×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Община Бургас под натиск на румънската мафия в проект за 18,8 млн.лв.?


Община Бургас под натиск на румънската мафия в проект за 18,8 млн.лв.?
Тиберио Урдариану – създателят на империята UTi, зад която стоят стотици генерали от Секуритате, навлизането й у нас започва след изборите през май м.г.
Тема в развитие
виж още
скрий
11 Февруари 2014, Вторник, 08:27 ч.
Автор: Катя КАСАБОВА Снимка enational.ro

Нервите на десетте кандидат-изпълнители за част от мегапроекта за интегрирания градски транспорт са опънати до скъсване, а комисията още заседава


120-дневният срок за избор на изпълнител по проекта "Доставка и монтаж на интегрирана билетна система, информационна система за пътници в реално време, система за управление на обществения транспорт и система за видеонаблюдение - гр. Бургас" изтече на 8 февруари, събота. Резултат от конкурса за 18 840 800 лв., в който през октомври м.г. документи подадоха десет международни фирми, повечето от които са най-добрите в бранша, все още обаче няма. Ето кандидатите:

1. Консорциум CnC&LOT (LOT, RTS, CnC)

2. „ПРИНТЕК БЪЛГАРИЯ+Линк Технолоджис"
 
3. Консорциум „Адванс смарт електроник” ДЗЗД (Asis+Адванс Инженеринг+Digital + Andi)

4. ETRA

5. Консорциум "Модерен Градски Транспорт Бургас" - HP, Контракс, Apex, GTT

6. Консорциум Swarco MIZAR, AEP, СиЕнСис, Interactive Services като подизпълнител

7. Консорциум Magenta - TSystems, СТЕМО

8. Консорциум "ITS Burgas" - Microelectronica, CrossZlin, Лирекс, Аксиор, Мусат

9. UTi (Румъния)

10. Консорциум "Бургас Интелигентни Транспортни Системи" Indra, Телелинк с подизпълнители: Транспортни Системи ООД, Кингтроник, 2Плюс България


Проверка на Флагман.бг установи, че всички консорциуми, без ETRA и Uti, имат в състава си български партньори, някои и на местно ниво. Това обаче се оказва без значение при оценяването от  конкурсната комисия на Община Бургас, тъй като дискриминационното условие не е заложено в поръчката.

Колко дълго може да издържи заседанието на комисията „Ивелина Стратева”?

„Продължаваме да заседаваме. Оформянето на мотивите  не е лесно. И в момента, в който разговаряте с нас, работим”, заяви по телефона пред наш репортер  председателят Ивелина Стратева – директор на дирекция „Икономика и стопански дейности”. Разговорът ни с нея се проведе в 17,00 часа в петък, чрез конферентна връзка от Пресцентъра на Общината. До този час г-жа Стратева не вдигаше телефона си.  Заседанието продължи и вчера, понеделник, 10 февруари, със заповед на зам.-кмета по финансите Красимир Стойчев. Той разрешил удължаване до 20 февруари.
„Мъдруването” на общинските експерти обаче къса нервите на конкурентите на румънската Uti.
„Имаме данни, че стъпилата в България малко след парламентарните избори през май м.г. румънска компания  ще се окаже фаворит. Румънската  Uti вече е със спечелени поръчки в столицата - все от втората половина на м.г., едната е за монтаж и поддръжка на светофарни системи”, заяви източник на Флагман.бг. Информация в български медии и регистри за такива поръчки обаче липсва. Липсва публикация на български език за каквото и да било, свързано с румънците, претендиращи да приберат 18,8 млн.лева от европроекта на Бургас. Опитите ни да открием български представител на Uti също удариха на камък. По непотвърдена информация, в идентичния проект на Община Пловдив, румънското предложение изобщо не е допуснато до разглеждане.
Става въпрос за поръчката от стратегическия проект "Интегриран градски транспорт на Бургас", финансиран по ОП "Регионално развитие", възлизащ на общо  67 071 840 евро. В рамките на тази поръчка се предвиждат дейности по въвеждането на т.нар. интелигентни системи за обслужване, контрол и управление на обществения транспорт, в които изпълнителят ще усвои 18 840 800 лв. за 14 месеца.
Изпълнението на договора е свързано с публичност на информацията по отделните дейности. Около UTi обаче е пълна мъгла. И всякаква публичност изглежда изключена.

Кой стои зад UTi, известна в Румъния с машинации за правене на пари чрез тайните служби?

Създателят се казва Тиберио Урдариану – син на генерал  от Секуритате. Самият той, до падането на комунистическия режим, е майор в държавния институт за военни изследвания. Поставя основите на UTi през 1990 г., веднага след свалянето на режима на Чаушеску,  превръща я в най-мощната империя на бивши генерали от тайните служби, като работи еднакво добре с всички правителства. Най-комфортно обаче се чувства, когато на власт е социалдемократическата партия. Започва с VIP ескортиране, монтиране на аларми, офис оборудване и аксесоари за компютри. Веднага след това заваляват държавни контракти с румънската армия, министерствата на отбраната, телекомуникациите, транспорта, вътрешните работи.  Мрежата от офшорни фирми, към които изтичат милиони евро и долари от държавата, е истински Армагедон, пише anchetonline.ro. Държавата поверява на Урдариану своите вътрешни системи за сигурност, както и тези на Черноморските граници на Румъния за ЕС. От 2003 г. UTi влиза и в строителството, като печели държавни  договори за милиони евро. Изнася печалбата в швейцарски банки, на Бахамите и на о. Ман.  Личният доход на Урдариану, според данни от румънските журналисти, за 2007 г.  надхвърля 70 млн евро.
Първият му голям договор е с министерството на финансите - за 15 млн евро за сигурността на системите на летище Отопени. Следващият е за 60 млн.евро на пристанище Констанца. И двата договора обаче са прекратени през 2004 г. с огромни скандали, защото изтича информация, че са раздавани поголовно рушвети на правителствени служители. Октоподът на бившите мракобесни структури от Секуритате извършва серия от машинации с държавни заеми, като изчезват  гаранции за 21,78 млн. долара и 1,16 млн. евро. Те се преливат в мутанти на UTi, регистрирани в Италия и в Холандия, които взаимно се притежават. Двама президенти са пряко ангажирани, зависими са и работят за развитието на Октопода – Йон Илиеску и Траян Бъсеску.  В Букурещ UTi монтира и поддържа светофарите, строи пешеходни пътеки, тротоари, велоалеи. Но империята е специализирана основно в създаване на системи за сигурност,  за нея се трудят стотици бивши контраразузнавачи с влияние върху производството на оръжие, продажба на сателитни телефони за арабския свят и като цяло износ на интелектуални продукти в сферата на военната логистика.

Колко логично е бивши агенти от нашата Държавна сигурност да лобират днес за румънците в Бургас?

През последните пет години обаче е започнало загниване на империята, предизвикано от т.нар. „млади вълци” – експерти от новото поколение, които през изминалото десетилетие са дали решителния тласък за развитието и преориентирането на ресурси. Младите искат отделяне, защото са натрупали контакти, опит, информация и най-вече владеят иновациите. Те са започнали отделяне в самостоятелни екипи, еманципирани от създателя Тиберио Урдариану и майката „UTi”. Според наш източник,  влизането на Урдариану в България в настоящия политически момент  е опит да се запазят позиции чрез преливане на свеж финансов ресурс към старото статукво  чрез помощта на български колеги от някогашната ни Държавна сигурност. 
Дали става въпрос за натиск върху крехката местна власт на Бургас, останала без подкрепата на падналото през май 2013 г. правителство на Бойко Борисов, едва ли ще стане ясно, ако не излязат секретни разговори със служители от кметската администрация.
Комисията на общинската директорка Ивелина Стратева ще продължи да заседава и днес.
Очаквайте първо във Флагман.бг името на победителя в общинския конкурс, в чиято банкова сметка ще влязат 18, 841 млн. лева.

В категории: Разследване


Флагман.БГ Той се оказа мъж мечта Той се оказа мъж мечта 13/07/2024, Събота 22:00 2
Флагман.БГ Титлата на "Уимбълдън" е в Чехия Титлата на "Уимбълдън" е в Чехия 13/07/2024, Събота 21:18 0
Флагман.БГ Това село има собствен аромат на билка Това село има собствен аромат на билка 13/07/2024, Събота 21:00 0
Флагман.БГ Германия е под порой Германия е под порой 13/07/2024, Събота 20:40 2
Флагман.БГ В този град времето днес беше непоносимо В този град времето днес беше непоносимо 13/07/2024, Събота 20:20 0
25
Коментара по темата
25.
фори светулката
21.02.2014 10:58:45
0
2
здравейте Кинг Троник, съжалявам Ви че работите с Телелинк, просто накрая ще Ви прецакат с парите. много ще се радвам Телелинк да бъдат прецакани, за да видят какво им е на тези, които те са прецаквали. рано или късно всеки си намира майстора и нашите смешни български пиранки ще го разберат като дойдат чуждите акули. по здрави.
24.
Бабата на Кинг Троник
12.02.2014 20:15:54
0
0
Ами те за това са форумите, да си пишем каквото си искаме........
23.
"Кинг Троник"ООД
12.02.2014 16:59:05
0
0
Опровержение : В прибързаният отговор за Анди не съобразих че това може да бъде злонамерен натрапник, така че поднасям своите извинения на фирма "Анди". По отношение плювача закривам медийната кореспонденция от наша страна. Пишете каквото искате!
22.
"Кинг Троник"ООД
12.02.2014 16:42:29
0
1
За сведение на плювачите от Анди регистрационният № е 1784/25.11.2013г. и всеки средно интелегентен гражданин може да го провери в Патентно ведомство. Не е ясно с какво сме Ви засегнали Анди ? Може би отказа ни да работим с Вас преди 6 години? Или гузният негонен бяга?
21.
ANDI
12.02.2014 15:25:38
0
6
Кинг троник стига сте лъгали хората, че сте патентовали системата за видеонаблюдение в автобусите. Може да сте патентовали нещо само в съня си, и затова от патентно ведомство да не знаят за вас. Такива системи се реализират на запад още преди да сте съществували, като фирма.
20.
ivan
12.02.2014 10:40:43
0
0
А иначе, че някой лобира за тях е 100% сигурно.
Просто те така работят, което обаче не означава, че работят некачествено. Напротив!
19.
ivan
12.02.2014 10:39:14
1
1
Не трябва да плюете фирма УТИ. Фирмата работи със страхотно качество. В това се убедиха вече Фрапорт при реконструкцията на пистата им на Летище Варна, където УТИ беше подизпълнител на немския главен изпълнител по светосистемата. Лично служител на Фрапорт ми беше казал, че работят страхотно.
18.
"Кинг Троник"ООД
12.02.2014 09:37:59
1
1
„Кинг Троник” ООД, гр.Бургас
Появата на нашето име в медийното пространство, подмятанията за наше участие в някаква супер конспиративна задкулисна игра и обиди ни задължава да поясним следното:
1. Към „Кинг Троник”ООД бяха отправени няколко покани за участие в консорциуми кандидати за Проекта като специалисти в изграждането на „Видеонаблюдателни системи на превозни средства в реално време”. Тази система е внедрена от „Кинг Троник”ООД преди шест години за първи път в България и е патентно защитена. До момента няма такъв изграден аналог в страната, а ако все пак някой е копирал нашето решение е добре за него да се обърне към нас за лиценз. В случая ние сме приели подизпълнителска роля в консорциум за който сме преценили че е предложил решение съобразено с всички изисквания на Проекта и потребностите на бъдещите ползватели.
2. От Румънската компания не сме получавали покана за участие, което означава че не сме запознати с тяхното техническо решение по Проекта.
3. Добре е Румънските колеги да обърнат внимание на коментара на този „Бивш служител” на „Круз електроник”, тъй като и ние все още сърбаме горчивата попара на „Крус”.
4. Каним официално коментатора „qnkov” да се възползва от позата в която той ни поставя за да ни помирише отзад.
17.
Хотелиер от Съни Бийч
12.02.2014 08:45:09
0
3
Красньий,Крус ар Кръстев,NIKI-Добре че беше кметя Йоан,че да стъпите в Бургас и Слънчев бряг-ама нали сте червени боклуци - трябва да си помагате-няма как!
Пък сте и на власт сега-пак-за партията или добро или нищо !
16.
Бивш служител
12.02.2014 08:26:36
0
3
Ха ха ха- имат опит също като Крус Електроник-разни министри -комунисти лобират за тях,изграждат обект с полу работещи системи,произведени в началото на века,след което клиента започва да плаща за ремонти,без да му признават гаранционно обслужване-хайде-работих при г-н Красьо Дебелия/Красимир Кръстев/близо две години!
А относно персонала-яко го цакат и с осигуровки,и със надници-но дори да се оплачеш на институциите-получаваш само заплахи от дебелия шеф !
15.
NIKI
12.02.2014 01:04:28
1
7
Не мога да разбера защо трябва да се оплюва фирмата , само защото била от Румъния. От статията се вижда, че явно хората имат достатъчно опит(даже и международен) щом са навъртели стотици милиони евро при системите за сигурност. Може би някой местен конкурент се страхува от такъв силен играч и се пробва да го натиска медийно.
14.
Красньий
11.02.2014 21:42:29
5
1
Партията е по-силна от Бургас !
45 години Ви бяха малко!
Вие бургазлий ,забравихте колко много направи Йоан К. за Вас !
13.
Крус ар Кръстев
11.02.2014 21:15:51
3
5
Аз заставам за румънския консорциум!
Докато работихме в Слънчев бряг,Бургас-всичко беше тип-топ ! Където сме доставили/монтирали техника-всичко работи перфектно.
12.
Чаушеску
11.02.2014 17:03:15
1
0
и къде я видя тая реклама? мисля че румънската мафия сега просто на касабова ще й пусне куршума
11.
ffffffffff
11.02.2014 15:07:21
1
0
Очевидно румънската мафия плаща на бесове за реклама
10.
ffffffffff
11.02.2014 15:07:21
1
1
Очевидно румънската мафия плаща на бесове за реклама
9.
Лошо много лошо
11.02.2014 14:25:27
1
1
Трябва да се търси връзката защо Бургас получи от държавния фонд на Орешарски 5 милиона само онзи ден! Това е от едната страна,за да се сетите защо го порязаха Митето сега идва реда за тоя конкурс - ами защото Митето и Краси Стойчев се опънаха на червените и им казаха че няма да им дадат тези 19 милиона за тая поръчка да си ги дялнат.Затова е тая дандания.
8.
нас
11.02.2014 13:59:14
1
5
Проблемът е, че румънската е конкурента и фирмите на бай Ганьо няма да могат да лапнат поръчката. Това е цялата трагедия. Повече от смешно е да е мисли, че разни грабровски фирмички могат да изпълнят такъв проект.
7.
expert
11.02.2014 12:26:15
2
3
Гледайки участниците има къде-къде по-сериозни предложения. Ако излъчат румънците значи цялата комисия е купена. Дано гледат от Европа.
6.
жоро
11.02.2014 11:42:02
0
10
Конкурсното начало не винаги води до конкурсен край? -Т.Живков.
5.
qnkov
11.02.2014 10:55:32
2
2
moje i king tronik tozi maznik se e navel
4.
Do 1
11.02.2014 10:12:02
0
2
4eti vnimatelno I mnogo bavno
3.
ГРУ
11.02.2014 09:56:14
2
5
тоя Тибериу Адриану явно е мноого напред с шпионските технологии щом е завьршил факултета по Автоматика в реномирания Лестьрски у-т в Англия -Лестьрския у-т е най добрата ковачница на Айти специалисти ХАКЕРИ специалисти по изработване на коварните компютьрни вируси и борбата с тях целия институт е под опеката на Английските служби но се финансира от фондове от Катар Оман и Саудитска Арабия -в този английски у-т е пьлно сьс супер експерти повечето с арабски имена които подготвят АВАНГАРД от Арабско-ислямски специалисти .Професори от Лестьрския у-т преПодават в Пернишкия у-т известен стова че Е пьлно с ислямски студенти от Турция Косово Казахстан и др.Докато В бЬЛГАРСКИТЕ У-ТИ СЕ ИЗУЧАВАТ ТЬПИ ИНЕНУЖНИ СЕЦИАЛНОСТИ в ТЕЗИ УНИВЕРСИТЕТИ СЕ ОБУЧАВАТ за кибератаки о ЕлектростанциИ пьтни крьстовища язовири вецове робиви на Националната сигурност засилване на интензитета на Електромагнитните сьоражения на телекомуникаци блокиране работа на летища рвд с-ми пробиви на сьрвьри на чужди дьржави-с една дума допуска се ЧУЖДА служба да има контрол над комунации като СВЕТОФАРНИТЕ системи които могат да доведат в даден момент до хаос катастрофи.През 2011 кмета на Лестьр -масон 33степен дава на кмета на Хасково голяма сума пари за изграждането на селища за цигани в раойните на харманли димитровград свиленград даалеч преди кризата сьс Сирийските бежанци -което говори за предварителна информация относно бежанската криза и планирано заселване с ислямисти по нашите земи .Кмета на Хасково сьщо е МАСОН от ложата Сльнцето на Тракия -за хасковския кмет се знае че притежава скьп имот в центьра на Лондон и хотел вСеверната част на Германия които не отговарят на заплащане на кмет на мальк бьлгарски град
2.
Бате ви Серго
11.02.2014 09:51:59
3
5
Хахха конкурс имало то, Митето и Коцето без нас дупенцата си няма да смеят да избършат, айде марш
1.
Бургас
11.02.2014 09:23:32
4
8
Толкова много глупости на едно място скоро не бях чел. Има си оферти, често печели най-добрата, по-често печели тази близка до кмета.
Може да спечели тази фирма, може да спечели и друга, попитайте Красимир Стойчев.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Впечатляващ финал на Солинария 2024 Впечатляващ финал на Солинария 2024 Младежкият арт фестивал „Солинария“ стартира на 2 юли, а в 5-те фестивални вечери на магичната сцена излязоха десетки талантливи музиканти Той се оказа мъж мечта Той се оказа мъж мечта Любовта му с Ива Бека се оказа по-силна от всичко Продават 5-звезден комплекс в Свети Влас за 15 млн. лева Продават 5-звезден комплекс в Свети Влас за 15 млн. лева Имотът се намира на брега на морето и е с площ над 9 квадратни метра Три еднотипни чешми вече работят в центъра на този град Три еднотипни чешми вече работят в центъра на този град От „Паркове и градини" призовават чешмите да не стават обект на вандализъм Наркобосовете Иво и Петър от Свети Влас заковани от ГДБОП Наркобосовете Иво и Петър от Свети Влас заковани от ГДБОП Уж безработните, но много богати млади мъже, са сочени за лидери на ОПГ-то Това село има собствен аромат на билка Това село има собствен аромат на билка В наши дни няма къща в това село, в която да не се отглежда чудната билка НАП започна здрави проверки по Южното Черноморие, инспектори влязоха в над 500 обекта НАП започна здрави проверки по Южното Черноморие, инспектори влязоха в над 500 обекта Най-честите нарушения са за неиздаване на фискален бон и разминаване между сумите, маркирани на касовия апарат и наличностите в касата В този град времето днес беше непоносимо В този град времето днес беше непоносимо Оранжев код за опасни жеги имаше днес в цялата страна, очаква се и утре Просяци и дрогирани младежи тормозят пловдивчани Просяци и дрогирани младежи тормозят пловдивчани В съседните магазини за техника много често са наблюдавали как мъже от ромски произход обикалят по паркингите и уж указват на шофьорите къде има свободно място, а после настояват "услугата" да им бъде платена Ходят ли истинските бургазлии на плаж, вижте анкетата на Флагман.бг Ходят ли истинските бургазлии на плаж, вижте анкетата на Флагман.бг Днес направихме един социален експеримент, за да развенчаем или потвърдим един мит
Илон Мъск за първи път обяви публично подкрепата си за републиканеца Илон Мъск за първи път обяви публично подкрепата си за републиканеца Най-богатият човек в света пожела на Доналд Тръмп бързо възстановяване след стрелбата Триумф за Петър Стойчев, преплува Северния канал Триумф за Петър Стойчев, преплува Северния канал Остава само един от Oceans Seven - Протока Цугару в Япония, пояснява царят на световния океан Джо Байдън е разговарял с Доналд Тръмп Джо Байдън е разговарял с Доналд Тръмп Републиканецът е напуснал болницата след стрелбата срещу него ФБР поема разследването на стрелбата в Пенсилвания ФБР поема разследването на стрелбата в Пенсилвания  20-годишен мъж от Пенсилвания е снайпериста, стрелял по Доналд Тръмп Извънредно! Снайперист простреля Доналд Тръмп и го ликвидираха Извънредно! Снайперист простреля Доналд Тръмп и го ликвидираха Загинал е и човек, присъствал на митинга, друг е ранен. Стрелецът ще открие, че няма по-вълшебно хапче от любовта Стрелецът ще открие, че няма по-вълшебно хапче от любовта  Хороскоп за деня – 14 юли 2024, неделя  Титлата на "Уимбълдън" е в Чехия Титлата на "Уимбълдън" е в Чехия Барбора Крейчикова, която е смятана за специалист в играта на двойки, в каквато комбинация има седем триумфа в "Големия шлем", днес донесе втора поредна титла на своята странa Германия е под порой Германия е под порой Наводненията доведоха до временното затваряне на спешно отделение на болница, докато преливащи язовири причиниха допълнителни щети в някои жилищни райони 11 души загинаха заради свлачища във Виетнам 11 души загинаха заради свлачища във Виетнам Микробус бе затрупан с 16 души пътници в него Затвориха магистралата до Солун заради голям пожар Затвориха магистралата до Солун заради голям пожар Полицаи отклоняват пътуващите през селата около Серес, за да избегнат опасните участъци
Илхан АНДАЙ, анализатор Илхан АНДАЙ, анализатор Наследникът на Пеевски до Доган е с прякор на хищник - Вълка Виц на деня Виц на деня Блондинка се обажда на приятелка:
- Знаеш ли, вчера съвсем близо до нас откриха автомивка. Колко удобно! Мога и пеша да отида
Виц на деня Виц на деня След семеен скандал:
- Край, напускам те! Отивам си обратно при мама!
- Късно е, тя преди малко дойде тук. Напуснала баща ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една блондинка влязла в интернет и на успяла да излезе.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори