×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Тихомълком ставаме полигон за хиляди въоръжени либийци


Тихомълком ставаме полигон за хиляди въоръжени либийци
На седмата година от договора със САЩ Ангел Найденов съобщи, че техните бази са поискани за обучение на военни от либийската армия
16 Октомври 2013, Сряда, 18:00 ч.
Автор: Велизар ЕНЧЕВ, в-к "Десант", снимка: Капитал

САЩ дава своите бази у нас за легална арабска инвазия. Да не забравяме Бин Ладен чий курсант беше
В разгара на кризата със сирийските бежанци, България тихомълком става пристан за легална арабска инвазия, и то на въоръжени либийци. На седмата година от договора с Големия брат за разполагане на американски бази у нас военният министър съобщи нещо шокиращо: през юли т. г. американското посолство поискало да използва базите за обучение на военни от либийската армия."Към този момент това е двустранно предложение - каза Найденов, но то се обсъжда и в рамките на НАТО и може да се очаква, че ще бъде част от мисията на пакта за следвоенното възстановяване на Либия. Позицията на министерството е за приемливост на предложението..."

Вместо да признае, че безропотно е приел искането, министърът безлично говори за „приемливост на предложението“. Пред изненаданите журналисти той поясни, че янките искали

базите в Ново село, Безмер и Граф Игнатиево да приютят в рамките на тригодишни ротации от 5 до 8 хиляди либийци.

Министърът не знаел какви ще са финансовите ползи за нас, но всички разходи по обучението щели се плащат от Либия. По неговите думи това е операция, включена в договора между България и САЩ за съвместните военни съоръжения, вкл. за обучение и на представители на трети страни. Затова не се налагало отделно споразумение.

Дали обаче Найденов не превишава правата си? Изчетох договора за базите, подписан на 28 април 2006 г. от външния министър Ивайло Калфин и държавния секретар Кондолиза Райс, и установих едно: министърът или лъже, или е заблуден от съветниците си, или и двете.Изключа ли многократното споменаване на НАТО, договорът не допуска трета страна да ползва базите. Нещо повече - терминът "трета страна" изобщо не присъства. А след като

Либия не членува в НАТО, на какво основание се преговаря с американците за военно обучение на либийци?

При това без решение на Народното събрание?

При това в точка 1 на договора изрично е указано, че "използването на съоръженията и обектите става при пълно зачитане на суверенитета и законите на Република България, чрез консултации и при отчитане вижданията на двете страни...с цел провеждане на учения по сътрудничество в областта на сигурността, смесена/съвместна подготовка, хуманитарни дейности и дейности за оказване на помощ при бедствия, многовариантни операции и други мисии, включително такива, предприемани в рамките на Северноатлантическия договор..."

Четете ли внимателно? Тук се говори само за НАТО и за никаква трета страна извън тази военна организация.
Но армейският бос е на друго мнение. Позовавайки се на несъществуващи клаузи, Найденов заяви, че американците и либийците още уточнявали необходимостта от сключване на споразумение между тях. И ако решат, че такова споразумение е нужно, тогава и ние ще подпишем договор с Триполи.

Определяйки нашите действия в зависимост от договореното между САЩ и Либия, военният министър загърбва българския суверенитет. Но понеже си дава сметка, че позицията му е юридически незащитима, се застрахова с твърдението, че експерти му казали, "че може и да не се налага отделно споразумение, което да се ратифицира от НС"...

Фразата "може и да не се налага" е срамна улика, доказваща пълната несъстоятелност на министъра.

След като договорът за базите е двустранен, естествено, че е задължително ново решение на Народното събрание, позволяващо на трета страна да стъпи в българо-американските бази. Сега обаче ще задам въпрос на министъра, чийто отговор предполага сключване на отделен договор с Либия: Под каква юрисдикция ще попадат либийците в базите при извършване на престъпление на наша територията? Дали ще са третирани като американците, които са със специален статут, или ще бъдат наказвани според българското законодателство?

Говорим ли за щатските бази, да не забравяме, че те бяха разположени при премиерстването на Сергей Станишев, към когото президентът Буш-младши се отнасяше с почти бащинска грижа. А при визитата си в София го нарече „Мистър Чист“, сиреч янките оценяват червения министър-председател като некорумпирана особа. Дали обаче Станишев защити българските интереси при преговорите за базите? В разкрит от Wikileaks доклад от 2005 г.,  изпратен във Вашингтон от посланик Джон Байърли, щатският дипломат дава следната интерпретация на текстове от договора:

- Използване на съоръженията и терените: Този член отбелязва, че военни действия ще се предприемат “с консултации и разбиране за гледната точка на двете страни”. Този член не ни задължава за предварителни консултации и не дава на българите право на вето върху действията на САЩ.
- Придвижването на самолети, кораби и сухопътни превозни средства: Самолетите и корабите на САЩ не са задължени да плащат за ползване на правителствените и военните летища и пристанища.
- Трудови взаимоотношения: Българските работници в базите нямат право на стачка и договорите им могат да бъдат прекратявани съгласно военните разпоредби на САЩ.

И на първо четене е видно това: договорът обслужва предимно американската страна, която нито е длъжна да се консултира с българските власти, нито домакините имат право на вето по какъвто и да е въпрос.

Смущаващи са и клаузите, спестяващи на гостите обичайните такси за ползване на летища и пристанища.

Що се отнася до работещите в базите българи, те са без синдикална защита и се третират като наемници на повикване.

Приемайки либийци в американските бази, ние се превръщаме в полигон за обучение на ислямисти от Близкия изток. Това са същите наемници, които сега воюват на страната на т.нар. Сирийска освободителна армия, редом с ислямисти от Афганистан, Египет, Тунис и Йордания. Няма да гадая за последиците за нас, защото след атентата в Бургас всеки се досеща колко дълги са пипалата на подкрепящата Башар Асад "Хизбула" и колко беззащитни сме ние.

Все пак е интересно как Ангел Найденов ще коментира проведената на 6 октомври операция на американските специални части в центъра на Триполи? По време на десанта в сърцето на либийската столица бе арестуван лидер на "Ал Кайда", издирван заради ключовата му роля в атентатите срещу американските посолства в Найроби (Кения) и Дар-ес-Салам (Танзания) през 1998 г., при които загинаха над 200 души.

За 49-годишния либиец Ал-Либи САЩ определиха награда от 5 милиона долара. Дълги години той бе извън Либия, но се върна в страната, когато започна бунтът срещу Кадафи. Впрочем каква гаранция ни дава Найденов, че последователи на Ал-Либи няма да залеят щатските бази в България като прилежни курсанти на американците?

Той и Бин Ладен бе курсант на янките в Афганистан.



В категории: Политика


Любовен хороскоп за 6 – 12 май
Любовен хороскоп за 6 – 12 май 06/05/2024, Понеделник 21:36 0
4
Коментара по темата
4.
do #3
17.10.2013 08:31:03
1
2
Ako vsichki nie te hvanem shte te ebem 5 dena shte ti se storiat 500godini!!!
3.
4ESTITO NOVO ROBSTVO
17.10.2013 07:44:54
0
0
TAKA VI SE PADA MRASNI GADNI ENI4ARI.500 GOD.HEM VI KLAHA HEM VI EBAHA,SEGA O6TE 5OO GOD. DA VI EBAT RASISTI MRASNI.SMART ZA VAS ENI4ARI POTUR4ENI.
2.
ivan
17.10.2013 02:38:06
0
0
za6to turciq s neinata armiq ot okolo 700000 du6i i jandarmeriq ot okolo 100000 du6i gi puskat pri nas.ne mogat da gi sprat li?ne iskat,kolko ot tqh sa bejanci i kolko teroristi vqrva6ti 4e ubivaiki nevernici 6te jiveqt v raq,robi tarpete,4e da vidim dokade 6te q dokarate ?
1.
baihui
16.10.2013 19:59:02
0
0
ИДИОТИ!Да еба майката на всички комунисти и техните врагове!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Депутат от ПП-ДБ почина едва на 47 години Депутат от ПП-ДБ почина едва на 47 години Поклонението ще състои на 8 май, сряда от 11 до 13 часа в катедралния храм „Св. Богородица“,  гр. Пазарджик. Така ли трябва да изглежда една европейска граница, гневи се кметът на Малко Търново Така ли трябва да изглежда една европейска граница, гневи се кметът на Малко Търново Управниците от региона се обединяват за нова кауза - разширяването на граничния пункт Малко Търново-Дерекьой Строежът на жилища в Бургас нарасна със 133% Строежът на жилища в Бургас нарасна със 133% През първото тримесечие на годината в област Бургас е започнало строителството на 1470 апартаменти и еднофамилни къщи ДПС: Имаме сили за 4 депутати от Втори МИР Бургас ДПС: Имаме сили за 4 депутати от Втори МИР Бургас „Тази цел е изпълнима, защото сме показали, че умеем да защитаваме правата на избирателите си“, каза водачът Севим Али Кирил Петков заведе семейството си на плаж Корал Кирил Петков заведе семейството си на плаж Корал Колко хубаво беше на плажа, точно сега в началото на май, посочва Петков БСП ще се бори за минимум два депутатски мандата от Бургаска област БСП ще се бори за минимум два депутатски мандата от Бургаска област „Ще се движим в скоростната лента и ще изпреварваме“, даде заявка областният лидер Тодор Байчев Може ли да познаете чия сестра е тази красавица Може ли да познаете чия сестра е тази красавица Блондинката побърза да уточни, че не говори за децата си, защото все още не е станала майка и не е раждала Идва краят на Капките, призна продуцентът Идва краят на Капките, призна продуцентът Шоуто все още е лидер в телевизията, но рейтингът му спада с всяка измината година Румен Радев намекна, че може да наложи вето на Закона за хазарта Румен Радев намекна, че може да наложи вето на Закона за хазарта Бързото законодателство не винаги води до желания резултат", лаконичен бе държавният глава  Батето се оказа пророк Батето се оказа пророк Секретарката на Иван Славков проговори 13 години след смъртта му
Как Грузия върви по пътя на Украйна Как Грузия върви по пътя на Украйна В Тбилиси "Грузинска мечта" формално поддържа проевропейски курс, но всъщност все повече се отдалечава от Европа и се приближава към Москва Почина един от най-великите футболни треньори в света Почина един от най-великите футболни треньори в света Издъхна на 85-годишна възраст 8 загинали и 11 ранени при катастрофа между микробус и камион в Турция 8 загинали и 11 ранени при катастрофа между микробус и камион в Турция Микробусът бил смачкан при удара и е паднал по склон Германия отзова посланика си в Русия Германия отзова посланика си в Русия Причината е, че Социалдемократическата партия стана мишена на кибератака, която според Берлин е била организирана от Москва Цял живот сме чистили фурната грешно Цял живот сме чистили фурната грешно Оказва се, че много от нас от незнание, сме чистили грешно и неефективно фурната в кухнята си Опитаха се да застрелят косовския политик Марко Ябланович Опитаха се да застрелят косовския политик Марко Ябланович Ябланович е част от партията на министъра на общностите и завръщането в правителството на Косово Ненад Рашич – гражданската инициатива „Свобода, справедливост и оцеляване“ (GI SPO) Мъжките цици на Азис се оказаха дефектни Мъжките цици на Азис се оказаха дефектни Имплантите му имат собствено мнение  Вижте в какъв скандал се забърка тази звезда от Ергенът Вижте в какъв скандал се забърка тази звезда от Ергенът Освен че подпитва мъжете за стандартните неща, тя открито отправя намеци към тях, кара ги да лазят по земята, та дори пъшка в нечии ръце Емилия ми се натискаше, твърди този режисьор Емилия ми се натискаше, твърди този режисьор Режисьорът извади някои пикантерии от кухнята на попфолка в подкаста „При Тото“ Зверска гавра с Натали Трифонова в „Денсинг старс” Зверска гавра с Натали Трифонова в „Денсинг старс” Пред очите на цяла България в шоуто на Би Ти Ви синоптичката показа най-добрият танц за вечерта, спечели максималните 40 точки от журито и въпреки това беше изпратена на елиминация и за малко не отпадна
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори