×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Роберт Фицо дойде в съзнание след тежката операция
  • Ето какво време ни очаква днес
  • Откриват мащабен форум на Google в София
  • Радев ще удостои с Почетния знак на президента изявени български дейци
  • Путин пристигна в Китай на държавно посещение
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Скандална екооценка за гигантски строеж върху Перла - 2 заплашва с катастрофа района на Приморско


Скандална екооценка за гигантски строеж върху Перла - 2 заплашва с катастрофа района на Приморско
Снимка, която показва, че във всяка стая на недостроения хотел, живеят между 200 и 300 прилепа. Интересно защо експертът Веселин Вълчанов не ги вижда по време на огледа, снимка Дневник
22 Юли 2013, Понеделник, 12:02 ч.
Източник: Дневник

На място, където живеят около 3000 прилепа, експертът Веселин Вълчанов не открива нито един

Изграждането на огромен туристически комплекс за общо 2000 посетители в местността Бегликташ в землището на град Приморско, на мястото на недостроената резиденция Перла-2, заплашва да унищожи екологичното равновесие в района. От това ще пострада гората, туристите и хората в Приморско, показва журналистическо разследване на Босилена Мелтева, публикувано в „Дневник“.

Инвеститорът на мащабното начинание - дружество "Перла Г" от групата на "Балкантурист" - планира да разруши недостроения и изоставен в края на 1989 г. хотел, гласен за разширена алтернатива на тогавашната резиденция на Тодор Живков "Перла". Той обаче попада в границите на защитената зона "Ропотамо" и се е превърнал в най-значимото убежище на прилепи по българското Черноморие, както и в целия Черноморски биогеографски регион. Тук живеят и се размножават над 6 000 прилепа от 12 вида, защитени по Закона за биоразнообразието, както и по всички международни конвенции. Освен това в имота живеят 7 вида земноводни и 14 вида влечуги, почти всичките защитени по Закона за биоразнообразието. Там се среща и най-рядката змия в България и Европа – черновратата стрелушка, която има общо само осем находища у нас.

Прилепите са много важен елемент в екосистемите. Те са естествен унищожител на огромни количества вредни насекоми. Един по-едър прилеп изяжда 1,6 килограма насекоми за шест месеца. Ако в даден регион прилепите изчезнат, пеперудите, които ядат листата на дърветата, се размножават в гигантски количества и буквално могат да "опасат" гората край Приморско.

За да строиш в такава местност, и то не дървено бунгало, а гигантски комплекс с три спортни площадки, три басейна, три ресторанта, седем магазина и паркинг за 400 автомобила, ти трябва оценка за въздействие на околната среда.

Затова тук в помощ на инвеститора се явява биологът по образование Веселин Вълчанов, бивш служител на РИОСВ– Бургас. Той пише в екодоклада си, че не е видял нито един прилеп в изоставената сграда на Тато. Това е толкова нагло, че дори бившият научен ръководител на Вълчанов се възмущава от безочието му.

"Скандално експертно късогледство е да не видиш нито един прилеп от средно наличните от април до октомври между 1000 до 3000, да пропуснеш костенурки, змии и какво ли още не и да кажеш, че инвестиционният проект няма да окаже въздействие върху местообитанието," коментира пред "Дневник" Боян Петров, експерт от Центъра за изследване и защита на прилепите към Националния природонаучен музей при БАН.

Според него, Оценката за съвместимост изобилства от грешки и съзнателно укриване на информация, особено от експерт Вълчанов, който не отчита негативния ефект върху огромната колония защитени прилепи, върху земноводните, влечугите и много други видове.

Интересното в случая е, че същият експерт Вълчанов през юни 2004 г. е бил на специализирано обучение за прилепите именно в изоставеният хотел "Перла" 2 под ръководството на зоолога Боян Петров. "Тогава той видя огромната колония," категоричен е Петров.

(

За да започне изграждането на бъдещия туристически комплекс, трябва да се разруши  недостроения хотел, който вече е дом на много застрашени животински видове, снимка Дневник

Самият Веселин Вълчанов се оправдава, че проверката била направена зимно време и имало локви на входа."Имаме действително данни, че предишни години е имало прилепи, но явно зависи от годината", опитва се той с наукоподобни фрази да замаже нескопосаната си експертиза.

Реално е възможно с един подпис  - този на друг скандалан персонаж - директора на регионалната екоинспекция Бойчо Георгиев, който още не може да се освести от Дюнигейт край Несебър, на базата на очевидно грешния доклад на Веселин Вълчанов, да се разреши гигантския строеж и да се унищожи уникално прилепно убежище.

Тогава 6 000 прилепа ще трябва да си търсят нов дом. Такъв обаче в околните поне 80 км няма, категорични са от НПМ, и не е ясно дали ще оцелеят. А видовете в природните екосистеми са свързани и изчезването на един хищник води до прираст на жертвите му с всичките негативни последствия. В случая няма да има кой да изяде над 9 тона насекоми, а от това ще пострада гората, туристите и хората в Приморско.

Разрушаването на хотела ще е повод за мотивиран сигнал към Европейската Комисия. Заради унищожаването на ключово местообитание на 12 защитени вида прилепи, 7 вида земноводни и 13 вида влечуги от Приложение 2 и 4 на Директивата за хабитатите, пише още в разследването.

 


В категории: Приморско


13
Коментара
Флагман.БГ 5 неща, които мъжете силно искат 5 неща, които мъжете силно искат 16/05/2024, Четвъртък 22:00 0
Флагман.БГ Бременна ли е тази фолк певица Бременна ли е тази фолк певица 16/05/2024, Четвъртък 20:40 4
Флагман.БГ Никога не пръскайте парфюм върху косата си Никога не пръскайте парфюм върху косата си 16/05/2024, Четвъртък 20:21 0
13
Коментара по темата
13.
тъп и прост
23.07.2013 15:01:36
0
8
Има една народна "мъдрост", че на двама - трима учени, им трябва по-един прост, за да им дава акъл!
12.
до Вили Статева 11
23.07.2013 14:33:07
0
8
Да, г-жо/це Статева, точно за това е докарахме до тук, точно за това хората са на улицата. Точно заради такива, със самочувствието, че всичко знаят и другите са полуграмотни и полуобразовани, сиреч, кой съм аз, че ще ми каже някакъв си селянин как да управляваме община и България. И от мен, жалко .....!
11.
вили статева
23.07.2013 09:31:31
5
3
Е точно тук, от тия писания си личи огромната полу грамотност и полу образованост на компетентните! Затова са казали , че най-опасни са "начетените глупаци"! Жалко за България ! И на глупаци не случи...
10.
Уточнение от БМ до нафтата и местните управници
23.07.2013 08:07:28
0
12
Вярно е, не правя разлика между платен природозащитник и служител на РИОВС, за мен са маскари. Когато отправихме молба до природо-защитните организации да ни помогнат и защитят чрез оказване на натиск (пък било то и от Орлов мост) върху управниците за спиране на разрушителния процес на северния плаж в Приморско при положение, че всички знаем каква е причината за това - пълно мълчание, ни гък ни мък! Сега, когато някой обяви инвестиционно намерение, намират причина и реват като магарета, т.е. "евтини на брашното, скъпи на триците"! Може би местните управници преди да издадат разрешение за строежа на този комплекс, трябва да поставят условие (изтъргуват) премахването на кея и буните които са основната причина за състоянието на плажа. А, също така да внимават, да не влезе в сила прословутата поправка Шулева, че тогава наистина Общината и Приморци ще си хапем пръстите и няма да има и една стотинка приходи от тях в общинския бюджет от местни данъци и такси.
9.
НАФТАЛИН
22.07.2013 22:28:26
0
1
Господин БМ Вие явно не правите разлика между природозащитник и служител на РИОСВ , в скоби ЛУКОИЛ ?
8.
ff
22.07.2013 19:59:47
0
10
Да се правят къмпинзи а не големи хотели които не носят нищо за града. Така ще запазим природата и няма да се превърнем в бетонова джунгла...
7.
БМ
22.07.2013 18:59:49
0
12
Ей, г-н "експерт" Вълчанов, писна ни от уж природозащитници! Като си такъв, какво направи за спасяването на северния плаж, дюните и пясъчната лилия на територията на община Приморско? Ако на територията на община Приморско има запазени природни забележителности, то това е заслуга на местните жители, не на Вас! Не си мисли, че хората не знаят какво имат, как да го съхраняват и пазят! Що се отнася за прилепите, търси ги в района на горното течение на река Ропотамо около местността "Долап гечит" и в самия град. Що за експерт си ти, след като не знаеш елементарни неща за миграцията на прилепите?
6.
до 5
22.07.2013 17:26:25
0
15
Евалла на такъв отговор - кратко, логично, ясно и разбираемо!... А Магнолиите са друга тема. По-точно, кой и защо го продаде лагера, и то целия, за жълти стотинки? Ама то да е само това...
5.
аз
22.07.2013 16:41:13
0
18
колкото по малко големи хотели, толкова по добре за местното население. Освен ако под основен поминък не се причисляват вече професиите пазач, ел техник поддръжка. камериерка за жълти стотинки.
С такова предлагане на допълнителни услуги се пренасочват клиентите и селото даже не разбира за тях. Колко французи от Магнолиите си оставят паричките в Приморско или Китен -цъ.
Априлепите са най доброто мерило за здрава природа. Хотели и бетон навсякъде има...
4.
Петров
22.07.2013 13:42:19
7
6
Откога местните хора станаха любители на прилепи, пеперуди и пр. И какво общо могат да имат прилепите с основния поминък на хората?
3.
Петрова
22.07.2013 13:20:59
2
15
Не се занимавайте с глупости,четете статията.Става въпрос за основния поминък на хората.Нека не позволим да се съсипе и това прекрасно кътче.Нека сега управляващите покажат,че държат на жителите на общината и да защитят интересите им.
2.
Челебиев
22.07.2013 12:39:56
2
1
ВЕРОЯТНО УЧИТЕЛ НА ВЕСЕЛИН ВЪЛЧАНОВ Е БИЛ ВЪЛКО РУСИНОВ.
В ПРИМОРСКО НЯМА ТАКЪВ УЧИТЕЛ - БОЯН ПЕТРОВ, ЗА КОЙТО СЕ ПИШЕ В СТАТИЯТА.
–––––––––––––––––––––
ВЪЛКО РУСИНОВ - учител по немски език в СОУ Приморско
-------
Вълко Русинов на времето е бил номенклатурен кадър на БКП и като такъв се е издигал в йерархията на властта на общинско /Мичурин/ и областно ниво. За кратко време през 1982 г. е заемал длъжността директор на ММЦ - Приморско, но бързо е бил сменен от кликата на Димитър Вангелов и Роселин Желязков, които са се оказали много по-пробивни от него и са използвали влиянието и връзките, които са имали пред тогавашния първи секретар на ОК на БКП в Бургас Николай Жишев. Самият Димитър Вангелов оценява Вълко Русинов като прекалено слабохарактерен човек, неспособен да поема отговорност и да взема важни решения. "Този човек за никакъв хуй не става, - говорел Вангелов за Вълко Русинов. - Хората му дали власт, а той само трепери като путка, страх го е да не сгреши и все сондира мнения с Бургас... Абе хуй сплескан, какъв директор си ми ти, щом не можеш сам да си вършиш работата и все ми хленчиш пред тоя или пред оня колко ти било трудно и как все ти пречели!"
Така Вангелов и Желязков бързо се ориентирали в обстановката, разбрали, че пред себе си нямат сериозен противник и направили необходимото Русинов да бъде махнат и те да заемат мястото му в ММЦ. Тяхното директорство - единият директор, а другият зам. директор - траело до 1991 г.
Оттогава Вълко Русинов се изживява като репресиран, жертва на тоталитарната система и нейните корумпирани кадри в лицето на Вангелов и Желязков. Иначе той бил честен, принципен, искрено вярвал в идеите на комунизма, ама някакви други хора убили и погребали идеята. И затова на него много му било болно, че цяло поколение останало излъгано заради такива "лъжекомунисти"... и пр. и пр.
Предвид на това, че Русинов има управленски опит, първоначално е бил възприеман от Налбантов като заплаха за мястото му и потенциален кандидат за директорския пост в училището. Но постепенно Налбантов се успокоява, защото разбира, че Русинов е една мижитурка, човек заблуден, неориентиран и без всякакви амбиции. Веднъж Налбантов го бил сложил класен ръководител на един клас от средния курс, но Русинов дори и там не могъл да се справи. Настанала страшна бъркотия и анархия - то не било клас, а някаква пародия, където всеки правел каквото си иска, а Русинов само вдигал ръце и отказвал да се занимава с проблемите на класа. Отделно, не можел да си води документацията като класен, която била много сложна, пишел грозно и нечетливо и затова карал учителките да му попълват досиетата на класа. С една дума нищо не правел като класен, а само разтягал локуми и философствал вместо да решава конкретните проблеми... Налбантов направо се шашнал: "Тоз човек, - викал той, - наистина за никъв хуй не става... Той един клас не може да оправи, а аз съм тръгнал да се притеснявам, че ще ми вземе директорското място!"
Общо взето Налбантов и Русинов поддържат приятелски отношения. Налбантов често го вика в дирекцията да допият някакво шише ракия и да го направи слушател на поредните си случки със сексуални подвизи - къде бил, коя свалил, какъв секс му правели... И Вълко все го слуша с интерес и все повтаря: "Иииии, ама така ли! иииии, ама наистина ли!" После Налбантов го коментира със съжаление: "На Въльо, горкия, като му разправям за ебане и очите му светят! Ебе му се и на него, две не вижда, ама не знае как да си поиска! А толкова много учителки са му навити, ама той още не може да го разбере! Все му викам, Въльо, тая ти е навита, що не я наебеш, а той: иииии, ама така ли, иииии, ама наистина ли!... Заспала шматка! Кво искаш от такъв човек?"
Една от учителките, Донка Прокопова, с която Налбантов поддържал редовни сексуални връзки, му била споделяла многократно, че си падала по В. Русинов, харесвала го като мъж, ама не знаела как да подходи, защото оня бил много стеснителен и отговарял много уклончиво на опитите й. Налбантов се заел със случая отговорно и решил да уреди работата и на двамата. Когато казал на Русинов, че Прокопова му е силно навита, той пак му отговорил с обичайното възклицание: "иииии, ама така ли, иииии, ама наистина ли!" И това се повтаряло многократно докато накрая на Налбантов му писнало и повтарял след него: "Ииии, ама така ли, иииии, ама наистина ли!"... Ами ти спи, спи още! Те, хората ти наебаха путките докато се чудиш!" Налбантов уредил няколко срещи на Прокопова и Русинов в едно заведение на центъра. Събирал ги на една маса и после ставал и си отивал, за да продължат сами свалката. После питал Прокопова: как е, наебахте ли се! Но тя клатела тъжно с глава, докато накрая направо се разкрещяла на Налбантов: "Абе, Стояне, не ме занимавай повече с тоя! Писна ми от празни разговори и губене на време!... И какъв такъв мъж е? Веднъж не ме почерпи едно кафе, а все аз му плащам сметките!"... "Горкият Въльо, - казвал Налбантов, - жена му здраво го държи и не му дава никакви пари!..." и вдигал ръце: "Ами какво да правя сега, в леглото ли да му я вкарам? Глупак! Путките са му навити и аз му ги водя на крака, а той бяга! Иди го разбери, какво иска?!"...
1.
Възмутени граждани
22.07.2013 12:30:19
0
2
Безкрайно сме разочаровани от организацията по пътуването за мероприятието на Беглик Таш. Всъщност организация ЛИПСВАШЕ! При обявен час 18.00 пред Областна управа имаше хора за около 4 автобуса. Първо дойде един, след 15-тина минути още един. Тези два автобуса чакаха до 19 часа и тръгнаха и дойде още един автобус. Най-после изнервени се качихме, шофьорът пусна климатика, затвори вратите и слезе на приказка с "организаторката" в очакване на друг автобус. И така до 19,30 стояхме в автобуса, при което търпението ни се изчерпа и слязохме. Наши близки останаха, но в 21,15 ни се обадиха по телефона, изнервени до краен предел вече вървяха към светилището.
Това беше гавра с хората - или организираш нещо, след като си го обявил и във Фейсбук имаш над двеста харесвания, то ще имаш готовност и за повече автобуси. Или като не ставаш за организатор - не поемаш такива ангажименти.
Никога повече няма да повярвам на широко рекламираните мероприятия на Областна управа Бургас!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Изтеглиха Вариант 15 на матурата по български език Изтеглиха Вариант 15 на матурата по български език Над 50 000 дванайсетокласници се явяват на първия задължителен зрелостен изпит Драмата в Пловдив с барикадиралия се бивш полицай приключи! Предал се е доброволно Драмата в Пловдив с барикадиралия се бивш полицай приключи! Предал се е доброволно След цяла нощ убеждаване от психолози и с полицаи, той не е изпълнил заканата си Извънредно! Осъдeн на доживотен затвор за убийство на родителите си полицай се барикадира в дома си (СНИМКИ) Извънредно! Осъдeн на доживотен затвор за убийство на родителите си полицай се барикадира в дома си (СНИМКИ) На място има полицейски екип и психолози РЗИ и МВР погнаха новата професия "Балонеса" РЗИ и МВР погнаха новата професия "Балонеса" Санкциите за търговците нарушители започват от 3000 лева 5 неща, които мъжете силно искат 5 неща, които мъжете силно искат Вижте в следващите редове кои качества силният пол намира за атрактивни 4 черти на поведение издават ниско самочувствие 4 черти на поведение издават ниско самочувствие Ето кои са те  Неземно щастие очаква тези 3 зодии до дни Неземно щастие очаква тези 3 зодии до дни Ето кои са късметлиите според астролозите Задава се академична цензура, която изключва истини и забранява мисленето Задава се академична цензура, която изключва истини и забранява мисленето Университетите са провокирани преди най-светлия празник да подготвят протестни действия  Рецепта за пълнен патладжан с кайма Рецепта за пълнен патладжан с кайма Ако обичате вкусните и засищащи ястия, то този патладжан е точно за вас. Гарантираме, че никой на масата няма да остане гладен Бременна ли е тази фолк певица Бременна ли е тази фолк певица Подозренията се появиха след участие на чаровната брюнетка
Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана  Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане, коментира  Милен Керемедчиев Путин пристигна в Китай Путин пристигна в Китай Надява се да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Полицаи са застанали до входа на болница "Рузвелт" в словашкия град Банска бистрица, където беше опериран Роберт Фицо Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Книгите, посветени на праисторията, показват множество илюстрации на групи ловци, въоръжени с копия, приближаващи бавно към плячката, или обкръжили капан
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Учителката пита ученик:
- Кажи ми, какво знаеш за Луи 16-ти?
- Отрязали са му главата г-жо.
- Друго?
- Друго не са му рязали.
Виц на деня Виц на деня - Започнах работа в администрацията!
- Какво по-точно?
- И аз не мога да ти кажа...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук По-добре да хвърлиш букета, отколкото да го гушнеш...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори