×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Режим на тока ли? Я си помислете пак!


Режим на тока ли? Я си помислете пак!
Ето така изглеждаха февруарските протести срещу цените на тока, дано не се повторят
13 Август 2014, Сряда, 19:26 ч.
Автор: Илонка ИВАНОВА

Как е възможно държава, която има свръхпроизводство на еленергия да остави хората на студено и тъмно, питат се смаяни българи
Евентуален режим на тока през зимата се превръща във все по-сериозна опасност за България. След като първо служебният вицепремиер Екатерина Захариева заговори за задаваща се енергийна криза, а след това предишните управляващи отрекоха да съществуват предпоставки за подобна криза, днес правителството официално обяви, че рисковете за населението са огромни.


Ето го официалното съобщение от Министерството на икономиката и енергетиката:
Служебният кабинет ще изпълни спешни мерки за стабилизиране на енергийния сектор в България, за да се избегне режим на тока. До режим на електроенергията може да се стигне само ако сегашното състояние на дисбаланс в енергийната система не се промени. Въпреки натрупания дефицит в сектор „енергетика“ и липсата на средства за поддържане на енергийната мрежа правителството ще насочи усилията си към финансово стабилизиране на сектора и подобряване ефективността на работа на държавните предприятия в сферата на енергетиката. Ще бъде структуриран Енергиен борд, в който ще участват всички заинтересовани страни. Необходимо е всеки участник на енергийния пазар да направи отстъпки, така че да се гарантира стабилността на енергийната система.

Тази новина хвърли в шах и мат целокупния български народ, който очакваше всякакви безумия и изцепки, само не и това.

Какъв дисбаланс в енергийната система и на какво, Захариева не уточнява. Да, има едни пари, които НЕК дължи, говори са за суми от един до три милиарда лева, всеки ги пише, както му е удобно. Има искове към НЕК от руска страна заради споразуменията за АЕЦ „Белене“ и сега ги решава арбитражът в Париж. Тези споразумения, договори и прочие ги подписваха сума ти правителства в различни варианти, съгласяваха се, отмятаха се и май няма нито един управляващ, който може с ръка на сърце да каже, че не е участвал активно или пасивно в далаверата „Белене“, или „Козлодуй“.

От друга страна има едни други пари, които ЧЕЗ, ЕВН и Енергопро дължат на НЕК и се правят на ощипани булки, а колчем някой понечи да им отнеме лиценза, пищят до небето и заплашват със съд. Монополистите са чужди, не им пука, зад гърба им е ЕС и никой не може да ги мръдне от България освен народът с камъни.

След тази шокираща новина закономерно хората започнаха да си задават въпроси. Първият е как е възможно държава, в която има свръхпроизвоство на еленергия, да остане без ток и да се въведе режим?

Вторият е отправен към правителството. Мнозина се питат влиза ли в правомощията на служебно правителство, което е назначено да подготви изборите, да се вре навсякъде и да поднася една след друга апокалиптични картини на народа.

Проблемът с НЕК си висеше и при Тройната коалиция, и при ГЕРБ и при Орешарски, защо се зае да го решава служебен кабинет, след като ще има законно избран само след месец и половина, не е ясно. Може би да нагнети докрай страстите, които се вихрят в лятната и политическата жега. Или да ни подготви за тъмното бъдеще?

Ето и част от реакциите на изумените българи:
„При положение че АЕЦ „Козлудуй“ работи едва на 21% мощност.. Няма потребление .. Как ще остане България на тъмно?“, пише Палаво Бебе.

„Сега ВЕИ-тата ще получат високи цени и една мадама - близка до Политбюро, ще го удари на печалба. И ще им върнат онези налози.
Да живее секса с българския народ. Направо да им духаме на перките!“, допълва Хубен Ненчев.

„НЕЗАБАВНО скъсване на договорите с ВЕИ и т.нар. „американски” ТЕЦ-ове, защото са противоконституционни (противоречат на Чл.19) и следователно юридически нищожни, НЕЗАБАВНО предприемане на действия за повторно пускане в експлоатация на 2, 3 и 4 блок на АЕЦ Козлодуй, защото МААЕ в официално становище потвърди тяхната годност и безопасност, незабавно да бъдат дадено под съд за противодържавна дейност лицето Кунева-Пръмова !!! В противен случай – ще дойде време не за мирни протести, а за кървава революция и министри и депутати ще се търкалят  по жълтите павета !!!“, категоричен е Димитър Неков.

„Ха ми спрете тока, ха аз ви го спирам!“ - заканва се ник Народът.

„Ако се махне огромната администрация на ТЕЦ-ове, ВЕЦ-ове, на ЧЕЗ, Енергопро и ЕВН, ако шефовете монополисти не получават по един милион лева заплата годишно, а секретарките пет бона, има шанс нещата да се оправят. Но никой няма да изпусне кокала“ - разсъждава Коко Д.

Добри Асенов пък реалистично пише:
„Спокойно. Просто ни подготвят за новите жестоки цени на тока. Така се прави. Първо плашиш народа с режим, а после го погалваш по главичката и казваш: „Споко бе, режим няма да има, ако вдигнем цените. И народът се успокоява. Все пак ще има ток, а друг е въпросът кой ще може да си позволи да го ползва“.

Ние нямаме какво да добавим освен съмнението, че ако електричеството скочи с 20 процента, както се говори, народът ще се успокои и ще се кротне, понеже няма режим поне.

Дори търпението на народ като българския не може да бъде безгранично.

Ако някой нещо не направи, но не да вземе парите от джобовете на хората, зимата се очертава студена вкъщи и гореща на улиците и площадите.

Дано да грешим!

В категории: Политика


Автор
6
Коментара
От какво е болен този певец
От какво е болен този певец 28/04/2024, Неделя 20:00 1
6
Коментара по темата
6.
Xaxo
13.08.2014 22:11:13
1
8
Аз, предлагам по-брутално решение.
В знак на протест намираш една тесла отваряш таблото и чупиш електромера.С гумени ръкавици да не те удари тока и да не оставяш отпечатъци.По закон са длъжни да го сменят за еди си колко време понеже са тяхна собственост.Обаче трябва масовост.Като сменят 2-3 милиона електромера и наистина ще са на загуба.

п.п. Тия съвети не важат за циганските махали щото там на 100 къщи има регистрирани по два електромера.
5.
Xaxo
13.08.2014 22:11:13
2
8
Аз, предлагам по-брутално решение.
В знак на протест намираш една тесла отваряш таблото и чупиш електромера.С гумени ръкавици да не те удари тока и да не оставяш отпечатъци.По закон са длъжни да го сменят за еди си колко време понеже са тяхна собственост.Обаче трябва масовост.Като сменят 2-3 милиона електромера и наистина ще са на загуба.

п.п. Тия съвети не важат за циганските махали щото там на 100 къщи има регистрирани по два електромера.
4.
...
13.08.2014 21:47:19
0
10
Проблемът е , че Бг нaродът не е единен. Aко всички , цялa Бългaрия си пуснaт шaлтерa по едно и също време поне еднa седмицa....ефектa ще е по голям. Еднa седмицa без ток! Еднa седмицa зaгуби зa " фaкaнaтa" ни държaвa....кaк мислите , дaли ще си помислят дa вдигaт цени. Aко трябвa и повторени , дори месец!
3.
за Майка България
13.08.2014 20:21:34
0
19
Ще има обесени политици по дърветата скоро!
2.
Иван
13.08.2014 20:08:26
0
20
Трябва всички да спрем да плащаме ток и да видим какво ще стане !!!
1.
Изроди!
13.08.2014 19:52:00
0
22
Отсега се каните да ни го вкарате на два ката, но ще видим кой кого!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия „Ако имахме една забежка с публичен ресурс – щяхме да сме в затвора, чакат ни отдавна, нямаше да ни го простят“, категоричен е съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Най-сериозната промяна в Наредбата е свързана с двойно увеличаване на броя на медицинските специалисти, които трябва да се осигурят на всяка една такава водна площ Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Ако се освободи от зависимостите бихме седнали да преговаряме с него, обяви съпредседателят на Промяната Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса За съжаление обаче най-студено се очаква да е именно по празниците От какво е болен този певец От какво е болен този певец Мистериозно заболяване мъчи Галин Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Двамата баджанаци и до днес били близки приятели  Това е най-големият стратег в "Един за друг" Това е най-големият стратег в "Един за друг" Сияна играе умно  Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Kъм мoмeнтa пpи пoĸyпĸи oт фepмитe цeнитe "нa eдpo" ca 8-9 лв/ĸг живo тeглo, a "нa дpeбнo" (1-2 aгнeтa) ca 10-12 лв/ĸг живo тeглo Нещо невероятно се случва с планетите Нещо невероятно се случва с планетите В личен план съвпадът на двете планети ще се отрази най-много на родените в трета декада Телци, Раци, Деви, Козирози и Риби Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Бившият Първи притежавал строго секретни записи и снимки на НЛО
Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори