Билкарка предлага след празниците да подсилим имунната си система със сироп от глухарчета
20 Април 2014, Неделя, 08:09 ч.
Макар че постите свършиха, е желателно да ядете по три ореха преди хранене и да има повече коприва в менюто ви
След дългите Великденски пости организмът ви не е желателно да се претоварва с тежка храна. Добре е да подсилите имунната си система, а едно от най-добрите средства за това е сиропът от глухарче. Не приемайте обаче повече от две-три супени лъжици от него на ден, защото ако дневната доза е по-голяма, организмът ни не може да го усвои и го изхвърля, каза пред репортер на Флагман.БГ билкарката Ваня Стоева. Консумирайте и по три ореха преди ядене, съветва тя. Копривата във всякакъв вариант - на запарка, на яхния, на спиртен извлек е много полезна. Добре е в менюто ви да има и повече сурови семена.
„Глухарчето доставя минерали и витамини. То нормализира обмяната на веществата. Всеки, който иска повече информация, може да прочете книгата на Мария Требен. За ореха пък всички знаем колко е полезен за мозъчната дейност. Не случайно и прилича на нашия мозък“, добавя билкарката.
Сироп /Мед/ от Радика /глухарче/
Четири препълнени шепи с цветове от радика /глухарче/ се слагат в един литър студена вода и се затоплят бавно до кипване. Оставят се малко да поврат /5-6 минути/. След това тенджерата се сваля от котлона и се оставя да пренощува. На следващия ден всичко това се прецежда, цветовете се изстискват хубаво с две ръце. В сока се сипва 1 кг. нерафинирана /рафинирана/захар и се прибавя половин лимон. /обелен и нарязан на филийки/. Ако се прибави повече лимон, тогава сокът киселее. Тенджерата се слага на печката без капак. За да се запазят всички витамини, е желателно котлонът да се включи на първа степен. Така течността се изпарява, без да ври. Сиропът се оставя един-два пъти да изстине, за да се установи правилната му субстанция. Той не бива да е много гъст, тъй като след по-продължително изпарение може да се захароса, но пък и да не е твърде рядък - тогава след известно време ще започне да киселее. Трябва да се получи хубав, гъст сироп, който намазан на закуска върху филията, да е много вкусен, добавя Ваня Стоева.
В категории:
Здраве
Времето днес ще е облачно с превалявания, градусите до 21°
Бургаски празнични събития в дните до 6 май
Велика сряда е! Денят на Тайната вечеря, покаялата се блудница и на предателството
Деца раждат деца в Сливен и бият рекорда за млади майки
Кеф цена няма: Бръкваме се с над стотачка за...
8 съвета как да се предпазите от празничното преяждане
01/05/2024, Сряда 13:00
0
Пожарникари проверяват храмове и църкви в страната преди Великден
01/05/2024, Сряда 12:40
0
Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая....
01/05/2024, Сряда 12:20
0
Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени
01/05/2024, Сряда 12:00
2
Терминал 3 на Летище "София" ще се строи през 2026 г.
01/05/2024, Сряда 11:40
2
Напусна ни световноизвестен писател
01/05/2024, Сряда 11:30
0
Кеф цена няма: Бръкваме се с над стотачка за...
01/05/2024, Сряда 11:20
0
Тази Ергенка имала връзка с годеника на Анелия
01/05/2024, Сряда 11:10
0
Родолюбци грабват пушките и веят знамена, за да почетат героите от Априлското въстание
01/05/2024, Сряда 11:01
1
4 строги забрани през Велика сряда, тежко му на този, който ги престъпи
01/05/2024, Сряда 11:00
0
Тотален обрат в живота на 4 зодии вещае Тамара Глоба
01/05/2024, Сряда 10:39
0
Бургаски празнични събития в дните до 6 май
01/05/2024, Сряда 10:20
0