×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Темида в Бургас през 2014 г.! Съмнителни присъди и много въпросителни


Темида в Бургас през 2014 г.! Съмнителни присъди и много въпросителни
Подсъдимите за убийството на бургаския бизнесмен Стоян Стоянов - Нено Стоянов (на преден план) и Галин Костов (зад него) крачат спокойно към съдебната зала на 24 юни т.г., за да чуят минути по-късно оправдателните си присъди от съдия Захарин Захариев
27 Декември 2014, Събота, 19:59 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, снимка: Иван КОЛЕВ

Апелативната прокуратура завърши годината с нов шеф, подновиха мандатите на Боряна Димитрова в Окръжен съд-Бургас и Яна Колева - в Районен съд
С няколко съмнителни присъди и много въпросителни в правораздавателната система в Бургас изпращаме 2014 година. През последните 12 месеца магистратите от Бургас излязоха с нелогични на пръв поглед присъди по част от ключовите дела.

Най-странно бе решението по делото за убийството на бизнесмена Стоян Стоянов, придобило гражданственост като „Гранити“. След три години и над 40 заседания БОС произнесе шокиращо – оправдателни присъди за Станислав Михайлов, Галин Костов, Нено Стоянов и ефективни за Стоян Колев и Стоян Петров. „Излезе така, че няма мотиви, няма поръчители, а има двама осъдени. В моята практика не съм имал подобен случай", коментира прокурор Ангел Георгиев, след като чу нелогичното решение на съда. Че делото е минирано – спор няма. Големият въпрос е дали умишлено е саботирано от съдебния състав в БОС. Процесът тръгна и в Апелативен съд-Бургас, откъдето най-вероятно ще бъде върнато обратно на първа инстанция.

Оправдателна присъда през 2014 година получи и Йоана Колева, съпруга на бизнесмена-политик Стоян Колев. Магистратите и от Окръжен, и от Апелативен съд прецениха, че тя няма вина за катастрофата, довела до смъртта на 65-годишния Динчо Величков. Той сам се бил блъснал в нея, пишат в решението си съдиите.

Странно бе решението и на съдия Пламен Синков от Бургаския окръжен съд (БОС) да наложи условна присъда на Димитър Петров, съпруг на бившата депутатка Вяра Петрова. Петров бе обвинен за причиняване на смърт на пътя на 41-годишния компютърен специалист  Мирослав Пашов. Делото се влачеше 4 години.

През 2014 година с оправдателни присъди приключи и друго знаково дело – за смъртта на родилката Полина Димова. Тримата подсъдими бяха д-р Александър Маджуров, д-р Сияна Драгнева и д-р Нина Добрева.

Съдебната система трудно намери сили да се справи с двама известни представители на ъндърграунда, които месеци наред тормозеха невинни бургазлии и вършиха зулум след зулум.

Пръв по пътеката на идиотизма премина Горан Горанов, някогашна спортна надежда, а понастоящем абстинентен престъпник. В началото на годината, 30-годишният Горан бе арестуван за въоръжен обир...на 15-годишен хлапак, от който задигна 25 лева! През април обаче Бургаския окръжен съд го пусна на свобода, уж за да си лекува зависимостта към дрогата. Защото явно в затвора не може. Разбира се, че нищо подобно не се случи. Горан скъса синджира само след няколко седмици, надруса се и нахлу в интернет клуб в центъра на Бургас, където бе готов да разкъса всеки, който му се изпречи. Бързо го издириха и арестуваха, но бабаитското му поведение продължи и в ареста, където Горан разби с главата си 10 см дупка във вратата. Това вече бе достатъчно, за да му гарантира по-дълъг престой зад решетките. В момента срещу него вървят три досъдебни производства.

По същия път, само че много по-зрелищно премина и друг ъндъргарунд герой Симеон Стоянчов-Малката Рижа. 28-годишният бургазлия месеци пълнеше криминалните хроники. Пребиваше шофьори по улицата, вилнееше във фитнес център и раздаваше собствено правосъдие. Обикновено го прибираха за ден-два, след което незнайно защо пускаха на свобода. Малката Рижа явно си мислеше, че е над закона и удари фотографа Борислав Пенков пред десетки камери и свидетели. В съдебна зала предизвика истински фурор – държеше се неадекватно, обиждаше прокурори и съдии, а накрая натопи Митьо Очите, че криел „дрога в труповете на погребална агенция“.

В края на годината на повърхността изплува умело прикриван скандал с изчезнали веществени доказателства – пари и злато на стойност 27 хил.лв. от архива на Окръжна прокуратура-Бургас. На подсъдимата скамейка бе изправена архиварката Зорница Атанасова. Тя твърди, че не е виновна. От архива започнали да изчезват пари и злато, когато била в болнични. Любопитната подробност е, че по това време окръжният прокурор Калина Чапкънова е назначила свой роднина на важния пост.

Бившият шеф на Бургаския затвор Деян Костов също бе изправен на подсъдимата скамейка. Според държавното обвинение той е извършил длъжностно престъпление премествайки осъден за убийство в общежитието от отворен тип във Ветрен. Бургаският окръжен съд обаче оправда Деян Костов. В последните дни на тази година Костов спечели и друга битка – Върховният административен съд (ВАС) обяви уволнението му за незаконносъобразно и го възстанови на поста.

След като повече от три години Иван Симов бе арестуван, без срещу него да има ясни доказателства, свързващи го с убийството на лихварите Стоян Вълчев и Тодорка Калпаклиева от село Рудник, бе оправдан. 38-годишният Симов обаче не успя да се порадва и половин година на свободата си. Той издъхна внезапно в съня си на 25 ноември т.г.

Убиецът на банкерката Павлинка Йовчева – Любомир Симеонов бе осъден на 20 години затвор. Процесът стигна до ВКС и по всичко изглежда Симеонов ще лежи до края на дните си зад решетките.

В кадрови план в Темида вреше и кипеше. Проведоха се конкурси за най-важните постове в съдебната система в Бургаско. Най-значима бе битката за нов апелативен прокурор, който да наследи Емил Христов. През годината се проведоха два конкурса. На първия малко изненадващо се появи административният ръководител на Окръжна прокуратура Калина Чапкънова. Смяташе се, че тя ще спечели поста, но Чапкънова и не успя да получи подкрепата на Висшия съдебен съвет. Твърди се, че това е станало заради кадрови промени във високите етажи на Главна прокуратура. Вторият конкурс стартира през септември и приключи в началото на декември. ВСС гласува доверие на дългогодишния обвинител Любомир Петров, който е един от най-уважаваните прокурори в Бургас. Нов мандат получи председателят на Окръжен съд Бургас Боряна Димитрова. Според кадровиците от ВСС работата й е безупречна и тя е един от най-добрите ръководители в страната. Втори мандат спечели и Яна Колева, досегашен шеф на Районен съд-Бургас. Избраха се и нови председатели на т.нар.бутикови съдилищата в Средец, Царево и Карнобат.

В категории: Темида


Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
10
Коментара по темата
10.
Ваня Поръчков
29.12.2014 10:28:05
0
9
Иван Колев е поръчков текстописец!
9.
Пехливан с Адидасль
28.12.2014 13:27:46
0
7
Турски шофьор хванат на границата с12 КИЛА АМФЕТАМИНИ пуснат по живо по здраво от Бургаские сьдии с оправдателна присьда
8.
До 7
28.12.2014 09:48:29
0
8
Кво закриване ве бутик.Продължават шуро-баджанашките назначения в тея бутици.
7.
Бутик
28.12.2014 08:38:01
1
4
"Бутикови съдилища"- почивни станции от развития социализъм, с предстоящо /закриване/ затриване.
6.
X
28.12.2014 07:55:10
1
4
do 5: suglasen sum. tazi sgrada e grozna, ne na miastoto si. Neka da osudim tezi tupaci koito sa pozvolili tova i koito ia stroiat.
5.
Nazi
28.12.2014 01:31:49
1
17
Прокуратурата няма ли да се самосезира как стана възможно да се построи жилищна кооперация на Тройката - в ЗЕЛЕНА ПЛОЩ НА ЦЕНТРАЛНИЯ ПЛОЩАД на най-добрия град за живеене !?!?!
Как така тази площ от зелена изведнъж стана строителна площадка. Кой е разписал, законно ли е. И ако е в разрез със закона, да се събори докато е време. Не е невъзможно. Прецеденти има. И който е виновен да си понесе отговорността. Нека тази съдебна система поработи поне малко и за общественото благо, не само за своето. Часовника тик-така, господа.
4.
fff
28.12.2014 00:22:37
2
7
Flagman, daite edna statia za koi nai veroiatno triabva da se osudiat, kato tozi deto prichini Kiril i Metodii da se propuka, kato tozi deto ostavi dupka do Troikata- smiatam che triabva grada da ia vzeme tazi territoria i da ia napravi park ili technologicheski vish institute...
3.
Wiv
27.12.2014 19:28:02
3
11
Дааааа, това е поредната година:
1. с пияния във всяко заседание Мафърдич Мелконян;
2. с изтрещелия умствено и психически Събчо Събев, който се държи по най-просташки начин;
3. с впиянчения Захарин Захариев;
4. с все още вземащите пари Стефан Стойков, Албена Зъбова, Росен Парашкевов и други подобни.

Кой им е шефа на тези хора?
Аааа, онази с перфектния стил на ръководене, безупречната. Тази която подхранва и пази тези горните. Е, как няма да е пак шеф, като е най-удобната и най-пазещата статуквото?
2.
......
27.12.2014 18:26:44
1
5
Флагман, моля пояснете какво имате предвид с това "бутикови съдилища"?
1.
1989-2014
27.12.2014 18:14:15
3
11
Много простоват народ из форума...ДПС, ГЕРБ, БСП, ПФ, ББЦ, Реф.Б., БСП, АТАКА....
Ми туй по-горната кал и тиня е все от едно блато изгребана бе...
Кога ще го разберете?
Всичко е едно бе, защо сте толкова заблудени...
25 години ви доят, стрижат, бъхтят и товарят, едни и същи хрантутници и дебили...Кога ще прогледнете, че всичко е един дол-дренки ?
Партийното деление е само проформа- за пред обществото бе, будали....
Политическата мафия е силна, стройна, организирана....
Седнали да ми приказват ГЕРБ-мерб, ДСБ-месебе...
Всички е бивш комунист и агент- Бойко- агент, Доган, Местан-агенти, Каракачанов и Симеонов- агенти, Костов- учител по комунистическа идеология, Кунева- комунистическа щерка и снаха....какво ми разправяте тоя- оня?
Всичко е червен боклук.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби Парламентът е цирк – обиждат се на „Копейка“ и "Сороса", а отвън бургаска депутатка вдигна протест с 6 души Парламентът е цирк – обиждат се на „Копейка“ и "Сороса", а отвън бургаска депутатка вдигна протест с 6 души Добрата новина е, че 49-ото НС ще излезе в почивка до няколко дни и доколкото е възможно авторитетът на парламентаризмът ще бъде запазен При 20% от случаите на домашно насилие у нас насилници са жени При 20% от случаите на домашно насилие у нас насилници са жени
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори