, когато се бъркате в работата на учителя. Точно вие, които имате болни амбиции, децата ви да станат мега отличници още в първи клас. Искам да сте наясно, че им вредите, че ги комплексирате и ги лишавате от детство. Какъв пример им давате самите вие? Да унижаваш и да крещиш на преподавател пред детето си е равно на престъпление. Първо, защото за този учител ти вечу си паразит неблагодарен и второ, защотот детето ти за което толкова драпаш се чувства засрамено и ужасно неудобно!
Така че, скъпи амбициозни болни мозъци, слезте на земята и се огледайте малко! Имайте уважуние към детегледачката на вашето дете. Имайте уважение към тази, която цял ден я тормозят куп бумаги, необуздани зверове, комплексирана директор/ка и един милион книги, които трябва да попълва.
Вие сте първите виновници за поведението на учениците!
Второ! Сега се обръщам към всички директорчета. Мамицата ви. Лехуси... Разложили се на постовете си. Цял живот една и съща! Шуробаджанащина. Хрантутници. Без връзки и чистачка не може да припари в покоите ви, които са си чист змиярник. Каква е тази система пита аз, Българио?
Цял живот да учиш и накрая една проста учителка не можеш да станеш, заради селяндурките от грудовските и руенските села. Цял живот се чудиш как са толкова прости учениците. Ами как няма да са прости, като им преподава една закостеняла баба, която вече тотално е изпушила и не ще да гледа никой. Тя изобщо не се вълнува от учениците. Жалко! Жалко, че давате път на селските буци! Жалко, че съм учила 8 години и накрая гоня вятъра. Жалко, че не оценяте кадрите, а гледате джабовете и торбите. ЖАЛКИ ТВАРИ МИЗЕРНИ!Жалко, че очите ми гледат все повече навън, и колкото и да ми се иска да седя в тази изчезваща страна, тя все ме гони. И най-жалкото е, че цялата система е навързана. Никой, абсолютно никой не цени качеството, а гледа единствено парите, подкупите и торбите. И училища, и университети, и градини и всичко що е свързано с пари.
И да! Учителката е права! И затова е бивша! Всички ценни кадри са "бивши"
5.
Мизерия
21.08.2015 23:25:19
3
17
Аз пък сега искам да се обърна към всички родители! Вие, които имате големи претенции и май много взехте да се сямозабравяте- точно вие скъпи родители нямате никакво уважение към учителя на вашето дете. Знаете ли колко сте противни с големите си усти и претенции, когато се бъркате в работата на учителя. Точно вие, които имате болни амбиции, децата ви да станат мега отличници още в първи клас. Искам да сте наясно, че им вредите, че ги комплексирате и ги лишавате от детство. Какъв пример им давате самите вие? Да унижаваш и да крещиш на преподавател пред детето си е равно на престъпление. Първо, защото за този учител ти вечу си паразит неблагодарен и второ, защотот детето ти за което толкова драпаш се чувства засрамено и ужасно неудобно!
Така че, скъпи амбициозни болни мозъци, слезте на земята и се огледайте малко! Имайте уважуние към детегледачката на вашето дете. Имайте уважение към тази, която цял ден я тормозят куп бумаги, необуздани зверове, комплексирана директор/ка и един милион книги, които трябва да попълва.
Вие сте първите виновници за поведението на учениците!
Второ! Сега се обръщам към всички директорчета. Мамицата ви. Лехуси... Разложили се на постовете си. Цял живот една и съща! Шуробаджанащина. Хрантутници. Без връзки и чистачка не може да припари в покоите ви, които са си чист змиярник. Каква е тази система пита аз, Българио?
Цял живот да учиш и накрая една проста учителка не можеш да станеш, заради селяндурките от грудовските и руенските села. Цял живот се чудиш как са толкова прости учениците. Ами как няма да са прости, като им преподава една закостеняла баба, която вече тотално е изпушила и не ще да гледа никой. Тя изобщо не се вълнува от учениците. Жалко! Жалко, че давате път на селските буци! Жалко, че съм учила 8 години и накрая гоня вятъра. Жалко, че не оценяте кадрите, а гледате джабовете и торбите. ЖАЛКИ ТВАРИ МИЗЕРНИ!Жалко, че очите ми гледат все повече навън, и колкото и да ми се иска да седя в тази изчезваща страна, тя все ме гони. И най-жалкото е, че цялата система е навързана. Никой, абсолютно никой не цени качеството, а гледа единствено парите, подкупите и торбите. И училища, и университети, и градини и всичко що е свързано с пари.
И да! Учителката е права! И затова е бивша! Всички ценни кадри са "бивши"
4.
bulgar
21.08.2015 21:55:10
1
18
Всичко написано е адски вярно.
3.
a
21.08.2015 20:17:42
2
13
Браво, с теб сме!
Смачкай ги!
2.
Батко
21.08.2015 19:43:04
1
28
Много е права жената! Всичко, което е написала е така, даже не е написала за мизерните заплати, които получават и се чудят как да свържат 2-та края!
Всичко е политика...
Колкото по-прост народ, толкова по-лесно се манипулира! Простите не протестират и не свалят правителства защото са прости и не могат да мислят, докато умен и образован човек трудно можеш да манипулираш!
1.
tapata pacha
21.08.2015 18:34:42
1
19
obrazovanieto nikoga ne moje da bade vazstanoveno veche, to e otishlo na kino ot 5 i 40 do 6 bez 20.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ремонтите по пътната мрежа в община Несебър продължават, вижте къде Ремонтите по пътната мрежа в община Несебър продължават, вижте къде Междуселските участъци също ще бъдат обновени Убитият пенсионер Мильо блудствал 4 години с непълнолетната сестра на Юмер от с. Дъскотна Убитият пенсионер Мильо блудствал 4 години с непълнолетната сестра на Юмер от с. Дъскотна 20-годишният младеж правел всичко възможно възрастният мъж да не доближава сестричката му, предупреждавал го няколко пъти Ивана с голяма изненада за своите фенове на мега концерта в Бургас Ивана с голяма изненада за своите фенове на мега концерта в Бургас Мегаспектакълът ще бъде на 6 август в Летния театър Извънредно! Брутално убийство в с. Дъскотна, Юмер пребил с кол 71-годишен мъж, задявал се със сестра му Извънредно! Брутално убийство в с. Дъскотна, Юмер пребил с кол 71-годишен мъж, задявал се със сестра му 20-годишният младеж пръснал главата на жертвата си, след което изхвърлил тялото в река Луда Камчия От петък до неделя ще има допълнителни автобусни курсове за публиката на Spice music festival От петък до неделя ще има допълнителни автобусни курсове за публиката на Spice music festival В автобусите ще се пътува с електронна карта или с билет, закупен на борда на превозното средство ГЕРБ и ДПС не успяха да прокарат комисия „анти-Рашков“ ГЕРБ и ДПС не успяха да прокарат комисия „анти-Рашков“ Дебатите в пленарната зала на парламента продължиха над два часа Григор Димитров стартира с победа във Вашингтон Григор Димитров стартира с победа във Вашингтон Българинът и съотборникът му Томи Пол спечелиха на двойки срещу Сам Куери и Джак Сок Домашно куче нападна дете, захапало го по устните Домашно куче нападна дете, захапало го по устните Пострадалото е настанено в пловдивска болница Задържан е легендарният автокрадец Вальо Пахама Задържан е легендарният автокрадец Вальо Пахама Спецоперацията на ОДМВР и жандармерията е за издирване на откраднати ултраскъпи лимузини Готова е новата алейна мрежа до блок „Поморин“, очаква се доставка на пейки Готова е новата алейна мрежа до блок „Поморин“, очаква се доставка на пейки Обновени са тротоарите в близост до блока. Дърветата са запазени. Подменени са ВИК разклоненията към блока
Смъртоносна влакова катастрофа в Чехия Смъртоносна влакова катастрофа в Чехия 38 души са пострадали, 7 от тях са в критично състояние Радост от Токио! Стойка Кръстева би японка и си осигури дуел за титлата Радост от Токио! Стойка Кръстева би японка и си осигури дуел за титлата  Водачката в схемата Бусер Чехиоглу ще е последния й съперник на Олимпиадата Стрелба край Пентагона, има ранени Стрелба край Пентагона, има ранени Изстрелите са в района на метростанция Опасно горещо в Гърция, живакът удари 46 градуса Опасно горещо в Гърция, живакът удари 46 градуса Туристите ходят рано сутрин на плаж От началото на пандемията: Европа с повече от 60 милиона с коронавирус От началото на пандемията: Европа с повече от 60 милиона с коронавирус СЗО призовава за по-бърз напредък във ваксинирането срещу Covid-19 Без компромис: Кристиано Роналдо събаря незаконнен балкон Без компромис: Кристиано Роналдо събаря незаконнен балкон Стъкленият покрив на жилището му не бил одобрен от властите Радост в Токио, Тайбе Юсеин срази монголка за 51 секунди Радост в Токио, Тайбе Юсеин срази монголка за 51 секунди Радост от тепиха в Токио, Тайбе Юсеин срази монголка за 51 секунди Ваксинираните от САЩ и Европейския Съюз влизат в Англия и Шотландия без карантина Ваксинираните от САЩ и Европейския Съюз влизат в Англия и Шотландия без карантина Досега от карантина се освобождаваха само пътниците, които са били ваксинирани в Обединеното кралство Бедствието в Турция: 8 жертви, 150 ранени в пожарите. Спасяват туристи от Мармарис и Бодрум с лодки Бедствието в Турция: 8 жертви, 150 ранени в пожарите. Спасяват туристи от Мармарис и Бодрум с лодки Имали сме малки пожари, но никога не съм виждала такова опустошение, казват турците   За последните 24 часа в Гърция са избухнали 60 пожара За последните 24 часа в Гърция са избухнали 60 пожара Няма пострадали хора при инцидентите
Стефан ГАМИЗОВ, енергиен експерт Стефан ГАМИЗОВ, енергиен експерт Трифонов се даде булка на руската диктатура, подчини се на бг-олигарсите Виц на деня Виц на деня Мухата трябва да се трепе докато е още на лай*ото.

Народна мъдрост
Виц на деня Виц на деня Говорят си две цветя на полето:
- Обичаш ли ме?
- Обичам те. А ти мен?
- И аз те обичам. Ох, по-скоро да идват пчелите...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Господа западноевропейци, бъдете грижовни за колите си... После и ние ще ги караме...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори