×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Д-р Веселин Джендов: С лицемерие и магарешки инати закриха Отделението по изгарянията в Бургас, накрая стана "на гол г*з бъз"


Д-р Веселин Джендов: С лицемерие и магарешки инати закриха Отделението по изгарянията в Бургас, накрая стана "на гол г*з бъз"
Бургас посреща 1,5 млн. туристи всяко лято и винаги има риск от инциденти! Та нали никъде не закриват пожарната команда, защото тази година нямало пожари, пита иронично лекарят
21 Април 2014, Понеделник, 04:43 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимка Авторът

Загробиха апаратурата, защото няма как да й се вземе комисионата, нали е дарение от Нефтозавода, смята лекарятФормалната причина за закриването на Отделението по изгарянията в Бургас е абсолютно лицемерие. Имаше междуличностни търкания и магарешки инати от страна на ръководството на болницата тогава. Като причина за закриването изтъкнаха това, че отделението не отговаря на медицинските стандарти за клинични пътеки по изгаряния, тъй като трябва да има двама души с документ, че са специалисти. Сигурен съм, че зад това обаче се крие друго нещо, каза пред Флагман.Бг хирургът д-р Веселин Джендов, който добре познава историята на отделението от разкриването му до края.

През 2009 г. това отделение беше с най-висок относителен дял в приходите на болницата, според направените анализи от Министерството на здравеопазването, въпреки това го закриха. „Имаше начин да се запази, като две хабилитирани лица се подпишат, че водят формално часове тук. Навсякъде се прави. Спокойно би могло да се намери някой специалист от Варна, Стара Загора, Пловдив, София, който да се води консултант тук, както има случаи в не едно или две отделения”, казва д-р Джендов.
„Отделението беше закрито на няколко етапа. Първо беше разпердушинено и предадено към бившата Трета хирургия. След това закриха Трета хирургия, през това време двама колеги заминаха за София и изкараха квалификационен курс по изгарянията, въпреки това закриха отделението”, припомня лекарят.

„Част от оборудването все още се използва в болницата, а друга част се търкаля по складовете. 5 чисто нови монитора с аксесоари за 10 години напред, централен компютър за следене на 5 легла, флуидни легла, душ колички и душове били морално остарели. Всичко това струва стотици хиляди левове”, подчерта докторът. Това оборудване няма основание и причина да не е годно да влезе в употреба, твърди той. То е чисто ново и се намира на различни места, добави Джендов. Според него, основната причина да бъде загробена тази апаратура е в това, че няма как да й се вземе комисионата, тъй като е на „Нефтозавода”, но това е практика в България, която е за сметка на хората.

„Работата става малко: „На гол г*з бъз”!

Болниците уж са затънали до гуша и при положение, че имаме действащата апаратура, отделението беше закрито. Оттогава имаше доста инциденти, при които няма как да реагираме по друг начин, освен да транспортираме пациентите до Варна”, казва д-р Джендов.
Специалистът заяви, че изгарянията не са само повърхностни. „Особено когато стана атентатът, имаше хора, вдишали газове с температура няколко стотин градуса. Един такъв пациент в първите няколко часа изглежда добре и ако го прегледа медицинско лице, което не е наясно с това, спокойно може да прецени, че няма смисъл да се транспортира. Всичко това е свързано с огромен риск”, заяви лекарят.
„Преди Бургас беше най-важният промишлен център в България – с производства и дейности, които са потенциално рискови. Сега Бургас е огромен туристически център, всяка година посрещаме близо 1,5 млн. туристи и винаги може да стане някакъв инцидент”, казва д-р Джендов.

Казват, че бургаската болница била малък „Пирогов”.

„Да, така е през зимата, през лятото „Пирогов” обаче става една малка бургаска болничка. През летния сезон Бургас обслужва огромен брой спешни случаи, който далеч надхвърля лятна София”, казва лекарят и добавя:

Освен това, никъде не закриват пожарната команда, защото тази година нямало пожари.

Решението да бъде разкрито Отделение по изгарянията в Бургас е взето след голяма авария в „Нефтозавода” през 1996 г. Нефтозаводът е платил около 500 хил. долара, като в разкриването на отделението влиза преустройство на 7-мия етаж. „По списък, който те си избраха, закупиха възможно най-високо технологична апаратура, най-доброто от най-доброто. Нямаше друго отделение в България, което да е така добре оборудвано”, казва д-р Джендов.

„Оказа се, че лекарите по изгарянията в Бургас са на световно ниво.

След това намериха един ирационален мотив – нямали защитена специалност по изгаряния. Те лекуваха изгаряния на световно ниво, резултатите на бургаската болница бяха изключително добри, но изкараха един формален мотив за закриване на болницата. Никога не е имало някаква грешка от страна на работещите в това отделение – нито прикрита, нито обявена. Имаше митинги от майки с деца, които идваха за среща с френски специалист, който преглеждаше в нашето отделение”, спомня си д-р Джендов.

„През 1998 г. изпълнителен директор на "Нефтозавода" стана Стоян Иванов, който допринесе много за разкриването на отделението. 20 години по-рано той беше вадил с голи ръце работници при една огромна авария в завода. Заради вътрешни търкания и магарешки инати, закупената апаратура стоя в един склад цели 2 години преди откриването на отделението”, припомня лекарят.

В категории: Бургас


9
Коментара по темата
9.
д-р Любомир Калудов
25.04.2014 18:37:13
0
5
Темата е болезнена и тъжна. Това отделение беше направено с много ентусиазъм и любов от мен и колегите ми, които се преселиха в друг, по-добър свят. Уникална френска техника, най-доброто за времето си, квалифициран и мотивиран персонал, контакти с клиники и специалисти от България, Франция, Гърция, Чехия, Израел... Над 1000 операции годишно в областта на изгарянията, вродените малформации, пластичната и реконструктивна хирургия. Лекари от Сърбия, специализиращи при нас. Сектор по лицево-челюстна хирургия с определени успехи в специалността(също закрит). Научни публикации в списания и на международни конгреси. Структура, отговаряща на стандартите на НАТО, признато от тяхна военна комисия... Всичко е минало. Затрито от невежество и користна простотия. Едва ли може да се построи наново една къща, чиито тухли са направени на прах...
8.
До №7 Петя
22.04.2014 23:05:28
0
3
Само д-р Калудов е жив от тримата лекари...
7.
Петя
22.04.2014 11:19:47
0
7
Доктор Калудов и екипа на това отделение неведнъж са лекували и спасявали нашето дете. Господ здраве да им дава. Тези лекари винаги ще имат работа и пациенти, но жалко, че Бургас остана без това квалитетно медицинско звено, което наистина бе на световно ниво. Петя Русева
6.
vili
21.04.2014 22:57:49
0
14
Д-р Димчо Маджаров толкова всеотдайно работеше,неуморно,с прекрасен екип.Уви,някой некадърник завидя и съсипа всичко,по български! Позор!
5.
tintirimintiri
21.04.2014 22:52:51
4
7
Абе вие нормални ли сте? С тази сбирщина олигофрени, дето избрахте за управляващи, толоз ли ви е акъла, че да чакате нещо подобно да се случи? Боже, колко мъка има по някои хора, Боже!
4.
doktor
21.04.2014 18:50:20
2
13
Министърът на здравеопазването Таня Андреева мълчи за отделението по изгаряния в Бургас

21 Март 2014, Петък

Бургаският депутат от ГЕРБ Димитър Бойчев повдигна въпроса в парламента, но отговор така и не получи
Министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева да има водеща роля при създаването на отделение по „Пластика и изгаряния” към МБАЛ-Бургас, а не пасивно само да констатира, че в най-голямата регионална болница няма такова звено поради липса на специалисти. Това призова от трибуната на Народното събрание депутатът от ГЕРБ Димитър Бойчев. От името на бургаската група той попита, по време на парламентарен контрол, какви действия ще бъдат предприети от Министерството на здравеопазването за да бъде открито в Бургас отделение по „Пластика и изгаряния", но отговор не получи.

Димитър Бойчев припомни, че на 13 декември 2013 г., на територията на бургаската рафинерия, четирима работници пострадаха с тежки изгаряния. След инцидента се наложи те да бъдат транспортирани във Варна, тъй като отделението по „Пластика и изгаряния” към МБАЛ-Бургас беше трансформирано в сектор към хирургията до 2006 г., а след това окончателно закрито.

Поради тази причина, не за първи път, се наложи хора в изключително тежко състояние, в най-критичните за живота им моменти, да бъдат извозвани до болници в други населени места. В конкретния случай, при инцидента от декември м.г., един от пациентите почина във Варна.

„На територията на Бургас работи най-голямата рафинерия, на летище „Бургас” преживяхме терористичен атентат, през летните месеци в района населението се увеличава многократно, а хората са лишени от възможността при инциденти да получат помощ в отделение по „Пластика и изгаряния”, заяви Бойчев и припомни, че инициатива за възобновяване на отделението вече е предприета и от страна на Община Бургас.

„Освен това в Бургас все още има специализирана техника за основните нужди на такова отделение, благодарение на няколко дарения от страна на рафинерията. В МБАЛ-Бургас се намира Барокамерата, но тъй като няма отделение по „Пластика и изгаряния” пациентите могат да я използват само за лечение извън клиничните пътеки”, допълни депутатът.

В държавната болница все още разполагат и с голяма част от флуидните легла „Клинитрон”, които са за пациенти с над 30% изгаряния. Здравното заведение разполага също така с операционните и необходимите вани. Малка част от оборудването в момента се използва от други болници.
3.
sz
21.04.2014 18:44:25
1
11
Kmeta pateka napravi do Sofia ama ne go chuvat...
2.
жони деп
21.04.2014 18:28:54
0
18
прав си ДОКТОРЕ за пари и комисионни са способни и болницата да закрият ,МНОГО КРАДЪТ ТАМ ,ДОБРЕ ЧЕ ИМ ГО КАЗА ДА ЧУЯТ И ДРУГИТЕ ,, акционери,, КАК СЕ КРАДЕ
1.
mnb
21.04.2014 18:16:59
1
14
Прав си докторе ,аз лично съм лежал там десетина дни - всичко беше перфектно - и сега би могло да е така !
Сменяха се правителства , власти и тъй нататък , но отникъде и никой не се зае с крещящата нужда от такова отделение ...
Прав си докторе , но кой да те чуе, само ние обикновените хора и никой друг...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Край на Ретроградния Уран - как ще се отрази това на зодиите Край на Ретроградния Уран - как ще се отрази това на зодиите

Ето какво ги очаква

Ученици в борба срещу матурата след 10-ти клас Ученици в борба срещу матурата след 10-ти клас

Електронното обучение се доказа като неефективен заместител на обучението в клас, за нас общуването учител-ученик

 

Министър: Най-добрата система за наблюдение на водите е в Бургас Министър: Най-добрата система за наблюдение на водите е в Бургас

Емил Димитров-Ревизоро обаче оспори смисъла й, тъй като не предотвратила бедствените ситуации

Бизнесът иска първо ваксини за готвачи, камериерки и сервитьори Бизнесът иска първо ваксини за готвачи, камериерки и сервитьори

Искането е предвид подготовката за летния сезон

БСП кани Слави, Мая Манолова и Христо Иванов на среща за парламентарните избори БСП кани Слави, Мая Манолова и Христо Иванов на среща за парламентарните избори

Целта е надзор върху резултатите от вота, тази седмица социалистите ще разговарят с партньорски формации

Започва реставрация на най-старата сграда в Бургас – Бракаловата къща Започва реставрация на най-старата сграда в Бургас – Бракаловата къща

Обновеният двор ще стане още по-привлекателно и живо място

Просветният министър зарадва директорите на училища, вдигна им заплатите Просветният министър зарадва директорите на училища, вдигна им заплатите

Минималното възнаграждение ще е 1535 лева

 

Майката и бебето с антитела от Пазарджик са в отлично състояние, лекарите недоумяват как Майката и бебето с антитела от Пазарджик са в отлично състояние, лекарите недоумяват как

Медиците търсят отговори на ситуацията

Пожарната в Приморско: Не е имало проблем с неработещ хидрант, гори ли жилищна сграда - пращаме две коли Пожарната в Приморско: Не е имало проблем с неработещ хидрант, гори ли жилищна сграда - пращаме две коли

В сезонните търговски обекти е имало ток, въпреки че не работят

Наблюдаваме скандална манипулация на Христо Иванов в ущърб на бургаските рибари Наблюдаваме скандална манипулация на Христо Иванов в ущърб на бургаските рибари

Лидерът на "Да, България" манипулира обществото съвсем съзнателно, като юрист знае, че разпространява неистинска теза 

 

Въпреки студа и сняга гърците се редят на опашки пред моловете Въпреки студа и сняга гърците се редят на опашки пред моловете

След повече от два месеца карантина магазините отново отвориха

Турция се нареди в Топ 10 в света по брой ваксинирани само за 4 дни Турция се нареди в Топ 10 в света по брой ваксинирани само за 4 дни

На първо място по брой на приложените ваксини са САЩ с 14,7 млн. дози

Руски политик нарече арестуваните за щурма на Капитолия "политически затворници" Руски политик нарече арестуваните за щурма на Капитолия "политически затворници"

САЩ наричат протестиращите в други страни "борци за свобода", но когато това стане в дома им, започват репресии

Сняг падна в пустинята Сахара Сняг падна в пустинята Сахара

Температурите в провинция Наама са паднали до минус три градуса

Сертификатът за ваксинация срещу COVID ще бъде с QR код и специални защити Сертификатът за ваксинация срещу COVID ще бъде с QR код и специални защити

Документът ще може да бъде представян при поискване

СЗО: Богатите държави лишават бедните от достъп до ваксини срещу Covid-19 СЗО: Богатите държави лишават бедните от достъп до ваксини срещу Covid-19

Само 25 дози са дарени на една от страните с най-ниски доходи

30 дни затвор за Алексей Навални 30 дни затвор за Алексей Навални

Дисидентът Алексей Навални бе задържан вчера при пристигането си със самолет в Москва от Германия

Байдън ще отмени въведените от Тръмп ограничения за аборти Байдън ще отмени въведените от Тръмп ограничения за аборти

Организациите, които насърчават абортите, отново ще получават щедро финансиране от държавата

НПО на Сорос иска да запуши устата и на приложението „Телеграм“ заради Тръмп НПО на Сорос иска да запуши устата и на приложението „Телеграм“ заради Тръмп Смразяващи кадри на дете пред влака в метрото, машинистът - герой (ВИДЕО) Смразяващи кадри на дете пред влака в метрото, машинистът - герой (ВИДЕО)

Вижте кадри от инцидента

Първан СИМЕОНОВ, социолог Първан СИМЕОНОВ, социолог Парламентарните избори все повече се разглеждат като нулев тур на президентските Виц на деня Виц на деня - Скъпа, защо панталоните ми са изгладени само до коленете?
- А аз колко пъти ти казвах да удължиш кабела на ютията!
Виц на деня Виц на деня Пък моят ми вика:
- Толкова си слабичка, иди си хапни тортичка...
- Кой твой, ма?
- Моят вътрешен глас, как кой?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Баба ми казваше едно време - случаен може да бъде само бракът, любовника трябва да се избира внимателно.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори