×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Имало едно време един несменяем ръководител на държавната потребителска защита


Имало едно време един несменяем ръководител на държавната потребителска защита
Към момента на преназначаването на Дамян Лазаров (26.03.2010) за председател на КЗП дъщерите му Елена и Любов бяха собственици или в ръководството на цели 56 търговски дружества, свързани със зелената енергия
13 Декември 2013, Петък, 08:50 ч.
Автор: Георги БАКАЛОВ, снимка Монитор.бг

Възможно ли е Дамян Лазаров да изпълнява безпристрастно функциите си по контрола на пазара, като неговите дъщери са собственици на 56 търговски дружества

Отново се отвори дума за „ЗЕЛЕНАТА ЕНЕРГИЯ”. Заприказваха се общи приказки. Някои зареваха, че им режат от печалбата! Никой не разказа компетентно на хората цялата истина. Каква и за кого е печалбата от зелената енергия,  има ли концентрация на капитали и производство, лесно ли е да се вредиш в този бизнес, как става това?! Винаги се казва по нещичко, но не всичко! Винаги има нещо уж „недогледано” и много скоро заличено от обществената памет.

Имало едно време един несменяем ръководител на държавната потребителска защита.

Неговото безпрецедентно дълго властване

( 7 декември 1999 г. – 30 август 2011 г.) и внезапното му  прекратяване не събуди особен медиен интерес! Върховният защитник на потребителите

Дамян Лазаров беше изритан от Бойко Борисов без каквото и да е приемливо обяснение!Без медиен шум!Без оплюване!Някои допуснаха, че може да има връзка с търговските дружества на дъщерите му. И толкова! Дали не е било нещо повече?!Темата беше забравена още на следващия ден.

ИСТОРИЯТА:

На 25 март 2010 г. Министерският съвет съкрати състава на Комисията за защита на потребителите (КЗП) от 5 на 3 членове, а на следващия ден (26 март 2010) Цветан Цветанов с Решение № 169 (в отсъствието на Бойко Борисов) преназначи Дамян Лазаров за още 5 години и назначи приятеля ме Огнян Варадинов за трети член на Комисията.

Назначенията и съкращаването на състава на КЗП не впечатлиха никого, но

на практика бeше от ясно по-ясно, че  двамата дългогодишни  приятели ще контролират цялата търговска дейност в България! Двамата приятели бяха тясно свързани и обвързани помежду си с производството на зелена енергия и други търговски дейности.

Адвокат ОГНЯН ВАРАДИНОВ :

Към момента на назначаването му е крупен търговец и дейността му като такъв беше несъвместима с поста му на зам.председател на държавния орган за защита на потребителите!

От публичните регистри беше видно (Приложение 1), че Варадинов е собственик или участник в управлението на 19 ( деветнадесет ) търговски дружества, от които 7 произвеждат „ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ”, две са регистрирани на Британски Вирджински острови.

Тъй като след 26.03.2010 г. не открихме в публичните регистри актуални промени в дейностите на Варадинов, от „Съюза на застрахованите” отправихме питане до МС, дали е законно назначаването на един търговец за държавен защитник на потребителите. 

От ”Главен инспекторат” към МС ме информираха (Изх.№ 04.02-148/17.05.2010), че Варадинов сам е декларирал законосъобразно несъвместимост с длъжносттаси още при назначаването му, но едва на 17.05.2010 г.

Варадинов е бил предупреден да подаде пред министър-председателя декларация по чл.12, т.3 от ЗПРКИ, след съответните решения по Търговския закон и вписването им. Не е ясно какво се е случило след това предупреждение!

Ясно е, че Цветан Цветанов е знаел кого назначава.

ДАМЯН ЛАЗАРОВ :

Към момента на преназначаването му (26.03.2010) за председател на КЗП 

Дъщерите му Елена и Любов Лазарови

бяха собственици или в ръководството на 56 търговски дружества (Приложение 1) – предимно  за производство на ”ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ”!!!

Приятелят на семейството Огнян Варадинов е участвал директно в търговската дейност на сестрите Лазарови.

От публичите регистри е видно, че като адрес за връзка с търговските им дружества Елена и Любов са обявявали през 2007-2008 г. публично

електронния адрес на адвокат Варадинов ;

Голяма част от служебните документи за 2009 г.( решения, протоколи ) на търговците на ”зелена енергия” Елена и Любов Лазарови са изготвени върху бланки на Варадинов ;

ВАЖНИ ОБСТОЯТЕЛСТВА,

касаещи връзката между дейностите на сестрите Елена и Любов Лазарови и служебното положение на баща им Дамян Лазаров:

За да започнат производство на „зелена енергия”, е трябвало сестрите Лазарови да изготвят проекти и да ги представят за одобрение в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, тъй като по това време за всички големи и малки проекти с ВЕИ (възобновяеми енергийни източници) беше задължително одобряването им по Наредба № 1627 от 22.01.2008 г. на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма!

Комисията за защита на потребителите (КЗП) с председател Дамян Лазаров в същото време е кълегиален орган към министъра на икономиката, енергетиката и туризма!

От всичко казано дотук произтичат редица въпроси:

По каква причина Цветан Цветанов назначава Варадинов за висш държавен защитник на потребителите, след като е знаел актуалното му състояние на крупен търговец!?

Не е ли бил информиран Цветан Цветанов за десетките търговски дружества на сестрите Лазарови?!

Не е ли съзнавал Цветан Цветанов, че поставя в ръцете на тясно свързаните лица Лазаров и Варадинов цялата власт за контрол на търговията в България?!

Колко проекти на търговските дружества, с участието на Елена и Любов Лазарови в ръководството им, са били одобрени по Наредба № 1627 на МИЕТ, кой е одобрявал проектите?

По колко проекти търговските дружества, в чиите ръководства са участвали дъщерите на Дамян Лазаров, са получили субсидии, какъв е произходът и  размерът на получените субсидиите?

Знаел ли е Дамяан Лазаров, че проектите по програмите, за които са кандидатствали  дъщерите му, са били одобрявани в МИЕТ или от друга държавна институция?

Съзнавах необходимостта от компетентна проверка за наличието на

търговия с влияние, корупционни практики, конфликт на интереси, или други противозаконни прояви и, поради това от името на квалифицираната организация „Съюз на застрахованите в България” сезирах :

на 13.06.2010 г. Европейската служба за борба с измамите(ОЛАФ)

на 27.06.2010 г. Комисията за защита на конкуренцията с копие

на 30.06.2010 г. – до МС, Председателя на НС, парламентарни групи и медии ;

В РЕЗУЛТАТ на подадените сигнали :

Един известен депутат и партиен ръководител размаха получения от мен сигнал пред медиите и се закани да го внесе в Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси, но до този момент изглежда, че само се е заканил!

От Комисията за защита на конкуренцията, от МС и от НС до този момент не сме получили отговор!

От ОЛАФ ни информираха през ноември 2010 г., че ще разгледат случая.

В циркулярно писмо от 26 октомври 2010 г. до десетки медии, с копие до КЗК, МС и НС, упрекнахме Комисията за защита конкуренцията, че не е реагирала на нашия сигнал от 27.06.2010 г. (респ.по интернет от 30.06.2010 г.) и се оказа, че въпросният неудобен сигнал е бил прехвърлян като горещ картоф от КЗК (30.06.2010) на Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси, от там(три месеца по-късно 06.10.2010) – на  МИЕТ, а от МИЕТ (07.10.2010) – на „Главен инспекторат” към МС, където потъва в неизвестност!

И толкова!До ден днешен не сме получили отговор за това, дали има нещо противозаконно в изложеното от нас или всичко си е наред!

Всъщност от ОЛАФ са разгледали случая.

Дали Лазаров и Варадинов не са изритани след проверка или преди предстояща проверка на ОЛАФ, за да бъдат заличени греховете на други действащи лица?!

Ще продължавам да питам, докато не получа отговор:

Законосъобразни ли са назначението на Огнян Варадинов и преназначаването на Дамян Лазаров на 26.03.2010 г.?

Налице ли са противозаконни действия при одобряването на десетки проекти за ВЕИ на фирмите с участието на сестрите Лазарови и на Огнян Варадинов и в освояването на парите от тези проекти и в тази връзка –

налице ли са злоупотреби с европейски пари?

Извършвана ли е проверка от ОЛАФ за злоупотреби с европейски пари от страна българска институция във връзка с проектите по Наредба № 1627 на МИЕТ ?

Дали Лазаров и Варадинов не са изритани след проверка или преди предстояща проверка на ОЛАФ, за да бъдат заличени греховете на други действащи лица?!




В категории: Политика


Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
7
Коментара по темата
7.
az
13.12.2013 21:06:42
1
0
MarketGlory е икономическа, политическа, социална и военнa игра, където можете да конвертирате вашата виртуална валута в реални пари http://www.marketglory.com/strategygame/zafira82
6.
trapera-original
13.12.2013 15:34:31
0
1
Въобще ние имаме някаква национална травма, която дори сме обобщили в известната поговорка от Турското робство: “Преклонена главица, сабя я не сече!” – това било оправданието защо много българи предпочитали да са роби, но да не рискуват живота си, докато сочели разкарваните с пранги на ръцете хайдути и ги наричали “престъпници”. Е и сега имаме много “чорбаджии” в България, движат се със скъпи коли, а за дейността си против страната получават куфарчета – я с долари, я с евро, я с рубли…но предполагам, който ида е работодателя и господар на тези хора те си искат заплатите в евро…
Въобще “робския елементи” и сервилността доста отдавна накараха България да не бъде уважавана държава от никой – защото тя е “универсален послушник” – първо с Хитлер и нацистка Германия, после 45г. най-верния сателит на Съветския съюз, а понастоящем – бесен олигархо-капитализъм по “западен стандарт” и усилено про-западно позициониране на четирибуквието…
“Накъдето духне вятъра” се водим вече над 100г., за това време ние изгубихме уважението и на двата основни враждуващи лагера – Запада и Русия. Навсякъде може да се чуе нашия прякор – “балкански продажници”. Но смея да твърдя, че има и много българи, които не са съгласни с това, но от тях не зависи нищо, защото който и да ги управлява винаги действа в интерес на чужди държави. В замяна получава известни привилегии, а най-забавно е как срещу “голяма услуга” един български министър или президент може да бъде “награден” с хвавлебствена статия в някое голямо западно издание, където от тази най-висока трибуна международното общност може да се запознае с “великата” му персона…
5.
ДЕФ
13.12.2013 12:59:46
0
0
Само той ли ,където и да чукнеш се отварят едни схеми далавери и всичко е законно ако не е се узаконява ,приоритетно ,за 2 дни ,,и се питам чия е тази държава,,всеки случай не моята,,
4.
Наказателят
13.12.2013 10:54:09
0
1
Конфискация на цялото имущество и затвор. Или на площада и да обясни на обикновените хора(въоръжени с камъни) дали е невинен с 56 фирми!?!?
3.
ceco
13.12.2013 10:09:45
0
2
energo,banki,monopolisti KZP i sega igraqt s tqh otkazvat da zavedat kolektiven isk sre6tu edna mnogo populqrna banka dosta izvestna v burgas da se 4udim komisiqta koi ot kogo pazi
2.
...
13.12.2013 09:55:12
0
5
После не живеем в престъпна държава опа то няма и държава де...
1.
*********
13.12.2013 09:42:37
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори